واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: خط ریلی روسیه-چین کوریدور شمال-جنوب را تقویت می کند/ انتقال گاز سیبری به چین برای اروپا خطر است
کارشناس مسائل اوراسیا: «ساخت راه آهن میان روسیه و چین می تواند آنها را به کوریدور شمال و جنوب وصل کند و کشورهای مسیر را از حق ترانزیت بهره مند سازد.» «با ساخت خط لوله انتقال گاز از سیبری به چین امنیت انرژی اتحادیه اروپا به خطر می افتد.» مقدمه: رئیسان جمهوری چین و روسیه، ۳۲ قرارداد همکاری دوجانبه در زمینه های مختلف انرژی، بازرگانی و مالی امضا کردند. در همین حال همزمان با سفر رئیس جمهور چین به مسکو، مقامات کرملین بزرگ ترین رژه نظامی این کشور را در حالی که تنش میان مسکو و غرب بر سر بحران اوکراین و دیگر کشمکش های جهانی ادامه دارد، برگزار کردند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، برنامه «پیشخوان خبر» برای بررسی ابعاد روابط سیاسی و تجاری روسیه و چین به عنوان دو قدرت موثر شرق، گفتگوی اینترنتی برقرار کرد با «شعیب بهمن»، تحلیلگر مسائل اوراسیا.
مشروح این گفتگو به این شرح است:
مجری: روسیه و چین چه دورنمایی را برای آینده روابطشان به ویژه در بخش اقتصادی ترسیم کردند؟
شعیب بهمن: روابط چین و روسیه به نظر می رسد که فقط ماهیت سیاسی نداشته باشد؛ علت نخست این است که روابط اقتصادی گسترده میان کشورها همواره زمینه ساز برقراری روابط سیاسی میان آنها می شود. علت دوم این است که دو کشور می خواهند دلار را از روابط خود کنار بگذارند تا از این راه ارزش دلار افت پیدا کند با توجه به اینکه هر دو اقتصاد قدرتمندی دارند. سوم اینکه هر دو کشور توان نظامی گسترده ای دارند. مجری: در حوزه حمل و نقل به ظاهر توافق شده که چین 5/8 میلیارد دلار در ساخت راه آهن تندروی مسکو ـ قازان (پایتخت جمهوری تاتارستان روسیه) سرمایه گذاری کند. روابط چین و روسیه در حوزه حمل و نقل چطور است؟
شعیب بهمن: در حوزه حمل و نقل بحث ایجاد ارتباط ریلی میان روسیه و چین اهمیت فراوانی دارد، چرا که زمینه ساز ارتباط شرق و غرب میان یکدیگر می شود، چرا که روابط ریلی کشورهایی که پیش تر به عنوان کشورهای اتحاد جماهیر شوروی بودند، اکنون برقرار است و اگر خط ریلی میان روسیه و چین کشیده شود، به حمل و نقل آسان تر کالاها منجر می شود و با توجه به اینکه کوریدور شمال - جنوب میان ایران، ترکمنستان و قزاقستان ساخته شد، این ریل می تواند تکمیل کننده آن کوریدور (و مسیرهای ناتمام کنونی) باشد؛ چین با تسهیل بهتر می تواند کالاهایش را صادر کند و روسیه و کشورهای مسیر می توانند از حق ترانزیت خوبی برخورد شوند و از مسیر ایران بهره مند شوند.
مجری: در بخش انرژی شرکت گازپروم روسیه و شرکت ملی نفت چین تصمیم گرفته اند توافقنامه مشارکت راهبردی میان دو کشور را پنج سال دیگر ادامه دهند. اهمیت روابط مسکو و پکن در بخش انرژی برای دو کشور چیست؟
شعیب بهمن: آینده همکاری های روسیه و چین در بخش انرژی اهمیت فراوانی دارد و روابط آنها از سال ها آغاز شده و رو به پیش رفته؛ از جمله در طرحی بزرگ روسیه می خواهد بر پایه قراردادی که از آن به عنوان «قرارداد قرن» یاد می کنند، با ساخت خط لوله از سیبری گاز آن منطقه را به چین انتقال دهد. قرار است سالانه چهارصد میلیارد دلار میان دو کشور بر پایه این طرح مبادله صورت گیرد. تا پیش از این قرارداد، اروپایی ها بزرگ ترین مشتری روسیه بودند و اکنون رویکرد جدید روس ها ممکن است خسارت فراوانی به اروپایی ها وارد و آنها را با چالش بزرگی رو به رو کند. اهمیت این خط لوله به ساخت این خط لوله محدود نیست؛ بلکه پیادمدهای زیادی دارد و آن اینکه انها چهل درصد از انرژی خود را از روسیه دریافت می کنند. مجری: روابط راهبردی و امنیتی چین و روسیه چطور در منطقه و نظام بین الملل تاثیرگذار است؟
شعیب بهمن: در نهایت باید به این مطلب توجه داشته باشیم که با توجه به جایگاه دو کشور، آنها می بایست اهتمام بیشتری برای گسترش نفوذ و همکاری خود در نهادهای منطقه ای و بین المللی از جمله شورای امنیت صورت دهند؛ آنها بر تحولات آینده جهان تاثیرگذاری بیشتری خواهند گذارد. اینها برای آمریکا زیان بار خواهد بود. این دو کشور می توانند با توجه به منابع و توان مالی و اقتصادی و قدرت نظامیشان، در همه عرصه ها بیش از پیش تصمیم گیرنده و تاثیرگذار باشند؛ آنها یکجانبه گرایی های آمریکا را نمی پذیرند و هر دو کشور یک رویکرد تقابلی در قبال امریکا داشته باشند و روابط کشورشان بیش از پیش گسترش یابد.
یک شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]