واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ثبت مسجد جامع روستای سویناس مهاباد در فهرست آثار ملی مهاباد - ایرنا - مسوول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد گفت: مسجد جامع روستای سویناس پس از طی تشریفات قانونی به عنوان هشتاد و هشتمین اثر تاریخی فرهنگی این شهرستان در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آرش شهابی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پرونده این اثر تاریخی سال گذشته به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شده بود که بعد از بررسی های لازم رای به ثبت آن با شماره 31195 داده شد.
وی گفت: پیش از این 87 اثر این شهرستان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده بود که با ثبت این اثر شمار آثار این شهرستان به 88 اثر رسید.
شهابی اضافه کرد: تعداد 20 اثر دیگر نیز جهت انجام تشریفات قانونی به اداره کل میراث فرهنگی استان ارسال شده تا برای بررسی به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شود.
روستای سویناس از توابع بخش خلیفان شهرستان مهاباد است.
این روستا در محدوده دهستان کانی بازار قرار دارد و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت آن 394 نفر است.
پلان قبلی این مسجد از خشت بوده که بعد از تخریب و از روی نقشه قبلی و بدون تغییر و با مصالح سنگی ساخته می شود.
مسجد سویناس دارای پلانی تقریباً مربع شکل به مساحت 319 مترمربع با یک در ورودی است که با توجه به نوع اقلیم منطقه و به تبعیت از آن در جبهه جنوبی تعبیه شده است.
این بنای یکپارچه سنگی دارای فضای ایوان ستوندار، شبستان، شبستان زنانه و انبار سوخت با فرمی شبیه به خانه های روستا و با فضایی ستون دار و ارتفاعی بیشتر ساخته شده است.
در جبهه جنوبی مسجد ایوانی ستوندار با شش ستون چوبی و دو ستون سنگی قرار دارد که این دو ستون ابتدا به صورت سنگی بوده اند که یکی از آنها که تخریب می شود از آجر جهت مرمت آن استفاده می کنند.
شبستان این مسجد دارای سه پنجره، پنج طاقچه، دو کمد، یک ورودی و چهار ستون می باشد.
از زیباترین بخش های مسجد وجود ستون ها و سرستون های چوبی به شکل ایونیک و متشکل از بالشتک، طوماری و پایه است که تقلیدی از شیوۀ ایونیایی واقع در آسیای صغیر ( ترکیه ) می باشد.
پوشش فضای داخلی شبستان با کاه گل اندود شده و سقف مسجد نیز به صورت تیر چوبی و قرنیز سنگی می باشد.
شبستان زنانه نیز در شرق مسجد قرار دارد و احتمال دارد که بعدا الحاق شده باشد که عرض پنجره های این این قسمت دو متر با اندود گچی است که بر روی کاه گل کشیده شده است.
کف مسجد قبلاً سنگ چین بوده که اخیراً به صورت سیمانی درآمده است.
این مسجد متعلق به اواخر دوره قاجار بوده و بنا گفته مردم محلی این مسجد توسط ارباب این روستا احداث شده است.
شهرستان مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و از شهرهای تاریخی استان به شمار می رود.
6185/6008
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]