تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر که خدا رابشناسد ترس او در دلش می افتد و هر از خدا ترسان باشد نفسش از دنیا باز ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844911575




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرایی کم توجهی دانشجویان به مطالعه کتاب های غیر درسی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در گفت وگو با کارشناسان و ناشران در نمایشگاه کتاب چرایی کم توجهی دانشجویان به مطالعه کتاب های غیر درسی تهران- ایرنا- بر اساس آخرین نظرسنجی درباره مطالعات غیر درسی، مطالعه هر شهروند تهرانی در شبانه روز 32 دقیقه است؛ این آمار در مقایسه با سرانه مطالعه شهروندان پایتخت های کشورهای توسعه یافته از میزان پایین تری برخوردار است.


به گزارش روز جمعه خبرنگار فرهنگی ایرنا ، کتابخوانی در ایران به یک تراژدی شبیه است. عموم مردم نه حوصله این کار را دارند و نه رغبتی به آن نشان می دهند. اما انتظارات از طبقه تحصیلکرده بالاست، میزان مطالعه در میان دانشجویان نیز چنگی به دل نمی زند؛ چرا که آنان بیشتر به خواندن کتاب ها و جزواتی که به دروس دانشگاهی شان مرتبط است، روی می آورند. به راستی چرا دانشجویان که عنوان قشر فرهیخته جامعه را یدک می کشند، شائق به مطالعه غیر درسی نیستند و حتی دروس دانشگاهی خود را هم برای گذران واحد درسی و از سر ناچاری مطالعه می کنند. این بحران مسئله ای را در ذهن ما متبادر می کند که اوقات فراغت دانشجویان صرف چه کارهایی می شود؟ گویا مسائل کلیدی و مهم تری از مطالعه در زندگی آنان وجود دارد که ما سعی کرده ایم در این گزارش موضوع ذکر شده را با قشرهای مختلفی از جامعه در میان بگذاریم.
علی اندیشه که سال 1350 کارشناسی ارشد جامعه شناسی خود را از دانشگاه تهران گرفته، بی سوادی دانشجویان را عامل مراجعه نکردن آنان به مطالعات غیردرسی می داند و در این باره به ایرنا می گوید: اینکه می گوییم دانشجویان ما بی سواد شده اند به این معنی است که امروزه پیرمردها و پیرزن های قدیمی در دورترین نقاط کشور هم سواد خواندن و نوشتن دارند، اما آیا باید ما در این حد از دانشجویان خود انتظار داشته باشیم که جامعه را در حد خواندن و نوشتن اقناع کنند؟ این محقق حوزه جامعه شناسی در ادامه به این مسئله می پردازد که وقتی در میان دانشجویان تولید دانش و فکر صوت نمی گیرد، طبیعتاً این قشر هم به جرگه بی سوادان جامعه ما اضافه می شوند.
وی در ادامه مسئله را به گذشته مرتبط می داند و تحصیلکرده های دوره مشروطیت ایران را علمی تر و تئوریک تر از دانشجویان امروز می داند.
این پژوهشگر عامل این بی سوادی را نظام آموزش و پرورش می داند و می گوید: زمانی که نظام آموزش و پرورش کشور برنامه مدونی در جهت ارتقای سطح مطالعات غیر درسی ارائه نکرده است، چگونه می توان انتظار داشت همین دانش آموزان زمانی که به سنین بالاتر رسیدند، به مطالعات غیر درسی روی آورند. این تراژدی می تواند ابعاد گسترده تری داشته باشد و نمی شود تنها به سوادی دانشجویان اکتفا کنیم. به دنبال آن هستیم که علت این بی سوادی را هم کالبد شکافی کنیم.
سعید اردهالی مدیر نشر اختران در این مورد به ایرنا می گوید: در اینکه دانشجویان ما به کتاب های غیر درسی استقبالی نشان نمی دهند بر کسی پوشیده نیست. باید تلاش کنیم نسل جدید تحصیل کرده های خود را بارور کنیم.
این مدیر نشر در ادامه ریشه عدم مطالعات غیر درسی را در بی انگیزگی دانشجویان می داند و به ایرنا می گوید: رغبت یا انگیزه ای در میان دانشجویان ما نسبت به مطالعات غیر درسی وجود ندارد، زمانی که آنان به انتشاراتی ها برای خرید کتاب می آیند، تنها به کتاب ها نگاه می کنند؛ غیر از عده ای که محقق و اهل فن هستند و هر کجا که باشند برای بسط پروژه فکری خود به این آثار نیاز اساسی دارند.
مجتبی مطهری، عضو هیئت علمی گروه معارف و الهیات دانشگاه علامه طباطبایی، از دیگر مراجعه کنندگان به نمایشگاه امسال بود.
وی نیز عدم روی آوری دانشجویان به کتاب های غیر درسی را به عوامل متعددی نسبت می دهد و در این ارتباط به ایرنا می گوید: در دانشگاه ما شاهد آن هستیم که علاقه دانشجویان به علم کم شده است و بیشتر آنان با انگیزه علم آموزی به دانشگاه نیامده اند؛ به طوری که به هر بهانه ای در سر کلاس حاظر نمی شوند. معتقدم که سیستم آموزشی دانشگاه خالی از اشکال نیست، نکته اساسی در این مورد این است که انگیزه بیشتر این دانشجویان برای ورود به دانشگاه کسب مدرک است. از طرفی این قشر جامعه امیدی به آینده شغلی خود و اینکه بتوانند پس از اتمام تحصیلات شغل مناسبی پیدا کنند، ندارند؛ در نتیجه آرامش روحی ندارند که بتوانند با انگیزه بالا به مطالعات غیر درسی روی آورند.
مطهری ادامه می دهد: استادان نیز نقش مهمی را در این زمینه ایفا می کنند. در برخی موارد دیده می شود استاد احترام لازم را به دانشجو نمی گذارد و رابطه استادی و دانشجویی رعایت نمی شود؛ از این رو دانشجو که استاد خود را به عنوان الگویی علمی و اخلاقی در زندگی قرار داده است نه تنها از مطالعات غیر درسی گریزان می شود بلکه درس معمول خود را نیز نمی خواند.
مسائل سیاسی مؤلفه دیگری است که این استاد دانشگاه بر آن تأکید می کند؛ وی این عامل را در بی انگیزگی دانشجویان کم اثر نمی داند و در این باره می گوید: زمانی که در دانشگاه برخوردها، رویکردها و مسائل ذیل سیاست تعریف می شود با خود مشکلات فراوانی به بار می آورد؛ در حدی که دانشجویان اینگونه احساس می کنند به اندیشه آنان ارزشی داده نمی شود.
دراین میان علت های دیگری نیز مورد بررسی قرار گرفت. به طوری که دامنه آن ها به نگاه های تاریخی و روان شناسانه نیز کشیده شد.
آیت وکیلیان روزنامه نگار و کارشناش ارشد تاریخ دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه تهران درباره اینکه چرا دانشجویان کمتر به خواندن کتاب های غیر درسی می پردازند به خبرنگار ایرنا می گوید: اگر مسائل را علمی و جامعه شناسانه مورد تحلیل و تبیین قرار دهیم، به این نتیجه می رسیم که پدیده عدم مطالعات غیر درسی در میان دانشجویان نمی تواند جدید باشد و تنها به قشر دانشجو بازنمی گردد. جامعه شناختی ایرانی نشان داده است که پیش از آنکه عقل به ملامت برخیزد، احساس است که بر می خیزد. اقشار متنوع جامعه ایران به تعقل و تفکر اهمیتی نمی دهند. فراموش نکنیم که ما فرهنگ شفاهی محوری داریم؛ به این معنا که تمایل داریم مسائل و رویدادها را در ارتباط با یکدیگر و در اذهان مردم بشنویم. این پراکنده کاری در واقع به مثابه آن است که مردم ایران تحمل سختی مطالعه را به خود نمی دهند. زمانی که تنها به شفاهی محوری بسنده می کنند، آنچه به دست می آید از غنا، منطق و ژرفا برخوردار نیست. تجربه دانشجویی به من نشان داده است دانشجویان حتی دروس دانشگاهی خود را شب امتحانات مطالعه می کنند. حال با داشتن چنین روحیاتی چگونه می توان انتظار داشت که دانشجویان به مطالعات غیر درسی روی آورند.
این مسئله همچنان می تواند علت های دامنه دار دیگری را نیز در بر گیرد.
محمد حسین اصغرنیا، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران، درباره عدم گرایش دانشجویان به مطالعه کتاب های غیر درسی به ایرنا می گوید: انسان ها زمانی به سراغ چیزی می روند که به آن احساس نیاز پیدا کنند. وضعیت جامعه ما به گونه ای است که نسل جوان احساس نیاز به مطالعه آزاد ندارند.
وی ادامه می دهد: مسئولان فرهنگی ما هیچ نقشه راهی برای جوانان نکشیده اند؛ جامعه دچار روزمره گی شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران می افزاید: این روزها بیشتر دانشجویان که در نمایشگاه کتاب حضور داشته اند، انگیزه و هدف خاصی نداشته اند و تنها برای گذراندن اوقات فراغت خود آمده اند؛ در صورتی که در کشورهای پیشرفته زمانی که افراد به دلیل برطرف کردن نیازی که به کتاب مورد علاقه خود دارند در نمایشگاه کتاب شرکت می کنند. بیکاری از جمله عواملی است که انگیزه دانشجویان کشور ما را به هر نوع مطالعه و کتاب خوانی کم کرده است.
اصغرنیا با بیان اینکه بسیاری از این مشکلات ریشه در مسائل اقتصادی دارند، می افزاید: خانواده ای که چهار یا پنج فرزند در حال تحصیل دارند هزینه کتاب های درسی آنان را هم به سختی فراهم می کنند؛ چه برسد به کتاب های غیر درسی.
به گزارش ایرنا ، مطالعات غیر درسی در هر جامعه ای به میزان اهمیتی که به تفکر و اندیشه ورزی داده می شود، ارتباط پیدا می کند. روح جامعه ما از انگیزه و شوق کافی برخوردار نیست و با توجه به اینکه در جامعه ایران فرهنگ شفاهی غالب و ناظر بر تمامی مراوده های علمی و مطالعاتی است، حرکتی به سوی مطالعات، آن هم از نوع غیر درسی صورت نخواهد گرفت. مشکلات اقتصادی نیز در این زمینه مزید بر علت است؛ به طوری که دانشجویان حتی اگر علاقه ای به مطالعه هم داشته باشند چندان توان مناسب مالی برای خرید کتاب مورد نظر خود را ندارند. در این میان برخی اساتید دانشگاه هم در بی انگیزگی دانشجویان نقش اساسی دارند؛ زمانی که رابطه علمی و اصولی به لحاظ توسعه دانش وجود نداشته باشد بی تردید دانشجویان روحیه کافی و وافی برای مطالعه ندارند.
فراهنگ **آ.آ**1601**



25/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن