واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مبارزه با سالک و تب مالت دو اولویت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بجنورد- ایرنا- مسئول مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی دو اولویت مهم این دانشگاه در حال حاضر را مبارزه با بیماری سالک و تب مالت در این استان دانست.
به گزارش روز دوشنبه پایگاه اطلاع رسانی این دانشگاه، محمدحسن ریحانی افزود:
هماهنگی بین بخشی برای مهار این بیماری ها از مهم ترین اقدامات پیشگیرانه است.
وی گفت:سالک بیماری انگلی است که توسط پشه خاکی منتقل می شود و دو نوع شهری و روستایی دارد.
وی تصریح کرد : در نوع روستایی، جوندگان صحرایی مخزن بیماری هستند و پشه خاکی های که در لانه جونده ها زندگی می کنند باعث انتقال بیماری به انسان می شوند.
وی ادامه داد: در نوع شهری، انسان های مبتلا مخزن بیماری هستند و پشه خاکی هایی که در مناطق شهری هستند با گزش افراد مبتلا، باعث انتقال بیماری به دیگر افراد می شوند.
وی اظهار داشت : این بیماری به طور معمول یک دوره کمون (نهفتگی) دارد که در نوع روستایی، بین 6 تا 4 ماه و در نوع شهری کوتاه تر است.
وی عنوان کرد : بعد از گزش پشه خاکی آلوده ،انگل به پوست انسان منتقل می شود و پس از طی دوره کمون ، یک قرمزی کوچک بروز می کند که بعد از آن کم کمک فرورفتگی در آن ایجاد می شود و ایجاد زخم می کند.
وی خاطر نشان کرد : در نوع روستایی ضایعات مرطوب، چرکین و دارای ترشحات غلیط هستند اما در نوع شهری، ضایعه به طور معمول خشک است.
وی با اشاره به این که درمان بیماری سالک در مراکز درمانی استان رایگان است، گفت :برای تشخیص دقیق این بیماری مراجعه به مراکز درمانی ضروری است.
وی تصریح کرد : در نوع روستایی، بیماری دوره ای 3 تا 6 ماهه دارد و بیمار مخزن آلودگی محسوب نمی شود و علاوه بر آن که ابتلا باعث ایمنی در فرد می شود، خود به خود بهبود می یابد.
وی اظهار داشت : در نوع شهری سالک به دلیل آن که همه بیماران مخزن بیماری هستند بلافاصله درمان شروع می شود زیرا در غیر این صورت زنجیره انتقال تداوم می یابد.
وی توضیح داد : اگر درمان صورت نگیرد، ضایعه به مدت 6 ماه تا یک سال طول می کشد و به تدریج بزرگ تر می شود و پس از آن بهبودی حاصل می شود اما طی بهبودی ممکن است عفونت های دیگری ایجاد شود.
وی ادامه داد : ممکن است باکتری های دیگری نیز روی زخم سوار شوند و در نهایت ضایعه زخمی شکل بدشکلی به وجود می آید که برای بیمار از نظر روحی و روانی مشکل ایجاد می کند و اگر درمان نشود ضایعه بزرگ می شود و اثر به جا مانده آن بیمار را آزار می دهد.
وی خاطر نشان کرد : این بیماری از شخصی به شخص دیگر منتقل نمی شود و برای تداوم بیماری، به طور حتم باید پشه آلوده وجود داشته باشد.
پیشتر از این، رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: بیماری پوستی سالک در برخی مناطق شهرستان های جاجرم و اسفراین بیشتر از میانگین کشوری بوده که این امر نگران کننده است.
دکتر ابراهیم گلمکانی اظهار کرد: براساس آمار، میانگین شیوع این بیماری در 22 در 100 هزار نفر است که این میزان در خراسان شمالی بخصوص شهرستان جاجرم و مناطقی از شهرستان اسفراین بیش از حد میانگین کشوری است.
وی افزود: از نظر ما شیوع بیماری پوستی سالک در برخی مناطق این استان نگران کننده است و باید فعالیت های درمانی مشخصی بخصوص حذف کانون ها و مخاذن بیماری در دستور کار قرار گیرد.
به گفته وی پارسال در این استان افزون بر 600 نفر مبتلا به بیماری پوستی سالک در شهرستان های جاجرم، اسفراین، راز و جرگلان ، شیروان و بجنورد شناسایی و تحت درمان قرار گرفتند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: برای اجرای طرح مبارزه با بیماری سالک حدود دو میلیارد ریال اعتبار برای این دانشگاه پیش بینی شده و با این اعتبار طرح مبارزه به صورت جدی عملیاتی می شود.
بیماری سالک از سال 81 در این استان دیده شده و در این مدت نیز دانشگاه علوم پزشکی طرح های مبارزه ای خود را برای از بین بردن مخازن این بیماری اجرایی کرده است.
بیماری بروسلوز یا تب مالت از بیماری های عفونی مشترک بین انسان و دام است که به دلیل سنتی بودن دامداری در خراسان شمالی شیوع زیادی داشته و در سالهای گذشته 26 بیمار مبتلا به تب مالت در استان شناسایی شده و تحت مداوا قرار گرفتند.
بیماران مبتلا به تب مالت با علایم مختلف به پزشک مراجعه می کنند و شایع ترین تظاهر بالینی آن تب، درد عضلانی، اسکلتی، تعریق، ضعف عمومی و درگیری ارگان های مختلف بدن است.
آماری از تعداد مبتلایان به این بیماری گزارش نشده ولی گفته می شود مبتلایان آن در سال جاری 177درصد رشد داشته است.ک3
6042
15/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]