تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را قرائت كند خداوند در بهشت هفتاد هزار قصر از يا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827048740




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پتروشيمي‌ها و خام‌فروشي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پتروشيمي‌ها و خام‌فروشي
نویسنده : پیام کهتری 
در سال 1338 و در حالي كه كشورهاي حاشيه خليج‌فارس همچنان به دنبال افزايش توليد نفت و گاز از ميادين نفتي بودند، ايران با تأسيس شركت پتروشيمي شيراز، فعاليت خود در صنعت پتروشيمي را با توليد كود اوره آغاز كرد.
اهداف اوليه توسعه اين صنعت تأمين مواد اوليه براي توسعه صنايع كشور، اشتغالزايي، استقلال اقتصادي و خودكفايي از طريق تكميل زنجيره‌هاي توليد و صدور محصولات و صيانت از منابع فسيلي كشور بود. برنامه‌ها و اهداف فعلي توسعه صنعت پتروشيمي در كشور نيز با برنامه‌هاي توسعه اين صنعت در سال‌هاي ابتدايي تفاوت چنداني ندارد و همچنان كشور ايران در راستاي تحقق همين اهداف در تلاش براي توسعه صنعت پتروشيمي است.
با وجودي كه برنامه‌هاي تكميل زنجيره ارزش در صنعت پتروشيمي ايران پيشينه‌اي 50 ساله دارند، اما روند توسعه صنعت پتروشيمي طي سال‌هاي اخير به گونه‌اي بوده است كه همواره افزايش ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي بدون توجه به ارزش آن محصولات، به عنوان شاخص سنجش عملكردي شركت ملي صنايع پتروشيمي مورد استفاده قرار گرفته و منجر به توسعه شديد ظرفيت توليد برخي محصولات پتروشيمي در كشور شده است. اين ناهمگوني در توليد محصولات پتروشيمي منجر به توليد محصولات خاص و عدم تكميل زنجيره ارزش آنها شده به طوري كه بالاترين سهم صادرات محصولات پتروشيمي به متانول و اوره اختصاص داشته است.
با اين وجود، از آنجا كه شاخص عملكردي شركت ملي صنايع پتروشيمي در بر دارنده پارامترهاي ارتقاي كيفي و همچنين ميزان ارزش افزوده محصولات پتروشيمي نيست، افزايش شديد حجم توليد محصولاتي نظير متانول و اوره (ارزان‌ترين محصولات پتروشيمي در جهان) بدون در نظر گرفتن ميزان ارزش‌آفريني آنها در مقايسه با ساير محصولات پتروشيمي، راهكاري مناسب و سريع براي ارزيابي مثبت اين صنعت به حساب مي‌آيد. اين رويه غلط سبب شده است صنعت پتروشيمي‌ كشور با محوريت توليد محصولاتي مانند متانول، اوره و آمونياك توسعه پيدا كند.
ارزان فروشي خوراك گاز در سال‌هاي گذشته، تشديد روند توسعه نامتوازن در صنعت پتروشيمي را به دنبال داشته است، به گونه‌اي كه بررسي روند صادرات محصولات پتروشيمي در سال‌هاي اخير نشان مي‌دهد در حال حاضر بيش از 60 درصد محصولات پتروشيمي نظير اوره و متانول به صورت خام صادرمي‌شود، لذا وضعيت كنوني پتروشيمي‌هاي داخلي و طرح‌هاي توسعه‌اي پتروشيمي نشان‌دهنده آن است كه صنعت پتروشيمي ايران به يك فروشنده مواد خام پتروشيمي در جهان تبديل شده است و اين روند در سال‌هاي آتي تشديد خواهد شد. اين در حالي است كه كشورهايي نظيرسنگاپور، چين، هنگ ‌كنگ وآلمان، محصولات خام پتروشيمي‌هاي ايران رابه عنوان خوراك پتروشيمي‌هاي خوداستفاده مي‌كنند و محصول نهايي را با ارزشي معادل سه برابربهاي آن حتي دوباره به ايران صادرمي‌كنند.
اين در حالي است كه برنامه‌هاي افزايش ظرفيت در صنعت پتروشيمي نيز با محوريت افزايش ظرفيت توليد محصولات كم‌ارزش بناگذاري شده است و وضعيت مجوزهاي صادر شده براي پروژه‌هاي اوره و متانولي در كشور نشان دهنده استمرار و تشديد مسيرنامطلوب فعلي توسعه صنعت پتروشيمي در سال‌هاي آينده است. تقاضاي فراوان بخش غيردولتي براي افزايش ظرفيت متانول، اوره و آمونياك ناشي از ارزان فروشي خوراك گاز به واحدهاي پتروشيمي گازي است زيرا بسياري از واحدهاي بالادستي پتروشيمي گازي، با دريافت خوراك گاز بسيار ارزان و رانتي به سودهاي بسيار بالا و نامتعارف در سال‌هاي اخير دست يافته‌اند، به طوري كه پتروشيمي متانولي پرديس در سال مالي منتهي به 30/09/1392 حدود 700 ميليون دلار سود خالص داشته است كه معادل 540 درصد سود در طول يك سال بوده است!
اين موضوع هم منجر به كاهش انگيزه سهامداران آنها براي تكميل زنجيره ارزش و هم مانع از جذب سرمايه‌گذاري در ساير بخش‌هاي صنعت پتروشيمي كشور شده است. ارزان بودن گاز، جذابيت سرمايه‌گذاري در بخش اوره و متانول را به ‌حدي بالا برده است كه حتي برخي سرمايه‌گذاران پتروشيمي طرح‌هاي پليمري را به طرح‌هاي متانولي تغيير كاربري داده‌اند.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن