واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: یادداشت اقتصادی؛ افزایش نرخ بنزین بدون مصلحتهای سیاسی خبرگزاری پانا: نرخ بنزین در شرایطی افزایش یافت که طبق قانون و مصوبه مجلس نرخ حامل های انرژی باید هر سال طی دوره پنجساله اضافه می شد تا واقعی شود و سوبسیدهای دولتی حذف شود.
۱۳۹۴ جمعه ۸ خرداد ساعت 12:50
رابطه سیاست و اقتصاد به گونه ای است که می توان گفت یکی از ابزارهای اثر گذار بر اقتصاد در اغلب کشورهای دنیا سایه سیاست بر سر منابع مالی و فعالیت های اقتصادی است و گاه این سایه به قدری سنگین می شود که اقتصاد زیر چنین باری توان ایستایی ندارد در این شرایط است که مسئولان اقتصادی و سیاسی برای اتخاذ هر گونه تصمیم های پیش رونده ای نیازمند اخذ اجازه و یا کسب تکلیف از گرداندگان سیاسی است. این به آن معنا نیست که تصور کنیم سیاست از اقتصاد جداست اما آنچه طبق سیاست و اقتصاد بر اساس امور قانونی و توسعه ای باید پیش رود این است که اجرای مقررات و ملزومات توسعه اقتصادی دستخوش امور سیاسی و منافع فردی و گروهی نشود.
تا کنون بارها شاهد این بودیم که اقتصاد زیر سایه غیر رسمی سیاست به تنگناهایی رسیده که هر کدام بحران هایی را ایجاد کرده و به تناسب اینکه حال موقع نامزدی و کاندید شدن کدام نامزد و یا قدرتنمایی کدام حزب است، اقتصاد متأثر از آن مقاطع و شرایط سیاسی برخی از فعالیت ها و یا اجرای پاره ای مصوبات و قوانین را متوقف کرده است و یا در اجرای اموری دستخوش وقفه شده است.
هر بار هم که عده ای از افراد اجرای امور کلان سیاسی را مغایر با منافع خود می دانستند با قدرت و دسترسی به برخی از منابع قدرت و یا حتی با خرید برخی از تریبون ها تلاش کردند که فضای عمومی جامعه را به نفع خود مصادره کنند و این گونه اقتصاد و اقتصادیون برای انجام کار تخصصی و علمی در تنگناهای شبه سیاسی قرار گرفتند.
طبق قانون پنجساله پنجم توسعه و بر اساس قانون هدفمندی یارانه ها باید دولت نرخ حامل های انرژی را واقعی می کرد اما تا کنون به درستی این مهم توسط دولت ها و مجریان قانون اجرا نشده و اینگونه به ذهن متبادر می شود که به نوعی برای راضی نگه داشتن مردم ار اجرای این قانون خودداری کردند.
حال باید پرسیدآیا مقررات اجرای این قوانین بر اساس علوم علمی و عملی اقتصاد و سیاست و کارهای زیر بنایی فراهم بوده است یاخیر آیا باتورمی که در دولت های نهم و دهم بر اقتصاد کشور تحمیل شد اصولا امکان اجرای مقررات و قوانینی چون هدفمندی یارانه ها و نظایر آن فراهم بود.
از سویی تورم تحمیلی به جامع در دو دولت گذشته به قدری کمر شکن بود که اقتصاد را از حرکت باز داشت و این خود موجب افزایش بیکاری و افزایش تعداد ورشکستگان جامعه اقتصادی در سطح خرد و کلان شد و بسیاری از بنگاه های کوچک تولیدی از ادامه حیات محروم شدند و به مرگ اجباری محکوم!
در چنین شرایطی باروی کار آمدن دولت تدبیر و امید همچنان شاهد آن هستیم که اقتصاد در شرایط اراده برای حرکت و رونق با مخالفت ها و موانعی روبه روست که برای پیشبرد اهداف خود نیاز دارد از تمام ابزارهای موثر به طور همزمان استفاده کند با این وجود افزایش نرخ بنزین تحت شرایط فشارهای بعضاً سیاسی کار شجاعانه ای بوده ضمن آنکه پیشنهاد می شود ای کاش نرخ بنزین تاکسی ها نصف و یک سوم اخد و در مقابل نرخ بنزین خودروهای سواری شخصی به یک و نیم تا دو برابر افزایش می یافت تا اینگونه حمل و نقل عمومی با جابجایی میلیون ها شهروند در روز توسعه و رونق بهتری می یافت و گرایش مردم برای استفاده از وسایل حمل و نقل چون تاکسی ها نیز بیشتر می شد.
اکرم سادات حسینی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]