واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیریت ریسک بازار به کمک ابزارهای مالی جایگزین فروش استقراضی سهام تهران - ایرنا - مدیر نظارت بر بورس ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق با تشریح طراحی مدل اسلامی فروش استقراضی سهام مبتنی بر اختیار معامله، گفت: ریسک بازار به کمک ابزارهای مالی جایگزین فروش استقراضی سهام مدیریت می شود.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه اطلاعاتی بازار سرمایه (سنا)، محمودرضا خواجه نصیری با ارائه یک مدل اسلامی از فروش استقراضی سهام به عمیق شدن بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: بازار مالی ابزارهایی از جنس خود را در حوزه مهندسی مالی برای مدیریت ریسک در اختیار دارد.
وی افزود: بازار سرمایه ایران به دلیل عدم استفاده از ابزارهای متداول دنیا توانایی اش در مدیریت ریسک پایین است.
وی با اشاره به انواع ابزارهای مالی، گفت: به دلیل عدم وجود یک مدل معاملاتی منطبق با شرع، فروش استقراضی تاکنون در بازار سرمایه به کار گرفته نشده است حال آنکه یکی از رسالت های اصلی ما ابزارسازی، آموزش ابزارها و فرهنگ سازی است تا بتوانیم در آینده نزدیک از ابزارهای متداول در بازار مالی دنیا بهره بگیریم.
وی خاطرنشان کرد: اینکه در بازار سرمایه فقط با برگه های سهام به نبرد ریسک های بازار برویم کاری نشدنی و غیرممکن است، چون در این نبرد با توجه به ابزار های کمی که در اختیار داریم موفق نخواهیم بود پس ناگزیریم به سمت و سوی طراحی ابزارهای نوین حرکت کنیم.
خواجه نصیری یکی از ابزارهای کارآمد در بازارهای سرمایه دنیا را فروش استقراضی سهام دانست و گفت: فروش استقراضی سهام عبارت است از عملیات فروش اوراق بهادار یا سایر ابزارهای مالی که در حال حاضر تحت تملک نیستند و متعاقباً بازخرید و جایگزینی آن.
وی درباره چرایی ضرورت این ابزار گفت: ما به این ابزار نیاز داریم که بازار کاراتری بسازیم، دامنه مظنه کمتر، نقدشوندگی بیشتر عمق بازار سرمایه را بیشتر می کند.
خواجه نصیری تاکید کرد: بازار به ابزاری جهت عکس العمل به انتظارات دو سوی مثبت و منفی نیاز دارد. فروش استقراضی سهام شرایطی را پیش می آورد که سرمایه گذاران بتوانند از انتظارات منفی خود نیز سود کسب کنند.
وی با بیان اینکه نقطه ورود خوش بین ها و بدبین ها به بازار باید به طور متوازن وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: فروش استقراضی سهام نه تنها حباب ها و روند های غیرمنطقی در بازار را از بین می برد و بازار را متعادل می کند بلکه تغییرات اساسی در منطق بازار ایجاد می کند.
وی در ادامه به سایر مزیت های این ابزار اشاره کرد و اظهار داشت: این ابزار پاداش بدون ریسک برای قرض دهندگان و در نتیجه ماندگاری بیشتر سهامداران در بازار را توجیه می کند. همچنین برای کارگزاری ها امکان فعالیت بیشتر را فراهم می کند.
خواجه نصیری درباره شکل نگرفتن این ابزار در بازار ایران به مسائل فقهی اشاره و تصریح کرد: این ابزار در دیدگاه بین المللی قرض محسوب می شود اما در کشور ما یک اشکال ماهوی برای اجرای این مدل وجود دارد.
این مقام مسوول با بیان اینکه جمع بندی کمیته فقهی این بود که در چارچوب اسلامی انتشار این اوراق امکان پذیر نیست، گفت: در مدل خارجی، فروش دارایی قرض گرفته شده توسط قرض گیرنده وجود دارد که این موضوع در قالب عقد اجاره امکان پذیر نیست اما این مسائل را از طریق طراحی یک مدل جدید حل کردیم.
وی با بیان اینکه ما برای رفع این مشکل از مدل قرض خارج شدیم و وارد مدل بیع همراه با اختیار معامله ضمنی شدیم، اشاره کرد: در این مدل قرض گیرنده بجای قرض گرفتن سهام، اقدام به خریداری سهام می کند و همزمان اختیار خرید سهام را به قرض دهنده می دهد و اختیار فروش سهام را از وی می گیرد.
وی توضیح داد: این مدل تمام خصوصیات مدل استاندارد را دارد و کاملا با موازین شرعی سازگار است.
خواجه نصیری خاطرنشان کرد: قیمت گذاری ریسک در این مدل به دلیل وجود اختیار معامله نسبت به مدهای متداول بین المللی دقیق تر انجام می شود.
اقتصام(1) 9141**1558
29/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]