تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):خدا اطاعت و پیروی از ما اهل بیت را سبب برقراری نظم اجتماعی در امت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834285596




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سالمندان در پیله تنهایی - افسانه آروند*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سالمندان در پیله تنهایی - افسانه آروند* اگر چه معتقدیم سالمندان سرمایه و گنجینه با ارزشی از کوله بار تجربه، گوهری در صدف زندگی و صندوقچه اسرار هستند اما آنان در دوره گذار از سنت به مدرنیته،در پیله تنهایی محصور مانده اند.


تجربه و بصیرت از نگاهشان می درخشد،قلبشان جز محبت و یاد خدا چیزی در خود ندارد اما گفتار ارتباطی و ادبیات حاضر را که بر بستر فناوری و مفاهیم جدید است نمی داند و در روابط با اطرافیان تشنه محبت و چشم انتظار دیده شدن است.
در گذشته نه چندان دور، در محافل صمیمی خانوادگی و دوستانه او نگینی ارزشمند در حلقه انسانی بود ودر کانون توجه ومهر بود اما اینک با حضور در جمع اقوام و نزدیکان هر فرد را با ابزار ارتباطی نوین مجزا می بیند و او که کمتر با دنیای مجازی آشناست تنهایی را در عمق وجودش حس می کند.
روند روبه رشد جمعیت سالمند به دلیل بهبود شرایط زندگی، تغذیه مناسب، مراقبت های پزشکی و بهداشتی و پیشگیرانه واقعیت امروز جامعه ماست اما این طیف از جمعیت به دلیل ضعف برنامه ریزی در دهه های قبل از ظرفیت های مناسب رفاهی و نشاط آور بهره مند نیستند و برخی از آنان نیز به دلیل درآمدهای اندک رنج مضاعفی را متحمل می شوند.
سالمندان سرمایه ارزشمندی از تجارب و دانسته های ها هستند که در شرایط کنونی جامعه آنگونه که باید حلقه های انتقال و اتصال بین نسلی این داشته ها فراهم نیست و این مهم بایستی در سایه تدبیر و برنامه های هدفمند مد نظر تصمیم سازان قرار بگیرد.
در ارزیابی هرم جمعیتی کشور درحال حاضر کفه سنگین در قشر جوان و میانسالی است که به سوی سالمندی حرکت می کنند و این مهم لزوم برنامه ریزی برای تقویت زیرساخت های لازم سنین کهنسالی و پاسخگویی موثر برای نیازهای روانی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این قشر را دو چندان می کند.
گرچه پدیده سالمندی از نتایج توسعه محسوب می شود اما بی توجهی به ابعاد مختلف آن و نیازهای سالمندان می تواند مانعی در برابر توسعه باشد.
شهرستان خمین حدود 110 هزار نفر جمعیت دارد که با میانگین 12 درصد شاخص سالمندی که شامل 13 هزار نفر است، جزو شهرستان های سالمند محسوب می شود به طوری که خمین چهارمین شهرستان پیر استان مرکزی و این استان هفتمین استان سالمند در کشور است.
در این شهرستان نبود امکانات و خدمات مطلوب باعث شده بخشی از این از این جمعیت شهر به قشری سربار و سر خورده تبدیل شود .
هر چند این سپید موها رسالت انسانی خودشان را در این روزگار پرآشوب به شایستگی انجام داده ند و اینک با انبوهی از تجربه های گرانسنگ، در کنار دیگر افراد جامعه قرار گرفته اند اما قدر این تجربیات چون گوهر ناب بر بسیاری از افراد ناشناخته است.
سازه های نامناسب شهری، نبود پارک و سالن ورزشی ویژه سالمند، نبود مرکز نگهداری سالمندان و ارایه نشدن خدمات مناسب باعث شده نیازهای فرهنگی و اجتماعی، برای رفاه مادی، جسمی و اجتماعی این قشر درخمین برآورده نشود.
از همه مهمتر احساس تعلق سالمند به خانواده اش و میزان احترام سالمند در خانواده در این شهر روز به روز کمتر می شود زیرا که زندگی ماشینی روبه رشد است.
هر چه حمایت های اجتماعی از سالمندان به ویژه در خانواده اش بیشتر باشد کیفیت زندگی آنان افزایش می یابد و از طرفی هر چه سطح اقتصادی و اجتماعی سالمند بالاتر برود، کیفیت زندگی او نیز بهتر می شود.
اما در شهری که چنبره خشکسالی بر جمعیتی که 52 درصد آن کشاورز است سایه انداخته و جوانان آن برای فرار از بیکاری و دست یافتن به رفاه نسبی راهی شهرهای دیگرمی شوند، وضعیت اقتصادی سالمندان به ویژه در روستاها معلوم است.
نداشتن درآمد کافی که با خشکسالی های اخیر حادتر شده باعث شده سالمندان روستایی نتوانند مسکن خود را بازسازی یا تعمیر کنند وزیستگاه آنان آنگونه که باید امن و مناسب نباشد.
پیچیدگی زندگی به اصطلاح مدرن سبب شده که سالمندان در این شهرستان با معضل تنهایی روبه رو شوند و هیچ امکان موثری برای رساندن سالمند به قافله فناوری نو و پر کردن خلاءهای عاطفی و ارتباطی او اندیشیده نشده است.
وضعیت سالمندان زمین گیر، به دلیل محروم شدن از معاشرت و مشارکت اجتماعی بدتر است و این مشکلات زمینه مناسب ابتلا به افسردگی، اختلال شناختی و سایر بیماری های روانی را در آنان فراهم کرده است.
از آنجا که خدمات رفاهی و مددکاری کافی در خمین وجود ندارد، سالخوردگان تنها دچار معلولیت برای تهیه مایحتاج روزانه و فعالیت های تامین کننده ادامه زندگی مانند پخت و پز و نظافت وابسته به دیگران می شوند که این خود نوعی وابستگی و یا تن دادن به شرایط و خواست دیگران می شود که زمینه را برای آزار سالمندان و بدرفتاری احتمالی با آنان فراهم می سازد.
و اما سالمندانی نیز که توانایی زندگی مستقل را دارند به دلیل نبود امکانات آموزشی-تفریحی و رفاهی مناسب یا بالا بودن هزینه استفاده از امکانات موجود محدود به خانه خود و محروم از مشارکت اجتماعی می شوند.
یکی دیگر از عواملی که مشارکت سالمندان را در این شهرستان محدود می کند، نامناسب بودن فضاها و امکانات شهری برای تردد ایمن واحساس امنیت است که سبب می شود سالمندان خود به منظور پیشگیری از خطراتی مانند زمین خوردن یا سوانح از خروج از منزل خودداری کنند.
از آنجا که رعایت عدالت و حفظ عزت و کرامت انسان یکی از مهمترین اصول مورد توجه اسلام است و احترام به سالمندان درمکتب ما بسیار تاکید شده و رسیدگی به امور سالمندان و رفع مشکلات و معضلات آنان یکی از تکالیف مذهبی و اخلاقی هر مسلمانی است .
بازنگری در اقدامات فرهنگی و با ارج گذاری بر سالمندان و تقویت رویکرد همبستگی اقشار مختلف با جامعه مسن مساله ای است که باید با نگاه عمیق مدنظر قرار گیرد چرا که زنجیره توسعه در تعادل امکانات و مهارت ها و اثرگذاری تمامی گروه های سنی حول اهداف مشترک شکل گرفته و تقویت می شود و سالمندان به عنوان یکی از رده های سنی مهم که تجارب سازنده متعدد دارند نباید در حرکت این قطار نادیده گرفته شوند و یا از نگاه جوان ترها به عنوان قشر مصرف کننده، غیر فعال و بی حاصل تلقی شوند.
سالمند بی شک قشر سازنده دیروز است و حق مسلم آن است که از تلاش دیروز خود، امروز بهره مند شود و این هنر ماست که ضمن هدیه دادن رفاه و ارامش در سن کهولت، بستری فراهم کنیم که جامعه نیز از تجارب سالمند بهره مند شود.
از ضروری ترین نیازهای سالمندان، محبت و توجه است هر قدر آن ها از نظر مادی بی نیاز باشند، ولی نباید نیاز به محبت و توجه به آنها نادیده گرفته شود و این کمترین خواسته این روزها در بسیاری از موارد نادیده گرفته می شود.
قدرشناسی به صورت احترام یا سخن گفتن از روی مهر، مشاوره با آنان در امور مختلف زندگی، برطرف ساختن مشکلات آنها و نیز در مواردی با مقدم داشتن آنان برخود بروز می کند.
به امید روزی که سپید موها در غروبِ زندگی خود، طلوع کرامت،انسانیت و عزت جاودانی را نظاره گر باشد.
بر همه اقشار جامعه است که دیدگان اشکبار و دل امیدوارگنجینه های ارشمند وکوله باری از تجربه را پاس بدارند و دعای خیرآنها را که مایه خیر و برکت است را بدرقه راهشان سازند.
*خبرنگار آزاد ایرنا در خمین



29/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن