تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 27 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از مرد يا زن مسلمانى غيبت كند، خداوند تا چهل شبانه روز نماز و روزه او را نپذ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853960745




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- جای خالی آموزش شهروندی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جای خالی آموزش شهروندی تهران- ایرنا- ناآگاهی با پیامدها و مصداق هایی چون انفعال و بی عملی، همانند بیماری فراگیری است که گریبان شهروندان جامعه را می گیرد؛ آفتی که روزی در قامت بی تفاوتی به مسایل سیاسی و زمانی به شکل بی مسوولیتی در قبال رخدادهای اجتماعی و حتی ضایع شدن حقوق فردی نمود می یابد.


عناصر زیادی وجود دارد که در ایجاد و گسترش ناآگاهی و انفعال زمینه می سازد و این آسیب را می پرورد اما نبود آموزش های لازم در مورد وظایف و حقوق شهروندان در همسنجی با دیگر عناصر همپایه سهم بیشتری در تعمیق و تسری آسیب نامبرده دارد.
آموزش های شهروندی به عنوان یکی از رکن های اساسی زندگی اجتماعی عصر حاضر، با آگاه سازی شهروندان به وظایف و حقوقشان، آنها را نسبت به مسایل مرتبط با زندگی جمعی آگاه می کند و شهروندان را برای کنشگری در همه ی ابعاد این زندگی مهیا می سازد. به این ترتیب، ضرورت توجه به این مهم در کشور ما جای بحث ندارد. اما در این زمینه بیان چند نکته دارای اهمیت است:
1- مهمترین ویژگی جامعه ی مدنی و مردمسالار، مشارکت مردم در همه ی جنبه های زندگی جمعی است. در چنین جامعه یی اقتصاد، فرهنگ، سیاست و ... برآیند کنش های فعالانه ی شهروندانی است که جامعه را تشکیل می دهند. در مقابل، در جوامع غیرمردمسالار، آنان هیچ نقش مشارکتی در تعیین و هدایت روندهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ... ندارند و دستی فراتر از همه، برآمده از آستین حاکمان به تحولات مرتبط با زندگی جمعی شکل می دهد.
با توجه به ساختار جامعه و نظام حکومتی ما که بر اصل مردمسالاری دینی پایه ریزی شده (ترکیبی از هنجارها و آرمان های دینی و بایسته های سیاسی- حقوقی)، لازم است باور به مشارکت و تاثیرگذاری شهروندان در همه ی ابعاد زندگی جمعی جریان یابد. در سال های گذشته این مساله بخاطر کم کاری برخی نهادهای مسوول و همچنین رسانه ها خدشه دار شده است. اصلاح این مهم نیازمند آموزش شهروندانی است که آگاه و کنشگر باشند و بدانند از چه راهی می توانند بر جامعه ی خود تاثیرگذار باشند.
آموزش شهروندی با انتقال و نهادینگی مجموعه یی از ارزش ها، هنجارها، بایدها و نبایدها، شهروندانی تربیت می کند که نسبت به محیط پیرامونی خود و مسایل مربوط به زندگی جمعی حساس هستند و با نگاهی تیزبین و پرسشگر تحولات جامعه را دنبال می کنند.
به بیانی دیگر، آموزش شهروندی در وهله ی نخست کارکردی آگاهی بخش دارد. شهروندانی که از حقوق و تکلیف های خود بی خبرند، هرگز برای بهبود وضعیتی که نسبت به آن ناراضی هستند اقدامی نمی کنند. آگاه کردن شهروندان نسبت به حق و تکلیف از آنها شهروندانی پرسشگر و به دنبال آن پویا و موثر می سازد که برای اصلاح امور دغدغه دارند و برای رسیدن به جامعه ی مطلوب خود تلاش می کنند.
2- «شهروندی» رابطه یی دوسویه میان فرد و حکومت است که به واسطه ی آن مجموعه یی از حقوق و وظیفه ها برای 2 طرف الزام آور می شود. به عبارتی، فرد و حکومت هر 2 در قبال یکدیگر هم وظیفه هایی بر عهده دارند و هم از حقوق متعددی برخوردارند.
با توجه به معنای شهروندی، همانگونه که بیان شد حقوق و تکلیف ها در تعامل با یکدیگر معنا می یابند و نادیده گرفتن یکی موجب مخدوش شدن دیگری و به طور کلی مفهوم شهروندی می شود، از این رو در فرایند ارایه ی آموزش های شهروندی تمرکز بیشتر بر تکلیف شهروندان و وظیفه هایی که در قبال حکومت برعهده دارند، تنها موجب ناکارآمد شدن این آموزش ها و بی اعتمادی مردم می شود. بنا بر این، باید در فرایند آموزش حقوق شهروندی عنصر توازن را مهم شمرد.
3- شهروندی مانند همه ی پدیده های اجتماعی موضوعی تام است که به شکلی گسترده دربرگیرنده ی حقوق و تکلیف شهروندان در همه ی حوزه های مرتبط با زندگی جمعی چون سیاست، اقتصاد، فرهنگ و ... است. نگاه تقلیل گرا به این مقوله، آموزش ها در این حوزه را با ناکارآمدی روبرو خواهد کرد.
در کشور ما آموزش های شهروندی بیشتر بر آموزش حقوق و تکلیف های اجتماعی شهروندان مبتنی است و ابعاد دیگر بویژه مولفه های سیاسی شهروندی وزن کمتری در این آموزش ها دارد. آموزش های سیاسی هم اغلب در زمان برگزاری انتخابات به حق مشارکت سیاسی به معنای شرکت در انتخابات تقلیل می یابد. این مساله مانند آفتی به مفهوم و ماهیت حقوق شهروندی آسیب می زند.
4- از آنجا که همه ی افراد جامعه در زمره ی شهروندان قرار می گیرند، همه ی شهروندان باید مخاطب آموزش های شهروندی باشند.
در کشور ما افراد بزرگسال مخاطبان اصلی آموزش های شهروندی هستند. گروه کودکان و افراد کم توان و ... شهروندانی هستند که اغلب در آموزش های شهروندی جای آنها خالی است. از این رو، عدالت که خود از حقوق شهروندی است باید در آموزش این حقوق رعایت شود.
5- تمرکز صرف بر آموزش نظری در بحث آموزش های شهروندی در زمره ی آفت های آن است. بسیاری از شهروندان می دانند از چه حقوقی برخوردارند و چه وظیفه هایی برعهده دارند، اما چون در این زمینه تجربه ی عملی ندارند، نمی توانند حقوق خود را در عرصه ی واقعیت مطالبه کنند و به تکلیف خود عمل کنند.
لازم است مباحث مرتبط با آموزش شهروندی به صورت عملی و تجربی، حتی به شکل کارگاهی به شهروندان آموزش داده شود تا از کارایی لازم برخوردار باشد.
6- جامع بودن ابعاد شهروندی و گستره ی فراگیر کسانی که شهروند محسوب می شوند، آموزش های مرتبط با شهروندی را در همه ی نهادها و سازمان های فعال در جامعه ضروری می سازد.
هیچ نهادی نمی تواند همه ی مولفه های مرتبط با شهروندی (حق و تکلیف در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ...) را به همه ی شهروندان آموزش دهد. لازم است هر نهادی با توجه به حوزه ی فعالیت خود، بخشی از حقوق و تکلیف های شهروندان را به آنها آموزش دهد تا برآیند همه ی این آموزش ها به تربیت شهروند در معنای واقعی آن منجر شود.
در جمع بندی و همچنان که گفته شد، افزایش مشارکت شهروندان در گروی آموزش های شهروندی است. مشارکت شهروندی به خودی خود عنصری مهم در زندگی جامعه ها به شما می رود اما همپیوندی های عمیقی با دیگر عناصر همپایه دارد. به عنوان مثال مشارکت شهروندی با ایجاد همبستگی و انسجام به عنوان سرمایه یی اجتماعی و عنصری هویت بخش، موجب تقویت قدرت ملی خواهد شد. شهروندان برای جامعه یی که خود سازنده ی آن هستند، احساس مسوولیت بیشتری می کنند و حاضرند برای حفظ آن از آفت ها و آسیب ها تلاش کنند.
بدین ترتیب آموزش شهروندی را می توان آموزشی برای همه کس، از سوی همه ی نهادها، برای همه ی سنین و معطوف به همه ی ابعاد حقوق و تکلیف های متقابل بین شهروندان و نیز حاکمان و شهروندان دانست.
*از:اعظم حمیدپور (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم**9275** 9279**2054



09/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن