تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):كوتاه كردن ناخن، از آن رو لازم است كه پناهگاه شيطان است و فراموشى مى آورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841989724




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تکنوکرات‌های‌کوته‌بین چه برسراقتصاد آورده‌اند


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
تکنوکرات‌های‌کوته‌بین چه برسراقتصاد آورده‌اند
پاسخی به اظهارات کلانتری علیه خودکفایی کشاورزی؛
تکنوکرات‌های‌کوته‌بین چه برسراقتصاد آورده‌اند سطح خودکفایی محصولات کشاورزی در سال 85 به بیش از 92 درصد رسیده بود؛ درحالی که بخش عظیمی از ارزش افزوده بخش کشاورزی خودمصرفی است و یا بازاری برای آن تعریف‌نشده و در محاسبات تولید ناخالص ملی نمی‌آید.


به گزارش فرهنگ نیوز  یکی از اساتید به استناد یکی از کتب مرحوم حضرت آیت‌الله شاه‌آبادی(قدس سره) استاد عرفان حضرت امام خمینی (ره) نقل فرموده که آن حضرت با پیش‌بینی پیروزی انقلاب اسلامی به حضرت امام توصیه فرمودند که قطعاً باید در دهه اول پس از پیروزی برنامه شما خودکفایی در تولید کشاورزی باشد. 

اگر به‌ جای جای کلام حضرت امام در اسنادی چون صحیفه حضرت امام(ره) مراجعه شود، ملاحظه می‌شود که ایشان مرتباً بر خودکفایی و خوداتکایی مخصوصاً در تولید محصولات کشاورزی و عدم وابستگی در هرگونه کالا به بیگانگان را در رأس فرمایش‌های خود داشتند.

یکی از اساتید دانشگاه روایتی از دوره تحصیل خود در ژاپن نقل می‌کرد که چند سال پیش میزان تولید برنج در ژاپن 25 درصد افت کرد و لذا این کشور نیاز داشت این کمبود را از خارج وارد کند. آمریکایی‌ها (در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون)، به نخست‌وزیر ژاپن اصرار بر واردات از آمریکا می‌نمودند با این بهانه که شما با ما مازاد تراز تجاری نیز دارید و می‌توانید با کمترین هزینه با قیمت بسیار مناسبی این کمبود را از طریق آمریکا جبران کنید.  استاد ژاپنی به استاد ما گفت که نخست‌وزیر قبل از مصاحبه برای تجویز این برنامه وارداتی برنج، پس از مشورت با رئیس اتحادیه تولید کنندگان برنج در برنامه تلویزیونی اعلام کردند که هرگز از آمریکا چیزی وارد نمی‌کنیم. گفت دلیل آن را از استاد ژاپنی پرسیدم.
 
استاد ژاپنی گفت: آمریکایی‌ها الآن در سرزمین ما چنبره زده و پایگاه‌های متعددی دارند. تا ما وابستگی غذایی خاصی به آن‌ها نداریم قادر خواهیم بود که هر وقت مناسب دیدیم آن‌ها را از کشور خود بیرون کنیم ولی از لحاظ غذایی به آن‌ها وابسته شویم دیگر هرگز این توانایی را نخواهیم داشت. ملاحظه می‌شود که وابستگی غذایی چقدر برای یک کشور پیشرفته که همه چیز دارد ذلت‌بار است و وابستگی به وجود می‌آورد. 

حضرت امام خمینی(ره) بر استقلال اقتصادی به عنوان یک ضرورت تأکید کرده‌اند تا آنجا که ایشان دستیابی به استقلال اقتصادی حتی با تحمل هزینه اجتماعی محاصره اقتصادی را سودمند می‌دانند و می گفتند:« این محاصره اقتصادى را که خیلى از آن میترسند، من یک هدیه‏‌اى می‏دانم براى کشور خودمان، براى اینکه محاصره اقتصادى معنایش این است که «ما یَحْتاج»ما را به ما نمیدهند. وقتى که ما یحتاج را به ما ندادند، خودمان می‏رویم دنبالش‏. »(صحیفه امام، ج‏14، ص:115 و 116) و یا در جای دیگر « [. . . من اعتقادم این است , که انسان اگر با هر زحمت و مرارتی زندگی کند و زندگی‌اش مال خودش باشد, مستقل باشد. . . و نان جو خودش را بخورد. . . ارزشش صدها مقابل این است که انسان در آپارتمان‌های عظیم بنشیند و دستش , پیش دیگران دراز باشد] (صحیفه نور, ج 14. 285. ) و نیز می‌فرمایند:« من دست و بازوى همه کسانى که بى‏ ادعا و مخلصانه درصدد استقلال و خودکفایى کشورند را مى‏ بوسم‏. »(صحیفه امام، ج 21، ص 233)

[آیا برای مسلمانان جهان ننگ نیست که با این همه سرمایه‌های انسانی و مادی و معنوی , با داشتن مکتب مترقی و پشتوانه الهی , تن به سلطه قدرتمندانه مستکبر و دزدان دریایی و زمینی قرن می‌دهند] (صحیفه نور, ج 15. 125. )مسلمین , نباید تحت سلطه کفار باشند خدای تبارک و تعالی , برای هیچ یک از کفار سلطه بر مسلمین قرار نداده است و نباید مسلمین ,این سلطه کفار را قبول کنند. (صحیفه نور, ج 16. 37 )» 

سخن اخیر ایشان دقیقاً ترجمانی از آیه مبارکه 141سوره شریفه نساء است که می‌فرماید:« وَ لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرینَ عَلَى الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً» گویا ژاپنی‌ها که مسلمان نیستند این آیه را از برخی از این رجال سیاسی ما که ادعای مسلمانی دارند! بهتر فهمیده‌اند. . . اصولاً طبق این بیان ترس دولت فعلی از تحریم، ناشی از همین غفلت بزرگ است. همین تحریم‌ها ما را در این سه دهه تا به اینجا رسانده است. 

تحریم بیگانه را باید نعمتی بدانیم که با گران‌تر کردن هزینه مبادلات ما با دنیای خارج برای ما به منزله یک برنامه جبری حمایتی است که جایگزین سوء مدیریت اقتصادی ما در غفلت از حمایت از تولید داخلی شده است. 

حمایتی که می‌توانست از طریق تعرفه‌های گمرکی، محدودیت‌های کمی، استانداردهای کیفی و غیره انجام شود و نشده، حال دشمن احمق ناخواسته به‌جای دوستان نادان این حصار را برای ما به وجود آورده است. جالب‌توجه است که از بین بیش از 300 تعرفه، تعداد تعرفه‌های بیش از 10 درصد کالاهای غیرضروری از انگشتان دست کمتر است. 

حصاری که غربی‌ها به توصیه "فردریک لیست" اقتصاددان آلمانی، بیش از 250 سال است بر اقتصاد غربی‌ها بر روی واردات از بیگانه گذاشته شده تا از صنایع خود حمایت کنند. 

لذا ملاحظه می‌شود که صنایع و فنونی که در پس آن قراول تحریم بیگانگان غربی قرار داشته مانند صنایع نظامی و هسته‌ای، هوافضا، نانو، سلول‌های بنیادی، داروسازی، سدسازی، سیلو سازی امروزه بیش از سایر صنایع پیش رفته شده‌اند. آیا این پیشرفت در زمان تحریم نبوده است؟ امام خامنه‌ای(حفظه الله تعالی) در بیانات اخیر در جمع کارگران به این مهم به خوبی اشاره فرمودند. 

دلیل عقب‌ماندگی در سایر فعالیت‌ها ناشی از عدم عزم مدیریت و نبود مدیریت جهادی است. در بخش کشاورزی نیز مصیبت از همین فقدان مدیران جهادی است. که اکنون حتی معنای تنظیم بازار را نیز نمی‌فهمند. 

وقتی پست‌های کلیدی به افرادی داده میشود که سابقه سیاسی و مواضع آنها بر همگان مشخص است! دیگر نه حرف امام و نه حرف رهبری در جان آن‌ها اثری ندارد. نه به فکر افزایش بهره‌وری نهاده‌هایی مانند آب‌وخاک و نه ترویج بذر اصلاح‌شده و نه اصلاح نظام مکانیزاسیون و نه الگوی کشت و نه به فکر خودکفایی در صنعت و سایر فعالیت‌ها هستند و نه آن‌ها را می‌فهمند و عرصه را نیز جولانگاه کسانی می‌گذارند که چشم‌بسته و کورکورانه«طرح نکاشت» می‌دهند و یا در محافل رسمی و غیررسمی خودکفایی را مزخرف می‌دانند خواه آنکه جهل مرکب خودشان باعث این کوری دل و قلب آن‌ها شده است. (صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ - آيه 170 سوره بقره) 

اینان حتی به دروغ برای کسب رأی در مجلس نیز قول خودکفایی در محصولاتی چون غلات و گندم دادند ولی در آخر تو زرد از آب درآمدند و معلوم شد که مقصود آنان نان و نوا بوده و نه خدمت به مردم مستضعف که حضرت امام خمینی (سلام الله علیه) آن‌ها را ولی‌نعمت خود می‌دانستند. 

این افراد.... واردات در ازای صادرات نفت خام را و فقط مصرف کردن را می‌فهمند و نه چیز دیگری. برای حل مشکل عدم بهره‌وری آب عدم کاشت را پیشنهاد می‌دهند یعنی چه؟ یعنی بجای حل مسئله راحت‌ترین راه پاک کردن صورت مسئله است.
 
 به جای پیشنهاد برای افزایش بهره‌وری آب با انواع ابزار نوین که مصرف آب را تا 70 درصد کاهش می‌دهد و تولید را تا 200 درصد افزایش می‌دهد می‌گویند پول بی‌زبان فروش نفت خام به دشمن را که اکنون حتی این را نیز به ما نمی‌دهند و بر ما منت می‌نهند، خرج کشاورزان و بیکار کردن آن‌ها کنیم تا مشکل کم‌آبی دریاچه ارومیه و بعداً 307 دشت دیگر کشور را که بنا به قول وزیر نیرو دچار کاهش ورودی هستند، حل کنیم! خدا عاقبت این ملت را با این مشاوران ریاست جمهوری یازدهم!!! به خیر کند. 

حضرت امام خمینی(ره) ریشه این مصیبت را در سطح بالاتری می‌بینند ، می‌فرمایند: «این مصیبت بزرگى که بر ایران و ممالک شرقى، مطلقاً، وارد شده است که گوششان به این است که غربی‌ها چه مى‏ کنند و چه مى‏گویند و چه عمل مى ‏کنند، و خودشان را از دست به‌کلی داده‏‌اند. استقلال فکرى خودشان را، محتواى خودشان را، ازدست‌داده‌اند. این ضررى است که بالاتر از ضرر نفت.. است.
 
این را باید فرهنگ جبران بکند که فرهنگ ما طورى باشد که بعد از انشاء اللَّه چند سال دیگر افرادى که از فرهنگ بیرون مى‏‌آیند یک افرادى متکى به نفس که خودشان را ببینند؛ نه تبع ببینند؛ نه دنباله ببینند؛ و گمان کنند که هر چه آن‌ها کردند، ما باید دنبال آن‌ها باشیم‏. »( صحیفه امام، ج‏9، ص: 75) 

در این سخن، حضرت امام زیان فقدان اعتماد به نفس و باور به پیشرفت را از زیان مسئله نفت بالاتر می‌داند و بر این اعتقاد است که اعتماد به نفس و باور به رشد باید به شکل نهادی و به صورت فرهنگ در جامعه ریشه پیدا کند تا زمینه استقلال اقتصادی را فراهم سازد. 

در جایی دیگر، حضرت امام به طور َشفاف اعتماد به نفس را از زاویه توانمندی‌های انسان ایرانی در مقایسه با سایر ملل مورد تأکید قرار می‌دهند و می‌فرمایند: «آن‌هایی که این صنعت‌های بزرگ را درست کردند، آن‌ها هم انسان‌های یک سر و دوگوشی هستند که مثل سایر انسان‌هایند، منتها قبل از ما بیدار شدند و ما را خواب کردند. قبل از اینکه ما بیدار بشویم آن‌ها بیدار شدند.
 
و همّ خودشان را صرف این کردند که با ایادى خودشان مستقیماً یا به غیرمستقیم ما را غافل کنند. ما را خواب کنند و به ما تزریق کنند به اینکه شما نمى‏ توانید. حتى تزریق کنند که شما نمى‏ توانید حکومت کنید. شما نمى‏ توانید یک حکومت صحیح داشته باشید. شما نمى‏ توانید یک نظام صحیح داشته باشید. شما نمى ‏توانید یک صنعتى داشته باشید. » ( صحیفه امام، ج‏13، ص: 534) 

در اینجا حضرت امام خطر مرعوب شدن ملت‌ها در مقابل سایر جوامع را مانعی برای استقلال اقتصادی ذکر می‌کنند و ضرورت اعتماد به نفس و باور به پیشرفت را خاطرنشان می‌سازند لذا می‌فرمایند: «ما تا بناى بر این نگذاریم که خودمان هم یک آدمى هستیم براى خودمان مى ‏توانیم کار کنیم، ما به آن نان جوى که خودمان درست کنیم تا بناى بر این نگذاریم که همان نان جو را مى‏ خوریم و از خارج نمى‏ خواهیم، نمى‏ توانیم درست کنیم کار خودمان را تا بناى بر این نگذاریم که همان منسوجاتى که خودمان درست مى‏ کنیم کافى‏‌مان هست منسوجات ما ترقى نمى‏ کند. و ما باز تابع غیر باید بشویم، و دستمان پیش غیر دراز بشود. »( صحیفه امام، ج‏11، ص: 222)

طبق برآورد نگارنده سطح خودکفایی محصولات کشاورزی در سال 1385 به بیش از 92 درصد رسیده بود. این در حالی است که بخش عظیمی از ارزش افزوده بخش کشاورزی خودمصرفی است و یا بازاری برای آن تعریف نشده و در محاسبات تولید ناخالص ملی نمی‌آید. در دوره مدیریت یک فرد جهادی به عنوان مجری طرح گندم در تولید گندم نیز توانستیم بیش از نیاز مصرفی تولید کنیم. 

دلیل این افت بعدی را باید در ناپایداری برنامه خودکفایی جستجو کرد. زیرا مستلزم پیاده‌سازی الگوی بهره‌وری آب و سپس الگوی کشت بوده است. طبق برآورد کارشناسی خبرگان زراعی، حتی با تغییر الگوی کشت جو و گندم می‌توان بدون افزایش سطح و تنها با جایگزینی سهم دیم گندم و اختصاص آن به جو و اختصاص سهمی از زمین‌های آبی جو به کشت بیشتر گندم می‌توان در تولید هر دو محصول خودکفا شد. با افزایش بهره‌وری آب میزان تولید به بیش ز 5/ 2 برابر فعلی رسد که حتی جمعیتی بیش از 150 میلیون نفر را می‌توان تغذیه نمود. 

در برنامه‌های پنج‌ساله نیز تأکید شده که يكي از مهم‌ترین اهداف بخش دسترسي به خودکفایی و خوداتکایی در محصولات كشاورزي است. اين شاخص از جمله آمال و آرزوهاي حضرت امام خمینی(ره) و حضرت امام خامنه‌ای(حفظه الله تعالی)و انقلاب اسلامي است. اهميت هدف‌گذاری اين شاخص به اين دليل است كه با مقوله امنيت غذايي و امنيت سياسي و اقتصادي كشور گره خورده است. 

سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد (فائو F. A. O. ) نيز اين شاخص را براي كليه ملل ، بخصوص کشورهای در حال توسعه هدف‌گذاری كرده است. لذا در تعریف با دو واژه ناامنی و امنیت غذایی زیاد برخورد می‌کنیم جایی که« ناامنی غذایی (Food insecurity): وضعیتی است که مردم امکان دسترسی امن به مقادیر کافی از مواد غذایی سالم و مغذی برای رشد طبیعی و توسعه و یک زندگی فعال و سالم ندارند. این امر ممکن است به دلیل در دسترس نبودن مواد غذایی، قدرت خرید ناکافی، نامناسب بودن نظام توزیع و یا استفاده ناکافی از مواد غذایی در سطح خانگی باشد. غذای غیرسالم، شرایط بد سلامت و بهداشت و نامناسب بودن مراقبت و شیوه‌های تغذیه از علل عمده ضعف تغذیه هستند. وضعیت ناامن غذایی ممکن است مزمن، فصلی یا موقتی باشد. »

و همچنین «امنیت غذایی(Food Security) : وضعیتی است که همه مردم، در همه زمان‌ها، باید بتوانند از نظر فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی به اندازه کافی، سالم و مغذی به مواد غذایی دسترسی داشته باشند و نیازها و ترجیحات غذایی خود را برای یک زندگی فعال و سالم نمایند. بر اساس این تعریف، چهار بعد امنیت غذایی را می‌توان شناسایی کرد: دسترسی به مواد غذایی، دسترسی اقتصادی و فیزیکی به مواد غذایی، استفاده از مواد غذایی و ثبات در طول زمان. » این سازمان بیش از30 شاخص برای امنیت غذایی در چهار گروه به دنیا معرفی کرده است. 

به‌رغم پذيرش اصول منطقي مزيت مطلق و نسبي ، آنچه مخالفين اين اهداف را دچار اشتباه كرده اشتباه در محاسبات هزينه تمام‌شده توليد محصولات اساسي است. اينان عمدتاً درك كاملي از متغیرهای سياسي و امنيتي و اجتماعي در تابع هدف ندارند. لذا تنها در محاسبات خود هزینه‌های اقتصادي و آشكار توليد را می‌آورند. 

حال آنكه «هزينه اجتماعاً لازم» توليد شامل معدل كليه هزينه اجتماعي ، سياسي و امنيتي و اقتصادي بايد باشد. به همين دليل مخالفين دچار «توهم هزينه» هستند. موقعيت ژئوپلیتیک پلتيك، سياسي ويژه ، قطب علوم الهي در عالم ، قطب ظلم‌ستیزی و ملجأ مظلومان ، الگو شدن در عالم اسلام و امثال آن‌ها از ايران يك ابرقدرتی حقيقي ساخته كه در طول اين سه و نیم دهه موج‌آفرین ترين و جريان ساز ترين كشور و ملل دنيا شده است. تجارب معاندت عالم استكبار و ظلم در طول سه دهه سند آشكار و روشني بر اين مدعا است. 

بنابراين ساده‌انگاری است اگر تصور شود كه متغیرهای تأثیرگذار بر توليد محصولات اساسي تنها اقتصادي بوده و هستند. لذا با اين پشتوانه منطقي هدف‌گذاری خودکفایی و خوداتکایی بايد ادامه يابد. توهم دوم ناشی از عدم درک ضرورت خوداتکایی است. 

اگر یک کشور در بازار جهانی قدرت تولید و صادرات چند کالای اساسی داشته باشد هیچ‌وقت مرعوب قدرت چانه گذاری صادرکنندگان این کالاها و سایر کالاهای اساسی در بازار جهانی نمی‌شود. لذا با این اهرم و چکش تعادل از حالت چانه پذیری محض خارج می‌شود. لذا فراتر از خودکفایی خوداتکایی و تولید مازاد چند محصول اساسی باید در برنامه ما قرار گیرد. 

توهم سوم اینان همان است که گفته شد هنوز متأسفانه بسیاری از آقایان درک این را پیدا نکرده‌اند که مشکل اساسی ما پایین بودن بهره‌وری به ترتیب نهاده‌هایی مانند آب، بذر، کود و سرمایه است. در حالی که حتی ارقام برنج مقاوم به شوری و خشکی و با قابلیت کشت دیم معرفی شده، معلوم نیست چرا این ارقام ترویج نمی‌شوند و یا چرا ارقام قدیمی گندم که اکنون مقاومت خود را از دست دادند با ارقام جدید معرفی شده مراکز تحقیقاتی ما جایگزین نمی‌شوند. 

مشکل بعدی که توهم چهارم را برای برخی آنها ایجاد کرده قطع ارتباط ولایی و دستوری با نظام بهره‌برداری است. نه برنامه و الگویی برای آب و نه برای کشت و نه برای ایجاد تشکل‌های جدید با حمایت کافی با استفاده از دانش‌آموختگان کشاورزی و نه برنامه برای تجهیز اراضی و سرمایه‌گذاری زیر بنایی و نه انتقال فناوری سر مزرعه و غیره مشاهده نمی‌شود. 

ترویج را در دوره‌های قبل تعطیل کردند و الآن به این نتیجه رسیده و به فکر استخدام 10000 نفر ناظرین مزرعه افتاده‌اند. با این برنامه‌های نابسامان و ابن‌الوقتی، پایداری در تولید و افزایش تولید اتفاق نمی‌افتد. 

مشکل دیگر، نظام حمایتی قیمت تضمینی و خرید تضمینی است. هنوز قادر به درک این نیستند که قیمت واقعی ارز در بازار بیش از قیمت دولتی دریافتی بابت واردات محصولات کشاورزی است و متأسفانه این غفلت سبب می‌شود که اولاً قیمت تضمینی بسیار پایین‌تر از قیمت وارداتی باشد، و یا دیر اعلام می‌شود و یا دیر پرداخت می‌شود و یا با معیار کیفیت محصول خریداری نمی‌شود و یا با منت و اذیت کشاورزان در تخمین افت مفید و غیرمفید است و یا دلالان را به بهانه خصوصی‌سازی خرید محصولات به جان کشاورز می‌اندازند. و. . . 

اگر تنها این درک ایجاد شود که به دلایل سیاسی، امنیتی، اقتصادی درازمدت، اجتماعی فرهنگی و اشتغال، ارزش تولید یک کیلوگرم در داخل سه برابر ارزش واردات این کالا از خارج است من‌بعد شاهد این خسّت در معامله با کشاورزان خود و ولنگاری و تبذیر در برابر بیگانگان نخواهیم بود. 

در پایان به برخی از یافته‌های سازمان فائو که از ترجمه کتاب «کشاورزی در جهان به‌سوی 2030-2050» که اخیراً توسط موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی و اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی ترجمه و منتشرشده، اشاره می‌شود :«-تراز تجاری غلات در کشورهای در حال توسعه در سال 2050 برابر با منفی 196 میلیون تن برآورد شده است- در مقابل تراز تجاری غلات در کشورهای توسعه‌یافته در سال 2050 برابر با مثبت 197 میلیون تن برآورد شده است:-تراز تجاری گندم در کشورهای در حال توسعه در سال 2050 برابر با منفی 113 میلیون تن برآورد شد است.

-تراز تجاری شیر و محصولات لبنی در کشورهای در حال توسعه در سال 2050 برابر با منفی 25 میلیون تن برآورد شده است. - تغییرات اقلیمی، خشکسالی ها کمبود منابع تولید و وضعیت منابع آبی به ویژه در کشورهای خشک و نیمه‌خشک غرب آسیا ، کاهش سرانه زمین قابل‌کشت در آینده، افزایش جمعیت و تقاضا برای غذا در جهان وضعیت ویژه‌ای را در بازارهای محصولات کشاورزی تجربه خواهد کرد. » 

این در حالی است که طبق پیش‌بینی این سازمان جهانی هر دو گروه کشورهای در حال توسعه و توسعه‌یافته با افزایش جمعیت و تقاضای محصولات کشاورزی مواجه خواهند بود. 

حال این سؤال از متولیان بخش کشاورزی و تکنوکراتهای کوته‌بین مطرح است با چه معادله‌ای فکر می‌کنید در آینده همچنان دروازه صادرات دیگران به‌سوی ایران باز است؟ حتی اگر موانع سیاسی نباشد. حتی در ادبیات سه دهه پیش نیز صحبت از اشباع بهره‌برداری از زمین‌های کشت و تغییر کاربری زمین و از رده خارج شدن بسیاری از صادرکنندگان از جرگه صادرکنندگان آینده سخن رفته و هشدار داده‌اند. 

ولی گویا بعضی خود را به خواب زده‌اند و با صدای توپ و موشک نیز بیدار نمی‌شوند. لذا اگر هم ما ناچار به واردات باشیم باید احتمال نبود صادرکننده را نیز در برنامه خود در نظر داشته باشیم. و. . . در آخر باز در جهت تأکید بر ضرورت خودکفایی در بخش کشاورز و سایر بخش‌ها و رفع وابستگی به بیگانگان به یک بند دیگر از کلام نورانی حضرت امام خمینی(سلام الله علیه) اشاره می‌شود که فرمود:« برای ما عیب است و بنشینیم و دیگران نان ما را بدهند». . . والسلام- 13اردیبهشت 1394

دکتر عبدالمجید شیخی عضو هیئت‌علمی، کارشناس اقتصاد، استاد دانشگاه

 

منبع: مشرق


94/2/13 - 12:18 - 2015-5-3 12:18:13





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن