واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
یک کارشناس اقتصادی:
عبور از گردنه تحریم ها با اقتصاد مقاومتی صورت می گیرد سیاست های اقتصاد مقاومتی می تواند اقتصاد را در کوچک سازی و چابک سازی کمک کند، این خود سبب می شود کنترل اقتصاد در داخل راحتر شود و اقتصاد بتواند در مقابل تکانه های بیرون انعطاف لازم را داشته باشد.
به گزارش گروه اقتصادی فرهنگ نیوز، در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه ی جدید « اقتصاد مقاومتی » به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است. این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 مطرح گردید. در همین دیدار، مقام معظم رهبری « اقتصاد مقاومتی » را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل « فشار اقتصادی دشمنان » و « آمادگی کشور برایی جهش » را معرفی نمودند. در همین راستا خبرنگار فرهنگ نیوز، با مهدی حسین نژاد، کارشناس ارشد اقتصاد برای مفهوم سازی مدل اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم و راهکارهای برون رفت از فشار اقتصادی ناشی از آن گفتگویی ترتیب داده است.
فرهنگ نیوز: ظرفیت های کشور برای مدیریت اقتصاد با فرض تداوم تحریم چیست؟
ابتدا باید دید مشکل اصلی در اقتصاد کشور چیست؟ حداقل در سه دهه اخیر، مهمترین مشکل تورم با میانگین 20 درصد است که اکثر مشکلات ما در کشور از تورم نشئت گرفته است. بنابراین این سوال مطرح شود از منظر اقتصادی چه ظرفیت هایی در کشور وجود دارد تا بتوان تورم را کنترل کرد؟در شرایط حاضر مهمترین عامل در کنترل تورم توانایی در کوچک و چابک سازی دولت است که این مهم می تواند مدیریت کشور را در جلوگیری از اقدامات فسادزا کمک کند که می تواند سبب افزایش فعالیت بخش خصوصی، افزایش تولید در کشور و درنتیجه افزایش اشتغال در کشور شود. اما مهمترین عامل در کوچک سازی دولت چیست؟ یکی از مهمترین عامل می تواند عدم دسترسی دولت به درآمدهای نفتی دانست که این عامل را می تواند با ایجاد مدیریت جهادی و همدلی بین دولت و بانک مرکزی ایجاد کرد. در واقع در کشور مان مهمترین عامل برای رسیدن به اهداف تک تک بندهای اقتصاد مقاومتی کوچک و چابک سازی دولت می باشد.
فرهنگ نیوز: مجلس با در نظر گرفتن چه عوامل و فاکتور هایی برنامه ششم بودجه 95 تصویب کند که مدیریت اقتصاد با تحریم در برنامه ریزی آینده کشور پر رنگ لحاظ شود؟
خوب حال اگر تحریم ها ادامه پیدا کند باید انتظار داشته باشیم کیک اقتصادی کشور کوچکتر خواهد شد و در نتیجه چرخه اقتصادی کشور کوچک تر خواهد شد. بنابراین برنامه دولت باید برای رسیدن به اهداف برنامه ششم توسعه کوچکتر خواهد شد که این خود با کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی منافاتی ندارد. در واقع در ابتدا اقتصاد در چرخه ای کوچکتر شکل می گیرد که این خود می تواند کشور را از تکانه های اقتصادی که از طریق تحریم شکل می گیرد با سرعت و چابکی بهتری عبور دهد. مهمترین عامل در چنین شرایط و رسیدن به اهداف اقتصادی ایجاد یک زیر ساخت اجتماعی مناسب در کشور می باشد. اینکه بتوان یک وفاق ملی در کشور ایجاد کرد که اهداف اقتصادی مردم به عنوان عاملان اصلی اقتصادی با سیاست های اقتصادی کشور که توسط دولت و بانک مرکزی تدوین و اجرا می شود هماهنگ شود. و برای رسیدن به این وفاق، مهمترین عامل عملکرد و مدیریت عقلایی و منطقی دولت محترم جمهوری اسلامی ایران می باشد. چراکه کشور در حال گذار از گردنه سخت اقتصادی می باشد بطوری که عملکرد دولت یازدهم به سمت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی می باشد که باید در این مسیر با تلاش بیشتری عملکرد بهتری از خود نشان دهد. از طرف دیگر وفاق ملی در آموزش چه در داخل خانواده و چه در مدارس و دانشگاه ها می تواند در آگاهی و بهبود در تفکر جامعه تاثیر مثبت بگذارد و سبب می شود خیلی زود بتوانیم از ظرفیت های داخلی در مسیر بهبود در تولید حرکت کنیم. نکته بعدی بهداشت و سلامت جامعه می باشد که این عامل خود درجهت افزایش امید به زندگی و بهبود در رفاه اقتصادی موثر خواهد بود. بنابراین به نظر می رسد استفاده بهینه از ظرفیت های داخلی با توجه به شرایط کنونی و برنداشتن تحریم ها نیاز به سه رکن اصلی ایجاد وفاق ملی، آموزش و بهداشت و سلامت کشور می باشد.
فرهنگ نیوز: نقش مدیریت اقتصاد بر پایه اقتصاد مقاومتی در عقیم سازی تحریم چیست؟
خوب همانطور که در سوالات قبلی اشاره شد، سیاست های اقتصاد مقاومتی می تواند اقتصاد را در کوچک سازی و چابک سازی کمک کند، این خود سبب می شود کنترل اقتصاد در داخل راحتر شود و اقتصاد بتواند در مقابل تکانه های بیرون انعطاف لازم را داشته باشد. با توجه به تعریف اقتصاد مقاومتی ما با نگاه به بیرون می توانیم به صورت درونزا اقتصاد کشور را بهبود بدهیم. خوب این به چه معناست؟ به نظر این نگاه یعنی استفاده حداکثری از تغییرات و تحولاتی بیرونی کشور. بنابراین با کوچک سازی اقتصاد نه تنها خودمان را از تکانه های بیرونی نجات می دهیم بلکه می توانیم کشور در جهت منفعت اقتصادی کشور سوق دهیم. بهبود در تولید مهمترین شاخص در اقتصاد مقاومتی است که به آن نگاه جدی شده است. در سوال اول مشکل اصلی کشور تورم مطرح شده است، باید امید قطعی داشت که کنترل تورم حتی با اقتصاد کوچک می تواند سرمایه گذاری را تشویق و آن وفاق را بهبود و در نتیجه سرعت چرخه اقتصاد و بهبود در تولید را افزایش داد. که بهبود مستمر آن می تواند به تدریج فضای اقتصادی بزرگتر کند بدون انکه تاثیری بد در جهت چابکی آن داشته باشد.
94/4/14 - 09:56 - 2015-7-5 09:56:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]