واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نفس های بریده ، عواقب بی توجهی به طبیعت - فرزاد نویدی* نفس های بریده این روزهای هموطنان ساکن در استان های غربی و جنوبی کشور ناشی از بی توجهی به وضعیت محیط زیست در سال های گذشته است، چنین شرایطی بیانگر آن است نادیده گرفتن حفاظت از محیط زیست منجر به نابودی آن می شود و جبران آن یا غیرممکن و یا بسیار زمان بر وهزینه بر است.
مهمان ناخوانده ای به نام گرد و غبار عراقی از اواخر زمستان تا اواخر تابستان هر سال وارد غرب و جنوب غربی کشور می شود و گاهی تا مرکز هم پیش می رود و نفس های ساکنان این مناطق را بریده و خیال ندارد به این زودی ها از آسمان این مناطق برود.
زمانی که از حفاظت از محیط زیست اسمی برده می شود بسیاری آن را امری لوکس، تجملاتی و تشریفاتی و یا برای کلاس و پز دادن می بینند و یا اگر دولتی یا مسوولی بسیار روی آن مانور دهد می گویند قضیه سیاسی است و می خواهند کار سیاسی و شعاری سر دهند.
جدا از انگیزه های مطرح شده در حوزه محیط زیست، نگرش در ارتباط با حفاظت و نگهداری از عرصه های زیستی باید همانند تمیز نگه داشتن خانه هر فرد باشد که در صورت بی توجهی می تواند زندگی را بی کیفیت کند و آثار زیانباری به همراه داشته باشد.
برای گرد و غبار وارداتی از کشور عراق دلایلی مطرح می کنند که خشک شدن تالاب ها و رودخانه های آن کشور یکی از مهمترین این دلایل است.
سدسازی و جلوگیری از شکل گیری روان آب ها در پایین دست رودخانه ها امروز تالاب ها را خشکانده است و با هر وزیدن بادی ساکنین شهرهای جنوب غربی، غرب و شمال غرب کشور باید گرد و خاک تنفس کنند.
جدا از مشکلات بهداشتی و تنفسی، گرد و غبار عراقی بر روی روان انسان ها تاثیر می گذارد و افراد را عصبی می کند و ادامه این وضعیت تهدیدی برای زیست انسان ها و جانداران است.
به نظر یکی از اولویت های اصلی دولت در این استان ها باید اتخاذ تدابیری برای جلوگیری و یا کاهش این عارضه باشد چرا که از تنفس و هوای سالم، موضوع مهمتری نداریم.
کردستان در سال های گذشته به آب و هوای خوب و معتدل مشهور بود اما اکنون این استان با بحران بی آبی مواجه است و به خط قرمز رسیده و هوای آن نیز آلوده به گرد و غبار و در حد خطرناک است.
وضعیت ناسالم هوا در مناطق مرزی غرب و جنوب غرب کشور و ادامه این روند می تواند برخی از برنامه های توسعه ای در این مناطق را تهدید کند چرا که آب و هوا یکی از مزیت های نسبی در روند توسعه است و به مخاطره افتادن این دو موضوع مهم و حیاتی می تواند تهدیدی برای سرمایه گذاری در این مناطق باشد.
اکنون که گرد و غبار مهمان ناخوانده مردم ساکن در مرزها است و به این زودی ها نیز نمی رود جا دارد از طریق فعال کردن تشکل های غیردولتی مرتبط با حوزه محیط زیست اطلاع رسانی هایی برای کاهش اثرات سوء و عوارض ناشی از این پدیده انجام شود تا شاهد حداقل آسیب ها به افراد باشیم.
اکنون یکی از مهمترین دغدغه ها و مطالبات مردم ساکن در این مناطق از دولت، اتخاذ تدبیری برای از بین بردن کانون های گرد و غبار در کشور همسایه و یا کانون های داخلی احتمالی است و دولت نیز باید با بسیج امکانات و اعتبارات این موضوع را در اولویت برنامه های خود قرار دهد.
علاوه بر ضرر و زیان این گرد و غبار برای انسان ها، جانداران، درختان و حیوانات نیز از اثرات این پدیده در امان نیستند و چه بسا گرد و غبار همه آثار زیستی را در این مناطق از بین ببرد و یا آثاری زیانباری از خود برجای بگذارد که تا سال ها نتوان آن را جبران کرد.
استان کردستان 227 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و با هر وزش بادی هوای استان برای چندین روز ناسالم می شود و به سختی می توان نفس کشید.
* خبرنگار ایرنا مرکز کردستان
05/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]