تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ايمان مؤمن كامل نمى شود، مگر آن كه 103 صفت در او باشد:... باطل را از دوستش نمى پذيرد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843698090




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بحران آب در گلستان، تهدیدی که مصرف کنندگان جدی نگرفته اند


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بحران آب در گلستان، تهدیدی که مصرف کنندگان جدی نگرفته اند گرگان - ایرنا - خشکسالی و بحران منابع آبی که طی سال های اخیر گریبانگیر بیشتر استان های کشور و نیز گلستان شده ،این روزها خطه سبز شمال را با چالش های بسیاری روبرو کرده، اما هنوز توسط مردم این منطقه جدی گرفته نمی شود.


تغییر شرایط اقلیمی، کاهش نزولات جوی، بروز پدیده خشکسالی، مصرف بی رویه و ورود انواع آلاینده ها به منابع آبی از عوامل اصلی بحران کم آبی در سرزمین خشک و بیابانی ایران و نیز این استان شمالی کشور با یک میلیون و 850 هزار نفر است.
اگر در دهه های گذشته نام گلستان در باور عمومی مردم این استان و دیگر نقاط کشور با سرسبزی و وفور منابع آبی عجین بود ،اما امروز کمبود منابع آبی و قرار گرفتن در مرحله تنش آبی به تهدیدی جدی برای مردم این دیار تبدیل شده است.
کمبود منابع آبی در گلستان صرف نظر از تاثیرات منفی در بخش کشاورزی که حرفه بخش اعظم روستاییان و برخی از مردم شهرهای این دیار است، نگرانی های مضاعفی را در بین مسوولان استان برای تامین آب شرب ایجاد کرده است.
هم اکنون مجموع منابع آبی گلستان حدود 2 میلیارد و 485 میلیون متر مکعب درسال است که نیمی از آن منابع زیر زمینی و نیمی دیگر از منابع سطحی تامین می شود این عدد هم اکنون با توجه به کاهش میزان بارندگی طی سال آبی جاری به گفته مدیرعامل آب منطقه ای استان به 980 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
این استان دارای 14 سد فعال اما با ذخیره آبی کم و هفت سد در دست مطالعه و اجرا دارد.
از سوی دیگر در استان گلستان هفت هزار کیلومتر شبکه و خطوط انتقال وجود دارد که 30 درصد آن فرسوده و قدیمی بوده و در هدر رفت منابع آبی موثر است و گفته می شود با اعتبارات موجود سالانه حدود 500کیلومتر آن قابل نوسازی و مرمت می باشد.
همچنین کاهش آورد رودخانه ها، خشک شدن منابع آبهای سطحی و چشمه ها یکی از مشکلات اساسی فراروی گلستان بوده و این مساله بویژه در مناطق روستایی که به طور متوسط از ده درصد چشمه ها به عنوان منابع آبی استفاده می شود ، تاثیر وضعیت خشکسالی و افت محسوس آب را تاثیرگذارتر کرده است.
از سوی دیگر مصرف بی رویه، دوری و فاصله روستاها از یکدیگر و آبرسانی با تانکر بخش دیگری از مشکلات در مناطق روستایی استان در بحث تامین آب می باشد.
این مشکلات باعث شده که هم اینک افزون بر 80 درصد از منابع آب زیرزمینی استفاده شود در حالی که این رقم باید حداکثر 60 درصد باشد.

*** وضعیت آب شرب بخش شهری
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب شهری گلستان درگفت و گو با خبرنگار ایرنا، با ابراز نگرانی از کاهش منابع آبی استان گفت: نخستین تاثیر این کاهش، مواجه شدن با کمبود 800 لیتر آب در ثانیه برای مصارف مناطق شهری است.
مهیار خسروی افزود: هم اکنون آب مورد نیاز 342 هزار واحد شهری گلستان از 240 حلقه چاه آب عمیق، 13 دهنه چشمه و 2 رشته رودخانه با دبی سه هزارو 800 لیتر بر ثانیه تامین می شود که جوابگوی نیاز شهروندان نیست.
