واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس انجمن دوستی ایران و لهستان گلستان سعدی اولین اثر ترجمه شده به لهستانی است تهران - ایرنا - رئیس انجمن دوستی ایران و لهستان، در نشست «روابط فرهنگی و ایران شناسی در کشور لهستان» با اشاره به قدمت 140 ساله روابط ایران و لهستان، گفت: با وجود مناسبات دیرینه اما روابط فرهنگی این دو کشور عمر طولانی تری دارد و ترجمه گلستان سعدی به لهستانی را می توان نخستین سند این حوزه دانست.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا ، در این نشست که امروز پنج شنبه در سرای اهل قلم برگزار شد، علیرضا دولتشاهی با اشاره به قدیمی ترین سندی که در بین دو کشور ایران و لهستان رد و بدل شده است، عنوان کرد: نامه قراقویونلوها به پادشاه لهستان برای ایجاد پیمان نظامی را می توان از نخستین روابط دو کشور دانست.
وی افزود: ایران شناسان معتقدند سه دهه پیش از آنکه اروپا از طریق زبان لاتین با سعدی آشنا شود، در سال 1630 ترجمه لاتین گلستان سعدی در کشور لهستان منتشر شده است و این اقدام از نخستین تلاش های لهستانی ها برای نشر زبان فارسی در دنیا به شمار می آید.
دولتشاهی در ادامه به نقش لهستانی ها در تدوین زبان فارسی اشاره کرد و یادآور شد: پیش از اینکه دستور زبان فارسی به شکلی که امروز می خوانیم پدیدار شود، کتاب «دستور سخن» منتشر شد و در آن این زبان به 10 جزء تقسیم شد.
رئیس انجمن دوستی ایران و لهستان همچنین درباره ایران شناسی در لهستان، توضیح داد: ایران شناسی در این کشور بیشتر قربانی مسائل سیاسی شده است. به گونه ای که اگر فردی سال های درس ایران شناسی بخواند و فوق لیسانس هم بگیرد، جایی نیست که بتواند در آنجا کار پیدا کند و شغل و حرفه برای این گروه بسیار محدود است.
وی درباره کرسی ایران شناسی در دانشگاه ورشو نیز گفت: اکنون در دانشگاه ورشو کرسی مستقل ایران شناسی داریم و این رشته در کنار کرسی های ترکی و عربی به علاقه مندان تدریس می شود، البته در گذشته زبان فارسی به عنوان زیرمجموعه زبان ترکی و عربی تدریس می شد، اما به همت ماخولسکی، ایرانشناس لهستانی یک کرسی مستقل برای این زبان تشکیل شد.
دولتشاهی یادآور شد: اکنون کرسی زبان های عربی، ترکی و فارسی در کنار هم قرار دارند و در کتابخانه این طبقه، کتاب های فارسی در کنار کتاب های ترکی و عربی دیده می شود.
وی همچنین با اشاره به تلاش های ماخولسکی برای ترجمه شاهنامه فردوسی به لهستانی، گفت: این شاهنامه سال های زیادی است که به لهستانی ترجمه شده است اما هنوز امکان انتشار آن فراهم نشده و امیدواریم دولت جمهوری اسلامی ایران در این زمینه همکاری داشته باشد زیرا پیش از این 32 غزل از مولانا در سال 2007میلادی ترجمه شده است.
دولتشاهی یادآور شد: باید امکانی فراهم شود که کرسی ایران شناسی در دانشگاه های معتبر دنیا فراهم شود. در حالی که کرسی های بلوچ شناسی، پشتوشناسی، تاجیک شناسی و کردشناسی هم در دانشگاه ها راه اندازی شده اند باید از کرسی های ایران شناسی در دانشگاه های کشور حمایت شود.
فراهنگ ** 7537**1601**
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]