واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تئاتر پر حاشیه در شهر مشهد مشهد - ایرنا - نمایش «نمایشگاه لودلو» نوشته لندفورد ویلسون به کارگردانی مهدی ضیاء چمنی که از 16 فروردین ماه در سالن بهار مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه رفته بود باعث به وجود آمدن انتقاداتی شد.
نگاهی اجمالی و سریع به رویدادهای سال 1393 نشان می دهد که تئاتر خراسان رضوی در آستانه تحولی بزرگ قرار گرفته که می تواند آینده ای روشن را فرا روی قرار دهد نشانه این تحول را می توان در توجه جدی و مناسب مخاطب به تئاتر جستجو کرد.
بنظر می رسد که طی چند سال گذشته تئاتر توانسته است آهسته ولی پیوسته در سبد اوقات فرهنگی و هنری خانواده ها جا باز کند و به عنوان یک نیاز مخاطبان فرهیخته را جلب کند این جذب مخاطب شاید به عواملی چند باز می گردد که باید به آن توجه شود.
قطعا تحولات شکل گرفته در حوزه تئاتر بسیاری از هنرمندان را امیدوار کرده اما عده ای با نگاه های کاملا سیاسی و حزبی جریان پرشتاب تئاتر خراسان رضوی را زیر سووال می برند.
در روزهای گذشته، اجرای تئاتر "نمایشگاه لودلو" در مجتمع فرهنگی- هنری امام رضا (ع) مشهد انتقادات زیادی را برانگیخته است.
یکی از نکات بسیار مهم که در جو سازی های چند روز گذشته توسط برخی از رسانه ها نسبت به عملکرد ارشاد در حوزه صدور مجور برای اجرای این تئاتر ارائه شد این موضوع است که برخی از مسوولان و نمایندگان مجلس بدون اطلاعات کافی از اجرای این نمایش انتقادات خود را مطرح کرده اند.
نمایش نامه نمایشگاه لودلو نوشته لندفورد ویلسون در سال 1393 توسط انتشارات زلال اندیشه چاپ و منتشر گردیده و علاوه بر آن این نمایش در سی وسومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر پس از انتخاب متن و بازبینی دبیرخانه جشنواره در بخش تجربه های نو پذیرفته و اجرا گردید که خود نشان از تایید صلاحیت اجرای آن می باشد.
مخاطبان این تئاتر بر این عقیده اند که این نمایش به دنبال تصویرکشیدن جامعه فاسد امریکا است.
* رضایت مردم از اجرای تئاتر نمایشگاه لودلو
عطا حسینی یکی از تماشاگران این تئاتر گفت: این نمایش توانست به خوبی نقاط منفی جامعه غربی را به نمایش بگذارد و به نظر من نکات بسیار ارزشمندی را به مخاطبان منتقل کرد.
وی خاطر نشان کرد: این تئاتر توانست از لحاظ جلوه های هنری نیز جلوه های خوبی را به مخاطبان منتقل کند.
ابوالفضل بیمکر یکی دیگر از تماشاگران نیز با ابراز رضایت از اجرای این تئاتر تصریح کرد: این تئاتر توانسته بدرستی و از زبان هنر انتقادات خوبی را به نظام غربی وارد کند.
وی اظهار داشت: اجرای این تئاتر می تواند نتایج بسیار مثبتی را از جمله آشنایی جوانان با نظام سرمایه داری غربی داشته باشد.
علاوه بر اینکه این تئاتر توانسته نظر مخاطبان را به سمت خود جذب کند مسوولان ارشاد خراسان رضوی نیز از این تئاتر حمایت می کنند.
به نظر می رسد برخی از جریان های سیاسی در نظر دارند بسیاری از فعالیت های فرهنگی را به حوزه تئاتر ارتباط دهند.
* عده ای با حب و بغض سیاسی تئاتر استان را زیر سووال می برند
کیوان صباغ رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی نیز گفت: یک جریانی به صورت نادرست و ناصحیح شکل گرفته و تحت لوای مبانی سیاسی حوزه تئاتر را زیر سووال می برند.
وی با تاکید بر اینکه این تئاتر مجوزهای لازم را از نهادهای نظارتی در استان و کشور کسب کرده است تاکید کرد: هنرمندان استان خراسان رضوی بهتر از هرکسی با خطوط قرمز نظام آشنا هستند و قطعا در اجراهای خود تمامی مسائل را رعایت می کنند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی گفت: گواه این موضوع 65 هزار تماشاگری بوده اند که در سال گذشته تئاترهای استان را دیده اند و با رضایت کامل نسبت به مسائلی که در آن مطرح می شود از تئاترها یاد می کنند.
وی خاطر نشان کرد: پشت تمامی این انتقادات یک جریان مخرب سیاسی قرار گرفته است.
صباغ با تاکید بر اینکه برخی از انتقادات مطرح شده کذب محض است گفت: در سال همدلی و هم زبانی باید رسانه های مختلف از فعالیت های هنرمندان حمایت کنند نه اینکه با رویکرد کاملا سیاسی فعالیت یک مجموعه را زیر سئوال ببرند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی گفت: متن نمایش ذهنیت روانی و روحی افراد زیر منگنه را نشان می دهد و این نبودن خانواده و تنهایی انسان است که در این نمایش مطرح می شود و حتی آخر نمایش هم « مادر » را صدا می کنند.
وی ادامه داد : من تعجب میکنم چرا گفتند مثلث عشقی چون در متن نمایش این نیست و بیشتر تخریب بنیان خانواده مدنظر است و البته فضا کاملا خارجی ( غیر ایرانی ) است و متن خودش تلخ است و این افراد از نظر روحی و روانی مشکل دارند.
* نمایش لودلو یک نگاه انتقادی را دنبال می کند
اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی به صورت رسمی بیانیه ای را در این زمینه منتشر کنند
در قسمتی از این بیانه آمده است: معرفی و شناخت واقعیت های جوامع غربی برای آنانکه بهشت برین خود را در تقلید کور کورانه از روش و منش غربی جستجو می کنند، بسی مهم و قابل تقدیر می باشد.
این بیانیه می افزاید: فروپاشی نهاد خانواده، روابط سرد بین اعضای خانواده، سقوط ارزش های اخلاقی، فرد گرایی، مصرف گرایی و.... موجب پریشان احوالی و بی هویتی مردم در غرب شده است.
در قسمت دیگری از این بیانیه تاکید شده است: نمایش لودلو به نویسندگی لنفورد ویلسون که نگاه نقادانه نسبت به معضلات اجتماعی جامعه غربی و مخصوصا کشور آمریکا را دارد با چنین رویکردی به روی صحنه رفته و خوشبختانه کارگردان نیز به خوبی از عهده این کار بر آمده و پیام انسانی نمایش را به مخاطب انتقال داده است.
در این بیانیه عنوان شده است: میزانسن های نمایش پر از تنش و خشونت های بین بازیگران "جامعه غربی " طراحی شده که پر از وهم زدگی و درگیری های فیزیکی است و هیچ رد پایی از معنویت در آن دیده نمی شود این نمایش که نویسنده آن یک آمریکایی است با کارگردانی دقیق و بازی های روان ، چنان اثری در جان مخاطب می گذارد که از زندگی در کشوری اسلامی ودارای تمدن وفرهنگ چند هزار ساله خشنود میشوند.
هرچند انتقادات سازنده در حوزه تئاتر می تواند گره گشا باشد اما انتقاداتی که ناشی از حب و بغض سیاسی باشد نمی تواند به تئاتر استان کمک کند.
7498/1211
گزارش: توحید آرش نیا
06/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]