واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: نام مادر من ايران استنگاهي به 2 مجموعه شعر سروده فرحناز بهکارثانيشاعر در اين مجموعه شعر يک زن طرفدار حقوق زنان است و از ستمي تاريخي که بر آنها وارد شده شاکي است و عشق به مادر خود ـ ايران ـ را با عشق به ميهن خود ـ ايران ـ درهم ميآميزد و بر اين باور است که آن دو سرنوشتي مشترک داشتهاند.
شعر زن (نه شعر زنانه) در ايران تا حد زيادي مغفول و مظلوم واقع شده است. از ديدگاه تاريخي و اجتماعي طي قرون متمادي زنان به علت باورهاي غلط حاکم بر جامعه و تسلط ديدگاه مردسالارانه و به تبع آن ازدواجهاي زود هنگام از ورود به صحنههاي ادب و فرهنگ تا حدودي بازماندند؛ شرايطي که باعث شده تعداد زنان شاعر (و نويسنده) در مقام مقايسه با مردان بسيار اندک باشد.اما بتازگي 2 مجموعه شعر کوتاه و کمحجم از فرحناز بهکارثاني با عنوان «خورشيد مال تو،ما که بخيل نيستيم» و «نام مادر من ايران است» منتشر شده است. بايد بگويم که عنوان کتاب اول اگرچه تا حدي متضمن طنز و شوخطبعي است، اما در ساختار شعرهاي آن کمتر با جوهره طنز برخورد ميکنيم.بهکارثاني در هر 23 قطعه شعر اين کتاب 51 صفحهاي، روحيه پاک و زلال و درخشان يک زن شاعر پر احساس و مردمدوست را با زباني شيوا باز مينماياند. زني عاشق اما نه از قبيله عشق و جنون و بيتابي بل از شهر عشق و ايثار و مهرباني و راهگشايي و رهيابي و ... او اين مجموعه ـ مثل مجموعه شعر ديگرش: نام مادر من ايران است ـ يک زن است با همه مظلوميتها، اما نه ظلمپذيريها. يک مادر است مثل همه مادران ديگر سرشته با مهر و عاطفه و فداکاري که شعرهايش اغلب فضايي نوستالژيک را نمايان ميکنند؛ نگاهي روشن و اندوهگين به گذشته، به کودکي، به دبستان و ... نه، انکار نميکنم/ جز باد و باران و بابونه و/ خواب و خاک و خاطره/ چيز ديگري هم هست/ در دفتر نانوشتهام/ جا گذاشتم نام تو را/ دفتر مشقم را که ميبينم/ دستم از ترکه معلم و مدير و ناظم ميسوزد/ تکليفم معلوم بود/ تمام امروز دنبال ترکه ميگشتم/ اخم و تخم معلم،کتکهاي ناظم، تحکمهاي مدير/ کافي بود از اين بيتکليفي غريب بيرون آيم.عشق در شعرهاي اين مجموعه احساسي غريب و بهتآور، عاطفهاي سيال و متبلور و دلمشغولياي معصومانه و نازنين را نمايان ميکند.به ياد بياوريم کلام زرتشت را که گفت: «جاده حقيقت يکي است که پيام روشن را به همراه دارد. يگانگي انسانها و عشقورزي مردم به يکديگر و به طور اختصاصي به همراه و همراهي و همدلي.»زبان شاعر، زباني ساده و محاورهاي و دلنشين است. زباني که با همه سادگي و سهلالحصولي، آميخته به انديشهورزي و درونگرايي است. او با مخاطب خود ارتباط روحي و عاطفي برقرار ميکند و هرگز در پي آن نيست که خواننده را گيج کند و از او بخواهد که يک پازل پر از قطعههاي گمشده را تکميل کند. او همراه خواننده است، نه امتحان گيرنده: حضور تو متعاليام ميکند/وگرنه اين راز بيوقفه/ نه فراموش ميشود نه راه را ناگزير رفتن. عشق در شعرهاي اين مجموعه احساسي غريب و بهتآور، عاطفهاي سيال و متبلور و دلمشغولياي معصومانه و نازنين را نمايان ميکند.اما مجموعه دوم اين شاعر در 75 صفحه، حدود 40 شعر عمدتا کوتاه (البته نه به صورت شعرک يا هايکو) را در بر ميگيرد. او شاعري است که در خلال بيشتر سرودههايش اولا بسيار صميمي و يکرنگ و يکدل ميآيد و ثانيا به شعر خود و مخاطب خود بسيار علاقهمند است و ميکوشد تا شعري را به خواننده يا مخاطب خود عرضه کند که در خور او باشد.کمي با من قدم بزن / حالا کو تا بهار؟ / همه چيز را براي من و تو کنار گذاشتهاند / همه چيز ميرود جز / زيبايي که ابدي است(ص24) او با همين باور دوستداشتني که زيبايي ابدي است ميکوشد تا زيباييهاي حيات را در شعر خود جا داده و آنها را ابدي کند.مثل شعر حافظ، مثل تابلوهاي ونگوگ، مثل سمفونيهاي بتهوون و مثل کوه و رود و جنگل و گل و درختي که ذاتا زيباست.
شاعر در اين مجموعه شعر يک زن طرفدار حقوق زنان است و از ستمي تاريخي که بر آنها وارد شده شاکي است و عشق به مادر خود ـ ايران ـ را با عشق به ميهن خود ـ ايران ـ درهم ميآميزد و بر اين باور است که آن دو سرنوشتي مشترک داشتهاند.نام مادر من ايران است/ زني که زايمانهاي مکرر بيامان/ امانش را بريده / ... نام کشور من ايران است / همان که لگدکوب گونههاي مختلف / سرابهاي بيپايان اميد / همان که جز مرگ بر ... / جاويد باد / زندهباد / مردهباد، نشنيده. (ص30)در پايان بر آيند شعرهاي «بهکار» به گونهاي است که از خواننده نميخواهد که سفيدي شعرهايش را بخواند، بلکه او تمام واقعيات مندرج در فکر و ذهن و روح و عاطفه و دانايي و تجربه خود را به زبان شعر و با کلمات و عبارات روي کاغذ ميآورد.فرحناز بهکارثاني متولد 1342، شاعر و نويسنده است. او يک مجموعه شعر با عنوان «زيباي خفته» و مجموعه داستاني با عنوان «خاطرات ايران» را آماده انتشار دارد. مجموعه شعر «نام مادر من ايران است» در شمارگان هزار نسخه و قيمت 1800 تومان توسط انتشارات فريور منتشر شده است.مجموعه شعر «خورشيد مال تو» در 58 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قيمت 1500تومان توسط نشر فريور منتشر و راهي بازار کتاب شده است.فرآوري: مهسا رضاييبخش ادبيات تبيانمنابع: جام جم، خبرگزاري کتاب ايران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 552]