واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دردی مهلک به نام سرطان تهران- ایرنا- روزنامه ایران در صفحه سلامت و زیبایی خود نوشت: سرطان بیماری دردناک و مهلکی است که پیر و جوان نمی شناسد. این بیماری پس از بیماریهای قلبی، شایعترین علت مرگ و میر در سنین مختلف به شمار می آید.
در این گزارش که در شماره روز دوشنبه چهاردهم اردیبهشت به چاپ رسید، می خوانیم: سرطان بیماری دردناک و مهلکی است که پیر و جوان نمی شناسد. این بیماری پس از بیماریهای قلبی، شایعترین علت مرگ و میر در سنین مختلف به شمار می آید.
سرطان، افزایش بی رویه و غیر طبیعی تعداد سلول های بدن است که باعث ایجاد اختلال عملکرد ارگانی و کاهش طول عمر بیماران می شود اما خوشبختانه در عصر حاضر به واسطه پیشرفت های جدید در زمینه تشخیص و درمان سرطان، این بیماری ها تا 40 درصد قابل پیشگیری و در صورت مراجعه بموقع و درمان مناسب و پیگیری های مستمر، امکان درمان و ریشه کنی بیماری وجود خواهد داشت.
«سرطان منشأ ژنتیکی دارد، سبک زندگی و مصرف فست فود عامل ابتلا به این بیماری است. استرس باعث افزایش خطر ابتلا می شود و ...» بدون شک هر یک از این حرف ها را در خصوص عوامل بروز سرطان شنیده اید یا مطالبی در مورد آن خوانده اید اما بسیاری از ما همچنان نسبت به این عوامل بی توجه هستیم.
دکتر امید مدیر امانی با تأکید بر اهمیت اصل پیشگیری در مورد بیماران مبتلا به سرطان در گفت و گو با «ایران» می گوید: اطلاع رسانی در خصوص عوامل ایجاد سرطان و راه های پیشگیری از آن می تواند کمک شایانی به حفظ و ارتقای سطح سلامت در جامعه داشته باشد.
این فوق تخصص بیماری های خون و سرطان، با اشاره به مراحل سه گانه پیشگیری از سرطان می گوید: مرحله اول پیشگیری از این بیماری، شناخت عوامل خطر و تلاش برای تعدیل آنهاست.
گام بعدی پیشگیری، بیماریابی و توجه به علائم بالینی هشدار دهنده سرطان و مراجعه زودرس بیماران خواهد بود. پیشگیری در مرحله سوم، توانبخشی و جلوگیری از بروز عوارض حاصل از سرطان است.
به گفته این متخصص خون و آلرژی، افزایش سن، جنس، نژاد، مصرف سیگار، الکل، تابش نور مستقیم خورشید، کاهش فعالیت بدنی، افزایش وزن، عوامل ژنتیک و عفونت ها جزو عوامل ابتلا کننده به سرطان هستند.
مدیر امانی با تأکید به نقش عوامل محیطی در ابتلا به این بیماری در تشریح آنها می گوید: سیگار، شایعترین عامل خطرساز قابل پیشگیری در سرطان است به طوری که 21 درصد مرگ و میر حاصل از سرطان به نوعی با سیگار ارتباط دارد.
هر چند تعداد و طول مدت مصرف سیگار در بروز سرطان مؤثراست اما باید بدانیم بین سیگار، پیپ و قلیان تفاوتی وجود ندارد. حتی افرادی که در معرض دود سیگار قرار دارند نیز مبتلا به سرطان هایی مانند: سرطان ریه، سر وگردن، دستگاه تنفسی فوقانی، دستگاه گوارش، کلیه و مثانه می شوند.
تابش نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش به عنوان عامل بعدی، می تواند در درازمدت با دوز تجمعی یا به صورت کوتاه مدت با تابش مستقیم و شدت زیاد، سرطان های پوستی ایجاد کند. استفاده کردن از عینک، کلاه،کرم ضدآفتاب همچنین کاهش حضور در ساعات اوج تابش خورشید می تواند در کاهش ایجاد سرطان مؤثر باشد.
زندگی ماشینی و استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در انجام کارهای روزمره، انسان را به سوی کاهش تحرک و افزایش وزن سوق داده که در کنار مصرف چربی های اشباع و عدم استفاده از سبزیجات و میوجات تازه می تواند زمینه را برای ایجاد و افزایش بیماری های سرطانی هموار کند.
درحالی که با تغییر الگوی زندگی و انجام فعالیت های بدنی مناسب روزانه، می توان در مسیر پیشگیری از سرطان گام مثبتی برداشت.
او می گوید: بیماریابی سرطان، گام دوم پیشگیری است. در این مرحله استفاده از روش هایی همچون تصویربرداری و اندوسکوپی امکان شناسایی و درمان این دسته از بیماری ها را قبل از بروز علائم بالینی فراهم می کند.
مدیر امانی درمورد توجه به سایر علائم هشدار دهنده برای تشخیص بموقع سرطان های مختلف می گوید: توجه به برخی علائم در تشخیص بموقع بیماری ها بسیار اهمیت دارد. برای مثال زخمی که تا 3 ماه پس از ایجاد آن بهبود پیدا نکند یا تغییر در اندازه، رنگ و نامنظمی حاشیه خال های پوستی، تغییر بی دلیل در اجابت مزاج(اسهال یا یبوست)، وجود خون در ادرار و مدفوع یا خلط از جمله این موارد است.
این متخصص خون و سرطان شناسی می گوید: در کنار عوامل یاد شده، وجود هرگونه توده یا سفتی در قسمت های مختلف بدن، سرفه های طولانی یا گرفتگی و خشونت صدا بیش از سه هفته، بلع دردناک یا گیر کردن غذا در مسیر مری در هنگام بلع و کاهش بی دلیل بیش از 10 درصد وزن طی 6 ماه به همراه بی اشتهایی نیز می تواند جزو علائم بروز سرطان باشد.
او می گوید: در مراحل پیشگیری اول و دوم در صورت ایجاد سرطان، با مراجعه به پزشک فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان و به کارگیری درمان های مناسب، می توان به میزان زیادی ازعوارض حاصل از این بیماریها از جمله عوارض استخوانی و متابولیک پیشگیری کرد.
*منبع: روزنامه ایران
**پژوهش**2002**9131
14/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]