تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833010415
خصوصی سازی عامل مهم اصلاحات ساختاری/ پدیده ای که نتوانست با هدف اولیه خود ادامه مسیر دهد
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد دانشگاه؛ خصوصی سازی عامل مهم اصلاحات ساختاری/ پدیده ای که نتوانست با هدف اولیه خود ادامه مسیر دهد تهران - ایرنا - استاد دانشگاه تهران گفت: خصوصی سازی بخش مهم برنامه های اصلاحات ساختاری است که زمینه کاهش هزینه های دولت و یا کسری بودجه های دولتی را فراهم می کند اما نمی توان گفت؛ این پدیده توانسته حرکت خود را با هدفی که آغاز کرده بود، ادامه دهد.
آلبرت بغزیان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، خصوصی سازی را موجب دستیابی به کارایی بالاتر بنگاه ها در سطح اقتصاد خرد و رسیدن به رشد اقتصادی بالاتر از بعد اقتصاد کلان دانست و افزود: خصوصی سازی فرآیندی است که براساس آن مالکیت شرکت ها و دارایی ها از بخش عمومی به بخش خصوصی منتقل می شود و با کاهش تورم، زمینه افزایش سرمایه گذاری را نیز فراهم خواهد کرد.
وی با بیان آنکه برنامه خصوصی سازی در دهه های اخیر توسط بسیاری از کشورها با نظام های سیاسی مختلف دنبال شده است، افزود: خصوصی سازی در مجموع شرایطی را فراهم می آورد تا عملکرد بنگاه خصوصی ارتقاء پیدا کند.
عضو هیات تجدید نظر شورای رقابت، ادامه داد: بعضی کشورها از ابتدا صنایع بزرگی را تاسیس کردند اما چون در آن زمان بخش خصوصی وجود نداشت یا وجوه و منابع مالی لازم وجود نداشت، یکسری تاسیسات، شرکت هایی یا سازه های زیربنایی نظیر راه آهن، هواپیمایی، پتروشیمی و پست ایجاد و سپس به بخش خصوصی واگذار کردند.
وی ادامه داد: دلایل آنها برای واگذاری این بود که دولت می خواهد تصدی گری را رها کرده و سهم حاکمیتی و مدیریتی خود را دنبال کند و به مسایل مهمتر بپردازد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنابراین خصوصی سازی از اینجا شروع شد و دولتها تصدی گری خود را واگذار کردند اما اینگونه نبود که بطور کلی رها کنند یا قیمت گذاری نکنند، از نظر پیشرفت تکنولوِژی پایش و از نظر وضعیت مالی و نیروی انسانی نیز کنترل نشود بلکه همه این موارد از سوی دولت ها پیگیری می شد.
وی ادامه داد: با اینکه واگذاری ها کارایی ها را فزایش می دهد اما دولت نباید کاملا هم پیگیر اقدامات بخش خصوصی نباشد بلکه ضمن حفظ وظیفه حاکمیتی و نظارتی خود، بخش خصوصی را ملزم به رعایت قوانینی کند که مشکلات جانبی پس از واگذاری ها اتفاق نیفتد.
وی افزود: البته خصوصی سازی در ایران با مشکلاتی همراه است نظیر صنایعی که در دست دولت بوده، صنایعی که از طریق قانون اساسی می توانسته واگذار شود مانند بخش انفال، صنایع بالادستی، میان دستی و پایین دستی نفت و بحث مصادره اموال خصوصی که بعد از انقلاب تصدی آنها به دولت واگذار شد یا بانک هایی که ملی اعلام شد و از ورشکستگی نجات پیدا کردند، اینها هم مواردی بود که بار تصدی گری دولت را افزایش دادند که شاید در کمترین کشوری چنین سابقه ای وجود داشته باشد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: این درحالی است که با افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد از بعد اقتصاد خرد، مدیریت بنگاه عمومی را فردی کارآمدی برعهده می گیرد که خود به خود زمینه ارتقای کارآیی بنگاه فراهم می شود.
وی ادامه داد: از طرف دیگر، وقتی بنگاه به بخش خصوصی واگذار شود، مدیریت بخش خصوصی از طرف سهامداران خصوصی انتخاب می شود و به خوبی می داند که اگر عملکرد شرکت از هر نظر مناسب نباشد، مدیریت او تداوم پیدا نخواهد کرد.
به گفته بغزیان؛ سهامداران خصوصی بنگاه نیز واقف هستند که عدم انتخاب مدیر قوی و کارآمد برای بنگاه در نهایت منجر به خروج بنگاه از صنعت و یا ورشکستگی خواهد شد. در حالیکه یک مدیر دولتی نگرانی در خصوص ورشکستگی بنگاه به خود راه نمی دهد و همواره روی حمایت های دولتی، به ویژه استفاده آسان از منابع مالی دولت و یا بانک های دولتی حساب باز می کند اما مدیریت بخش خصوصی می داند که همه مشکلات بنگاه را باید با دست خود حل کند و اگر در این راه توفیقی نداشته باشد، خودبه خود حذف می شود.
وی با بیان اینکه سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی که سال 1384 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، در واقع با هدف اصلاحات ساختاری در ایران صورت گرفت. اهداف این سیاست ها؛ شتاب بخشیدن به رشد اقتصادی، گسترش مالکیت عمومی، ارتقای کارایی و بهره وری، افزایش رقابت پذیری، کاستن از بار مالی و مدیریتی دولت در تصدی فعالیت های اقتصادی و نیز افزایش سطح عمومی اشتغال و... بود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنابراین باید هدفگذاری اقتصادی کشور را برمبنای تحقق اهداف سیاست های کلی اصل 44 به ویژه واگذاری سهام بنگاههای دولتی به بخش خصوصی و چالش های آن قرار دهیم.
وی افزود: البته بررسی های اولیه نشان می دهد که تاکنون بسیاری از سهام بنگاههای عمومی واگذار شده اما با توجه به اینکه حدود 80 درصد از واگذاری ها یک جابجایی در درون بخش عمومی است، نمی توان ادعا کرد که اهداف در سیاست های کلی اصل 44 به خوبی محقق شده است.
بغزیان یادآور شد: شواهد نشان می دهد بنگاههایی که مدیریت آن به بخش خصوصی منتقل شده، ارتقاء کارآیی در آنها صورت گرفته است اما در مواردی که مدیر دولتی تغییر نکرده و کماکان کنترل بنگاه را در اختیار داشته، ارتقاء کارایی و بهره وری در این بنگاه ها مشاهده نشده است.
وی افزود: بنابراین اگر در ایران به پدیده خصوصی سازی توجه نشود؛ نمی توان ادعا کرد که خصوصی سازی با آن هدفی که شروع شده و اصل 44 بر آن تاکید داشته، ادامه پیدا کرده است.
عضو هیات تجدید نظر شورای رقابت افزود: حال حتی اگر طبق اصل 44 قانون اساسی بحث خصوصی سازی را بپذیریم دوباره موضوع چگونگی واگذاری ها پیش می آید و باید اکثر وزارتخانه ها و سازمانها اعلام کنند چه مواردی را می توانند واگذار کنند آن هم با حفظ خطوط قرمز واگذاری ها مثل صنایع بالادستی و خروج مالکیت از دست دولت.
وی تاکید کرد: صاحبنظران و اقتصاددان و حتی مسئولان اقتصادی همواره در ادبیات خود بر لزوم ایجاد خصوصی سازی در کشور تاکید می کنند اما وقتی می خواهیم این ادبیات را در قالب سیاست هایی پیاده کنیم، چندین مساله نظیر بخش واگذاری، قیمت واگذاری و مهمتر از همه خریدار و اینکه چقدر می توانیم سرمایه خرد جذب کنیم، مطرح می شود.
بغزیان افزود: در نتیجه این قضیه در قسمت دیون حل شد؛ یعنی سازمان های طلبکار دولت باید رد دیون می شدند، این بود که خیلی از این واگذاری ها از تصدی گری فرضا از وزارت نفت خارج و جذب تامین اجتماعی شد و اینگونه هلدینگ هایی شکل گرفت و قسمت اعظم واگذاری اینگونه بود، بنابراین نمی توان گفت خصوصی سازی توانست با هدفی که شروع کرده بود، ادامه پیدا کند.
وی افزود: به نظر می رسد؛ سالهاست که برنامه خصوصیسازی از مسیر اصلی، منطقی و حتی پیشبینی شده خود منحرف شده است که در صورت ادامه این روند، پیامدهایی خواهد داشت که مغایر با اهداف و آرمان های این پدیده بوده و به صورت معضلات، تنگناها و عدم کارآیی های وسیع تری در اقتصاد کلان و بازارهای کسب و کار خواهد بود.
لازم به ذکر است؛ انحراف خصوصی سازی از آنجا آغاز شد که این برنامه به عنوان ابزاری برای تحقق اهداف غیراقتصادی مورد استفاده قرار گرفته و تعریف شد و برای جبران مشکلات ایجاد شده از ملیسازی و مصادره فرآیندهای تولید و بزرگ شدن بیش از حد دولت، ابتدا خصوصی سازی با جهتگیری ملیزدایی و بازگشت بنگاههای اقتصادی به بخش خصوصی و فضای بازار آغاز شد که این سیاست با هدف اصلاح ساختار سازمان و تشکیلات دولت و تقسیم کار مجدد بین دولت و بخش خصوصی پیگیری شد و با ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، به عنوان مسیر اصلی توسعه کشور برای تحقق اهداف چشمانداز کشور هدفگذاری شد.
اقتصام (4)1070**1558
13/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]
صفحات پیشنهادی
مدیرعامل تویوتا چقدر درآمد دارد؟/مدیرعامل شرکت خودروسازی که بیشترین درآمد را داشته است
مدیرعامل تویوتا چقدر درآمد دارد مدیرعامل شرکت خودروسازی که بیشترین درآمد را داشته است اقتصاد > صنعت - دنیای اقتصاد نوشت شرکت تویوتا اعلام کرد در سال مالی گذشته پاداش مدیرعامل این شرکت دو برابر شده است به این ترتیب آکیو تویودا مدیرعامل تویوتا در مجموع 325 میلیونارسال 135 هزار دستگاه از محصولات گروه خودروسازی سایپا به عراق | خبرگزاری ایلنا
ارسال 135 هزار دستگاه از محصولات گروه خودروسازی سایپا به عراق ایلنا گروه خودروسازی سایپا تا کنون 135 هزار دستگاه از انواع محصولات خود را به عراق صادر نموده و از سال 1389 تا کنون رتبه اول فروش در این بازار را در اختیار داشته است به گزارش ایلنا وجود شبکه فروش و خدمات پس از فروشجای پای نهادهای دولتی در خصوصیسازی
چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۵ یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه اصل موضوع خصوصیسازی مورد نظر قانون در کشور اتفاق نیفتاده است گفت روند خصوصیسازی در طی دو سال اخیر کند شده که علت آن این است که دولت میخواهد یا خصوصیسازی واقعی را انجام دهد یا اگر قرار است بخشها به شبه دولتیهدفمندسازی یارانهها تمدید میشود
هدفمندسازی یارانهها تمدید میشود همزمان با ابلاغ سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه از سوی مقام معظم رهبری گمانهزنی ها و ابهامات درباره تمدید یا عدم تمدید هدفمندسازی یارانهها در برنامه ششم نیز به پایان رسید به گزارش فرهنگ نیوز آنطور که در قانون هدفمندی یارانهها آمده دولتیک استاد دانشگاه امام صادق علیهالسلام با شناخت ابزارهای دشمن، توان تحریم شکنی خود را بالا بریم/شبیهسازی تحری
یک استاد دانشگاه امام صادق علیهالسلامبا شناخت ابزارهای دشمن توان تحریم شکنی خود را بالا بریم شبیهسازی تحریم سازمان ملل علیه ایران توسط یک استاد آمریکایی در کلاس دانشگاهیک استاد دانشگاه امام صادق علیهالسلام گفت با شناخت ابزارهای دشمن توان تحریم شکنی خود را بالا بریم به گزارپوری حسینی: ما هم از خصوصیسازی راضی نیستیم
همزمان با سالروز ابلاغ بند ج اصل ۴۴ پوری حسینی ما هم از خصوصیسازی راضی نیستیم رئیس سازمان خصوصیسازی نسبت به عملکرد دولت دهم در خصوصی سازی انتقاد کرد و خواستار آزادسازی قیمت برق و انرژی برای اجرای خصوصیسازی در این بخشها شد و گفت بازار سرمایه آماده عرضه سهام نیست به گزارش سعقدایی: برخی اعضای کابینه به خصوصیسازی اعتقادی ندارند
خصوصیسازی در دولت یازدهم کند شد عقدایی برخی اعضای کابینه به خصوصیسازی اعتقادی ندارند شناسهٔ خبر 2789069 - دوشنبه ۸ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۵۵ اقتصاد > اقتصاد ایران معاون سابق سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه خصوصیسازی در یکی دو سال اخیر کند شده است گفت ۸ سال در حالی با سختی کار کسکاندار سایپا سر کلاس خودروشناسی / ابداع پست های جدید توسط مدیرعامل سایپا
ناخدا جمالی در تلاطم گرداب مالی سکاندار سایپا سر کلاس خودروشناسی ابداع پست های جدید توسط مدیرعامل سایپا جمالی در همان روزهای ابتدایی حضورش در سایپا رک و پوست کنده به نارنجیهای جاده مخصوص گفته که تخصصی در امور تولید و فوت و فن خودروسازی ندارد به گزارش خبرنگار حوزه صنعتازرش سهام شرکتهای خودروسازی ژاپن سقوط کرد
ازرش سهام شرکتهای خودروسازی ژاپن سقوط کرد ارزش سهام شرکتهای خودروسازی ژاپن در بورس توکیو به صورت قابل توجهی کاهش یافت به گزارش حوزه بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان امروز روز بدی برای شرکتهای خودروسازی ژاپن بود زیرا ارزش سهام شرکتهای خودروسازی ژاپن در بورس توکمخالف خصوصیسازی ایرانایر نیستم/مذاکره با فرانسه برای هواپیماهای کوتاهبرد | خبرگزاری ایلنا
وزیر راه و شهرسازی مخالف خصوصیسازی ایرانایر نیستم مذاکره با فرانسه برای هواپیماهای کوتاهبرد ایلنا وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه با بنگاه های تولیدکننده هواپیما در فرانسه مذاکراتی برای ورود هواپیماهای کوتاهبرد داشته ایم گفت در 10 سال آینده باید سرمایهگذاری 20 میلیون دلارنمره خصوصی سازی در ایران زیر ۱۰ است
تراز رئیس سازمان خصوصی سازی گفت با توجه به اینکه ۵۵۰ شرکت دولتی تاکنون واگذار شده است نمره خصوصی سازی در کشور زیر ۱۰ است به گزارش تراز میرعلی اشرف پورحسینی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت قرار بود بر اساس سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی ۱۱۰۰ شرکت تا پایان سال ۹۳ به ببرخی فکر میکنند همه مشکلات بعد از مذاکرات هسته ای حل میشود/ غرب به خاطر منافع خودش با ما معامله میکند
تراز این دوستانی که در داخل تصور می کنند رشد و شکوفایی ما وابسته به تعامل با غرب است و منوط به این است که واگن اقتصاد کشورمان را به لوکوموتیو اقتصاد غرب ببندیم باید توجه کنند که این لوکوموتیو هدفش این است که خودش با حداکثر سرعت حرکت کند و هرجا احساس مشکل کند بار اضافی را وارد دپیشگیری، فرهنگ سازی و مبارزه، 3 عامل مهم و تعیین کننده در مبارزه با قاچاق کالا و ارز
تبریز پیشگیری فرهنگ سازی و مبارزه 3 عامل مهم و تعیین کننده در مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدیرکل صدا و سیمای مرکز آذربایجان شرقی گفت یکی از عوامل مخرب در اقتصاد کشور ورود کالاهای خارجی از طریق مبادی غیرقانونی است و این امر اثرات مخرب و غیر قابل جبرانی در کشور دارد که باید بهمخالفان خصوصیسازی معرفی شدند/ رانتها را رد دیون ایجاد کرد
نمره خصوصی سازی زیر ۱۰ مخالفان خصوصیسازی معرفی شدند رانتها را رد دیون ایجاد کرد شناسهٔ خبر 2849672 - پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۶ اقتصاد > بانک و بیمه وبورس معاون وزیر اقتصاد مخالفان خصوصیسازی را صاحبان قدرت و دولتها اعلام کرد و گفت دل کندن برخی مدیران از شرکتهایی کهچرایی کندی واگذاریها در وزارت صنعت/ اهلیت؛ حرف اول خصوصیسازیها
وزیر و معاونانش از خصوصیسازی میگویند چرایی کندی واگذاریها در وزارت صنعت اهلیت حرف اول خصوصیسازیها شناسهٔ خبر 2847828 - سهشنبه ۹ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۱۷ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت در اجرای بند ج اصل 44 گاه آنقدر شتابزده عمل شده که هیچ کس دلیل این همه شتاب در واگذاریها رامعاون وزیر راه و شهرسازی خبر داد تدوین طرح جامع مسکن با ۱۰ مطالعه پشتیبان/ دو شاخصه مهم طرح جامع مسکن
معاون وزیر راه و شهرسازی خبر دادتدوین طرح جامع مسکن با ۱۰ مطالعه پشتیبان دو شاخصه مهم طرح جامع مسکنمعاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه طرح جامع مسکن دارای ۱۰ مطالعه پشتیبان است فرآیند کارشناسی طرح در حین تدوین و همچنین مکانیزم پایش و خودکنترلی را دو شاخصه مهممشاور رئیس سازمان خصوصیسازی در گفتوگو با فارس منتظر طرح مجلس برای واگذاری سرخابیها هستیم/سرخابیها فعلا در م
مشاور رئیس سازمان خصوصیسازی در گفتوگو با فارسمنتظر طرح مجلس برای واگذاری سرخابیها هستیم سرخابیها فعلا در مالکیت وزارت اقتصاد هستندمشاور رئیس سازمان خصوصیسازی گفت واگذاری سرخابیها از دستور کار خارج نشده و منتظر طرح مجلس در این زمینه هستیم سید جعفر سبحانی در گفتوگو با-
اقتصادی
پربازدیدترینها