واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ تير ۱۳۹۴ (۱۲:۴۱ب.ظ)
پس از توافق؛ دلار و سکه بخريم يا نخريم؟ موج - ساير رسانه ها؛ در شرايط حاکم که اميدها به سمت دستيابي به توافق نهايي مذاکرات هستهاي است بازارهاي عامه پسند همچون طلا، سکه و ارز تحت تاثير قرار گرفته و حال جاي سوال دارد که آيا زمان خريد در اين بازارها است يا خير؟
اقتصاد نيوز نوشت:
هميشه بازار خرد طلا، سکه و ارز؛ به ويژه دلار براي مردم عادي قابل اهميت بوده و سرمايه خود را به اين بازارها وارد ميکنند. از آن رو گفته ميشود اين بازارها از دو جهت براي مردم قابل اهميت است که مردم براي رفع نيازهاي خود همچون زينت و ارائه آنها در مراسم به عنوان کادو و همچنين در پي کاهش قدرت خريد و عدم سوددهي بازارهاي مولد در اقتصاد بازار طلا، سکه و ارز را براي سرمايهگذاري انتخاب ميکنند.
بازارهاي نامبرده تا دو سال گذشته يکي از بازارهاي بسيار مناسب براي دريافت سود قابل توجه بود و اين موضوع از آنجا نشات ميگرفت که آنچنان ثباتي در بازار حاکم نبود و نوسانات لحظهاي سودهاي نجومي را روانه جيب سرمايهگذاران بازار طلا، سکه و ارز ميکرد.
در بهمن سال 1391 در پي تشديد نوسانات ارز که به واسطه تشديد تحريمها ايجاد شده بود، نرخ دلار تنها در يک روز کاري بازار 500 تومان افزايش را به ثبت رساند.
نوسانات حاکم در بازارهاي نامبرده رفتهرفته با نزديکي به انتخابات رياستجمهوري دوره يازدهم کاهش يافت و در زمان فعاليت دولت فعلي با مديريت قابل قبولي ميزان نوسانات در بازارهاي طلا، سکه و ارز کنترل شده است، اما نکتهاي که همچنان در اين بازارها قابل بحث است کاهش ارزش ريال بوده که از سوي ديگر باعث افزايش ارزش دلار شده است که اين اتفاق به واسطه اعمال تحريمها و برخي از مديريتهاي غلط در اقتصاد بوده است.
در حال حاضر به نظر ميرسد اگر مذاکرات به نتيجه برسد و توافق حاصل شود روند بازارها تا حد قابلتوجهي تغيير کرده و خواهد کرد. تا قبل از دستيابي به نتيجه قابل قبول در مذاکرات پيشبينيها بر آن بود که نوسانات بيش از پيش کاهش يابد و قيمتها در بازار منطقيتر اعلام شوند.
حال اگر در شرايط فعلي که تحريمها از بازار برچيده شدهاند براي خريد به اين بازار وارد شويم بايد از لحاظ اقتصادي به صرفه بودن معامله در آنها سنجيده شود. اين گفته به معناي آن است که آيا در شرايط فعلي؛ طلا، سکه و ارز بخريم يا نخريم؟
بازار طلا؛ آيا طلا بخريم يا نه؟
در بازار طلا زيورآلات و مصنوعات طلا بيشتر براي رفع نياز مراسم و تزيين شخصي خريداري ميشود، اما؛ در کنار همين خريد براي رفع نياز، نگاه سرمايهداري تا حدودي وجود دارد؛ نگاهي که فرد با آن مصنوعات طلا را براي تزيين و زيور در کوتاهمدت و ميانمدت خريداري ميکند و بعد از چند سال در صورت نياز مالي آن را به ريال تبديل ميکند. يک قاعده کلي در بازار مصنوعات طلا به واسطه اجرت و ماليات بر ارزش افزوده وجود دارد که اگر فردي مصنوعات طلايي خريداري کرده است تا مدت زمان چندساله نبايد آن کالا را به فروش برساند؛ زيرا هيچ سودي نبرده و متحمل ضرر و زيان نيز خواهد شد. از اينرو افراد با نگاه سرمايهگذاري در بازار مصنوعات طلا به دنبال خريد طلاهاي به اصطلاح بدون اجرت هستند؛ طلاهاي دستدومي که از اوايل سال 1394 فروش آنها به مشتريان عادي ممنوع شده است.
حال جاي سوال است که آيا در شرايط فعلي که شاهد لغو تحريمها هستيم طلا و مصنوعات طلا خريداري شود يا خير؟ براي پاسخ به اين سوال بايد به اصل اوليه خريد رجوع شود، اصلي که در آن متقاضي در پي نياز خود به رفع نياز خود ميپردازد.
اگر فرد طلا و مصنوعات طلا را با نگاه سرمايهگذاري خريداري ميکنند توصيه ميشود آنچنان به فکر خريد طلا براي به دست آوردن سود قابل توجه نباشند؛ زيرا در حال حاضر که حاصل مذاکرات توافق بوده است، ثبات در اقتصاد حاکم خواهد شد و ثبات بر اقتصاد سرمايهها را به سمت سرمايهگذاريهاي مولد سوق خواهد داد که عدم ورود سرمايه به بازار طلا و مصنوعات آن نوسانات و هيجانات لحظهاي را از بين خواهد برد و نبود نوسان در بازار به معني عدم دستيابي به سود قابل توجه خواهد بود.
بازار سکه بيش از دو سالي است که از رنگ و لعاب افتاده و خريد مردم تنها براي رفع نياز است، نيازي که هيچ آيندهنگري مبني بر سوددهي پشت آن نيست.
کارشناسان و خبرگان اين بازار معتقدند نبايد در شرايط فعلي سکه خريداري کرد؛ زيرا قيمت اين کالاي باارزش به حد واقعي خود رسيده و ديگر آنچنان نوساني نخواهد داشت که سودي را عايد ذخيرهکنندگان خود کند و پيشنهاد ميشود معادل ريالي آن را نزد بانک سپرده کرده و هر ماه سودي را دريافت کنند. اين گفته از آن سو مطرح ميشود که در شرايط رفع تحريم ارزش ريالي پول ملي تقويت شده و ريال بسيار کار راهاندازتر از سکهاي که روند کاهشي به خود گرفته، است.
بازار ارز؛ دلار بخريم يا نه؟
در چند سال اخير بازار ارز روندهاي هيجاني متعددي را شاهد بوده و تا حدودي ميتوان گفت تجربه چند سال اخير آن را تبديل به مديري کرده است که در شرايط متفاوت توان برخورد مناسب را دارد. در شرايط رفع تحريم که در حال حاضر بازار با آن روبهرو است، ارزش ريال در مقابل دلار رشد داشته و توانسته فاصله خود را با دلار کمتر از گذشته کند.
همانطور که گفته شد بازار ارز به ويژه دلار ميتواند خود را مديريت کند از اينرو آنچنان اجازه کاهش قيمت را نخواهد داد و در بهترين شرايط پيشرو ارزش دلار به محدوده سه هزار تومان ميرسد. از سوي ديگر بازار ارز در کشور ايران، بازاري انحصاري است و بيش از 80 درصد نياز بازار ارز از طريق بانک مرکزي تامين ميشود. با توجه به اين شرايط و مديريت بازار توسط دولت يازدهم قيمت ارز به ويژه دلار آنچنان پايين نخواهد آمد و بعد از مدت کوتاهي قيمتها به قيمتهاي قبل از به نتيجه رسيدن مذاکرات نزديک ميشود.
تجربه مديريت بازار توسط دولت يازدهم و بانک مرکزي نشان داده بازار ثبات خود را در هر شرايطي حفظ خواهد کرد از اينرو خريد ارز توسط افراد براي سرمايهگذاريهاي پرمنفعت پيشنهاد نميشود زيرا منفعتي در پي نخواهد داشت و تنها ريال و سرمايه خود را تا حدودي از دسترسي سريع خارج کردهاند و به دليل آنکه نرخ فروش از نرخ خريد کمتر است ذخيرهکنندگان ارز به ويژه دلار را با ضرر و زيان مواجه خواهد کرد.
به طور مختص مي توان گفت در بازار دوگانه فعلي که همه در انتظار نتيجه نهايي و سمت و سوي بازارها هستند افراد نيازمند و مشتريان واقعي که در پي رفع نياز به بازار وارد شدهاند بايد خريد خود را انجام دهند.
با توجه به بررسي روند بازارهاي طلا، سکه و ارز ميتوان گفت هيچکدام از بازارها براي خريدهايي که نگاه سرمايهگذاري براي دستيابي به سود دارند، بازاري مناسب نيست و وجود سرمايه ريالي در دست افراد بسيار تاثيرگذارتر خواهد بود، از سوي ديگر در پي توافقات آينده پيشروي صنايع و بازارهاي مولد اقتصادي بسيار مناسب ديده ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]