تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام کاظم (ع):از شوخی (بی مورد) بپرهیز، زیرا که شوخی نور ایمان تو را می برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842135262




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ارزیابی روحانیون از نمایشگاه کتاب؛ اکسیر رضایتمندی مخاطبان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ارزیابی روحانیون از نمایشگاه کتاب؛ اکسیر رضایتمندی مخاطبان تهران - ایرنا - در بررسی فعالیت های فرهنگی در ایران و بروز و ظهور تجلی مفاهیم دینی و آموزه های معنوی در بطن محصولات فرهنگی و هنری نمی توان از وقوع انقلاب اسلامی ایران به سادگی گذشت؛ چرا که بنابر فرمایش بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره)، اصل و نفس این انقلاب برخلاف جریان های انقلابی در جهان که ریشه سیاسی دارند، «انقلابی فرهنگی» بود.


به گزارش روز جمعه گروه فرهنگی ایرنا، طی گذشت سی و هفت سال از انقلاب اسلامی در ایران و به گواه تمامی فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی، در بطن تمامی رویدادهای جاری کشور، از شاخصه های حکومت داری گرفته تا بطن تار و پود زندگی مردم، می توان به وضوح به جایگاه مفاهیم دینی و آموزه های مذهبی پی برد.
اتفاقی که در دوران رژیم شاهنشاهی نه تنها با مخالفت حاکمان پهلوی مواجه بود که حتی در نظام قانونگذاری جامعه ایران به عنوان کشوری مسلمان نیز توجه به آموزه های دینی و مذهبی کمتر مورد توجه قرار می گرفت.
تجلی مفاهیم دینی و مذهبی در فعالیت های فرهنگی جامعه ایران بعد از انقلاب اسلامی، تا جایی بود که به گواه بسیاری از کارشناسان و پژوهشگران غربی، بخش مهمی از آرمان ها و مفاهیم جمهوری اسلامی ایران از طریق فعالیت های فرهنگی در حوزه های مختلف به جهان صادر شد و نحوه مواجهه و آشنایی مردم سراسر این کره اثیری با دکترین نظام جمهری اسلامی ایران از طریق محصولات فرهنگی و هنری شکل گرفت.
در این بین ادبیات نیز در هر دو شاخه داستانی و شعر آن متاثر از تفکرات نوین اسلامی نه تنها از شکل خاص تک بعدی و متعلق به طبقه روشنفکر فاصله گرفت که با درآمیختن ذات خلاقانه فعالیت ادبی و توجه به جامعه هدف گسترده آن، راه خود را به خانه ها خانواده های ایرانی به گونه ای باز کرد که حتی به فرهنگ های قومی و ملیتی نیز با نگاه مردی نگریست.
این مهم تا جایی ادامه یافت که ادبیات دفاع مقدس که برخاسته از نفس حماسه سازی رزمندگان در هشت سال جنگ تحمیلی بود به الگویی برای فعالان عرصه ادبی دیگر کشورها تبدیل شد و نتیجه آن خلق گونه ای بین المللی در ادبیات جهان بود که ما امروزه آن را با عنوان «ادبیات مقاومت» می شناسیم.
اما در این بین در کنار نضج و توسعه گونه های مختلف تولیدات ادبی، یکی از اصلی ترین شاخه های مورد توجه در خلق آثار خلاقانه ادبی به ادبیات دینی و مذهبی اختصاص یافت و این نگرش در سیر تحول تاریخی خود در این سی و هفت سال، با سپری کردن فراز و فرودهای مختلف، در زمانه حاضر نه تنها به عنوان یکی از جنبش های اصلی نویسندگان کشور بدل شده است که دامنه تولیدات آن را می توان در تمامی شاخه های ادبی از نظم و نثر به خوبی رصد کرد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز هر ساله در کنار خاصیت آیینه گون خود در بازتاب عموم فعالیت های ادبی نویسندگان کشور طی یک سال گذشته، همواره بخش مهمی از نگاه کارشناسان و منتقدان ادبیات را در بخش ادبیات دینی به خود اختصاص داده است و این مساله تا جایی پیشرفت داشته که علاوه بر شاخصه های کمی موجود در بطن آن، توانسته به سنگ محکی جدی برای ارزش عیار کیفی آثار ادبیات دینی بدل شود.
هر چند گونه ادبیات دینی و تجلی تولیدات آن در کتب دینی مانند دیگر شاخه های ادبی کشور با تنگناها و مصائب کار فرهنگی گره خورده است اما با تمامی این مشکلات با اقتدار به حیات خود ادامه داده و حتی توانسته دامنه مخاطبان خود را از مرزهای ایران اسلامی به سراسر جهان گسترش دهد.
این ادعا صرفا بر اساس نگارش یک گزارش تحلیلی با رویکر خبری عنوان نمی شود و به وضوح می توان در بحث ها، نشست ها و گفت و گوهای ناشران، نویسندگان و حتی میهمانان خارجی این نمایشگاه به جایگاه و قدرت ادبیات دینی پی برد؛ جایی که دغدغه ها و تفکرات آسیب شناسانه کارشناسان و دست اندرکاران حوزه نشر کتب دینی در زیر چتر واحدی به نام نمایشگاه کتاب، به میعادگاه جذاب ترین و تخصصی ترین نگرش ها و بحث ها در حوزه ارتقای ادبیات دینی منتج می شود.
برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و ارائه آماری 30 درصدی از کلیه کتاب های ارائه شده در این دوره نمایشگاه در حوزه کتاب های دینی، بهانه ای شد تا به سراغ فعالان این عرصه رفته و در گفت و گو با آنها به جایگاه این ادبیات در بین فعالیت های فرهنگی و ادبی کشور و همچنین بررسی آسیب شناسانه برخی از نقاط ضعف آن با نگاهی متمرکزتر بر جایگاه آثار ادبی دینی و مذهبی و همچنین بررسی آسیب ها و نحوه برطرف ساختن آنها با کارشناسان این حوزه بپردازیم که حاصل این گپ و گفت ها در ادامه از خاطرتان می گذرد.

** فاصله تا جایگاه مطلوب
حجت الاسلام محمد کاظم شمس از کارشناسان به نام حوزه ادبیات دینی که سابقه بیش از 16 سال مدیریت بر موسسه انتشاراتی بوستان کتاب قم و فعالیت به عنوان مدیر کل ارشاد استان قم را در کارنامه فعالیت های فرنگی خود دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر جایگاه شناخته شده آثار ادبی دینی و مذهبی در سرانه محصولات فرهنگی ایرانیان می گوید: امروز به سبب تولید آثار متعدد و متنوع در شاخه ادبیات دینی و مذهبی در کشور و همچنین دامنه گسترده مطالعاتی مردم در این حوزه، خوانندگان این آثار خود به بهترین منتقدان کیفی کتب دینی تبدیل شده اند.
وی ادامه می دهد: همزمان با رشد سطح دانش عمومی در جامعه، نهادینه شدن فرهنگ انس با کتاب و کتابخوانی میان خانواده های ایرانی و همچنین نشستن پای صحبت مخاطبان آثار ادبی در حوزه دین و معارف اسلامی می توان به وضوح به نگاه کارشناسانه مردم در این حوزه پی برد که این مساله کار ناشران و نویسندگان فعال در این عرصه را سخت تر و رسالت آنها در اقنای سلیقه مخاطبان خود را سنگین تر کرده است.
شمس با تاکید بر این مساله طی یک دهه اخیر و به سبب ثبات در روند تولید کمی و کیفی آثار ادبیات دینی، دیگر زمان ارزش گذاری کمی در این حوزه به پایان رسیده است خاطرنشان می کند: اکنون نیاز اصلی فعالان و دست اندرکاران این عرصه باید بر ارتقای روند کیفی، همگام شدن با نگرش مردم جامعه و سلایق و جهانی بینی های متنوع آنها باشد تا بتوانیم در عرصه ارزش گذاری در شاخه تولیدات ادبیات دینی به موفقیت این آثار و کسب نمره قبولی آنها میان مخاطبان رای دهیم.
به گفته مدیر پیشین اداره کل ارشاد اسلامی قم، در زمانه فعلی شاید از نظر کمی به دستاوردهای مثبتی در عرصه ادبیات دینی رسیده باشیم اما برای رسیدن به کیفیت مقبول و نگاه مطلوب در میان مخاطبان این دست از آثار هنوز می توانیم فاصله ها را احساس کنیم.
وی یادآور می شود: به اعتقاد من در مقطع زمانی فعلی یکی از آسیب های موجود در عرصه تولیدات ادبیات دینی عدم توجه به خصوصیت مهم کتاب به عنوان یک رسانه تاثیرگذار و جریان ساز از سوی و نویسندگان و ناشران است و این تاثیرگذاری زمانی ایجاد می شود که نویسندگان در کنار دغدغه بیان مفاهیم دینی خود در قالب آثار ادبی بتوانند قلم، تفکر و نوع روایت شان از موضوعات دینی را نه بر اساس ذهنیت خود که با اتکا بر ذائقه و سلیقه امروز مخاطبان هماهنگ کنند.

** شجاعت در بیان آسیب ها
در راستای پی جویی آسیب ها، بیان دیدگاه ها برای برطرف ساختن آنها و حرکت به سمت ارتقای کیفی کتب دینی در کشور حجت الاسلام رضا مختاری رییس مؤسسه کتاب شناسی شیعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر این مساله که نادیده گرفتن آسیب ها، ضعف ها و نواقص موجود در عرصه ادبیات کشور از جمله ادبیات دینی در حقیقت پاک کردن صورت مساله است می گوید: تا زمانی که توانایی و شجاعت اعتراف به آسیب ها و ضعف های مان در عرصه فعالیت های فرهنگی را نداشته باشیم نمی توانیم گام های خود را در مسیر ارتقای ادبیات دینی و مذهبی کشور استوار کنیم.
وی با اشاره به این مهم که برطرف ساختن آسیب ها و دست یافتن به توسعه کیفی در عرصه فعالیت های فرهنگی تنها به دست یک سازمان و ارگان محقق نخواهد شد می افزاید: فعالیت در عرصه کتاب و کتابخوانی، کاری بسیار بزرگ و شایسته دقت نظر فراوان است و این رسالت فرهنگی در حوزه آثار ادبیات دینی و مذهبی به دلیل حساسیت های موجود در آن بسیار خطیرتر و بزرگ تر هم خواهد بود؛ پس پر بیراه نیست که عنوان شود برای رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند یاری تمامی موسسات فرهنگی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم و تنها در هجی رمز اتحاد است که می توانیم به قلل رضایتمندی مخاطبان دست یابیم.
رییس مؤسسه کتاب شناسی شیعه، سازمان یافته بودن فعالیت های مدیریتی و برنامه ریزی کارشناسانه در سایه اشتراک آرای مختلف را مهمترین هدف برای تحقق ارتقای کیفی کتب دینی می داند و تصریح می کند اصل اسلام بر همدلی، مشورت، تعاون و اتحاد استوار است و در زمینه فعالیت های فرهنگی در عرصه کتاب های دینی نیز تا این اصل به شکل حقیقی و ملموس اجرایی نشود نمی توان صحبت از موفقیت را به میان آورد.
مختاری ضمن تقدیر از نگرش مدیریت فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم، بر لزوم استفاده از متخصصان علوم اسلامی در تدوین کتب دینی تاکید می کند و می افزاید: توجه داشتن بر کار آماری و کمی یکی از آسیب های حوزه نشر ادبیات دینی و مذهبی در کشور است که خوشبختانه در دوره جدید فعالیت های معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مساله کمیت گرایی در سایه اهمیت به کیفیت قرار گرفته است که نفس این عمل نوید بخش بازگشت ادبیات دینی به روزهای متعالی خود در دوران گذشته است.

** تاکید بر نیازسنجی در حوزه کتب دینی
همچنین آیت الله سیدهاشم بوشهری مدیر حوزه‎های علمیه سراسر کشور در نشستی با عنوان آسیب شناسی جایگاه کتب دینی در جامعه که در خلال نشست های تخصصی سرای اهل قلم در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد با بیان آنکه بیان آسیب ها و رفع آنها در حوزه نشر کتب دینی از دغدغه های جدی ما محسوب می شود خاطرنشان کرده بود: قانون واحد کپی رایت در تمام حوزه های ادبی از جمله ادبیات دینی باید برای حمایت از آثار نویسندگان و ناشران در جلسات متعدد با ریاست نمایشگاه کتاب و در گامی رفیع تر با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح و حل شود.
مدیر حوزه ‎های علمیه سراسر کشور همچنین یادآور شده بود: اینترنت تکنولوژی بسیار خوبی است اما ضعف هایی دارد که به دلیل نبودن قانون کپی رایت در ایران، برخی را که علم نشر کتاب های دینی را ندارند یک شبه نویسنده و محقق می کند. برای جلوگیری از این معضل، حوزه علمیه با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عزم و حمایت جدی دارد.
آیت الله بوشهری در بخش دیگری از آن نشست تصریح کرده بود با توجه به نیاز فرهنگی نسل امروز لازم است قدم هایی جدی در رابطه با همه آثار و به ویژه آثار حوزه دین برداشته شود. در حوزه دین کتاب زیاد نوشته می شود، اما این کتاب ها بدون ساماندهی و ساز و کاری برای نیازسنجی به چاپ می رسد.

** نیازسنجی منطبق با واقعیت های اجتماعی
حجت الاسلام محمدرضا زائری از اعضای هیات مدیره خانه کتاب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ادامه مبحث آسیب شناسی کتب دینی در بین فعالیت های فرهنگی کشور می گوید: برای برون رفت از آسیب ساده انگاری در امر نگاشتن کتب دینی نیازمد نقدهای مستند، علمی و متکی بر دانش ادبی و مذهبی کارشناسان هستیم.
وی می افزاید: یکی از اصول کمتر مورد توجه قرار گرفته در تولید آثار ادبی دینی که آسیب کمیت گرایی را در ادواری بر این شاخه فعالیت فرهنگی پررنگ تر کرده بود فاصله گرفتن نویسندگان از امر پژوهش و ارتقای دامنه مطالعاتی در امر نگارش کتب دینی بود.
این عضو هیات مدیره خانه خاطرنشان می کند: در زمینه ارتقای کیفی و رفع آسیب های موجود در بدنه کتب دینی باید به مولفه های دیگری چون نیازسنجی دامنه مخاطبان این دست از آثار منطبق با واقعیت های اجتماعی، آموزشی و فرهنگی و همچنین توجه به برگزاری نشست های کارشناسانه و تخصصی در زمینه ادبیات دینی به شکل مستمر و نه مقطعی مورد توجه نویسندگان، ناشران و فعالان این عرصه قرار بگیرد تا بتوانیم کفه کیفیت آثار دینی را از آنچه امروز است سنگین تر کنیم.
آنچه در این گزارش از سوی کارشناسان خبره و شناخته شده ادبیات دینی در کشور مطرح شد و شرحش رفت؛ علاوه بر آنکه موید درایت و شناخت عمیق و آگاهانه از برخی آسیب های خُرد و کلان ادبیات دینی در نگاه متولیان و دست اندرکاران این حوزه است، نشان دهنده اهمیت و جایگاه رفیع آثار ادبی در شاخه دینی و مذهبی است که امروزه توانسته جای خود را در سبد فرهنگی خانواده ها و دوستداران یار مهربان باز کند.
همچنین طبق گفته های کارشناسان در این گزارش و تاکید آنها بر تغییر مثبت سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم در زمنیه تولید آثار ادبی در تمامی شاخه ها از جمله کتاب های دینی و مذهبی می توان به ارزش کیفیت گرایی بر مساله ثانویه ای چون کمیت گرایی در برنامه های مسئولان به خوبی پی برد و آینده درخشان تری را در زمینه ادبیات دینی کشور که امروزه دامنه آن به خارج از مرزهای جمهوری اسلامی ایران کشیده شده است متصور بود.
بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که از 16 اردیبهشت فعالیت خود را در مصلی تهران آغاز کرده بود، امروز شنبه و همزمان با عید مبعث به 11 روز فعالیت خود خاتمه خواهد داد.
فراهنگ**9266**1601**



26/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن