واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گزارش سازمان اطلاعات انرژی؛
ایران شرکتهای بزرگ را برمی گرداند
پتانسیل ایران برای تکان دادن بازار انرژی جهان عظیم است. این کشور چهارمین منابع نفت و دومین منابع گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، روزنامه تلگراف در مطلبی به گزارش اخیر سازمان اطلاعات انرژی آمریکا پرداخته است. تلگراف نوشت: ایران اعلام کرده است در صورت دستیابی به توافق جامع هستهای، تولید نفت خود را روزانه یک میلیون بشکه افزایش میدهد. بازگشت ایران به بازار نفت پس از سالها تحریمهای هستهای، نبردی را میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی بر سر کنترل اوپک آغاز خواهد کرد. همچنین فشاری بر تولیدکنندگان نفت پرهزینه آمریکا وارد خواهد کرد و آنها را وادار میکند با موج نفت خام ایران که در ماههای آتی وارد بازار میشود رقابت کنند.» این روزنامه با اشاره به گزارش اخیر سازمان اطلاعات انرژی می نویسد: «میزان توانایی ایران در واژگون کردن بازار نفت در گزارش اخیر سازمان اطلاعات انرژی، که بخشی از وزارت انرژی آمریکاست، منعکس شده است. توافق با گروه ۵+۱ موجب هجوم شرکتهای نفتی بینالمللی به ایران خواهد شد.» سازمان اطلاعات انرژی در گزارش خود میگوید: «ایران قصد دارد مدل قراردادهای نفتی خود را تغییر دهد تا به شرکتهای نفتی بینالمللی اجازه دهد در تمام فازهای پروژه از جمله تولید شرکت کنند. با این حال، تحریمهای بینالمللی بر سرمایهگذاری خارجی در بخش انرژی ایران تاثیر گذاشته و تکنولوژی و تخصص لازم برای توسعه توان میادین نفت و گاز طبیعی را محدود کرده است.» بر اساس گزارش این سازمان «پتانسیل ایران برای تکان دادن بازار انرژی جهان عظیم است. این کشور چهارمین منابع نفت و دومین منابع گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد. بخاطر تحریمها، تولید هر دو کاهش یافته اما ورود دوباره شرکتهای نفتی بینالمللی و تکنولوژیهای جدیدشان به ایران اجازه میدهد بطور کامل از منابع طبیعی خود استفاده کند.» بنا بر آنچه سازمان اطلاعات انرژی آمریکا مدعی شده: «در نتیجه تحریمهای نفتی آمریکا و اتحادیه اروپا، صادرات نفت خام ایران از روزانه ۶.۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۱ به تقریبا ۳.۱ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۳ رسید. ایران در سال ۲۰۱۴ با ۱۵۰ هزار بشکه افزایش، تولیدش را به ۴.۱ میلیون بشکه رساند.»
بر اساس این گزارش، «بزرگترین خریداران نفت خام ایران چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه هستند.
ایران پیش از انقلاب اسلامی در زمان اوج خود در دهه ۱۹۷۰، بین ۵ تا ۶ میلیون بشکه تولید داشت و با لغو تحریمها میتواند به این سطح از تولید بازگردد. این میتواند به بازار نفت که هم اکنون نیز مازاد تولید دارد فشار زیادی وارد کند. اگر ایران تا آخر این ماه به توافق هستهای دست یابد، تولیدکنندگان تلاش خواهند کرد قیمت را روی مقدار کنونی، یعنی حدود ۶۵ دلار نگه دارند. به احتمال زیاد عربستان سعودی تولید خود را تا توان کامل ۱۲ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد. با اینکه اعضای اوپک در مورد بازگشت سیستم سهم تولید مذاکره کردهاند اما دستیابی به چنین توافقی دشوار خواهد بود. در همین حال ایرانیها تلاش دارند برای جلب سرمایه و توسعه میادین نفتی قراردادهای جذابی به شرکتهای بینالمللی نفتی پیشنهاد دهند. شرکتهای نفتی بینالمللی به رغم شرایط سخت و ریسک بالای سیاسی، باید کمعقل باشند که پتانسیل یکی از آخرین حوزه های نفتی بزرگ جهان را نادیده بگیرند.»
به گزارش سازمان اطلاعات انرژی، اخیرا ایران مدل قرارداد جدیدی را به نام "قرداد نفتی ایران" تهیه کرده تا شرکتهایی نظیر رویال داچ شل، توتال و بیپی را تشویق به بازگشت کند. این گزارش میگوید: «هدف چارچوب جدید جذب سرمایه خارجی با قراردادی مشابه PSA (توافق مشارکت درتولید) است.» تلگراف در پایان می افزاید: «با اینکه مفاد توافق جدید هنوز میتواند مورد مذاکره قرار گیرد و تغییر کند، اما مشخص است ایرانیها تمایل دارند در ازای دریافت سرمایه و تکنولوژی، قرارداد بهتری به شرکتهای نفتی بینالمللی پیشنهاد کنند.»
110
۰۱/۰۴/۱۳۹۴ - ۱۹:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]