تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834656051
- اما و اگرهای آموزش شهروندی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اما و اگرهای آموزش شهروندی در ایران تهران- ایرنا- باید شهروندان آگاه، مسوول و فعالی باشیم؛ این چیزی است که تبلیغ می شود اما این پرسش مطرح است که برای دست یافتن به الگوی شهروند موفق آموزش هم داده می شود؟
هر روز که می گذرد، شهر پُرتر می شود از شهروندانی که از شهروندی تنها نام پر مسمای آن را یدک می کشند؛ افرادی که نسبت به آنچه پیرامونشان می گذرد بی تفاوت هستند.
این روزها چه بسیار مسایلی را می بینیم و می شنویم که بی ارتباط به ما نیست اما به راحتی و با بی تفاوتی از کنار آن گذر می کنیم. از منظری بی اعتنا به پیرامون، آنچه مهم است خود ما هستیم و مسایلی که به طور مستقیم به ما و بستگان درجه ی یک ما ارتباط پیدا می کند؛ غافل از اینکه مسایلی که به راحتی نادیده می گیریم، به طور غیرمستقیم بر زندگی یکایک ما اثر می گذارد.
به راستی چه بر سرمان آمده که دیگر نه جامعه برایمان دغدغه است و نه فرهنگ؟ نه سیاست و نه اقتصاد؟ مگر ما عضوی از پیکر جامعه یی نیستیم که در آن زندگی می کنیم؟ مگر ما آن را نمی سازیم؟ این ایده که ما بر هیچ بُعدی از حیات اجتماعیمان تاثیرگذار نیستیم و دستی فراتر از همه به زندگی اجتماعی ما شکل می دهد از کجا ریشه می گیرد؟
یکی از پاسخ هایی که به این پرسش ها داده می شود معطوف به ناآگاهی شهروندان است؛ ناآگاهی نسبت به وظیفه هایی که فرد در قبال اعضای جامعه و نیز حکومت دارد. البته ممکن است ریشه ی همین ناآگاهی به ضایع شدن حقوق افرادی بازگردد که بی تفاوتی را به عنوان واکنشی در برابر زیر پا گذاشته شدن حقوقشان برگزیده اند. شهروندانی اینچنین آموزش نیافته اند که چگونه از حقوق خود دفاع کنند و به تکلیف های برآمده از زندگی در جامعه ی مدنی پایبند باشند.
در این صورت باز هم پرسشی دیگر به میان می آید و آن اینکه این آموزش چگونه و از سوی چه کسی یا نهادی باید به جامعه و شهروندان آن تزریق می شد.
***آموزش های شهروندی، بایسته یی لازم اما بی مسوول
همچنان که گفته شد، ناآگاهی افراد جامعه نسبت به حقوقی که از آن برخوردارند و وظیفه و تکلیف هایی که برعهده دارند، از بسیاری از آنان شهروندانی منفعل و بی کنش می سازد که حتی اگر به کاستی های موجود در جامعه پی ببرند، برای بهبود آن هیچ کاری جز نظاره و اعتراض خاموش نمی کنند و به اصطلاح فقط «غُر» می زنند.
آموزش شهروندی تنها راه درمان این ناآگاهی و انفعال است؛ آموزشی که با برانگیختن و انتقال مجموعه یی از هنجارها، ارزش ها، بایدها و نبایدهای ضروری در فرایند کنشگری اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... شهروندانی تربیت می کند که نسبت به مسایل پیرامون خود حساس هستند و تلاش می کنند با مشارکت در زندگی جمعی بر آن اثر بگذارند؛ مشارکتی که سرمایه یی اجتماعی است و تداوم آن ضمن گشودن دریچه های توسعه یافتگی به روی مردم، کیفیت زندگی آنان را هم ارتقا خواهد داد.
با وجود اهمیت آموزش های شهروندی، این موضوع در کشور ما با چالش های گوناگونی روبرو است که یکی از این چالش ها به مسوولیت انجام این مهم باز می گردد به این معنا که حقوق شهروندی درکشور ما در هیچ نهاد و سازمانی به صورت جامع و نظام مند آموزش داده نمی شود. آموزش هایی پراکنده در این زمینه که از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف و به صورت غیرمداوم و با ابزارها و شیوه های مختلف ارایه می شود نیز به دلیل هایی چون جامع نبودن، مقطعی بودن و نیز برنامه ریزی و تمرکز صرف بر آموزش نظری و نه عملی، از کارآمدی و تاثیرگذاری کافی برخوردار نیست. به عنوان نمونه، برنامه های آموزشی «اداره ی کل آموزش های شهروندی» که زیر نظر معاونت فرهنگی- اجتماعی شهرداری فعالیت می کند، تنها بر مسایل مرتبط با مدیریت شهری تمرکز دارد.
«ابوالفضل رفیع» مدیرکل آموزش های شهروندی شهرداری تهران در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا در پاسخ به این پرسش که چرا آموزش های شهروندی این مرکز غیر جامع و محدود به برخی حوزه های زندگی شهری است گفت: در زمان حاضر آموزش های ما بر اساس سیاست های کلانی است که از سوی شورای اسلامی شهر تهران تعیین می شود و بر این مبنا اولویت کنونی آموزش شهروندی، ماموریت های مدیریت شهری است.
از نظر بسیاری از کارشناسان به دلیل گستره ی وسیع مفهوم و ابعاد شهروندی، لازم است همه ی نهادها و سازمان ها مسوولیت این آموزش ها را برعهده بگیرند تا هر کدام مطابق مسوولیت ها و حوزه ی کاری خود بتوانند در کنار یکدیگر همه ی جنبه های آموزش شهروندی را پوشش دهند.
«امان الله قرایی مقدم» جامعه شناس در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا گفت: از آنجا که در علوم اجتماعی همه ی پدیده ها تام هستند، موضوع آموزش شهروندی هم کلیتی است که همه ی نهادها و وزارتخانه ها باید در آموزش آن مسوولیت داشته باشند. مسلم است که شهرداری نمی تواند به تنهایی بار آموزش شهروندی را به دوش بکشد. خانواده، رسانه ها و بویژه دولت در این زمینه مسوولیت سنگینی دارند.
در این زمینه، دولت یازدهم تلاش کرده است گام هایی رو به جلو بردارد که تداوم آن می تواند تا اندازه ی زیادی به تحقق عملی مفهوم شهروندی کمک کند. «ملیحه شیانی» مدرس دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا در این باره گفت: شواهد حاکی است که بحث شهروندی در دولت یازدهم جدی گرفته شده که نمود عینی آن را در انتشار منشور حقوق شهروندی می توان دید.
به گفته ی شیانی اگرچه منشور به لحاظ تحقق و ابعادی که باید درنظر می گرفت دارای ضعف هایی است و تا تحقق کامل شهروندی به معنای واقعی آن مسیر زیادی پیش رو است، اما حرکت دولت در این مسیر قابل انکار نیست.
*** وقتی آموزش های شهروندی در جامعه ی ما جامع و متوازن نیست
با توجه به اینکه شهروندی رابطه یی دوسویه میان فرد و حکومت و در برگیرنده ی طیف وسیعی از حقوق و تکلیف های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و ... است، آموزش های شهروندی هم باید از عنصر جامع بودن برخوردار باشد؛ به این معنا که همه ی این حقوق و وظیفه ها را به طور متوازن پوشش دهد و یک بُعد را فدای دیگری نکند.
در این ارتباط، شیانی با انتقاد از نگاه محدود و نامتوازن به مقوله ی شهروندی گفت: رویکرد و ذهنیتی که باید نسبت به شهروندان وجود داشته باشد هنوز در جامعه ی ما عملیاتی نشده است. باید رویکرد جامعی وجود داشته باشد که برنامه های عملیاتی بر اساس آن طراحی و درنتیجه ی اجرای آن، شهروندی در جامعه نهادینه شود. در حال حاضر نگاهی که در کل جامعه و همه ی نهادها حاکم است نگاهی شهروندمحور نیست بلکه نگاهی تقلیل یافته از شهروندی است که اگر اغراق آمیز نباشد، شهروندی را مثله می کند.
شهروندی رابطه یی متشکل از حقوق و تکلیف ها است اما در کشور ما در بحث های آموزشی کفه ی وظیفه ی شهروندان از حقوق آنان سنگین تر است. به گفته ی شیانی، در کشور ما بیشتر بر تکلیف ها و انتظارهایی که از شهروندان وجود دارد، تاکید می شود در صورتی که اگر این تکلیف ها با حقوقی که شهروندان از آن برخوردارند در تعامل نباشد، هرگز شهروندی معنا نمی یابد.
قرایی مقدم نیز در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا با تاکید بر این مهم گفت: به طور کلی در کشور ما نسبت به حقوق شهروندی رویکردی تقلیلگرایانه وجود دارد. به عنوان نمونه بر بُعد سیاسی شهروندی و حق و تکلیف شهروندان در ارتباط با سیاست و حکومت توجه چندانی نمی شود.
به گفته ی این کارشناس مسایل اجتماعی، آموزش های سیاسی تنها در زمان شرکت در انتخابات و به منظور ترغیب مردم برای مشارکت در انتخابات صورت می گیرد در حالی که هر شهروند بجز حق رای از حقوق سیاسی وسیعی برخوردار است.
چرایی این مساله را از رفیع پرسیدیم و او در دفاع از عملکرد اداره ی کل زیر مدیریت خود گفت: در رویکرد شهرداری به عنوان یک نهاد اجتماعی- فرهنگی حقوق شهروندان هم همپای تکالیف آن ها از اهمیت برخوردار است و در مدیریت شهری موضوع حقوق شهروندی محترم شمرده می شود.
رفیع ایجاد سامانه های 1888 و 137 در شهرداری را که به موجب آن شهروندان می توانند مطالبه های خود را مطرح کنند و نقش نظارتی داشته باشند و همچنین فراهم کردن زمینه های مشارکت شهروندان در اداره ی امور شهری که در ایجاد شورایاری و شورای شهر نمود یافته، تاییدی بر ادعای خود دانست.
*** آموزش های شهروندی و دیگر چالش های آن
آنچه در کشور ما در ارتباط با شهروندی آموزش داده می شود، اغلب بر جنبه های نظری حقوق و تکلیف های شهروندان متمرکز است. چه بسیار جمله ها و تصویرهای زیبایی که ویژگی شهروند آگاه و مسوول را بر تابلوهای تبلیغاتی شهر به تصویر می کشد اما کسی اجرایی کردن آن را بلد نیست چرا که کسی در این حوزه آموزش عملی ندیده است.
شیانی در این زمینه به ایرنا گفت: حتی در جاهایی که آموزش شهروندی به شکل کمرنگ ارایه می شود، ما تجربه ی این کار را نداریم در حالی که همراه با تجربه و در تعامل با آموزش عملی و عرصه ی جامعه است که شهروندی به معنای واقعی آن نمود عینی پیدا می کند. در کشورهای پیشرفته از همان دوران پیش دبستانی و دبستان در حوزه ی شهروندی آموزش های عملی برنامه ریزی شده یی ارایه می شود.
بسیاری از کارشناسان از جمله رفیع از طرح «شهردار مدرسه» به عنوان نمونه یی موفق از آموزش های عملی شهروندی یاد می کنند؛ آموزشی که مشارکت را به عنوان یکی از حقوق شهروندی به صورت عملی به دانش آموزان می آموزد. البته لازم است الگوهایی از این دست بصورت گسترده و جدی تر در سایر حوزه های شهروندی پیاده شود تا شاهد توانمندی شهروندان در اجرای وظیفه ها و دستیابی به حقوقشان باشیم.
شهروندی مفهومی گسترده است که طیف وسیعی از مردم را دربرمی گیرد. از این رو همه ی شهروندان از جمله کودکان، زنان، بزرگسالان، معلولان و توانیابان، مسوول و غیر مسوول و ... باید مخاطب آموزش های شهروندی باشند. به گفته ی شیانی حتی مسوولان هم باید در مورد آموزش شهروندی تعلیم داده شوند تا بتوانند حقوق شهروندان را اعاده کنند. با وجود این بایسته، آموزش های شهروندی در ایران به صورت محدود و بیشتر بر آموزش بزرگسالان توانمند و افراد عادی تمرکز دارد.
ورود دولت و نهادهای اجتماعی به این حوزه و پذیرفتن مسوولیت های مرتبط با آموزش شهروندی می تواند به طور فراگیر همه ی شهروندان را مخاطب قرار دهد. به عنوان نمونه استفاده از ظرفیت نهاد آموزش و پرورش در این حوزه می تواند مباحث شهروندی را در کودکان و نوجوانان و حتی معلولان و توانیابان نهادینه کند. این در حالی است که در هیچ یک از مقطع های تحصیلی از دبستان تا دانشگاه سرفصلی به نام آموزش شهروندی وجود ندارد و آموزش داده نمی شود.
به رغم گستردگی مفهومی و ابعاد چندگانه ی شهروند، آموزش های مربوط به آن موسوم به آموزش شهروندی که نیاز امروز جامعه ی ما است در ایران از پشتوانه و فراگیری لازم برخوردار نیست؛ نقصی که رفع آن در گروی اصلاح رویکردهای تقلیلگرایانه و همکاری و مسوولیت پذیری بسیاری از نهادها، سازمان ها و نیز خود شهروندان است.
با توجه به وضعیت غیررضایتبخش آموزش های شهروندی، لازم است نهادهای گوناگونی مسوولیت این آموزش ها را برعهده گیرند تا هر کدام متناسب با مسوولیت ها و حوزه ی کاری و البته با اراده یی جدی بتوانند طیف های مختلف مردم و جنبه های متفاوتی از آموزش های شهروندی را پوشش دهند.
*از:اعظم حمیدپور (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم** 9275**9279**2054
14/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]
صفحات پیشنهادی
آموزشهاي شهروندي، كليد حل معضل آلودگي هوا، آب و خاك
آموزشهاي شهروندي كليد حل معضل آلودگي هوا آب و خاك رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران با اشاره به اخطار به منابع آلاينده تهران در هفته زمين پاك گفت تحمل محيط زيست پايتخت به سر آمده است و بايد به فكر نجات زمين باشيم نویسنده بيژن يانچشمه كليد اصلضعیت آزمون استخدامی آموزش و پرورش |اخبار ایران و جهان
ضعیت آزمون استخدامی آموزش و پرورش کد خبر ۴۹۵۵۸۹ تاریخ انتشار ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۳ - 28 April 2015 رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه آزمون استخدامی مهر ماه برگزار می شود گفت هنوز مجوز کتبی از معاونت برنامهریزی و نظارت راآموزش مهارتهای زندگی و حقوق شهروندی در اولویت آموزش و پرورش ملارد
رئیس آموزش و پرورش شهرستان ملارد مطرح کرد آموزش مهارتهای زندگی و حقوق شهروندی در اولویت آموزش و پرورش ملارد رئیس آموزش و پرورش شهرستان ملارد گفت آموزش حقوق شهروندی مهارتهای زندگی و فرهنگسازی زیست محیطی سه مولفهای است که به طور جدی در اولویت آموزش و پرورش ملارد قرار دارد محمبرخورد با 150 سایت آموزش موادمخدر |اخبار ایران و جهان
برخورد با 150 سایت آموزش موادمخدر قائم مقام ستاد مبارزه با موادمخدر از کشف 555 تن موادمخدر دستگیری 271 هزار قاچاقچی و فروشنده مواد رشد 33 درصدی آمار مرگ زنان معتاد در سال گذشته خبر داد و گفت در سال گذشته با 150 پروفایل اینترنتی آموزش موادمخدر برخورد شده است کد خبر ۴۹۲۷۸۲ تاررئیس دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر: زیرساخت توسعه شاخصهای بهداشتی باید در آموزش جستجو شود
رئیس دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر زیرساخت توسعه شاخصهای بهداشتی باید در آموزش جستجو شودرئیس دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر گفت زمانی شاخصهای بهداشتی درمانی به شرایط مطلوب خواهد رسید که به آموزش نیروی انسانی بومی و ماندگار توجه شود به گزارش خبرگزاری فارس از سراوان ایرج ضاربان صبحاخبار ایران و جهان | - مرکز آموزش کودکان کم توان ذهنی
مرکز آموزش کودکان کم توان ذهنی آموزش کودکان کم توان ذهنی در مرکز آموزش و توانبخشی سینا لامرد استان فارس عباس محمدی ۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۱۲ ۰۴- جای خالی آموزش شهروندی
جای خالی آموزش شهروندی تهران- ایرنا- ناآگاهی با پیامدها و مصداق هایی چون انفعال و بی عملی همانند بیماری فراگیری است که گریبان شهروندان جامعه را می گیرد آفتی که روزی در قامت بی تفاوتی به مسایل سیاسی و زمانی به شکل بی مسوولیتی در قبال رخدادهای اجتماعی و حتی ضایع شدن حقوق فردی نمو- بررسی نرخ بیمه درمان تکمیلی کارکنان آموزش و پرورش در دستور کاربیمه ایران
مدیر بیمه های اشخاص بیمه ایران بررسی نرخ بیمه درمان تکمیلی کارکنان آموزش و پرورش در دستور کاربیمه ایران تهران - ایرنا - مدیر بیمه های اشخاص بیمه ایران از پرداخت دو هزار میلیارد تومان خسارت به بخش درمان درسال 93 خبر داد وگفت مسوولان آموزش وپرورش از این شرکت برای بیمه درمان تکمیلپخش «مستند ایران» از شبکه آموزش سیما
پخش مستند ایران از شبکه آموزش سیمامستند ایران که از شبکه آموزش سیما پخش می شود نام مجموعهٔ تلویزیونی مستندی است که به زیباییهای ایران میپردازد به گزارش خبرگزاری فارس مستند ایران به کارگردانی حمید مجتهدی هر شب ساعت 1 بامداد از شبکه آموزش سیما به روی آنتن میرود این مستنبا حضور دبیر انجمن مطالعه خانواده در ایران سمینار آموزشی «طعم شیرین، عشق حلال» در زنجان برگزار میشو
با حضور دبیر انجمن مطالعه خانواده در ایرانسمینار آموزشی طعم شیرین عشق حلال در زنجان برگزار میشودمعاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری زنجان گفت جلسه طعم شیرین عشق حلال با حضور دبیر انجمن مطالعه خانواده در ایران در زنجان برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان و به نقل از رواببا برگزاری جشنواره «از مزرعه تا بشقاب» صورت میگیرد آموزش دستور پخت 365 غذای سالم ایرانی به مردم اصف
با برگزاری جشنواره از مزرعه تا بشقاب صورت میگیردآموزش دستور پخت 365 غذای سالم ایرانی به مردم اصفهانمدیرعامل سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان گفت با هدف نهادینه کردن فرهنگ سلامت و تغذیه سالم جشنواره از مزرعه تا بشقاب با آموزش دستور پخت 365 غذای سالم ایرانی برگزار میشود مهدبیر علمی سیزدهمین همایش بین المللی سم شناسی ایران اعلام کرد برگزاری کارگاههای آموزشی سیزدهمین همایش بینالمل
دبیر علمی سیزدهمین همایش بین المللی سم شناسی ایران اعلام کردبرگزاری کارگاههای آموزشی سیزدهمین همایش بینالمللی سمشناسی ایراندبیر علمی سیزدهمین همایش بین المللی سمشناسی ایران گفت کارگاههای آموزشی سیزدهمین همایش بینالمللی سمشناسی ایران به میزبانی دانشگاه ارومیه از 22 اردیبهش- مدرسه تخصصی پینگ پنگ بیرجند نخستین مرکز آموزش حرفه ای این رشته در ایران است
مدرسه تخصصی پینگ پنگ بیرجند نخستین مرکز آموزش حرفه ای این رشته در ایران است بیرجند - ایرنا - رییس هیات پینگ پنگ خراسان جنوبی گفت مدرسه تخصصی پینگ پنگ بیرجند نخستین مرکز آموزش حرفه ای این رشته ورزشی در ایران می باشد زیرا اسناد موجود در فدراسیون پینگ پنگ تاکنون گواهی چنین مدرسهنفت و پاس، موفقترین بیتماشاگرهای ایران
نفت و پاس موفقترین بیتماشاگرهای ایران نفتتهران می تواند با پیروزی برابر پاختاکورتاشکند موفقترین تیم بیتماشاگر تاریخ فوتبال ایران در جام های باشگاهی فوتبال در آسیا باشد به گزارش "ورزش سه" بین نمونه های موفق تیمی فوتبال ایران در آسیا پاز همه معتبرتر بوده است پمعاون شهردار کاشان: جشنواره آموزش شهروندی ویژه دانشآموزان کاشانی برگزار میشود
معاون شهردار کاشان جشنواره آموزش شهروندی ویژه دانشآموزان کاشانی برگزار میشودمعاون خدمات شهری شهرداری کاشان از برگزاری جشنواره آموزش شهروندی با عنوان ساعت 9 یادت نره در این شهرستان ویژه دانشآموزان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از کاشان محمدحسین واحدیان صبح امروز در جمعاخبار ایران و جهان | - گفتگو با وزیر سابق آموزش و پرورش
گفتگو با وزیر سابق آموزش و پرورش محمود فرشیدی وزیر سابق آموزش و پرورش به سوالات خبرنگار حوزه اجتماعی خبرگزاری مهر پاسخ گفت محمد خدابخش ۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۱۷ ۵۷برگزاری دوره آموزشی روانشناسی اجتماعی و كاربردهای آن در ايران
برگزاری دوره آموزشی روانشناسی اجتماعی و كاربردهای آن در ايران شناسهٔ خبر 2566866 - یکشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶ ۲۹ دین و اندیشه > اندیشکده ها انديشگاه فرهنگی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران در ادامه فعاليتهای فرهنگی خود دوره آموزشی روانشناسی اجتماعی را برگزار میكند به گزا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها