واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 7 چالش پیش روی شوراها روزنامه خراسان در ویژه نامه خراسان رضوی شماره 2989 روز چهارشنبه یادداشتی به مناسبت روز شوراها با عنوان " 7 چالش پیش روی شوراها" به قلم "حمیدرضا ناسخ " به چاپ رسانده است.
در نهم اردیبهشت ماه سال 1378اولین دوره شوراها به طور رسمی فعالیت 4 ساله خود را آغاز کرد و از آن پس شوراها به عنوان نهادی برخاسته از متن مردم توانست تا حدود زیادی جای پای خود را برای اداره امور شهر و روستا باز کند.
اگرچه از آن زمان تاکنون 4 دوره از فعالیت شوراها می گذرد ولی هنوز این نهاد به جایگاه واقعی خود در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها نرسیده است و این موضوع در شهرستان ها، شهرهای کوچک و روستاها بیشتر نمایان است، علت آن هم بیشتر به مشخص نبودن وظایف و اختیارات شوراها و طرز تلقی که نهادهای دولتی از این وظایف و اختیارات دارند، باز می گردد، موضوعی که سبب شده است نهادها و سازمان های دولتی آن گونه که شایسته است با شوراها همکاری نکنند و حتی استانداری ها، فرمانداری ها و بخشداری ها نیز در زمینه تصویب یا تصویب نشدن مصوبات شوراها با این نهاد دچار اختلافاتی شوند.
از سوی دیگر آشنا نبودن برخی از اعضای شوراها با وظایف و اختیارات خود سبب شده که برخی از شوراها به خصوص در جوامع کوچک تر برای خود اختیارات حداکثری متصور شوند که این موضوع نیز سبب اختلاف آن ها با دوایر دولتی شده و به واسطه همین اختلاف بسیاری از امور بر زمین بماند.
اما موضوع مهمی که همواره دغدغه اصلی شوراها بوده و سبب تاثیرگذاری بر کارکرد این نهاد شده است همانا نداشتن استقلال مالی این نهاد است به گونه ای که شوراها را برای اجرای مصوبات خود و اداره امور شهر یا روستا نیازمند به نهادهای دولتی می کند و تا وقتی چنین است نمی توان انتظار داشت که شوراها استقلال واقعی در تصمیم گیری ها داشته باشند.
از دیگر سو در جوامع کوچک تر و به خصوص شهرهای کوچک و روستاها شوراها اگرچه همه کاره شهر و محل خود به شمار می روند اما همین نهاد چه بسا باید راه را برای حضور یک شرکت یا نهاد دولتی هموار کند و متحمل هزینه هم بشود و خلاصه یکی دیگر از مواردی که کارکرد شوراها را تحت تاثیر قرار می دهد نحوه انتخاب اعضای شوراها در جوامع کوچک تر است به عنوان مثال انتخاب عضو یا اعضای شورا براساس طایفه گرایی یکی از آفات مهم برای شوراها به شمار می رود.
براین اساس ممکن است به واسطه همین دیدگاه عضوی انتخاب شود که معتقد به خردجمعی نیست.
نگاه محلی برخی اعضای شوراها نیز مانع توسعه همه جانبه یک منطقه می شود.
و کلام آخر این که سیاست زدگی مانع اصلی انجام وظایف شورایی است که متاسفانه این موضوع هم در شهرهای کوچک و بزرگ و هم تا حدودی در روستاها نمایان است و سبب دورشدن شوراها از اهداف اصلی می شود که در قانون اساسی بارها به آن اشاره شده است.ک/1
7496
09/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]