واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پیشگیری از رشد جمعیت پشه خاکی در کنترل بیماری سالک موثر است ایلام - ایرنا - رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه درمان بیماری سالک تنها 20 درصد موفقیت آمیز است گفت: تنها راه کنترل و مبارزه با این بیماری، پیشگیری از رشد و افزایش جمعیت پشه خاکی است.
به گزارش ایرنا، دکتر علی دل پیشه روز دوشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته سلامت با اشاره به اینکه افزایش موارد ابتلا به این بیماری منحصر به این استان نیست، اظهار کرد: نابودی پشه خاکی بعنوان عامل انتقال این بیماری با سمپاشی های معمولی وجود ندارد.
وی تردد میلیونی زوار در ایام اربعین حسینی سال گذشته و زلزله 6.2 ریشتری آبدانان بعنوان عوامل افزایش آمار ابتلا به سالک در این استان دانست و افزود: البته عوامل خطرساز دیگری همچون نخاله های ساختمانی و زباله در اطراف محل سکونت نیز ابتلا به این بیماری موثر است.
دل پیشه ادامه داد: کنترل و پیشگیری از بیماری سالک به تنهایی در توان سیستم بهداشتی استان نیست و باید تمامی دستگاه ها و ارگان ها در این زمینه با دانشگاه علوم پزشکی همکاری کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام سپس در خصوص آخرین وضعیت طرح تحول نظام سلامت گفت: سال گذشته در راستای اجرای این طرح، یک میلیون ویزیت توسط 200 پزشک متخصص در رشته های مختلف در استان انجام شد.
وی با بیان اینکه 800 پرستار، 400 پیراپزشک و 200 نیروی فوریت های پزشکی در طرح تحول نظام سلامت این استان فعالیت دارند، افزود: در این مدت همچنین 58 هزار مورد بستری، 35 هزار عمل جراحی و 400 زایمان طبیعی رایگان در استان انجام شده است.
به گفته وی، 20 پزشک فوق تخصص در رشته های مختلف در استان ایلام فعالیت می کنند و برای نخستین بار در استان، پزشک متخصص طب اورژانس نیز بکارگیری شده است.
دل پیشه تاکید کرد: در راستای طرح تحول نظام سلامت، در کلینیک های تخصصی با قیمت مناسب و کیفیت مطلوب به شهروندان ایلامی خدمات بهداشتی و درمانی ارایه می شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: تا پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، وضعیت نابسامانی بر حوزه درمان و تجهیزات پزشکی در استان حاکم بود و بیماران متضرر می شدند.
دل پیشه افزود: با اجرای طرح تحول نظام سلامت میزان پرداختی بیماران به هفت درصد و کمتر رسیده و ارتباط مالی پزشک و بیمار به کمترین میزان کاهش یافته است.
وی ادامه داد: این طرح با وجود موفقیت های فراوان با مشکلاتی هم مواجه است و دریافت کنندگان و ارایه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی باید مشکلات این طرح بزرگ را شناسایی و در راه رفع آن تلاش کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه بهداشت کاران دهان و دندان در این دانشگاه بکارگیری شده اند، گفت: 2 درمانگاه تخصصی و کلنیک دندانپزشکی با 28 متخصص دندانپزشک در راستای طرح تحول نظام سلامت در استان راه اندازی می شود.
وی یادآور شد: چهار منطقه حاشیه ای در شهر ایلام شناسایی شده که در این مناطق افراد با درآمد پایین و سطح اقتصادی، اجتماعی ضعیف اسکان دارند که دولت باید بهبود وضعیت شرایط زندگی این اقشار را در دستور کار قرار دهد چون افزایش ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در این مناطق یک نیاز اساسی است.
دل پیشه نقش بی بدیل رسانه ها در اشاعه فرهنگ سلامت، توسعه مفاهیم آن و آموزش مسایل بهداشتی و ورودشان به حوزه سلامت جامعه را مهم ارزیابی کرد و خواستار همکاری و همراهی رسانه ها با متولیان حوزه سلامت شد.
وی یادآور شد: زندگی امروزی در سایه گسترش روز افزون فناوری ها با گذشته تفاوت های بسیاری دارد و همین امر در تغییر سبک زندگی و تغذیه افراد تاثیر گذار شده است.
یکم تا هفتم اردیبهشت بعنوان هفته سلامت نامگذاری شده و شعار امسال این هفته تغذیه سالم از مزرعه تا سفره است.
براساس اعلام منابع پزشکی ، سالک یا لیشمانیوز پوستی (نام های رایج در افغانستان: سال دانه یا دانه سال) شایع ترین نوع بیماری پوستی لیشمانیاز است که بر اثر گزش جنس ماده نوعی پشه خاکی به انسان منتقل می شود عامل این بیماری انگلی به نام لیشمانیا است.
سالانه ۱۹ هزار مورد ابتلا به سالک در ایران ثبت می شود .
توصیه های عمومی روش های پیشگیری از سالک:
هنگام خوابیدن در فضای آزاد از پشه بند استفاده شود، روی درها و پنجره های ورودی تورهای بسیار ریز نصب شود.
از نگهداری دام و طیور در منازل خودداری شود، از انباشتن و ریختن خاکروبه و نخالهٔ ساختمانی زباله و کودهای حیوانی در مناطق مسکونی اجتناب شود، بهسازی محیط و ترمیم محل استراحت و رشد و تکثیر پشه (شکاف دیوارها) بطور دقیق و صحیح صورت پذیرد، از رها شدن فاضلاب ها در معابر خودداری شود.
6032/6034
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]