واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ تير ۱۳۹۴ (۱۳:۴۱ب.ظ)
توسط بانکپاسارگاد انجام شد: اهداي کتاب شاهنامه شاهطهماسبي به دانشگاه هنر اسلامي تبريز موج - بانکپاسارگاد، در راستاي ايفاي مسووليتهاي اجتماعي خود، شاهنامه شاهطهماسب، فاخرترين کتاب تاريخي، هنري و فرهنگي کشور، را به دانشگاه هنر اسلامي تبريز هديه داد.
به گزارش خبرگزاري موج، طي مراسمي با حضور دکتر کينژاد، رئيس دانشگاه و برخي مديران بانکپاسارگاد، کتاب شاهنامه شاهطهماسب به عنوان شاخصترين و مهمترين اثر فرهنگي، هنري و تاريخي ايران جهت بهرهمندي اساتيد و دانشجويان به اين دانشگاه اهدا شد.
بر اساس اين خبر، کتاب شاهنامه شاهطهماسبي، بهعنوان فاخرترين، شاخصترين و مهمترين اثر فرهنگي، هنري و تاريخي ايران، پس از 20 سال تلاش، با همکاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، فرهنگستان هنر و بانکپاسارگاد جمعآوري و به چاپ رسيده است. اين بانک به دليل حمايت از چاپ اين کتاب، به عنوان حامي برگزيده نسخ خطي، در چهاردهمين آيين بزرگداشت حاميان نسخ خطي معرفي شد.
گفتني است نگارش شاهنامه طهماسبي در سال 928 هجري قمري آغاز شد. دو سال بعد شاه اسماعيل از دنيا رفت و شاه طهماسب که نوجواني 11 ساله بود بر تخت سلطنت نشست. کار نگارش شاهنامه نشان ميدهد مشاوريني در کنار او حضور داشتند که موضوع را پيگيري کردند و سرانجام در سال 948 نگارش اين اثر هنري به پايان رسيد. در آن زمان سلطان سليم اول سلطان عثماني از دنيا رفت و فرزندش سلطان سليم دوم به حکومت رسيد. در آن زمان هيأتي 400 نفره از ايران هدايايي به بارگاه او ببرند که شاهنامه طهماسبي يکي از آنها محسوب ميشد. اين شاهنامه تا اواخر حکومت عثماني در خاک اين کشور باقي ماند اما در دوره ضعف اين حکومت، اين کتاب نيز جا به جا شد و در اوايل قرن 20 در اختيار يک فرانسوي قرار گرفت. پس از مرگ اين فرانسوي، وارثين او شاهنامه را به هوتون که يک ثروتمند آمريکايي و رئيس موزه متروپوليتن نيويورک بود فروختند. مالک جديد شاهنامه ابتدا به بهانه عکسبرداري و در واقع براي فرار از ماليات، اين اثر هنري را ورق ورق کرد و 78 برگ آن را به موزه متروپوليتن اهدا کرد و بخش ديگري از اوراق را در حراجيها به فروش رساند. و 118 برگ شاهنامه در اختيار هوتون باقي ماندهبود. پيش از انقلاباسلامي تلاشهايي براي پس گرفتن آن انجام شد اما به نتيجه نرسيد. پس از پايان دفاع مقدس، شادروان دکتر حسن حبيبي موضوع را پيگيري کرد و مذاکراتي براي اين مسأله با وارثان هوتون انجام شد و در نهايت 118 برگ شاهنامه به ايران رسيد. اين کتاب حاوي تصاوير 116 نگاره، جلد، آستر بدرقه، سرلوح و ديگر تذهيبهاي موجود در موزه هنرهاي معاصر، به همراه 33 نگاره از موزه متروپوليتن، 10 نگاره از مجموعه خليلي در لندن، 9 نگاره از بنياد آقاخان، 3 نگاره از موزه هنرهاي اسلامي قطر، 13 تصوير متن شاهنامه (نمونه خط و جدول بندي) و يک نگاره از موزه رضا عباسي تهران است که هر کدام از اين نگارهها، شرحي به دو زبان فارسي و لاتين دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]