محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826259835
پیشنهادهایی به تیم اقتصادی دولت محترم آیا رابطهی اقتصادی با غرب تمام مشکلات اقتصادی را حل میکند؟
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پیشنهادهایی به تیم اقتصادی دولت محترم
آیا رابطهی اقتصادی با غرب تمام مشکلات اقتصادی را حل میکند؟
انتظارت تورمی (Expected Inflating)، پیش بینیِ عوامل اقتصادی از تورم آینده است که در زمان حال شکل می گیرد و با تحلیل آن می توان آهنگ روند افزایشی یا کاهشی تورم سالانه ی اقتصاد و حتی رکود تورمی را تحلیل و پیش بینی نمود.
انتظارت تورمی، به دلیل پدیده احساس تورم به وجود میآید که آن هم ناشی از تجارب و تحلیل افراد از اطلاعات در دسترس، نرخهای تورم قبلی، سیاستهای مسولان و میزان عمل به وعدهها، پیامدها و حوادث آتی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آتی است. احساس تورم - یعنی آنچه را که مردم عادی در هر خرید خود تجربه میکنند
- مهمتر از ارقام رسمی تورم و شاخص قیمت مصرف کننده است. یعنی حتی اگر آمار و ارقام نشان دهد که تورم سالانه کاهش یافته باشد، ولی احساس تورم وجود داشته باشد، هیچ کس این ارقام را نمیپذیرد. همچنان که احساس عدالت، مهمتر از شاخص ضریب جینی، احساس امنیت مهمتر از شاخص کاهش جرائم و احساس فقر مهمتر از اعلام افزایش درآمد خانوارها است. اگر مردم فکر کنند که روند افزایش قیمتها در آینده باز هم ادامه مییابد به گونه ای که قدرت خرید آنها درآینده دائما رو به کاهش می رود، درجست و جوی راههایی برای مقابله با آن برخواهند آمد و برای ثابت نگاه داشتن ارزش واقعی پول خود اقدام به خرید کالاهایی مثل زمین، طلا و ارز میکنند( روشن، 1392).در واقع در این شرایط، دیگر مقام پولی و یا سیاست گذاران اقتصادی توان مقابله با تورم و کنترل بازارهای دیگر را نخواهند داشت.
مطالعات جامعه شناسی و روانشناسی متعددی وجود دارد که بر نقش تحولات اقتصادی- اجتماعی بر کاهش یا افزایش انتظارات تورمی تاکید می کند و آن را مقدمه ای برای بروز تورم و خصوصا رکود تورمی می دانند(رانیارد و همکاران،2007). در این نوشته، سعی بر آن است تا مذاکرات ایران با گروه 5+1، از منظر یکی از مهمترین شاخص های تحلیل رکود تورمی یعنی انتظارات تورمی تحلیل شود.
با آغاز به کار دولت تدبیر و امید، از یکسو، هر دلار آمریکا در بازار آزاد، از سه هزار و 645 تومان در روز انتخابات( 24خردادماه 1392) به حدود سه هزار و دویست و چهل تومان در دهم شهریور ماه همان سال رسید. کاهش قیمت در بازار سکه، تقویت ریال در برابر یورو در نهایت اثر خود را در کاهش تورم ماهانه نشان داد که دلالت بر آن داشت که انتظارات تورمی کاهش و فرصت مناسبی برای تقویت و بازسازی اقتصاد است. در واقع آغاز روند کاهش انتظارات تورمی از بازار دلار و سکه شروع و در نهایت خود را در شاخص های تورم ماهیانه[1] ، نشان داد.
از سوی دیگر، مسوولیت پرونده هسته ای به وزارت امور خارجه سپرده شد. حدودا یک ماه بعد از ارجاع مسوولیت به این وزارتخانه، دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اول مهر ماه سال 92 در حاشیه شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و توافق کردند که وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 در نیویورک، اولین نشست را برای بررسی راهکار دیپلماتیک حل موضوع هسته ای ایران برگزار کنند.
تا قبل از شروع نشست مذاکرات (مهر ماه سال 92)، متوسط رشد تورم ماهانه در تابستان 92( بر اساس شاخص CPIو به قیمت سال پایه ی 90)، 1.43 درصد بود. این مساله گویای آن است که اقتصاد کشور با آغاز کار ِ سه ماهه دولت تدبیر و امید و پیش از شروع مذاکرات، هر ماه به طور متوسط 1.43 درصد نسبت به ماه دیگر افزایش تورم داشته است. مقایسه ی این نرخ با نرخ مشابه آن در سال 91، که 1.8 درصد بوده گویای موفقیت دولت تدبیر و امید در کاهش انتظارات تورمی بوده است.
روند سه ماه ی سوم سال که مصادف با عملکرد شش ماهه ی دولت تدبیر و امید بود، روند فزاینده ای در کاهش انتظارات تورمی داشته است به گونه ای که از نرخ تورم 1.2 درصدی در مهر ماه(آغاز دوره مذاکرات) به 0.5 درصد در آذر ماه سال 92(رسیدن به توافق اولیه)، رسید و نرخ متوسط سه ماهه (پاییز سال 92) 0.9 بوده است. روند تورم ماهانه در دی ماه با شروع اجرایی شدن مفاد توافق نامه بالا گرفت و با پرداخت اولین قسط از دارایی های بلوکه شده ی ایران در بهمن ماه 92، نرخ تورم ماهانه به کمترین نرخ خود در عملکردِ یک سال و نیمه ی دولت تدبیر و امید یعنی 0.4 درصد رسید. در نهایت، متوسط تورم ماهانه در سه ماه آخر سال 93، 0.93 درصد بوده است. در واقع کاهش انتظارات تورمی در مقاطع سه ماه ی سال 92 دلالت بر نقش موفقیت های حاصل شده در مذاکرات برکاهش اتنظارات تورمی و نرخ تورم داشته است.
اما در سال 93 مساله متفاوت شده است. با توجه به فراز و نشیب های مذاکرات در سه ماه ی اول ِ سال 93 ، متوسط نرخ ماهانه به 1.3 درصد رسیده است و در سه ماه ی دوم سال 93 به 1.36 درصد و در سه ماهِ پاییز سال 93 به 1.6 درصد رسیده است. در واقع آهنگ کاهش انتظارات تورمی در سال 92 کاملا خنثی شده و در سال 93 این روند رو به افزایش بوده است. اوج روند افزایش انتظارات تورمی بعد از آذر ماه سال 93 مشاهده می شود که مجددا دلار به حول و حوش نرخ سه هزار و 645 تومان که روز انتخابات بوده بازگشته است و بیم از موج افزایش قیمت ها و انتظارات تورمی در راه است. در واقع آمار و ارقام گویای آن است که مُسَکنِ مذاکرات تا شش ماه بر روند انتظارات تورمی اثر داشته ولی در سال 93، توفیقی حاصل نشده است. بیم آن می رود که استمرار آن، سیاست های کنترل تورم و خروج از رکود تورمی را با مشکل جدی روبرو کند. پس چه باید کرد؟
هرچند ماهیت استمرار روند مذاکرات و بهبود تعاملات روابط سیاسی برای کمک به ثبات سیاسی می تواند مناسب باشد و باید قدردان زحمات تیم مذاکره کننده بود، ولی به نظر می رسد تاریخ مصرف استراتژی بهبودِ اقتصاد با اولویتِ مذاکرات با 5+1، نُه ماهی است که تمام شده و باید اولویتِ استراتژی بهبود اقتصادی دولت محترم تدبیر و امید بیشتر به سمت توجه به محیط داخل اقتصاد گردد. در غیر اینصورت نه تنها تاکید بر اولویت قرار گرفتن مذاکرات با 5+1، باعث کاهش تورم و خروج از رکود تورمی نمی شود، بلکه عاملی در جهت افزایش تورم و تشدید عمق رکود تورمی می گردد.
اما راه کار بهبود محیط داخل چیست؟ پاسخ در اصلاح نظام بانکی و گام اول توقف روند روبه رشد گسترش بانک های خصوصی است. در نظام بانکی کشور، بدهی های معوقه رو به افزایش است و این مساله خود می تواند تهدیدی برای بانکداری خصوصی، نظام بانکی کشور و حتی دست یابی به اهداف کلان اقتصادی مانند خروج از رکود تورمی و ثبات اقتصادی باشد. در طی یک دوره ی پنج ساله از سال های 1386 تا 1390، متوسط روند رشد بدهی های معوقه در سال های مذکور، 24 درصد بوده است.
ضمن آنکه سهم بدهی های معوقه ی بانک های غیر دولتی ،(نوین، انصار، پارسیان، پاسارگاد،تات، تجارت، رفاه کارگران، سامان، سرمایه، سینا، شهر، مهر اقتصاد،کارآفرین و گردشگری و..) نیز در حال افزایش بوده است. سهم بدهی های معوقه ی بانک های غیر دولتی از کل بدهی های معوقه ی بانکی کشور از 29 درصد در سال 86 به 43 درصد در سال 90 رسیده است. بنابراین، بانک های غیر دولتی هم با خطر افزایش بدهی های معوقه روبرو هستند. متوسط رشد بدهی های معوقه در سال های 87 تا 90، 24 درصد بوده است، در حالی که این رقم، برای بانک های غیر دولتی، 25/37 درصد بوده است (بانک مرکزی، 1386-1392). متاسفانه، سهم کل بدهی های معوقه بانک های خصوصی در سال 92، نیز به 41.2 درصد رسیده است که گویای روند رو به رشد بدهی های معوقه ی بانک های خصوصی بوده است. در واقع، همزمان با خصوصی سازی در عرصه ی نظام بانکی کشور، بدهی های معوقه نیز افزایش یافته است که گویای عدم توان بخش بانکی در تامین سرمایه در داخل اقتصاد جهت تولیدات مولد است و خود از مصادیق افزایش عمق رکود و تورم در اقتصاد و از موانع جدی جهت خروج از رکود تورمی خواهد بود.
گام دوم، افزایش اعتماد به صنایع و بخش های تولیدی و خدماتی در داخل، در جهت مشارکت آنها در فرایند های تصمیم گیری های اقتصادی و تسریع در به کارگیری ابزارهای تامین مالی مانند صندوق های سرمایه گذاری و صکوک و بهبود اقتصاد دانش بنیان است.
جمع بندی:
اولویت مذاکرات با 5+1، به عنوان یک راهکار اقتصادی با اولویتِ پایین تر در سیاستهای دولت محترم تدبیر و امید دنبال شود و اولویت های سیاست گذاری و اقدامات اجرایی دولت محترم به بهبود محیط داخل اقتصاد معطوف شود. در این راستا، اصلاح سریع نظام بانکی( محدود کردن توسعه ی بانک های خصوصی و نظام اعتبار دهی بانکی) و راه کارهای افزایش اعتماد به صنایع و بخش های تولیدی و خدماتی و مشارکت آنها در فرایند های تصمیم گیری های اقتصادی همراه با گسترش روش های تامین مالی نوین در اقتصاد ضروری خواهد بود.
منابع.
-Fuhrer, Jeffrey C,(2011), Inflation Expectations and the Evolution of U.S. Inflation,Federal Reserve bank of Boston, No. 11-4.
-Ranyard,Rob Del MisserFabio&Bonini,Nicolao&Duxbury,Darren&Summers,Barbara (2008),Perception and expectations of price changes and inflation: A review and conceptual framework, Journal of economic pycology,(29),378-400.
روشن، احمد رضا، 1392،نرخ ارز، انتظارات تورمی و بختک تورم، دنیای اقتصاد،شماره 2932تاریخ چاپ: 1392/03/09
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران(1392 و 1393)، گزارش های ماهیانه شاخص بهای مصرف کننده (CPI).
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران(1392-1386)،گزارش های عملکرد بانکی کشور، موسسه ی آموزش عالی بانکداری ایران.
پی نوشت
[1]یکی از شاخص های سنجش انتظارات تورمی، تورم ماهیانه (کوتاه مدت) بر اساس شاخص CPIاست(فوهرر،2011،ص6). لازم به ذکر است نرخ تورم ماهانه با نرخ تورم متعارف که عموما به صورت سالانه برآورد می شود متمایز است.
منبع :گروه اقتصادی برهان انتهای متن/
94/03/09 - 00:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]
صفحات پیشنهادی
زیباکلام: مشکلات اقتصادی ناشی از دولتی بودن آن است
زیباکلام مشکلات اقتصادی ناشی از دولتی بودن آن است قم ـ ایرنا ـ تحلیلگر مسائل سیاسی گفت دلیل اصلی بوجود آمدن مشکلات عدیده اقتصادی در ایران اسلامی ناشی از اقتصاد ناکارآمد دولتی از قبل و بعد از انقلاب است به گزارش ایرنا صادق زیباکلام عصر یکشنبه در مناظره با محمدحسن قدیری ابیانهتوسعه اقتصادی روستاها از اولویت های دولت تدبیر و امید است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین توسعه اقتصادی روستاها از اولویت های دولت تدبیر و امید است قزوین-ایرنا- معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین گفت توسعه اقتصادی روستاها برای تداوم زندگی ساکنان در این مناطق از اولویت های دولت تدبیر و امید به شمار می رود به گزارش ایرناپنج بیتدبیری مردان اقتصادی دولت روحانی
پنج بیتدبیری مردان اقتصادی دولت روحانی چرا دولت در آستانه مذاکرات اقداماتی شتابزده مانند گرانی ۴۰ درصدی بنزین و ۱۵ درصدی گاز را کلید زد آیا این اتفاقات مشکوک نیست به گزارش فرهنگ نیوز اقتصاد ما چند سالی است که به تصمیمات یک باره یا همان خلق الساعه بودن عادت کرده است معمولانبود اراده قوی برای اجرای اصلاحات ساختار مهمترین مشکل اقتصادی ایران است/ کلید حل مشکلات اقتصادی در داخل است
تراز کامران ندری با بیان اینکه نبود اراده قوی برای اجرای اصلاحات ساختار مهمترین مشکل اقتصادی ایران است گفت کلید حل مشکلات اقتصادی کشور در خارج از کشور نیست و با لغو تحریمها اقتصاد کشور دچار تحول نخواهد شد مگر مشکلات ساختاری داخل را حل کنیم به گزارش تراز کامران ندری عضو هدولت توجه ویژه ای به ایجاد زیر ساخت های صنعتی و اقتصادی کشور دارد
دولت توجه ویژه ای به ایجاد زیر ساخت های صنعتی و اقتصادی کشور دارد ایلام - ایرنا - مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری ایلام گفت دولت توجه ویژه ای به ایجاد زیر ساخت های صنعتی و بهبود وضعیت اقتصادی و تولیدی کشور دارد حیدر نعمتی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایطعنه کیهان به عملکرد اقتصادی دولت
طعنه کیهان به عملکرد اقتصادی دولتتاریخ انتشار چهارشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۷ ۱۴ روزنامه کیهان نوشت گفت این روزها بسیاری از اقتصاددانان طرفدار دولت هم از گره زدن مشکلات اقتصادی با نتیجه مذاکرات هستهای به شدت انتقاد میکنند گفتم خب حق دارند با این بهانهگیریدرخواست تاسیس 5 منطقه آزاد در دولت یازدهم/ 40 منطقه ویژه اقتصادی غیرفعال در کشور وجود دارد | خبرگزاری ایلنا
معاون مناطق آزاد در گفت و گو با ایلنا درخواست تاسیس 5 منطقه آزاد در دولت یازدهم 40 منطقه ویژه اقتصادی غیرفعال در کشور وجود دارد ایلنا معاون فرهنگی اجتماعی دبیر خانه شورای هماهنگی مناطق آزاد با بیان اینکه دور مرز ایران هر کجا که مزیتی داشته باشد به منطقه آزاد تبدیل میشود گفتتوصیه دولت به فعالان اقتصادی برای آغاز تجارت با آمریکا
توصیه دولت به فعالان اقتصادی برای آغاز تجارت با آمریکا رئیس اتاق بازرگانی ایران از توصیه دولت به فعالان اقتصادی برای آغاز ارتباطات تجاری با آمریکا خبر داد و گفت ارتباطات غیررسمی زمینه را برای راهاندازی اتاق بازرگانی مشترک ایران و آمریکا فراهم میکند غلامحسین شافعی گفتتعلل در ابلاغ و اجرای این مصوبه مشکلات اقتصادی را در بر دارد
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تعلل در ابلاغ و اجرای این مصوبه مشکلات اقتصادی را در بر دارد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر ضرورت تسریع در اجرایی مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص نرخ سود بانکی گفت تعلل در ابلاغ و اجرای این مصوبه نابودی تولید ملی و در نتیجه تشدیدفساد اقتصادی در دولت اصلاحات کاهش یافت | خبرگزاری ایلنا
حسین راغفر در کفتگو با ایلنا فساد اقتصادی در دولت اصلاحات کاهش یافت ایلنا نکتهای که وجود دارد این است که از پایان جنگ به بعد ما شاهد یک تغییرات بسیار جدی در جهتگیریهای دولت در حوزه اقتصاد هستیم خصوصیسازیهای بدون منطق با شتاب بسیار زیادی صورت گرفت و منابع عمومی را به قیمتتظاهرات علیه سیاست های ریاضت اقتصادی دولت کامرون در انگلیس
تظاهرات علیه سیاست های ریاضت اقتصادی دولت کامرون در انگلیس اقتصاد > جهان - ایرنا نوشت شمار زیادی از مردم انگلیس در اعتراض به سیاست های ریاضتی دولت محافظه کار دیوید کامرون روز شنبه در شهرهای شفیلد و کاردیف تظاهرات کردند تظاهرات روز شنبه در شهر شفیلد که متعاقب تظاهراسیاست دولت در انتخابات تکلیف قانونی و برگزاری سالم و بی طرفانه است/از تشکیل موسسات اقتصادی فاقد صلاحیت جلوگیری
معاون استاندار خراسان رضوی سیاست دولت در انتخابات تکلیف قانونی و برگزاری سالم و بی طرفانه است از تشکیل موسسات اقتصادی فاقد صلاحیت جلوگیری می شود مشهد-ایرنا- معاون سیاسی امنیتی و انتظامی استاندار خراسان رضوی گفت سیاست دولت در انتخابات تکلیف قانونی و برگزاری سالم و بی طرفانه استافزایش درآمد دولت با کاهش تعرفه 6 درصدی/ واردات غیررسمی برای قاچاقچیان صرفه اقتصادی دارد
رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری عنوان کرد افزایش درآمد دولت با کاهش تعرفه 6 درصدی واردات غیررسمی برای قاچاقچیان صرفه اقتصادی دارد رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری گفت با کاهش تعرفه واردات گوشی تلفن همراه واردات غیررسمی این کالا صرفه اقتصادی نخواهد داشت در کنار اینکه با ورودراهبردهای خوداتکایی اقتصادی امام (ره) و رهبر انقلاب محورهای کاری دولت یازدهم
راهبردهای خوداتکایی اقتصادی امام ره و رهبر انقلاب محورهای کاری دولت یازدهم تهران - ایرنا - دیدگاههای امام ره در عرصه اقتصاد و راهبرد حضرت آیت الله خامنه ای در تبیین اقتصاد مقاومتی به عنوان الگوی اداره کشور و لزوم اجرای آن فارغ از نتیجه مذاکرات هسته ای و ماندگاری یا رفع تحریموزیر امور اقتصادی عنوان کرد مثبت شدن رشد اقتصاد دشمن را به میز مذاکره کشاند/ارتقای ۲۲ پله فضای کسب و کار /وابس
وزیر امور اقتصادی عنوان کردمثبت شدن رشد اقتصاد دشمن را به میز مذاکره کشاند ارتقای ۲۲ پله فضای کسب و کار وابستگی به نفت و دولتی بودن دو چالش اقتصادوزیر اقتصاد گفت وابستگی به درآمدهای نفتی و اقتصاد دولتی دو چالش پیش روی ماست و روند حذف مجوزهای غیرضرور در سیستمهای مختلف دولتی آغاچالشهای پیش روی توسعه اقتصادی/ لزوم شفافیت در شراکت دولت و بخش خصوصی
رئیس اتاق بازرگانی عنوان کرد چالشهای پیش روی توسعه اقتصادی لزوم شفافیت در شراکت دولت و بخش خصوصی رئیس اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه دولت برای رشد و توسعه اقتصادی باید اقدام به شراکت با بخش خصوصی نماید گفت شراکت دولت با بخش خصوصی باید شفاف باشد و دولت نباید در دام گروههای ذکاهش ریسک صادرات در اولویت تیم مدیریت اقتصادی ایلام است
کاهش ریسک صادرات در اولویت تیم مدیریت اقتصادی ایلام است ایلام - ایرنا - رییس سازمان صنعت معدن و تجارت ایلام از برنامه دولت یازدهم برای افزایش صادرات غیر نفتی از طریق حمایت از تولید داخلی آسان سازی روش ها و کاهش ریسک فعالیت در این بخش خبر داد به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از روابط-
اقتصادی
پربازدیدترینها