وی با اشاره به میانگین یکهزار و 500 لیتر مکعبی سرانه آب در کشور، اضافه کرد: این استان در مرحله تنش آبی قرار داشته و این سرانه هم اینک یکهزار و 300 متر مکعب است.
خسروی با بیان اینکه زنگ خطر کم آبی در گلستان از سال ها پیش به صدا در آمده است، یادآور شد: ادامه روند کنونی مصرف بی رویه منابع آبی، تا چند سال آینده این استان سرسبز را به منطقه ای خشک، بی آب و خالی از سکنه تبدیل خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در حوزه منابع آبی و مشکلات پیش آمده آن، لازم است مردم با مصرف درست این مایع حیات، مانع از بروز فاجعه های ناگوار زیست محیطی در آینده نه چندان دور شوند.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب شهری گلستان، آموزش و فرهنگ سازی را کلید اصلی در مدیریت مصرف آب دانست و گفت: آموزش ها باید از سنین کودکی تا دوران دانشگاه ادامه یابد تا افراد با اهمیت و ارزش منابع آبی آشنا و نسبت به مصرف درست آن احساس مسوولیت نمایند.
خسروی اضافه کرد: افزون بر 90 درصد منابع آبی کشور و گلستان دربخش کشاورزی مصرف می شود و باید بیشترین تلاش ها برای مصرف بهینه آب در این بخش انجام گیرد.
وی با اشاره به مصرف حدود هفت درصد منابع آبی در بخش شرب اظهار داشت: فاصله زیاد مصرف آب در دو بخش کشاورزی و شرب سبب شده تا نوعی تضاد و دوگانگی در ذهن مردم ایجاد و این سوال مطرح شود که راهکارهای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی چرا اجرایی ومدیریت نمی شود.
هم اینک در بخش کشاورزی با توجه به سیستم های آبیاری سنتی بخش اعظم آب مصرفی به هدر می رود و مدرن سازی سیستم آبیاری در این بخش و یکپارچه سازی اراضی بخشی از راهکارهای مدیریت مصرف منابع آبی در این عرصه می باشد.
خسروی، قیمت پایین آب را از عوامل موثر در مصرف بی رویه منابع آب بویژه در بخش شرب دانست و اضافه کرد: هم اکنون یک متر مکعب آب (معادل یکهزار لیتر ) با قیمت متوسط 270 تومان به شهروندان عرضه می شود درحالی که قیمت یک بطری آب معدنی نیم لیتری حداقل 500 تومان است.
وی با تاکید بر ضروری بودن افزایش قیمت آب شرب و تاثیر آن بر مصرف بهینه تصریح کرد: هزینه تمام شده هر متر مکعب آب شرب در گلستان 11 هزار ریال است.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب شهری گلستان، تهیه برنامه های مستند در خصوص اهمیت آب و نیز آشنایی مردم با تغییرات اقلیمی را درمدیریت مصرف مهم دانست و یادآور شد: مردم باید نسبت به شرایط موجود آگاه شوند تا با درک صحیح و نیز احساس مسوولیت بیشتر نسبت به مصرف درست منابع آبی اقدام کنند.
خسروی باتاکید برضرورت همکاری همه دستگاه ها و نهادهای اداری، اجرایی، فرهنگی و آموزشی درمقوله مدیریت صحیح مصرف منابع آبی، یادآور شد: هم اینک بخش اعظم آب گلستان از سفره های زیرزمینی ( 20 هزار حلقه چاه مجاز) تامین می شود که این مساله یک بحران جدی بوده، ضمن اینکه وجود هزاران حلقه چاه غیر مجاز لطمه سنگینی بر منابع آب زیر زمینی استان وارد کرده است.
وی همچنین با بیان اینکه 70 درصد آب شرب مصرفی شهروندان گلستانی تبدیل به فاضلاب می شود، گفت: تصفیه این فاضلاب ها و استفاده از آب بدست آمده دربخش های کشاورزی، آبیاری فضای سبز، شستشوی ماشین و دیگر بخش ها ضروری است.
خسروی افزود: هم اکنون از مجموع 22 شهر تحت پوشش شرکت آبفای گلستان تنها در چهار شهر گرگان، بندرگز، کردکوی و بندرترکمن شبکه جمع آوری فاضلاب و تصفیه خانه آن اجرا شده و در دیگر شهرها، بدلیل کمبود اعتبار این طرح اجرایی نشده و یا بصورت نیمه تمام باقی مانده است.
به گفته وی، برنامه ریزی های لازم برای اجرایی شدن طرح جمع آوری فاضلاب شهری و احداث تصفیه خانه فاضلاب در شهرهای گنبدکاووس، آزادشهر، علی آباد و آق قلا نیز انجام شده است.
معاون خدمات مشترکین شرکت آب و فاضلاب شهری گلستان نیز الگوی مصرف آب شرب در شهرهای مختلف استان را بین 20 تا 24 متر مکعب در ماه اعلام کرد و گفت: از مجموع 260 هزار انشعاب آب شهری با بهره مندی 342 هزار واحد، 70 درصد مشترکین کمتر از 20 متر مکعب آب مصرف می کنند.
به گفته محمدرضا نکویی، 18 درصد مشترکین بین 20 تا 40 متر مکعب و 2 درصد نیز بالای 40 متر مکعب آب درماه مصرف می کنند.
وی با بیان اینکه به مشترکین پر مصرف ابتدا تذکر شفاهی و سپس تذکر کتبی داده شده و در صورت رعایت نکردن با مجوزهای قانونی انشعاب آب آنان قطع خواهد شد، افزود: درحالی که میانگین جهانی الگوی مصرف آب 150 لیتر در شبانه روز برای هر فرد است، اما هر گلستانی بین 210 تا 230 لیتر آب در شبانه روز مصرف می کند.
نکویی، مدیریت مصرف آب در بخش های مختلف کشاورزی، فضای سبز شهری و مصارف خانگی را مهم دانست و برلزوم توجه بیشتر مردم به منابع آب و حفظ آن تاکید کرد.
اگر چه مدیریت مصرف آب بویژه در بخش شرب از دغدغه های جدی مدیران حوزه آب به شمار می رود و برای نهادینه کردن فرهنگ درست مصرف کردن، تلاش های زیادی نیز انجام شده ،اما مصرف این ماده حیاتی همچنان بدون ضابطه و الگو ادامه دارد.
به اعتقاد کارشناسان موضوع مصرف بهینه آب صرف نظر از بعد اقتصادی آن بیشتر جنبه فرهنگ سازی و اجتماعی دارد و مردم باید به این نکته که مصرف بیش از اندازه مساوی با اسراف و کم آبی است، واقف باشند.
ترویج فرهنگ استفاده از شیرهای آب سنسوری توسط مشترکین خانگی و پرهیز آنان از مصرف آب شرب شهری برای مصارف دیگر مثل شستشوی حیاط، خودرو، دیوارها و آبیاری درختان می تواند در کاهش مصرف آب موثر باشد.

***وضعیت آب شرب روستایی
مشکلات و وضعیت آب شرب روستایی گلستان نیز دست کمی از آب شرب شهری ندارد و خشکسالی ها منابع تامین آب در این حوزه را نیز دچار چالش کرده است.
هم اینک از 931 روستای این استان 857 روستا دارای سیستم لوله کشی آب شرب سالم و بهداشتی بوده و به 74 روستا نیز بصورت سیار آبرسانی می شود.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی گلستان هم اکنون از جمعیت 870 هزار نفری ساکن درمناطق روستایی این استان تنها 760 هزار نفر معادل 76 درصد از خدمات این شرکت بهره مند هستند.
مهدی شکیبافر، خشکسالی های بی سابقه طی سال های اخیر را از دلائل اصلی در ایجاد مشکلات درمنابع تامین آب مناطق روستایی گلستان دانست و افزود: این امر سبب پایین رفتن سطح آب های زیر زمینی و خشک شدن منابع آبی سطحی و چشمه های استان شده است.
وی اضافه کرد: خشک شدن منابع آب سطحی و چشمه ها از مشکلات اساسی این شرکت که بطور متوسط از 10 درصد چشمه ها بعنوان منابع آبی استفاده می کند، است.
شکیبافر همچنین مصارف بی رویه غیر مجاز، دوری و فاصله روستاها از یکدیگر، آبرسانی از طریق تانکرهای سیار و همزمانی پیک مصرف کشاورزی با مصرف شرب در مناطق روستایی را از دیگر مشکلات شرکت آبفار گلستان درتامین آب مشترکان خود اعلام کرد.
به گفته وی، در پیک مصرف آب در مناطق روستایی گلستان، 93 درصد آب تامینی در بخش کشاورزی و 7 درصد در بخش شرب مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت آبفار گلستان بابیان اینکه این شرکت درسال افزون بر 36 میلیون متر مکعب آب به مشترکان عرصه می کند، گفت: 70 درصد مشترکان الگوی مصرف آب یعنی 17 متر مکعب در ماه را رعایت می کنند.
به گفته شکیبافر، ازمجموع 207 هزارو 354 مشترک شرکت 30 درصد آنان 2 تا چند برابر الگوی بهینه، آب مصرف می کنند.
از سوی دیگر اگرچه بحث هدر رفت آب در شبکه توزیع در مناطق شهری و روستایی گلستان بین 20 تا 25 درصد اعلام شده است ،اما بخش اعظم این هدر رفت بدلیل واقع بودن شبکه توزیع در عمق یک تا یک و نیم متری زمین، به داخل سفره های زیر زمینی نفوذ می کند.

*** وضعیت بارش ها و تامین آب
در خصوص مشکلات کمبود آب دراستان مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گلستان نیز گفت: تنها درخرداد امسال میزان بارش ها در این استان 92 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل و حدود 80 درصد نسبت به دوره دراز مدت کاهش داشته است.
علی نظری افزود: میزان بارش های این استان از مهر 1393 (ابتدای سال آبی جاری) تا پایان خرداد 94 و در مقایسه با نسبت به دوره دراز مدت بیش از 19 درصد کاهش یافته است.
به گفته وی، بیشترین میانگین بارندگی خرداد 94 در محدوده گالیکش با حدود 18 میلی متر بود، درحالی که در محدوده شهرستان های بندرترکمن و گمیشان گزارشی از بارش نداشته ایم.
نظری اضافه کرد: آورده آب دو رودخانه ها مهم گلستان نیز از مهر 93 تا پایان خرداد 94 نسبت به دوره شاخص درحوضه قره سو حدود 94 درصد و درحوضه گرگانرود بیش از 70 درصد کاهش داشته است.
وی تصریح کرد: ذخیره آبخوان های آزاد زیر زمینی گلستان نیز در خرداد امسال درمقایسه با خرداد 93 افزون بر 148میلیون متر مکعب کاهش داشته است، ضمن اینکه این آمار درمقایسه با متوسط 23 سال گذشته، 221 میلیون متر مکعب کاهش نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت آبهای زیرزمینی و سطحی استان از زارعین و صاحبان چاههای کشاورزی خواست که ضمن تمدید پروانه‎ چاه آب خویش، سقف مجاز برداشت را رعایت و از کشت محصولات با نیاز آبی بالا بویژه شالی خودداری نمایند.
نظری همچنین از کاهش حجم ذخیره آب سدهای استان خبر داد و گفت: هم اکنون کل آب ذخیره شده پشت سدهای گلستان افزون بر 56 میلیون متر مکعب بوده که 36 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است.
یحیی لطفی مدیرکل دفتر بهره برداری و نگهداری تاسیسات آب منطقه ای گلستان نیز در ارتباط با برداشت های غیر مجاز آب از سدها گفت: شرایط آبی امسال نسبت به سال گذشته سخت تر است و اگر همین آب محدود نیز مدیریت صحیح نشود، باعث کمبود شدید آب خواهد شد.

***بخش کشاورزی
با توجه به مصرف افزون بر 90 درصدی منابع آب در بخش کشاورزی کشور، بارها متولیان دو وزارتخانه نیرو و جهادکشاورزی بر ضرورت اصلاح شیوه های آبیاری سنتی به نوین تاکید کرده اند، اما روند اجرای تغییر آبیاری غرقابی با هدر رفت بالای آب به سیستم های آبیاری قطره ای و بارانی همچنان کند پیش می رود.
استان گلستان دارای افزون بر 650 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است که 280 هزار هکتار آن بصورت آبی کشت می شود و اجرای سیستم های آبیاری نوین، نقش موثری در مدیریت بهینه مصرف آب در این بخش خواهد داشت.
مسوولان جهادکشاورزی گلستان، سطح اراضی که قابلیت اجرای سیستم های آبیاری نوین را دارد، تنها 110 هزار هکتار اعلام کرده اند، اما تاکنون فقط 43 هزار هکتار از این اراضی به این سیستم ها مجهز شده اند.
مسوول واحد آبیاری تحت فشار گلستان نیز دراین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: سطح اراضی آبی استان 280 هزار هکتار است اما بخش قابل توجهی از این میزان از طریق چاه های غیرمجاز آبیاری می شود که امکان اجرای سیستم آبیاری نوین با استفاده از تسهیلات حمایتی دولت را ندارد.
افشین قنبری افزود: در مجموع تنها 110 هزار هکتار از اراضی آبی گلستان که دارای مجوز قانونی استفاده از آب (چاه یا رودخانه) هستند، می توانند اراضی خود را با استفاده از تسهیلات دولتی به سیستم های آبیاری نوین مجهز نمایند.
به گفته وی، یکی از شرایط اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار و استفاده از تسهیلات دولت، داشتن مجوزهای قانونی در استفاده از منابع آبی است.
وی همچنین سهم تسهیلات سال گذشته استان را در حوزه اجرای سیستم های آبیاری نوین 430 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: از این میزان تنها 150 میلیارد ریال آن تخصیص و جذب شد.
قنبری بااشاره به اهمیت و جایگاه بخش کشاورزی گلستان در کشور، نقش نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی را در اختصاص تسهیلات بیشتر ،مهم دانست و خواست که نمایندگان مجلس این مساله را پیگیری کنند.
وی ادامه داد: ضمن اینکه با توجه به خرده پا بودن تعداد بسیاری از کشاورزان گلستانی، تشکیل شرکت های تعاونی از سوی این قشر می تواند در جذب تسهیلات موثر باشد.
مسوول واحد آبیاری تحت فشار گلستان همچنین با اشاره به کاهش شدید منابع آبی استان و ضرورت پرهیز جدی از کشت محصولات با مصرف آبی بالا بویژه شالی، گفت: هم اینک تولید هر کیلوگرم شالی در گلستان 250 هزار ریال هزینه دارد که بخش اعظم این هزینه مربوط به آب است.
وی، کشت محصولات با نیاز آبی کمتر و یا تبدیل اراضی به باغات گردو و زیتون، استفاده از بذرهای اصلاح شده برای افزایش تولید در واحد سطح (هکتار) و حمایت دولت از شالیکاران برای تغییر کشت را از راهکارهای جلوگیری از کشت محصول شالی برشمرد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گلستان نیز گفت: با وجود کاهش نزولات جوی، کم آبی و خشکسالی سال های اخیر، امسال افزون بر 21 هزار هکتار از اراضی استان به کشت برنج اختصاص یافته است.
محمدرضا عباسی اظهار داشت: با اینکه خشکسالی چند سالی است گلستان را تهدید می کند، اما کشت بدون نسق شالی (بدون اخذ مجوز) در گلستان همچنان ادامه دارد و پیش بینی می شود امسال این رقم به 35 هزار هکتار نیز برسد.
وی میزان کشت نسق (اراضی قابل کشت شالی) گلستان را حدود 12 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: هر ساله چند برابر این رقم به صورت غیر نسق از سوی کشاورزان کشت می شود.
عباسی با بیان اینکه کشت این محصول با وجود برخی ممنوعیت های کشت شالی در گلستان انجام می شود، وظیفه جهادکشاورزی را در این رابطه توصیه ای بیان کرد و گفت: مسایل مربوط به آب و کشت بدون نسق برعهده متولیان بخش آب استان است.
این درحالی است که به اعتقاد کارشناسان کشت هر هکتار شالی به رقم بالایی از آب نیاز دارد که با توجه به خشکسالی رخ داده در گلستان اینک امکان تامین آن وجود ندارد.
باید یادآور شد که اگرچه با اجرای سیستم های آبیاری نوین در اراضی کشاورزی، صرفه جویی قابل توجه در منابع آبی رخ خواهد داد، اما رییس سازمان جهادکشاورزی گلستان معتقد است، اجرای این نوع آبیاری بدلیل بالا بودن هزینه های اجرایی آن برای کشاورزان استان مقرون به صرفه نیست.
مختار مهاجر با یادآوری اینکه اجرای سیستم آبیاری نوین بصورت بارانی در هر هکتار 90 میلیون ریال و بصورت قطره ای 110 میلیون ریال برای کشاورزان هزینه دارد، گفت: با وجود اینکه دولت بابت هر هکتار 55 تا 60 میلیون ریال تسهیلات بلا عوض می دهد، اما کشاورزان استان که بیشتر خرده پا و دارای اراضی محدود هستند، توان پرداخت هزینه های سهم خود را ندارند.
وی با تاکید بر اینکه دانشگاهیان و محققان باید روش های ساده و کم هزینه تری را برای استفاده بهینه از منابع آب به کشاورزان این استان ارایه نمایند، افزود: براساس مطالعات انجام شده، اجرای سیستم های آبیاری نوین 40 تا 50 درصد بهره وری آب را بالا می برد و درانتقال آب از چاه تا مزرعه با استفاده از لوله که کم هزینه است، 20 تا 25 درصد بهره وری آب نسبت به شیوه های سنتی افزایش می یابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی گلستان همچنین با انتقاد از مطرح شدن اینکه بخش کشاورزی بالغ بر 90 درصد منابع آب را مصرف می کند، گفت: در این استان که میزان تبخیر آب حداقل دو برابر میزان بارش است و بخشی از آب در زمین نفوذ و بخشی نیز به دریا می ریزد، باید دراین درصد تجدید نظر شود.
براساس نظر کارشناسان هواشناسی و آب منطقه ای گلستان هم اکنون میزان تبخیر آب در برخی نقاط استان تا 3 برابر میزان جهانی آن است بطوری که 73 درصد بارندگی ها از سطح زمین تبخیر می شود.
متوسط بارندگی سالانه گلستان 450 میلیمتر بوده که این میزان با توجه به شرایط اقلیمی استان متفاوت است، درمناطق جنوبی (کوهستانی) حدود 700 میلیمتر و مناطق شمالی (نوار مرزی) حدود 200 میلیمتر می باشد، ضمن اینکه متوسط تبخیر آب از 800 میلیمتر در نواحی جنوبی تا 2 هزار میلیمتر در نواحی شمالی آن متغیر است.

***راهکارها
استاندار گلستان نیز با اشاره به کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی پی در پی در استان و پیش بینی تداوم آن طی سال های آینده، برلزوم ایجاد باور عمومی در مردم نسبت به این بحران تاکید کرد.
حسن صادقلو اظهار داشت: برای ایجاد این باور باید از همه ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی از جمله رسانه های گروهی، مبلغان و معتمدین استفاده شود.
وی با تاکید برضرورت تدوین برنامه های کوتاه، میان و بلند مدت از سوی دستگاه های عضو شورای حفاظت منابع آب گلستان برای مدیریت مصرف آب و کاهش پیامدهای ناشی از بحران و کمبود آب، افزود: اقدامات دستگاه ها برای فرهنگ سازی در این حوزه باید بصورت مستمر و در قالب یک برنامه بلند مدت باشد.
صادقلو بااشاره به انجام توام اقدامات سلبی و ایجابی درحوزه برخورد با متخلفان حوزه آب بویژه دارندگان چاههای غیرمجاز و نیز کشت کنندگان محصولات با مصرف آب بالا بویژه شالی کاری، اضافه کرد: تدوین یک راهبرد مشخص برای رعایت الگوی کشت در گلستان ضروریست که باید از سوی متولیان به جدیت پیگیری شود.
وی، ضرورت مهندسی آبهای غیرمتعارف، انجام مطالعات احداث مخروط افکن ها یا تغذیه های مصنوعی برای تقویت سفره های زیر زمینی، پیگیری طرح انتقال آب از استانهای مجاور به گلستان و تشکیل کارگروه های تخصصی شورای حفاظت از منابع آب را از دیگر موضوعات مورد نیاز برای مدیریت مصرف آب و کاهش پیامدهای بحران آب در این استان دانست و بر اجرایی کردن آن تاکید کرد.
مدیرعامل آب منطقه ای گلستان نیز با بیان اینکه تعداد چاه های آب گلستان دربخش کشاورزی و صنعتی 37 هزارو 305 حلقه است، گفت: از این تعداد 20 هزارو 464 چاه دارای پروانه و 16 هزارو 841 حلقه فاقد پروانه بهره برداری هستند.
نظری افزود: نصب کنتورهای هوشمند، انسداد چاه های غیرمجاز، اجرایی نمودن الگوی کشت و آگاهی بخشی به مردم نسبت به پیامدهای کم آبی، بخش از راهکارهای رفع مشکلات در این بخش و کمک به حفظ و مدیریت منابع آبی است.
وی همچنین با یادآوری اینکه از مجموع چاه های مجاز استان تنها 4 هزارو 500 حلقه برقی است، گفت: با برنامه ریزی های انجام شده و با همکاری شرکت برق درسال جاری 550 حلقه چاه برقی خواهد شد.
نظری، درخصوص نصب کنتورهای هوشمند افزود: تاکنون 867 حلقه چاه آب مجاز استان به این نوع کنتور مجهز شده و تا پایان امسال 550 حلقه چاه دیگر تجهیز خواهد شد.
وی در مورد انسداد چاه های فاقد پروانه اظهارداشت: هم اکنون 33 گروه بازرسی بر فعالیت چاه های آب درسطح استان نظارت دارند و براساس برنامه ریزی انجام شده با همکاری محاکم قضایی امسال 732 حلقه چاه آب غیرمجاز انسداد می شود که حکم قضایی 157 چاه اخذ شده است.
مدیرکل هواشناسی نیز گلستان را جزء چهار استان اول کشور در بحث بحران آب و خشکسالی بیان کرد و گفت: براساس نقشه های ماهواره ای پدیده خشکسالی مهمان 30 سال آینده گلستان است.
سید محمدرضا رضوی به کشت سالانه 50 هزار هکتار محصولات با نیاز آبی بالا و بصورت غرقابی را نیز یادآور شد و افزود: بایستی برای کاهش آسیب های بحران آب و خشکسالی، جلوی کشت چنین محصولاتی بویژه شالی گرفته شود و نیز با تشکیل کارگروه تخصصی نسبت به تغییر الگوی کشت اقدام گردد.
محمدهادی رحمتی مدیرعامل آبفا گلستان نیز با بیان اینکه شرکت با 350 هزار مشترک حدود یک میلیون نفر از جمعیت استان را تحت پوشش دارد ، بر فرهنگ سازی و مدیریت مصرف در راستای جلوگیری از کمبود آب تاکید کرد.
به گفته وی هم اینک صرفه جویی در بخش های مختلف خانگی، کشاورزی و حتی صنعت تنها راهکار کاهش مشکلات خشکسالی و بحران آب در استان است.
استان مرزی گلستان با کشور ترکمنستان ، دریای خزر و استانهای مازندران ، سمنان و خراسان شمالی همسایه است.
/3039/1648



15/04/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن