واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
قطب کشاورزی لرستان وارد کوره داغ ذوب آهن رومشکان شد
وزارت نیرو با موافقت اولیه با تخصیص آب از رودخانه کشکان برای ذوب آهن رومشکان عملا قطب کشاورزی لرستان را وارد کوره داغ ذوب آهن رومشکان کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از پلدختر، در گزارش قبلی تحت عنوان "برنج کاری در لرستان شاهرگ کشکان را زد / فاجعهای که نزدیکتر شد" اشاره شد، کمبود نزولات جوی و کاهش شدید آبهای سطحی و زیر زمینی، برداشت بیرویه آب از رودخانه کشکان و کاشت محصولات آب دوست تهدیدهایی جدی قطب کشاورزی لرستان است، اشاره کردهایم، هرچند طی سه سال گذشته خبرگزاری فارس طی گزارشهایی خواستار مدیریت بحران کم آبی در رودخانه کشکان شده بود، اما متاسفانه تاکنون اقدامی عملی در این خصوص انجام نشده است.
در آن گزارش اشاره شد، برداشت بیرویه آب از کشکان رود این رودخانه خروشان را به یک بستر خشک تبدیل کرده است، هر چند این مطلب مورد استقبال عموم قرار گرفت و برخی خوانندگان با ارسال نظرات، دیدگاهها نسبت به خشک شدن رودخانه کشکان وفاجعهای که در راه است، واکنش نشان دادند، اما گویا بحران خشکسالی و خشک شدن رودخانه کشکان با بیتفاوتی مسئولان با کشت برنج و احداث صنایع آب بر تشدیدتر میشود.
* مجوز برداشت آب از رودخانه کشکان برای ذوب آهن رومشکان
مسئول روابط عمومی آب منطقهای لرستان در گفتوگو با فارس ضمن تائید این خبر که مجوز برداشت آب از رودخانه کشکان برای ذوب آهن رومشکان صادر شده است، گفت: تخصیص آب برای ذوب آهن رومشکان را وزارت نیرو صادر کرده است و این شرکت از آن بیخبر است.
فرهاد ظهراب افزود: طبق این مجوز ذوب آهن رومشکان مجاز است، 44 لیتر بر ثانیه آب از رودخانه کشکان برداشت کند که سالانه حدود یک میلیون و 400 هزار متر مکعب است.
* مجوزی از طرف وزارت نیرو صادر نشده است
این در حالی است که مدیریت روابط عمومی شرکت منابع آب ایران (وزارت نیرو) در این خصوص به فارس گفت: این وزارت هیچ مجوزی را به صورت مستقیم برای ذوب آهن رومشکان صادر نکرده است.
اسکویی با اشاره به اینکه این موضوع در حال پیگیری است، اضافه کرد: فعلا هیچ مجوزی نه از طرف وزارت نیرو صادر شده، نه از سوی آب منطقهای بلکه فقط با تخصیص آب برای ذوب آهن رومشکان از طرف شرکت منابع آب موافقت شده است.
وی تصریح کرد: صدور هر گونه مجوز برداشت منوط به طی مراحل کارشناسی و ظرفیت سنجی است و بعد از مطالعه، طرح در کمسیون به رای گذاشته میشود و در صورت موافقت اعضا مجوز برداشت صادر میشود.
* مجوز برداشت آب برای کارخانه ذوب آهن رومشکان سیاسی است نه کارشناسی
مدیر منابع آب پلدختر در گفتوگو با فارس با بیان اینکه در این چند روز آب رودخانه کشکان به شدت کم شده است در خصوص صدور مجوز برداشت آب برای کارخانه ذوب آهن رومشکان گفت: از این مجوز اطلاع ندارد و برای اولین بار است، این خبر را میشنود؟!
وی افزود: این اقدام بیشتر جنبه سیاسی دارد، تا کارشناسی زیرا آب رودخانه کشکان آنچنان کاهش پیدا کرده که کشاورزان منطقه چم مهر و هلوش با بحران آب مواجه هستند و کشاورزی این منطقه در حال نابودی است.
* وضعیت کشاورزی در پلدختر به خاطر کم آبی بحرانی است
فرماندار پلدختر در گفتوگو با فارس این مطالب را تائید کرد و اظهار داشت: مجوز برداشت از رودخانه کشکان برای ذوب آهن رومشکان صادر شده است و قرار است در منطقه "پران پرویز" ایستگاه انتقال آن احداث شود.
قدرتالله ترابینژاد با غیر کارشناسی دانستن این طرح اضافه کرد: به دلیل خشکسالیهای متوالی این رودخانه پاسخگوی بخش کشاورزی پلدختر نیست و اگر این کار صورت گیرد، این رودخانه خشک و کشاورزی پلدختر نابود میشوند.
وی با اشاره به وضعیت آب دهی کم رودخانه کشکان و اینکه به علت برنج کاری در بالادست آب به مزارع جنوب پلدختر نمیرسد، خواستار توجه جدی مسئولان استانی به این وضعیت شد و گفت: اگر از کاشت برنج در منطقه ویسیان جلوگیری نشود، منطقه وارد بحران میشود.
* مخالف برداشت هرگونه آب از رودخانه کشکان هستیم
نماینده مردم پلدختر در مجلس با اعلام اینکه مخالف هر گونه برداشت آب از رودخانه کشکان و انتقال آن به ذوب آهن رومشکان هستیم، اظهار داشت: انتقال آب از این رودخانه علاوه بر خطرات زیست محیطی باعث به وجود آمدن مسائل امنیتی میشود.
علی کائیدی تاکید کرد: کشاورزهای منطقه امروز با کم آبی و خشکسالی دست وپنجه نرم میکند و کاهش آب رودخانه کشکان باعث شده، آب به مناطق جنوبی پلدختر نرسد.
وی افزود: همان طور که قبلا مخالفت خود را با احداث سعد معشوره اعلام کرده بودم، امروز هم مخالف برداشت هرگونه آب برای صنایع دیگر مناطق هستم و جلوی آن خواهم ایستاد.
*راهکار و پیشنهاد
اما با این وضعیت چه راهکاری میتواند داد؟! قطعا برای حل هر بحرانی نیاز به یک سری از راهکارها و برنامهریزیهای دقیق است، این راه حلها عبارتند از: مجموعه عملیاتی که به وسیله سازمانهای دولتی، خصوصی و مردمی در رویارویی با بحران با هدف تقلیل خسارت و ضایعات، عادیسازی شرایط و باز گرداندن به حالت پیش از بحران صورت میگیرد.
یکی از این رهکارهای حذف و عدم کاشت محصولات آب دوست است، البته در کنار این اقدام مسئولان هم باید از صدور مجوز برای احداث صنایع آب بر مانند ذوب آهن و فولاد خودداری کنند و یا آب اینگونه صنایع را از سد سیمره تامین کنند، چرا که اینگونه اقدامها فقط وفقط بحران خشکسالی را در کشور تشدیدتر خواهد کرد و منطقه را با بحران روبرو میکند.
امیدواریم مسئولان به این هشدارهای دلسوزانه توجه جدی کنند و آن را در جلوگیری از رونق اقتصادی، بیکاری و ... ندانند، زیرا صنایع آب بر تهدیدی جدی برای کشاورزی لرستان است و اگر این شغلها از دست اهالی منطقه گرفته شود، دیگر هیچ چیز جایگزین آن نمیشود، این منهای بیکاری و از دست رفتن مشاغل در برخی کارخانجات کوچک به خاطر بی آبی است.
----------------------------- گزارش از: عباس جودکی
-----------------------------
انتهای پیام/8509/
94/04/09 - 05:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]