واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: همافزايي سنگ پاي قزوين با باج سبيل
نویسنده : اولاد آدم
اولاد آدم براي سخنراني مشروح و مبسوط خود در اين ستون سه موضوع انتخاب كرده است كه ميتواند در مورد يكي از آنها صحبت نكند (به اين ميگويند قدرت انتخاب، دموكراسي و آزادي مطبوعات!):
1- دبير انجمن صنايع لبني با بيان اينكه پيگير افزايش 5 درصدي قيمت لبنيات نيستيم، گفت: بازار كشش افزايش قيمت جديد را ندارد.
2- عضو هيئت مديره اتحاديه سراسري مرغ گوشتي كشور گفت: 24 هزار واحد مرغداري در كشور وجود دارد و توليد بيش از 2 ميليون تن است اما به دليل نبود تقاضا در بازار، روزانه شاهد كاهش قيمت هستيم.
3- پشت پرده واردات كالاهاي مشابه توليد داخل از رد و بدل شدن پورسانتهاي ۱۵ درصدي بين برخي واردكنندگان و كارشناسان دستگاههاي متولي حكايت دارد.
در مورد يك و دو، اولاد آدم فكر ميكند كه چه شده است كه بازار كشش ندارد؟ و در مورد سوم فكر ميكند كه نبايد فكر بكند. بنابراين به همان دو موضوع اول ميپردازد. آنها ميگويند ظرفيت توليدي بالا رفته و اولاد آدم ميگويد در كل خوب چيزي است و قدرت خريد مردم كم شده و از سفره آنها خيلي چيزها كم كم دارد حذف ميشود!( رو كه نيست، سنگ پاي قزوين است).
تازه گفتهاند عدم كشش بازار مصرف و نبود جذب كافي براي توليد عظيم، گسترده و كاهش قيمت، منجر به نوسان قيمت مرغ در سالهاي اخير شده كه در 95درصد مقاطع زماني، توليدكنندگان را دچار خسارت و ضرر كرده و در پنج درصد مواقع نيز هزينهها و ضرر از طريق جيب مصرفكنندگان جبران شده است.
اولاد آدم خيلي اين روزها اقتصاد حالياش نميشود، نشسته است و سريال ميبيند. اما خوب بود كه جهت همافزايي، بعضي از جاها را به بعضي از جاها پيوند ميزديم. (نه مثل پيوند دست به پا يا بيني به قلب!) مثلاً آن پورسانتهاي پشت پرده را ميداديم به اينها كه ادعا ميكنند ضرر كردهاند. يا آنها كه ماست پالمدارشان دارد ترش ميشود و صادراتش را هم دبه كردهاند را پيوند ميداديم به خيارفروشها يا...
اولاد آدم هميشه فكر ميكرد اقتصاد مملكت يك مغز تصميمگيرنده دارد. اما ماجراي قيمتها، ضررها و گرانيها نشان ميدهد كه چندان درست فكر نميكرده است. اما براي موارد يك و دو شايد بتوان مانند مورد سوم كه بناست در موردش حرف نزنم هم باج سبيل داد! هرگاه با زور و قلدري از كسي پول و جنس بگيرند در اصطلاح عمومي آن را به باج سبيل تعبير ميكنند و ميگويند:«فلاني باج سبيل گرفت.» در عصر حاضر كه دوران زور و قلدري به معني و مفهوم سابق سپري شده از اين مثل و اصطلاح بيشتر در مورد وام گرفتن و واردات و بالا كشيدن قيمتها با مجوز و... استفاده ميشود. تازه ما كه نميخواهيم كار خلاف كنيم و باج سبيل بگيريم! ما ميخواهيم باج سبيل بدهيم! نگوييد قصه باج سبيل را برايتان بنويسم. آخر ميگويند چه ربطي دارد؟ باشد مينويسم: علاقه شاهعباس به سبيل گذاشتن به حدي بود كه شاه عباس سبيل را آرايش صورت ميشمرد و بر حسب بلندي و كوتاهي آن بيشتر و كمتر حقوق ميپرداخت. پيداست كه همين اخذ جبري و قلدري ستاندن موجب گرديد كه بعدها از معاني مجازي و مفاهيم استعارهاي باج سبيل در مورد اخاذي و رشا و ارتشا استفاده و تمثيل شده است. راستي خبرهايم چهارتا بود. يكياش را خودم به قرينه معنوي حذف كردم:
4- با ابلاغيه جديد دولت، مشكل برقراري فوقالعاده ويژه مشاغل تخصصي براي كاركنان ستادي وزارتخانهها و سازمانهاي دولتي برطرف شد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]