واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۲۰ب.ظ)
کشف بي نظيرترين گچ بري دوره اسلامي در بلقيس موج - فصل هفتم کاوش در شهر تاريخي بلقيس اسفراين در 2 بخش شارستان و داخل ارگ به کشف بي نظيرترين گچ بري دوره اسلامي و ساختار آب رساني منجر شد.
به گزارش خبرگزاري موج، احمد نيک گفتار، سرپرست فصل هفتم کاوش در شهر تاريخي بلقيس اسفراين، با اعلام اين خبر گفت: فصل هفتم کاوش شهر تاريخي بلقيس اسفراين به همت پايگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي بلقيس اسفراين به مدت 2 ماه در 2 بخش يکي درمحدوده شارستان با تاکيد بر تپه منار و بخش داخل ارگ انجام شد.
او افزود: کاوش در محدوده شارستان باهدف مشخص کردن کاربري و تکميل فضاهاي کاوش شده در فصلهاي گذشته و در بخش داخل ارگ با هدف شناخت و آگاهي از ساختار معماري داخلي ارگ و فضاهاي مسکوني موجود در آن انجام شد.
نيک گفتار مهمترين کشفيات شارستان در بخش معروف به تپه منار را يک صحن بزرگ با رواقهاي پيراموني با يک ورودي آجر فرش اعلام کرد که ايوان آن مزين به گچبري هاي از نوع برهشته بود که در نوع خود از بي نظيرترن گچ برهاي دوران اسلامي در دوره ايلخانان به شمار ميرود.
او تصريح کرد: از کشفيات ديگر در تپه منار ميتوان به ادامه تالار ستون دار (شبستان مسجد) ويک ساختار آبرساني (قنات) اشاره کرد.
سرپرست فصل هفتم کاوش در شهر تاريخي بلقيس اسفراين خاطر نشان ساخت که تالار ستوندار از دوجهت شمالي و جنوبي با ديواري ضخيم احاطه شده و گستردگي آن به سمت شرقي و غربي است.
اين باستان شناس با اشاره به اينکه داخل اين تالار 16 ستون آجري به ابعاد يک در يک متر قرار گرفته تصريح کرد که تشخيص کاربري اين سازه به دليل گستردگي، نياز به کاوشهاي باستان شناسي بيشتر دارد.
به گفته وي ساختار آبرساني (قنات) که از جبهه شرقي تالار ستوندار کشف شد يکي از کشفيات مهم در تپه منار است.
او اظهار داشت: اين ساختار آبرساني به سمت شمالي-جنوبي با تنبوشه هاي بزرگ (کول) به ابعاد 16 سانتي متر عرض و 5 سانتي متر ضخامت گسترش دارد.
نيک گفتار خاطر نشان ساخت که به منظور مقاوم سازي بيشتر اين سازه اطراف تنبوشه ها با ملاتي از گل که بسيار سخت و محکم است پوشانده شده.
سرپرست فصل هفتم کاوش در شهر تاريخي بلقيس اسفراين افزود: براي مقاومت در مقابل فشار وارده از سطح زمين ابتدا روي کولها را با کولهاي شکسته و قطعات آجر پوشانده و سپس روي آن را با يک رديف آجر با ملات گل کار کردهاند.
به گفته نيک گفتار، در وسط اين ساختار آبرساني يک دريچه اي به صورت نيم دايره وجود دارد که با آجرهاي به ابعاد 5*13*25 ساخته شده که محلي براي لايروبي و برداشت آب بوده است.
او با اشاره به کاربري اين سازه اظهار داشت: احتمالاً اين ساختار در گذشته يکي از قناتهاي شهر کهن اسفراين به منظور تأمين آب شهر محسوب ميشده که در متون تاريخي به اين قناتها اشاره شده است.
اين باستان شناس درباره مهمترين کشفيات در داخل ارگ به يک حياط مرکزي اشاره کرد که تمام درگاهيهاي منازل مسکوني که در فصل ششم بدست آمد به اين فضا منتهي ميشود.
به گفته وي، در اين حياط يک ساختار آبرساني پيچيده و منظم وجود دارد که شامل يک حوض انباربه ابعاد 270 در 320 با ارتفاع 150 سانتي متر ميشود.
نيک گفتار تصريح کرد که اين حوض انبار داراي ديواري از جنس شفته آهک به ضخامت 25 سانتي متر باسطح مزين به اندود ساروج بوده که کف آن آجر فرش است.
اين باستان شناس گفت: با توجه به شواهد موجود، آب اين حوض انبار از طريق يک ساختار آب رساني از نوع تنبوشه اي که داغهايي از تنبوشه در مسير آب رساني باقي مانده تهيه ميشده است.
او اظهار داشت: درمورد منبع تأمين آب اين حوض انبار به دليل نبود گستردگي کاوش هيچ اظهار نظري قطعي نميتوان کرد اما ميتوان احتمال داد آب از طريق خندق موجود دراطراف ارگ از طريق تنبوشه هايي از جنس سفال وارد يک برکه ميشده و پس از رسوب گذاري گل و لاي و زلال شدن از طريق تنبوشه ديگر وارد حوض انبار ميشده است.
سرپرست فصل هفتم کاوش در شهر تاريخي بلقيس اسفراين اظهار داشت: اين حوض انبار علاوه برمنبع تأمين آب ساکنين با توجه به قرارگرفتن در مسير جهت وزش باد و درگاهيها منازل ميتوانسته به عنوان خنک کننده منازل هم کاربري داشته باشد.
او افزود: با توجه به شواهد موجود و آثار به دست آمده اطراف حوض انبار و محوطه حياط با آجرهاي به ابعاد 5*21*21 سانتي متر پوشانده شده بود.
اين باستان شناس تصريح کرد علاوه بر موارد ياد شده چند منزل مسکوني با کف گچي و کوبيده با ديوارهاي از خشت با پي چينه اي، سنگي که با خشتهايي به ابعاد 5*25*25 سانتي متر با ملاط گل ساخته شده اند کشف شد که در اين سازهها براي اندود ديوارها از گچ، کاه گل و گل اخري استفاده شده است.
کاوش باستان شناسي در شهر تاريخي بلقيس اسفراين که با مجوز رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري از تاريخ 5.2 شروع شده بود به پايان رسيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]