واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
خانه تاریخی حاجرسولیها؛ تلفیقی از هنر صفویه و زندیه + تصاویر
وارد خیابان چهارباغ پایین، کوچه درب کوشک که میشویم، از دور خانه تاریخی حاج رسولیها مقابل چشمانمان نمایان میشود که قدمت آن به اوایل دوران زندیه برمیگردد و تزئینات تلفیقی صفویه و زندیه در بخشهای مختلف آن نمایان است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، خانه تاریخی حاجرسولیها که امروز همچون نگینی در کوچه حاجرسولیها جا خشک کرده است، پیهای اصلیاش را صفویان ریختند اما بخشهای تکمیلی آن در دوره زندیه توسط حاجرسولیها یکی از تاجران معروف اصفهان انجام گرفت به طوری که این تاجر اصفهانی در طول حیاتش تلاش کرد تا با تغییر کاربری خانه، آن را به تفرجگاهی برای دوستداران میراث فرهنگی تبدیل کند. از جمله جاذبههای دیدنی این خانه، وجود چندین درب ورودی در بنا است که با باز کردن آنها، خانههای قدیمی دیگری مقابل چشمان بینندگان ظاهر میشود، خانههایی که در دوران صفویه، جزیی از خانه حاجرسولیها محسوب میشدند به این معنا که به محض ورود به یکی از اتاقها در طبقه اول، بدون آنکه متوجه ورودیهای مختلف شویم، بهطبقه دوم راه پیدا میکنیم اما متاسفانه در دوره معاصر بسیاری از این بخشها به دلیل انجام پروژههای شهرسازی تخریب شدهاند. در این خانه تاریخی بیش از 50 نوع سبک نقاشی تاثیرگرفته از دوران صفوی و زندیه وجود دارد که آینهکاری، نقاشی پشت شیشه، گرهچینی، مقرنسکاری، گچکاری تنها بخشهایی از این تزئینات هستند که هریک گوشهای از زیباییهای معماری ایران را به رخ میکشند.
وقتی به بخشهای مختلف خانه قدم میگذاریم، بخشهایی چون مطبخ، حوض خانه، اتاق سرود خوانی، سرداب، اتاق حافظخوانی و دیگر بخشها تعبیه شدهاند که درون هر یک از آنها تلفیقی از تزیینات نقاشی زمان زندیه و صفویه را میتوان به وضوح دید. وارد حیاط خانه که میشویم، در اطراف آن 4 جبهه با 4 تالار زیبا در اطراف به چشم میخورد که همه قسمتهای تالار در جبهههای مختلف پوشیده از تزیینات مقرنسکاری، قطاربندی، گچبری، طلاکاری و نقاشی روی گچ هستند که زیبایی هر بخش در نوع خود بینظیرند. از پلههای تعبیه شده در وسط خانه وارد طبقه دوم که میشویم، چندین اتاق سه دری به چشم میخورد که ارسیهای وسیع آن زیبایی فضا را دو چندان کرده است. این بنای تاریخی اما در دورههای مختلف توسط استادکاران مرمت و بازسازی شد به طوری که یکی از کارشناسان مرمت بناهای تاریخی در این باره گفت: در سال 1364 اولین مرحله عملیات مرمت دیوار، تزئینات موجود در تالار که مربوط به زمان زندیه و صفویه بودند توسط استادکاران انجام گرفت. به طوری که پنجرههای مشبک با شیشههای رنگی، گرهچینیها و حوض آسیبدیده در وسط حیاط نیز مرمت شد.
محمدرضا قاسمی در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان در اظهاراتش به مرمت این بنا در دهه 80 نیز اشاره کرد که توسط بخش خصوصی با اعتباری بالغ بر 7میلیارد تومان اختصاص داده شد. به گفته وی، در صورت اتمام مراحل مرمتی این خانه، در آیندهای نزدیک شاهد راهاندازی و تغییر کاربری خانه به مجتمع فرهنگی و تفریحی پذیرای گردشگران خواهیم بود. حالا وقت رفتن به جبهه جنوبی خانه است همان بخشی که دو اتاق سه دری و تالارهای تزیین شده در آن به نقاشیهای زمان زندیه مزین شده است و فضاهای آن توسط دو کفشکن از هم جدا میشوند. طبقه دوم این جبهه همچنین از اتاقهای سهدری و چندین اتاق شکل گرفته که ارسیهای موجود این بخش از زیبایی خاصی برخوردارند. در این بخش همچنین دو اتاق گوشواره در دو طرف دیده میشود که در دو طرف تالار زیبایی این بخش را دوچندان کرده است به طوری که تزئینات گچبری و شیشههای رنگی و گرهچینیهای هنرمندانه موجود در این بخش از جاذبههای پنهان این تالار هستند. ****************** گزارش از آسیه عسگری ****************** انتهای پیام/2301/صا20
94/04/09 - 09:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]