تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر جوانى كه در سن كم ازدواج كند ، شيطان فرياد بر مى آورد كه : واى برمن ، واى بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827843814




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بحران آب ایران با نابودی قنات و ظهور چاه‌های آب


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: پانا بحران آب را در تاریخ کشور رصد کرد؛ بحران آب ایران با نابودی قنات و ظهور چاه‌های آب خبرگزاری پانا: یک کارشناس تاریخ و فعال حوزه انرژی با تحلیلی بر وضعیت بحران آب در تاریخ و تمدن ایران اظهار کرد: در گذشته قنات ها آب را از سرچشمه کوه ها به زمین های کشاورزی می رساند و با پیدایش چاه های آب منابع آب های زیر زمینی دچار بحران شد.
۱۳۹۴ جمعه ۱۲ تير ساعت 05:06

خبرگزاری پانا+

محمد علی سیفی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری پانا با تشریح سابقه تاریخی وضعیت منابع آبی در کشور و میزان بارندگی ها و خشکسالی ها و قحطی های یکصد سال اخیر عنوان کرد: در چهار دهه اخیر ظهور چاه های آب و رشد روز افزون آن موجب برداشت بی رویه آب از آب خوان های کشور –آب های زیر زمینی- شد به نحوی که 110 میلیارد متر مکعب آب از منابع آب های استاتیک برداشت غیر مجاز و خارج از حد استاندارد طبیعت آب خوان ها برداشت شد.
  وی خاطر نشان کرد: مسأله آب در طول تاریخ حیات بشر به عنوان مایه حیات موضوع مهم و قابل توجهی بوده و آب پدیده ای قائم و زاده اقلیم است و هر اقلیمی ویژگی و ساختار خودش را دارد لذا میزان آب در هر اقلیم متکی بر باران های هر منطقه ای است.
  این کارشناس تاریخ با اشاره به اهمیت آب شیرین گفت: به صورت ویژه آب های شیرین حاصل نزولات آسمانی است همواره یکی از عمده مسائل زندگی بشر بوده تا با میزان بارندگی های اقلیم بتواند زندگی خود را مدیریت کند.
  سیفی ضمن تشریح جغرافیای کشورمان ادامه داد: سرزمین ایران اسلامی و یا ایران بزرگ –فلات ایران- از گذشته در شمال خود دشت عظیم قره قون واقع در ترکمنستان را دارا بوده همچنین در نواحی جنوب دشت وسیع خراسان بزرگ را شامل می شده که تا منطقه ای از افغانستان بخش عظیمی از خراسان بزرگ ادامه داشته است.
  وی افزود: دشت خراسان بزرگ به منطقه سیستان و بلوچستان منتهی می شد و به منطقه کویری و جنوب ایران زمین ختم می شد.
  این کارشناس تاریخ به مناطق شمالی و مرکزی چون تهران، البرز و اصفهان اشاره کرد و گفت: منطقه غرب کشور نیز شامل سلسله جبال زاگرس بود که شمال البرز از اقلیمی خاص برخوردار است و جنوب آن در حاشیه کوهستانی نوع دیگری از اقلیم را داراست که شامل مناطق سمنان و دامغان است و وقتی به جنوب دامغان می رسیم به کویر ایران نزدیک شدیم کویری که گرم ترین و سوزاننده ترین کویر جهان کویر لوت ایران است.
  آب در تاریخ 12 هزار ساله ایران همواره مهم بوده
سیفی در ادامه تشریح اقلیم متنوع و کویری کشور که چندین هزار کیلومتر وسعت دارد تصریح کرد: گذشته دور تاریخی در اقلیم ایران نشان می دهد مسأله حیاتی در این سرزمین همواره آب بوده است.
  وی با بیان اینکه مستندات تاریخی از 12 هزار سال قبل نشان می دهد آب همواره در ایران حائز اهمیت بوده، گفت: نزول باران در تاریخ آبی کشور بسیار مهم بوده و این در این جمله نمود دارد که اگر باران به کوهستان نبارد به سالی دجله گرد خشک رودی و این به معنای آن است که اگر حتی سالی باران نمی بارید دجله با آن عظمت به رودی خشک تبدیل می شد.
  این کارشناس تاریخ با ذکر اینکه سرچشمه رودخانه بزرگی چون کارون، زردکوه بختیاری است، اظهار کرد: سفید رود از کوه های زاگرس سرچشمه گرفته و بسیاری از رودخانه ها از کوه های زاگرس منطقه دماوند آغاز شده و سپس به آبهای قره سوی کرمانشاه و سپس به آبهای منطقه لرستان و در نهایت به کرخه رود پیوند می خورد و از آنجا وارد هویزه و حورالعظیم می شد.
  سیفی خاطر نشان کرد: در ایران چند نقطه مهم وجود داشته که به عنوان ذخایر در طول تاریخ به ایران کمک کرده از جمله آنها زردکوه که به بانک برف ایران مشهور است و هم اکنون سرچشمه زاینده رود و سپس کارون و بخش وسیعی از دیگر رودخانه های دیگر است و در منطقه زرد کوه نزولات برف سنگین و باران به علاوه منطقه بختیاری یک مرکز آبی کشور را تشکیل می دهند.
  وی ادامه داد: دیگر منطقه آبی کشور در سلسله جبال البرز است که بخش شمالی آن به دریای خزر می ریزد و بخش جنوبی آن رودخانه های کرج و جاجرود با به سمت ورامین سوق می دهد و در بخشی به رود لار می ریزد و مجدد به شمال کشور باز می گردد ضمن آنکه رود کرج نیز در گذشته تا منطقه قم و دشت وسیع فشافویه و شهریار ادامه داشت و این مناطق را سیرآب می کرد.
  قنات ها آب را از کوه ها به زمین های کشاورزی می رساندند
این کارشاس تاریخ در بخشی از این گفت و گو به اهمیت تاریخی آب اشاره کرد و گفت: از آنجائیکه مسأله آب همواره مهم بوده لذا سلسله قنوات در کشور ایجاد شد و قنوات بسیاری توسط مالکین و مردم در مناطق مختلف ایجاد می شد که به عنوان ثروت های منطقه ای آب موجود منطقه را با مدیریت به زمین های حاصل خیز می رساندند و زمین های کشاورزی را با سلسله سیستم های منظمی در سیستم توزیع آب تحت زراعت های مورد نیاز و مقتضی قرار می دادند.
  سیفی منطقه خوزستان را بزرگترین دشت آبی کشور دانست و اظهار کرد: ایجاد سد بر روی رودهای این منطقه موجب ظهور تمدن های مهمی شده بود مانند تمدن انشان، تمدن کوشانیان، تمدن ایلامیان و تمدن پارس که به نوعی زائیده آبی بوده که در دشت خوزستان وجود داشته و حاصل رودها و سدهای دز و کارون و کرخه بوده است.
  وی در ادامه منطقه همدان و الوند کوه را دیگر منطقه و سومین و آخرین منطقه آبی کشور معرفی کرد و افزود: همچنین در آذربایجانات نیز مناطق سهند و سبلان و دریاچه ارومیه را داشتیم و همچنان مناطق بسیار زیبایی در آن نواحی و منطقه کوهستانی اردبیل موجود است و نزولات آسمانی فراوانی دارد و آبادانی را موجب شده است.
  ظهور چاه و انقراض قنات ها بحران آب را کلید زد/40 سال قبل در عمق 10 متری آب بود
این کارشناس تاریخ به رخداد تاریخی در 40 تا 45 سال گذشته اشاره کرد و گفت: شرکت هایی در ایران جایگزینی چاه های آب و قنوات را سازماندهی می کنند لذا شرکت به نام اسفندیاری حدود 40 سال گذشته سیستم احداث چاه و آبیاری مدرن را ترویج داد و این مورد را به خاطر دارم به نحوی که در ابتدا چاه ها به عمق 10 تا 15 متری به آب می رسید در حالیکه هم اکنون به متوسط 100 متر عمق رسیده و در چهار دهه توسعه و کسترش چاه های آب مجاز و غیر مجاز موجب شده تا حفاری چاه ها و تجهیز آنها به موتورهای دیزلی و سپس رواج موتورهای چاه برقی آب بسیاری به دشت ها وارد شد.
  سیفی عنوان کرد: 200 دشت در ایران وجود داشت که تأمین نیاز خوراک و کشاورزی در آنها با تأمین آب از نزولات آسمانی و سر منشاء های کوهستانی صورت می گرفت و طبق مستندات تاریخی همواره بر سابقه خشکسالی تکیه می شده و این بحران موجب واهمه پادشاهان و مردم بوده و دعای کورش کبیر که سرزمین ایران را دو چیز دور می خواهد یکی دروغ و دیگری خشکسالی دلالت بر این مهم دارد.
  ایران خشکسالی های متعدد داشته است/جمعیت کشور در 30 سال دو برابر شده
وی یادآورد شد: به گواه تاریخ در دوره های ایران دچار خشکسالی شده و مردم به علت کمی بارش دوران سختی را می گذارنند و در زمان حاضر نیز نیاز کشور بارش متوسط 300 میلی متر است در حالیکه این میزان بسیار کاهش یافته و ذخایر آبی نیز بسیار کاهش یافته در حالیکه استحصال آب های زیر زمینی به نوعی سهل اما جایگزینی آن در طبعت و نفوذ آن بسیار سخت و دشوار است.
این کارشناس تاریخ با تأکید بر اینکه ذخایر آبی در سفره های زیر زمینی ذخایری هزاران ساله بوده است گفت: در گذشته احداث قنات ها موجب شد تا آبهایی در چاه های مادر در کوه ها اخذ شود و در مسیر هدایت شده به زمین های مناسب کشت ظهور یابد در حالیکه چاه اینگونه عمل نمی کند و کیفیت آب چاه نیز بسیار متفاوت است.
  سیفی همچنین به اهمیت ذخایر آبهای شیرین برای تأمین زندگی بشر اشاره و اظهار کرد: تأمین نیاز شرب، بهداشت و کشاورزی با آبهای شیرین صورت می گیرد و در زمان حاضر نیاز صنعت و نیروگاهی نیز به این نیاز افزوده شده که با افزایش جمعیت از 30 میلیون نفر به 75 میلیون در فاصله کمتر از 35 سال نیاز کشور به آب شیرین دو برابر شده و ظهرو صنایع و نیاز به انرژی برق موجب به شده مصرف آب در تمام امور بیشتر شود.
  آب در محل نزول آن مهار شود/سیلاب ها خسارت بار اند
وی به نیاز روزانه هر فرد به آب و تأمین آب کشاورزی برای محصولاتی با نیاز آبی بالا نیز به عنوان عوامل افزاینده مصرف آب در دهه های اخیر اشاره کرد و گفت: بسیاری از محصولات کشاورزی مصرف آب بالایی دارند و صادرات بسیاری از این محصولات موجب خروج آب قابل توجهی از کشور می شود و به این ترتیب کاهش آب های زیر زمینی را در پی خواهیم داشت هر چند در مقاطعی سدها به کمک ذخایر آبی کشور آمدند و این پیرو یک قانون است که مهار آب در محل نزولات آسمانی است چرا که اگر در همان محل مدیریت نشود سیلاب ها و طغیان آب موجب بروز خسارت می شوند.
  این کارشناس تاریخ ادامه داد: درحال حاضر تمام کشورهای دنیا به دنبال آب هستند و جنگ آب در پیش است و راهکارهایی چون کنترل برداشت آبهای زیر زمینی و افزایش سطح آب در این منابع طی سالهای آتی و کشت و زرع مناسب می تواند در این شرایط راهگشا باشد ضمن آنکه توجه به نظر کارشناسان خُبره مانند اظهار نظرهای پروفسور کردوانی می تواند کشور را از بحران آب نجات دهد.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[مشاهده در: www.pana.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن