واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: حیات و اقتصاد ما به آب بستگی دارد/ کم آبی از دخالت انسان است، نه بی مهری آسمان
خشکسالی و معضل کم آبی بر مناطق مختلفی از ایران حاکم شده است؛ معضلی که در کنار آسیب به اقتصاد و کشاورزی، پیامدهای اجتماعی فراوانی نیز به همراه دارد. چند سالی است که خشکسالی و معضل کم آبی گریبانگیر اهالی مناطق مختلفی از ایران شده؛ معضلی که البته در کنار آسیب به اقتصاد و کشاورزی، پیامدهای اجتماعی فراوانی نیز به همراه دارد؛ از رشد بیکاری گرفته تا تغییر فرهنگی و هویتی؛ اما پیامدهای منفی معضل کم آبی و خشکسالی از بعد جامعه شناختی کدام است؟ نقش باورها و نوع دیدگاه ها در تشدید معضل کم آبی چیست؟ و برای عبور از این مشکل چه باید کرد؟ به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، برنامه «پیشخوان خبر» شبکه خبر، برای پاسخ به این پرسش ها گفتگوی اینترنتی ترتیب داد با دکتر حسین ایمانی جاجرمی، استاد دانشگاه و جامعه شناس: مهم ترین بخش های این گفتگو به این ترتیب است:
مجری: معضل کم آبی و خشکسالی که در چند سال اخیر در ایران تشدید شده چه پیامدهایی از بعد جامعه شناسی می تواند در پی داشته باشد؟ دکتر حسین ایمانی جاجرمی، استاد دانشگاه: از دید من تمدن ایرانی بر اساس آب بنا شده و آب نقش حیاتی مهمی در فرهنگ و زندگی ما دارد؛ ضمن اینکه حتی آموزه های دینی ما بر روی این موضوع تاکید دارد. ما در آیه قرآن کریم داریم که خداوند می فرماید: «هر چیز زنده ای را از آب قرار دادیم». این بسیار مهم است. شما نگاه کنید کلمه آبادانی به معنی تمدن و زندگی است که از آب برخاسته است؛ بنابراین باید دقت کنیم آب برای ما یک کالای راهبردی و حیاتی است و اجتماعات وابسته به منابع آبی پایه های تمدن و فرهنگ این کشور را تشکیل دادند؛ بنابراین هر گونه تهدید و تضعیف این منابع به نابودی زندگی در جامعه و کشور ما خواهد انجامید و به ناچار افراد و گروه ها و اجتماعات مجبور به جابه جایی خواهند شد. علت این اتفاق دو دسته است: «مداخله های انسان» و «تغییر اقلیم»؛ آنچه در کشور ما اتفاق افتاده در عمل به علت مداخله های انسانی بود. چون الگوها و آمارهای بارشی تغییر نکرده و در واقع آسمان با ما بی مهری نکرده و به علت مداخله های ناآگاهانه ما بوده. مسئله آوارگی ما به دنبال خودش پیامدهایی دارد؛ از جمله سدسازی و اجتماعات را نابود می کنیم و مجبور به مهاجرت می کنیم. یک بار هم به علت مداخله هایی که ما کردیم، منابع آبی تهدید شده است، مثل دریاچه ارومیه و اتفاق هایی که در شرق کشور افتاده و آن اجتماع ها و گروه هایی که وابسته به این منابع آبی بود، مجبور می شوند محل زندگی شان را ترک کنند؛ حالا اینکه چه اتفاقاتی می افتد، نخستین مسئله بیکاری است؛ شاید شما هزاران سال در یک جایی زندگی کنید و زندگی جریان داشته و نسل در نسل آنجا بودید و فرهنگی داشتید و تاریخی داشتید؛ هویتی داشتید؛ میراث ناملموسی داشتید و تاریخی داشتید و اینها همه از میان می رود در حالی که اینها در دنیای امروز به دنبال هویت خود هستند. داستان ها، روش های آشپزی و اینها با ترک محل زندگی آدم ها جا به جا می شوند و از میان خواهند رفت؛ در ضمن جامعه و جای جدید که به ان وارد می شوند که ممکن است آماده نباشد؛ مثلا زیرساخت ها، روساخت ها و خدمات اماده نباشد.
مجری: نوع نگاهی که در ایران در قبال طبیعت و محیط زیست وجود دارد تا چه اندازه در بروز بحران کم آبی در ایران تاثیرگذار بوده؟ از دید من در نوع نگاه و باورمان به طبیعت دچار تغییراتی شدید شده ایم؛ شاید همین نوع نگاه توسعه ای که داریم در واقع یک نوع نگاه توسعه وابسته است فرهنگ ایرانی در احترام با طبیعت رشد کرده و بالنده شده است. طبیعت برای ما پدیده ای مقدس و قابل احترام بوده است منابع آبی و غذایی و اینها جایگاه مهمی در زندگی ما دارند.
چهار شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]