واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ تير ۱۳۹۴ (۱۲:۳۴ب.ظ)
کارکردهاي بانکهاي توسعهاي از نگاه يک کارشناس موج - يک کارشناس اقتصادي گفت: هدف بانک توسعهاي اجراي پروژههايي است که در مسير توسعه اقتصادي تاثيرگذار باشد.
به گزارش خبرگزاري موج، تيمور رحماني، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، گفت: متاسفانه بانکهاي کشور به علت مشکلات اقتصادي و کمبود نقدينگي بيشتر به دنبال انجام فعاليتهايي هستند که سود بالايي در آن کسب کنند.
رحماني در مورد تفاوت عملکرد بانک هاي توسعه اي و تجاري گفت: به طور قطع بانک تجاري بايد دنبال سود و زيان باشد؛ چراکه تراز منفي براي بانک تجاري مسألهساز است. يک بانک تجاري تنها به اين امر فکر ميکند که چگونه سپردههاي بيشتر جذب کند و در پروژههايي سرمايهگذاري کند که سود بيشتري کسب کنند و براي اين بانک مهم نيست پروژهاي را که اجرايي ميکند در جهت توسعه کشور است يا خير.
وي افزود: اما هدف بانک توسعهاي اجراي پروژههايي است که در مسير توسعه اقتصادي تاثيرگذار باشد. براي بانک توسعهاي سود و زيان در حاشيه قرار دارد. حتي در بسياري از موارد کسب سود مطرح نيست و تنها کمک ميکند پروژههاي بزرگ صنعتي به درستي در مسير توسعه و رشد اقتصادي و اجتماعي کشور اجرايي شوند.
اين کارشناس اقتصادي با تاکيد بر اين که نقش بانکهاي توسعهاي بايد پررنگ شود و کارکردهاي اين بانک به درستي تبيين شوند، اظهار داشت:
اگر ما از بانکهاي توسعهاي کارآمد برخوردار باشيم به همان ميزان در پيشرفت پروژهها و توسعه اجتماعي و اقتصادي کشور موفق عمل خواهيم کرد.
رحماني گفت: متاسفانه در کشور ما جنبههاي کمک دانش فني و نظارت بانکهاي توسعهاي براي پروژهها کمرنگ شده است و تنها اين تصور وجود دارد که بانک توسعهاي فقط بايد به تامين منابع بپردازد.
وي افزود: بانک مسکن با توجه به وظايفي که برعهده دارد بايد به اجراي پروژههايي بپردازد که هم منافع اقتصادي و هم منافع اجتماعي دارد؛ يعني ساخت مسکن تنها براي توليدکننده آن نفع ندارد بلکه در جهت توسعه اقتصادي و اجتماعي کشور است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: در دنيا نيز به بانک مسکن نگاه تجاري ندارند بلکه بيشتر از اين بانک انتظار دارند در راستاي توسعه ساختوساز براي پاسخگويي به نياز جامعه گام بردارد. در کشور ما نيز بانک مسکن با همين هدف ايجاد شد و در قالب بانک تخصصي-توسعهاي تعريف شده بود، اما؛ متاسفانه در مقطعي اين بانک از مسير اصلي منحرف شد و به سمت تجاريشدن گام برداشت.
رحماني تصريح کرد: وقتي بانک مسکن از اين هدف دور و به بانک تجاري تبديل شد به ناچار مجبور شد فعاليتهاي متعارفي را انجام دهد که بانکهاي تجاري انجام ميدهند تا در زمينه تامين منابع با مشکل مواجه نشود، اما؛ لازم است در جهت توسعه بخش مسکن کشور اين بانک تغيير رويه دهد و باز هم مانند بانک توسعهاي فعال شود.
رحماني بيان کرد: اگر بانک مسکن به بانک توسعهاي تبديل شود آن وقت در پروژههايي سرمايهگذاري خواهد کرد که نهتنها توجيه فني و اقتصادي دارند بلکه به توسعه اجتماعي و اقتصادي کشور کمک ميکند؛ چراکه رونق بخش مسکن به رونق اشتغال و رشد اقتصادي ميانجامد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي تاکيد کرد: اگر بانک مسکن به بانک توسعهاي کارآمد تبديل شود پروژههايي چون مسکن مهر به شکلي اجرايي خواهند شد که از ابتدا توجيه فني و اقتصادي آنها سنجيده ميشد و در مسير صحيح حرکت ميکردند. کارکرد بانک توسعهاي در بخش مسکن نيز در همين زمينه خود را نشان ميدهد.
وي يادآور شد: صرفنظر از اين که پروژه مسکن مهر درست يا غلط اجرايي شد، معتقدم اگر پروژههايي از اين قبيل در بخش مسکن به درستي از نظر فني و اقتصادي ارزيابي شوند و يک بانک توسعهاي چون مسکن در زمينه فني و اقتصادي مشارکت و نظارت داشته باشد ميتوان به موفقيت رسيد.
به گفته رحماني اين اقدام نهتنها براي اجراکنندگان آن منفعت دارد، بلکه به نفع دولت و مردم و بهطور کلي توسعه اقتصادي کشور است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]