واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: شورای همکاری خلیج فارس: اگر ایران در مورد اشغال جزایر سه گانه مذاکره کند، به سمت تهران چرخش خواهیم داشت / نتایج نشست با اوباما در مورد ایران فراتر از انتظار بود
ممکن است کشور های شورای همکاری خلیج ممکن است همه آن چیزی را که می خواستند از دولت اوباما دریافت نکردند اما چنین عنوان می کنند که به آنچه که به آن نیاز داشته اند دست یافته اند.
المانیتور نوشت: ممکن است کشور های شورای همکاری خلیج ممکن است همه آن چیزی را که می خواستند از دولت اوباما دریافت نکردند اما چنین عنوان می کنند که به آنچه که به آن نیاز داشته اند دست یافته اند.
به گزارش نامه نیوز ، یک مقام ارشد عرب می گوید، شورای همکاری خلیج از اینکه آمریکا در مورد "مشارکت استراتژیک" با کشور های شورا به آنان اطمینان داده و هم چنین از اینکه در آستانه توافق هسته ای از ایران خواسته که "رفتارش را تغییر دهد" خشنود است.
دستیار دبیر کل شورا، عبدالعزیز ابوحمد العیوشق در یک کنفراس مطبوعاتی در روز ۱۵ ماه مه گفت که نشست سران در کمپ دیوید "از انتظار اکثر ما فراتر رفت". علت این امر از نظر وی تعهد "صریح" آمریکا نسبت به امنیت کشور های شورا بوده است. وی هم چنین گفت که پرزیدنت اوباما اظهار کرده که توافق قریب الوقوع هسته ای با ایران به معنای "چرخش" به سوی تهران نیست.
او که در "انستیتوی کشور های عرب خلیج" سخن می گفت افزود: "طرف آمریکائی برای ما کاملا روشن کرد که از مواردی که ما را آزار می دهد آگاه است." اوباما "به خوبی موفق شد که موارد مزبور را تشریح کند."
مدیر انستیتوی کشور های عرب خلیج و سفیر سابق آمریکا در امارات، خانم مارسل وهبه، به المانیتمور گفت که اعضاء شورای همکاری خلیج از تعهد آمریکا به یک بسته پیشنهادی، شامل افزایش امنیت دریائی، و آموزش های مخصوص و به اشتراک گذاشتن مسائل اطلاعاتی استقبال کردند.
بر اساس فکت شیت منتشر شده توسط کاخ سفید، ایالات متحده و شورای همکاری خلیج توافق کرده اند که "یک سیستم دفاع موشکی بالستیک با پوشش منطقه ای" شامل هشدار های فوری اولیه را بوجود آورند. هم چنین توافق شده است که برنامه های آموزشی "با تاکید بر همکاری در برابر تهدیدات نامتقارن، مانند حملات تروریستی و سایبری" و نیز افزایش آموزش های نظامی در ارتباط با عملیات مخصوص و امنیت دریائی در دستور کار قرار گیرد.
آمریکا هم چنین قول داده است که ارسال سلاح به کشور های مزبور را تسریع کند و سیستم های اطلاعاتی در مورد جابجائی ستیزه جویان خارجی را بهبود ببخشد، هم چنین تعهد کرده است که یک کارگروه جهت توسعه وایجاد یک نیروی واکنش سریع عرب، به نحوی که بتواند با موارد اضطراری مقابله کند، سازمان دهد و نشست دیگری در سال آینده برای مرور پیشرفت کار تشکیل شود.
العیوشق افزود که دو طرف توافق کردند که رابطه خود را بر اساس "یک مشارکت استراتژیک" تعریف کرده و درخواست های این هفته شورا پی گیری شود.
البته، اگر اعراب به دنبال این بودند که آمریکا همزمان روابطش را ایران بهبود نبخشد به این خواسته نرسیده اند. برعکس، در یک کنفرانس مطبوعاتی در کمپ دیوید، اوباما تاکید کرد "مقصود از همکاری امنیتی (با کشور های عرب خلیج فارس) این نیست که یک دشمنی دراز مدت با ایران تداوم پیدا کند و یا حتی ایران به حاشیه رانده شود. هیچ کدام از ملت های ما از یک رویاروئی بدون پایان با ایران نفع نخواهند برد."
به گفته خانم وهبه "این اظهار نظر، که منظور از ترتیبات امنیتی تداوم درگیری با ایران نیست، علامت آشکاری بود به (جمهوری اسلامی ایران) که این (توافق های بین آمریکا و شورا) را به عنوان یک تلاش جمعی علیه خود نبیند."
خانم وهبه اضافه کرد: "با این همه اوباما (هم چنین) بر این موضوع انگشت گذاشت که ایران هم می باید یک نقش مسئولانه در منطقه بازی کرده و از ایجاد بی ثباتی بپرهیزد. من فکر می کنم که هدف پرزیدنت (اوباما) از اظهارات خود در مورد افزایش ترتیبات امنیتی و دادن اعتماد به نفس بیشتر به کشور های شورا، برای ورود به یک گفتمان سیاسی با ایران، حائز اهمیت باشد."
العیوشق در پاسخ به این سئوال المانیتور که آیا کشور های شورای همکاری خلیج برای گفتگو با ایران پیشقدم خواهند شد و یا انتظار دارند که آمریکا، هم چنان که در مورد آتش بس یمن عمل کرد، میانجی گری کند، گفت که ایران باید پیش از همه چیز از انکار این مسئله که از گروه های مختلف برای اجرای جنگ های نیابتی حمایت می کند دست بردارد.
"اگر ایران بگوید که ما کاری نمی کنیم، کار بجائی نخواهد رسید. جلسه ظرف یک دقیقه تعطیل خواهد شد." او هم چنین گفت که اگر ایران حاضر باشد که به مداخلات خود در درگیری های منطقه اذعان کند و حاضر باشد در مورد اختلافاتی، مانند اشغال چندین جزیره در خلیج فارس، مذاکره کند شورا آماده گفتگو خواهد بود. اگر ایران موافقت کند "که رفتار ثبات زدائی خود را کاهش دهد ما همگی به سمت ایران چرخش خواهیم کرد."
روز ۲ آوریل بود که اوباما موضوع نشست با سران کشور های شورای خلیج را اعلام کرد در حالی که همزمان خبر داد که ایران و کشور های ۱+۵ بر سر پارامتر اصلی برای رسیدن به یک توافق هسته ای به توافق رسیده اند. کاخ سفید امیدوار بود که پادشاه سعودی، ملک سلمان، نیز در این نشست شرکت کند اما از جمع رهبران شش کشور تنها رهبران قطر و کویت در جمع حضور یافتند. پادشاه بحرین بجای شرکت در جلسه در یک جشنواره نمایش اسب همراه با ملکه الیزابت شرکت کرده بود.
یکی از اهداف این نشست این بود که برای کشور های عضو شورا توضیح داده و اطمینان داده شود که توافق هسته ای قریب الوقوع با ایران و کاهش تحریم ها باعث نخواهد شد که بر قدرت ایران افزوده شده و بتواند نیروهای نیابتی خود را در درگیری های منطقه ای بیش از پیش حمایت کند. العیوشق گفت که پرزیدنت اوباما "به نحو خوبی نشان داد که این معامله (هسته ای) بهترین معامله ایست که می توان به آن دست یافت" به نحوی که بتوان با روش های قابل رسیدگی مانع از ساخت سلاح اتمی توسط ایران شد.
مشاور امنیتی جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا، کولین کال، در روز ۱۴ ماه مه در جلسه "اتحادیه کنترل سلاح" گفت که ایران از سال ۲۰۱۲ تاکنون ۱۶۰ میلیارد دلار درآمد نفت خود را به دلیل تحریم ها از دست داده در حالی که با پانصد میلیارد دلار نیاز های برآورده نشده داخلی روبرو است. کال گفت: "(پس از یک توافق هسته ای) ایران بر اولویت های داخلی خود متمرکز خواهد شد. نان به جای تفنگ."
او افزود: معامله هسته ای "بر این پیش بینی استوار نشده که ایران روش خود را تغییر دهد"، به خصوص در ارتباط با فعالیت های منطقه ای. اما اینگونه هم نیست که این توافق مجوزی باشد که ایران به حرکات ایذائی خود در منطقه ادامه دهد. با این همه، بی ثباتی منطقه خاورمیانه "بیشتر محصول ضعف های داخلی است ... تا قدرت ایران".
گفته های او مشکل اصلی کشور های شورای همکاری خلیج را برجسته می کند، به این معنا که تضمین ها و حمایت های آمریکا برای مقابله با "تهاجم خارجی" موضوع نارضایتی ها و سرخوردگی های موجود در کشور های همسایه ایران را حل نمی کند.
منبع: تیک
۰۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]