واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چرا ملک سلمان برای حضور در نشست مربوط به ایران دست رد به سینه ی اوباما زد؟
تصمیم ملک سلمان برای حضور نیافتن در اجلاسی که به درخواست باراک اوباما تشکیل شده، نشان دهنده این واقعیت است که دو کشور با وجود برخورداری از اهداف مشترک در خاور میانه در مسائل بنیادی اختلاف نظر دارند.
به گزارش نامه نیوز روزنامه نیویورک تایمز نوشت: تصمیم ملک سلمان برای حضور نیافتن در اجلاسی که به درخواست باراک اوباما تشکیل شده، نشان دهنده این واقعیت است که دو کشور با وجود برخورداری از اهداف مشترک در خاور میانه در مسائل بنیادی اختلاف نظر دارند.
به گزارش پایگاه خبری «تیک»، این روزنامه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود و در تحلیلی به قلم پیتر بیکر و مایکل دی شیر [PETER BAKER and MICHAEL D.SHEAR] افزود: هردو کشور روز دوشنبه تاکید کردند که غیبت ملک سلمان با هدف کم اهمیت جلوه دادن این اجلاس نبوده و وی قصد توهین نداشته است.
البته نمی توان برخی عوامل را که در افزایش تنش ها میان این دو کشور موثر بوده اند، نادیده گرفت.
این عوامل عبارتند از تلاش دولت اوباما برای امضای توافق هسته ای با ایران، افزایش قدرت دولت اسلامی در منطقه، ناآرامی های منطقه ای که به بهار عربی مشهور است و تغییرات بازارهای انرژی جهانی.
افزایش تولید نفت در آمریکا از وابستگی این کشور به ریاض کاسته و معادله چند دهه ای بین آنها برهم خورده است.
از آنجایی که هدف نشست های این هفته سران کشورهای خلیج فارس در کاخ سفید و کمپ دیوید رفع این اختلاف ها بوده، می توان گفت که فرصت از دست رفته است.
فیلیپ گوردون که ماه پیش از سمت هماهنگ کننده کاخ سفید در امور خاور میانه، شمال آفریقا و منطقه خلیج (فارس) برکنار شد، تاکید کرد تردیدی نیست که اختلاف هایی وجود دارد.
وی با بیان این که روابط اصلا پرشور نیست، گفت: ما هرکدام منافعی داریم و اگر نشان می دهیم برای همکاری با آنها تمایل داریم آنها هم نشان خواهند داد که به همکاری با ما تمایل دارند.
در هفتاد سال گذشته روابط آمریکا و عربستان سعودی ترکیب پیچیده ای از منافع مشترک، برخورد ارزش ها و همزیستی بدبینانه بوده است. مخرج مشترک آنها تمایل به برقراری ثبات بود که اکنون هرکدام تعریف متفاوتی از آن ارائه می کنند.
از نظر اوباما یک توافق دیپلماتیک با ایران که برنامه هسته ای این کشور را مهار کند، بهترین فرصت برای جلوگیری از درگیری در منطقه است اما از نظر دولت سنی عربستان لغو تحریم های ایران میلیاردها دلار در اختیار دولت شیعه این کشور قرار می دهد که می تواند از آنها برای افزایش بی ثباتی ها در کل منطقه استفاده کند.
در بخش دیگری از این تحلیل آمده است: مقامات سعودی علت غیبت ملک سلمان در نشست کمپ دیوید را مبارزات هوایی عربستان برضد شورشیان حوثی در یمن عنوان کرده اند اما کارشناسان منطقه ای می گویند وی در سن 79 سالگی خیلی به خارج از کشور سفر نکرده است. اما مقامات عرب معتقدند تصمیم وی برای شرکت نکردن در این نشست ها منعکس کننده ناامیدی او از این است که اوباما در زمینه کمک های امنیتی پیشنهاد ملموس خاصی ارائه خواهد کرد.
ملک سلمان تنها مقامی نبود که به دعوت اوباما جواب رد داد. سران عمان، بحرین و امارات متحده عربی هم که برخی از آنها بیمار هستند، در این نشست شرکت نکردند و نمایندگان خود را فرستادند.
منتقدان می گویند فهرست حضار نشان دهنده ناتوانی اوباما در تاثیر گذاری بر حوادث منطقه است.
۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]