واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناس بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود: در سال 94 بیماری سالک در شهرستان های شاهرود و میامی گزارش نشده است شاهرود - ایرنا - کارشناس مسوول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی شاهرود گفت: از ابتدای سال 1394 تاکنون موردی از بیماری سالک در شهرستانهای شاهرود و میامی گزارش نشده است.
دکتر منصوره فاتح روزشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این بیماری بیشتر از نوع روستایی بوده و بالاترین میزان شیوع آن از اواسط پاییز تا اواسط زمستان است و به ندرت در شاهرود گزارش می شود.
وی اضافه کرد: سالک (لشمانیوز جلدی) از بیماریهای مشترک انسان و حیوان است که از راه گزش پشه خاکی به انسان منتقل می شود.
وی تصریح کرد: این بیماری معمولا با مرگ و میر بالایی همراه نیست و به صورت ضایعه پوستی بروز می کند.
وی ادامه داد: ضایعه بیماری سالک در پوست در برخی موارد بیش از یکسال باقی است و جوشگاه (اسکار) آن پس از بهبودی حتی با درمان استاندارد تا آخر عمر وجود دارد، قابل توجه است .
وی با بیان اینکه سالک در ایران به دو شکل روستایی( مرطوب ) و شهری (خشک ) مشاهده می شود، تاکید کرد: مخزن بیماری بیشتر در بیماران مبتلا و به طور تصادفی سگها و پشه خاکی ماده که پس از خونخواری از اطراف زخم سالک، آلوده شده در خونخواری مجدد در فرد سالم باعث انتقال بیماری می شود.
به گفته وی در شهرستانهای شاهرود و میامی هر ساله تعدادی مبتلا به سالک از نوع روستایی شناسایی و درمان می شوند که از ساکنان منطقه بکران میامی هستند.
فاتح بیان کرد: پارسال 79 مورد این بیماری در میامی شناسایی شد و بیماران تحت درمان قرار گرفتند که 61 مورد مربوط به منطقه بکران و بقیه مربوط به چاههای کشاورزی میامی، روستاهای زمان آباد، فرومد و روستای پل ابریشم است.
وی با اشاره به اینکه در سالک نوع روستایی موش های صحرایی مخزن بیماری است،اضافه کرد: پشه خاکی ماده پس ازخونخواری از موش صحرایی مبتلا، دو باره در فرد سالم باعث انتقال بیماری می شود.
وی عامل بیماری را انگل "لیشمانیا "دانست که درون سلول های بیگانه خوار پوست تکثیر می یابد.
این انگل در پوست انسان، سگ و جوندگان آلوده وجود دارد، پس از خونخواری پشه خاکی از زخمهای سالک، این انگل در بدن پشه خاکی تکثیر یافته و پس از خونخواری مجدد پشه خاکی، به پوست فرد سالم راه پیدا می کند.
کارشناس مسوول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بیان کرد: ناقل سالک پشه خاکی از نوع بسیار کوچک به طول دو تا سه میلی متر با قدرت پروازی کم و کوتاه تا ارتفاع حدود دو متر به صورت جهشی است.
وی استفاده از توری های با قطر بیش از یک میلی متر را برای جلوگیری از ورود پشه خاکی به محل سکونت انسان مناسب ذکر کرد.
گفتنی است، پشه خاکی فقط هنگام غروب و ساعتهای نخستین شب، خونخواری و تغذیه می کند و طول روز در پناهگاه های گرم ، تاریک و مرطوب ، استراحت و تخم ریزی می کند.
این کارشناس بهداشتی ادامه داد: محافظت بدن در برابر نیش پشه خاکی، پوشاندن قسمت های باز بدن، نصب توری فلزی با منافذ ریز به در و پنجره ها و خوابیدن در پشه بند،استفاده از پمادها و مواد دور کننده حشره به هنگام کار و خواب، محافظت از زخم سالک و پوشاندن آن با گاز استریل و مبارزه با جوندگان و سگ های ولگرد است.
وی رعایت بهداشت محیط و بهسازی محیط ،گردآوری و دفع بهداشتی زباله با استفاده از سطل در دار،گردآوری فضله حیوان و جلوگیری از انباشته شدن آن در محیط منزل یا نزدیک محل زندگی را ضروری عنوان کرد.
به گفته فاتح در روستاها ترمیم شکافها و حفره های موجود در دیوارهها و سایر قسمت های مناطق مسکونی انسان و دام، تخریب و تسطیح مکانهای مخروبه، دوری از محل زندگی پشه خاکی و مناطق آلوده به سالک، به ویژه هنگام غروب و اوایل شب ضروری است.
کارشناس مسوول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی شاهرود ادامه داد: در حوزه معاونت بهداشتی برای پیشگیری از بروز موارد جدید و کنترل این بیماری جلسه های هماهنگی برون بخشی با دهیاران و شوراهای منطقه بکران انجام شده است.
وی از تشکیل کمیته سالک در ستاد معاونت بهداشتی با حضور مسوولان و کارشناسان مرتبط خبر داد.
وی به برنامه ریزی برای برگزاری کارگاه آموزشی، کنترل ناقلان سالک برای بهورزان و کاردانهای مراکز بهداشتی، برگزاری کارگاه آموزشی کنترل و مراقبت بیماری سالک برای گروههای مختلف بهداشتی ودرمانی در شهریور 94 و خرید و توزیع جونده کش در مناطق آلوده بکران، زمان آباد، پل ابریشم و فیروزآباد نیز خبر داد.
وی گفت: یک مرحله لانه کوبی و دو مرحله جونده کشی در منطقه بکران، زمان آباد، پل ابریشم و فیروزآباد انجام شد.
فاتح ادامه داد: یک مرحله دیگر جونده کشی در شهریور ماه امسال انجام خواهد شد.
در جهان هر ساله حدود یک میلیون و 500 هزار نفر به سالک مبتلا می شوند که بسیاری از موارد ثبت و گزارش نمی شوند.
بر اساس گزارشها سالانه حدود 20 هزار مورد این بیماری در ایران گزارش می شود که موارد حقیقی بیشتر است.
سالک،بیماری بومی است که به دلیل وسعت کشور، 18 استان از 31 استان کشور درگیر آن هستند و انتقال محلی در این استان ها صورت می گیرد.ک/3
7358/2047/
20/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]