واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: معاون گمرک در شیوه جدید محاسبه نرخ واردات، واردات از مبادی غیر رسمی و غیر گمرکی را در آمار مورد محاسبه قرار داده است.
به گزارش تراز ، روز گذشته بهزاد شیری معاون طرح و برنامه و امور بین الملل گمرک جمهوری اسلامی در گفتگو با «نسیم» در واکنش به اعلام آمار واردات 720 میلیارد دلاری در دولت های نهم و دهم از سوی رئیس جمهور و معاون اول وی، اظهار کرد که واردات در مدت هشت ساله91-84 به هیچ وجه از مرز 425 میلیارد دلار تجاوز نمی کند.
اما عصر دیروز این مقام مسئول که به نظر می رسد از سوی مقامات بالاتر خود تحت فشار قرار گرفته، در خبری که از سوی روابط عمومی گمرک جمهوری اسلامی منتشر شد، با ارائه آمار و ارقامی جدید اقدام به توجیه واردات 720 میلیارد دلاری در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد کرد.
وی اعلام کرد که رقم مذکور شامل 513 میلیارد و 227 میلیون دلار واردات کالا، 46 میلیارد و 74 میلیون دلار واردات گاز و فرآوردههای نفتی و 126 میلیارد و 381 میلیون دلار خدمات است.
معاون گمرک افزود: ارقام مربوط به واردات کالا شامل رقم تعدیل شده ورود کالا از مبادی رسمی (ارقام اعلام شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران بدون احتساب واردات از مناطق آزاد و ویژه، هزینههای مترتب بر ورود کالا شامل بیمه، کرایه حمل و سایر موارد)، با احتساب ورود کالا از مبادی غیررسمی و غیر گمرکی است.
شیری در ادامه اظهارداشت: با توجه به مطالب فوق و احتساب سایر هزینههای مترتب بر واردات رسمی کالا و واردات از مناطق آزاد و ویژه (رقم 420 میلیارد و 447 میلیون دلار واردات کالا در طی 8 سال مورد بررسی و بر مبنای اسناد ثبت شده در گمرک جمهوری اسلامی ایران) و لحاظ نمودن مجموع ارقام واردات خدمات، گاز، فرآوردههای نفتی و واردات غیررسمی کالا، میزان خروج ارز به منظور ورود کالا و خدمات طی سالهای مورد بررسی رقمی بالغ بر 720 میلیارد دلار بوده است.
در توجیه این اظهارات عجیب معاون گمرک باید گفت که طبق قانون مناطق آزاد خارج از قلمرو گمرک است و کالایی برای واردات محاسبه می شود که سرزمین اصلی شود.
یعنی در واقع کالایی که در مناطق آزاد قرار گرفته است تفاوتی با کالایی که خارج از مرزهای کشور قرار دارد، ندارد و محاسبه این گونه کالاها در آمار واردات به هیچ وجه مرسوم نیست.
بهزاد شیری معاون گمرک در حالی اعلام کرده که واردات خدمات هم باید جز آمار وارد باشد که چنین رویه ای هیچ گاه در تاریخ سابقه نداشته است. خدمات 11 گروه اصلی و 156 زیر بخش دارد و همواره واردات آن به صورت جداگانه محاسبه شده است.
اما نکته جالب شیوه جدیدی که معاون گمرک در محاسبه نرخ واردات در پی گرفته است به این شکل است که واردات از مبادی غیر رسمی و غیر گمرکی هم باید در آمار واردات مورد محاسبه قرار گیرد!
در کشور ما همواره یک مرجع آمار واردات از مبادی غیر رسمی و غیر گمرکی را محاسبه می کرده است آن هم تنها ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و بوده و در واقع بنا به تعریف های بین المللی کالای رسمی کالایی است که از مبادی رسمی وارد کشور شده و بابت آن ارز گمرکی پرداخت شود و هر کالایی را نمی توان در رده واردات کالا در نظر گرفت.
بی انصافی گمرک کرد
در همین رابطه محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از اینگونه نحوه محاسبه آمار واردات به «نسیم» گفت: در هیچ کجای دنیا آمار واردات از مناطق آزاد و مبادی غیر رسمی به عنوان واردات رسمی محاسبه نمی شود.
وی افزود: به نظر می رسد گمرک تنها در توجیهی برای اعلام آمار واردات 720 میلیاردی از سوی مقامات رسمی، هزینههای مترتب بر ورود کالا شامل بیمه و کرایه حمل را هم برروی هزینه واردات محاسبه کرده است که این گونه محاسبه بی انصافی است.
بهتر بود حالا که گمرک به ارائه آمار جزئی در خصوص واردات در دولت قبل می پردازد آماری در خصوص واردات کالا، خدمات و فرآورده های نفتی در همین دولت هم بپردازد و سایر هزینه های مترتب و ورودی کالا از طریق مبادی غیر رسمی را هم برروی آن محاسبه کند تا بتوانیم قضاوت صحیحی نسبت به این دوره دوره داشته باشیم.
بنابر آمارهای اعلام شده نسبت افزایش واردات در ابتدای دولت نهم و دهم نسبت به انتهای این دوره هشت ساله افزایش 20 درصدی داشته و در نقطه مقابل هم صادرات غیر نفتی نسبت به ابتدای دوره هشت ساله دولت های منهم و دهم بیش از سه برابر شده است. حال این مسئولان به جای صحبت کاردن از دوران فعالیت خودشان در خصوص گذشته صحبت می کندد بسیار تامل برنگیز است و جای سوالات فراوانی را ایجاد می کند. جداول زیر میزان واردات و صادرات بنا به اعلام آماری های رسمی گمرک طی هشت سال اخیر است.
منبع: نسیم
چهارشنبه 27 خرداد 1394 ساعت 14:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]