محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842836260
کتابهای تازه تالیف فارسی، شکر نیست |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کتابهای تازه تالیف فارسی، شکر نیست
فارسی شکر است، قند است خواندن و نوشتن به این زبان اما کتاب های تازه نگارش شده زبان و ادبیات فارسی به زعم جمعی از جامعه دبیران، شیرین مزگی اش کم است.
کد خبر: ۴۹۲۲۰۷
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۵ - 18 April 2015
سونامی تغییر در نظام آموزشی ایران که 12 سال تحصیلی را دوشقه کرد و نظامی 6 - 6 آفرید، گوشه پَرش به کتابهای درسی نیز گرفت؛ نخست به ششم ابتدایی و بعد به پایههای هفتم و هشتم و از این پس نیز به سالهای بالاتر.
به گزارش جام جم، دراین سه سال نقدها فراوان بود؛ صحبت از تالیف شتابزده و تغییرات نابجای کتاب ها و سردرگمی در میان بود. صحبت ازموافقت هم بود، طرفدار نیز وجود داشت، اما باز هم غلبه با نگاه های منتقد بود، مثل آنچه درباره کتاب تازه تالیف انشا گفته شد.
فارسی شکر است، قند است خواندن و نوشتن به این زبان اما کتاب های تازه نگارش شده زبان و ادبیات فارسی به زعم جمعی از جامعه دبیران، شیرین مزگی اش کم است. جعفرخرازی، عضو سابق شورای برنامه ریزی کتاب های فارسی است و پژوهشگر و دبیر ادبیات فارسی. او به ما توضیح داد که به کتاب های فارسی هفتم و هشتم از چند منظر ایراد وارد است؛ از جمله به واسطه برخی متن های سنگینش که نشان دهنده زبان معیار ایرانیان نیست.
اشکال سنگینی برخی متن ها را رقیه قیاسی، مدرس ضمن خدمت ادبیات فارسی و دبیر این درس نیز برای ما تصویر کرد و در عین حال، جذاب نبودن بعضی از متون را نیز به این سنگینی اضافه کرد. او می گوید عضلات صورت دانش آموزان کلاسش منقبض می شود وقتی قرار است برخی درس های کتاب خوانده و مرور شده و از آنها امتحان گرفته شود.
فارسی شکر است و جذاب و پر از لطافت طبع شاعران و نویسندگان بلندآوازه سرزمین مان، اما به تحلیل خرازی و قیاسی این لطافت و صمیمیت در کتاب های فارسی هفتم و هشتم کم است. قیاسی می گوید بهتر بود اگر به کتاب، چاشنی طنز بیشتری زده می شد و خرازی تاکید می کند که شایسته بود اگر شعرها متناسب با سن و سال بچه های دوره راهنمایی انتخاب می شد ؛ شعرهایی ساده و روان که موسیقی دلنشینی دارد و در ذهن دانش آموزان حک می شود.
این خواسته چیزغریبی نیست، همان است که سال ها قبل در کتاب های فارسی وجود داشت، همان که دانش آموزان را ترغیب به زمزمه اشعار می کرد و قلبشان را به ادبیات نزدیک می کرد. اما حالا انگار این فرصت محدود شده و این پیوند، کمرنگ که به گفته خرازی، تصاویر کم جاذبه کتاب ها و صفحه آرایی نه چندان دلچسب کتاب نیز به آن دامن می زند.
رسم الخط رنگارنگ
این که زبان مادری مان را چطور بنویسیم، کلمه ها را جدا بنگاریم یا حروف را به هم بچسبانیم دغدغه خیلی از فارسی نویسان است. تفاوتی ندارد دانش آموزباشی، در دانشگاه تحصیل کنی، اهل مطالعه یا دبیر و آموزگار باشی چون این رسم الخط مشوش گرفتارت می کند و سردرگم. در کتاب های تازه تالیف فارسی هفتم و هشتم هم منتقدان ردپای این شیوه مخدوش را یافته اند، به طوری که خرازی می گوید در مواردی در یک کتاب چند رسم الخط متفاوت برای یک کلمه وجود دارد و قیاسی هم به وضع گیج کننده همزه در این دو کتاب اشاره دارد.
همزه در ذهن دانش آموزان قدیم یک علامت کوچک شبیه 6 است که روی حروف قرارمی گیرد، اما در چند سال اخیر این همزه حذف شد و جایش را به «ی» میانجی داد که بلافاصله بعد از کلمه و به شکل «ی» بزرگ نوشته می شد. اما در کتاب های هفتم و هشتم این «ی» حذف شده و دوباره بر نگارش همزه تاکید شده که یعنی دانش آموزانی که در دوره ابتدایی با «ی» میانجی آشنا شده اند، از این پس باید آن را کنار بگذارند. این رسم الخط رنگارنگ مشکل کتاب های تازه تالیف است که برای درس فارسی که درست نویسی را مشق می کند، زیبنده نیست.
نقص های دستوری
ریاضی، زبان های خارجی و دستور زبان؛ این سه در یک چیز وجه مشترک است، نداشتن جذابیت البته نه بالذات که به علت تدریس خشک و بی انعطاف آنها از مدرسه تا دانشگاه. موقع یادگیری زبان فارسی، هرچه فعل و فاعل و مفعول و مسند و نهاد است با هم قاطی می شود چون تدریس دستور زبان کمتر ریشه ای انجام می شود و نتیجه حفظ طوطی وار مفاهیم نیز بهتر از این نمی شود.
علی صابونچی، کارشناس مسائل زبانی و دستوری، کتاب های تازه تالیف فارسی را از این منظر به بوته نقد می کشد و به ما توضیح می دهد که گرچه در زبان شناسی نوین تلاش برای آسان کردن فهم دستور زبان است، اما در کتاب های فارسی همچنان بر روش های قدیمی اصرار می شود.
به گفته او در روش های نوین از نمودارها و جداول برای تشریح مسائل پیچیده دستوری استفاده می شود، همچنین از زبان شعر یا انواع بازی که جایشان در کتاب های تازه تالیف خالی است.
تکراری بودن برخی از نکات دستوری نیز ایرادی است که می توان به کتاب های هفتم و هشتم وارد کرد مثل تکرار مکرر شیوه های درست نویسی، آموزش نقطه، ویرگول و طرز نوشتار واژه های هم آوا که املای متفاوت دارند همچون گذار و گزار. آنچه دستور زبان فارسی را شیرین می کند آموزش سیستمی آن است، به طوری که دانش آموزان احساس کنند پله پله از ساختار زبان مادری شان رمزگشایی و آن را بهتر درک می کنند، اما منتقدانی چون علی صابونچی معتقدند که این آموزش سیستمی در کتاب های فارسی رعایت نمی شود و مفهومی که در یک سال تحصیلی بر آن تاکید زیادی می شود یکباره در سال بعد مفقود می شود و دانش آموزان را سردرگم می گذارد.
نقدهای درست را می پذیریم
اگر همه این چالش ها را یک کاسه کنیم و بگذاریم پیش روی مولفان کتاب یا مقابل دیدگان کسانی که بر کتاب های تازه تالیف فارسی هفتم و هشتم مُهر تائید زده اند طبیعی، واکنش منفی و موضع انکاری است. دیروز که این چالش های یک کاسه شده را با فریدون اکبری شلدره یکی از پنج مولف کتاب های فارسی در میان گذاشتیم او نه که انکار بلکه موضعی نسبتا بی طرف گرفت و گفت کتاب ها همین است که همه می بینند و هرکسی آزاد است نظری درباره شان بدهد. اکبری می گوید: انتقادها باید پایه علمی داشته باشد و مثلا اگر گفته می شود برخی مطالب جذاب نیست باید دانست جذابیت امری نسبی است و از نظر هر کسی متفاوت است ؛ او حتی گلستان سعدی شیرین سخن را مثال زد که به ذائقه برخی خوش می آید و به مذاق عده ای نه. این مولف، متن های ثقیل از نگاه دبیران را نیز به هیچ وجه ثقیل ندانست و گفت این متن ها نه اشکال دو کتاب، بلکه مایه اعتبار آنهاست.
تالیف کتاب کار ساده ای نیست، این را می دانیم، همه را راضی نگه داشتن نیز کار سختی است، این را هم می دانیم، اما ایرادهای اساسی را نمی شود پذیرفت آن هم از جانب کتاب هایی که ماموریت دارند به اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش کمک کنند و از دانش آموزان افرادی دست به قلم بسازد.
زبان فارسی بخشی از هویت ماست و مسلط نبودن به آن نقصی است برای تک تک ایرانیان. کتاب های مدارس اما می تواند مانع ایجاد این نقص شود؛ البته به شرط این که خود بی نقص باشد. ایرادی که نمی شود براحتی از آن گذشت حذف تاریخ ادبیات از کتاب های هفتم و هشتم است، به طوری که فقط اطلاعاتی کلی و ناچیز در مورد برخی شعرا و نویسندگان در انتهای این کتاب ها بیان شده که چون طبق آیین نامه در سوالات امتحانی پرسیده نمی شود، دانش آموزان نیز ملزم به خواندنش نیستند. مهجورماندن تاریخ ادبیات، ظلم است به تاریخ زبان و ادب فارسی که چه منتقد کتاب ها باشی و چه طرفدار آن، شهادت خواهی داد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]
صفحات پیشنهادی
تشکر معاون وزیر ارشاد از خبرنگاران و رسانهها |اخبار ایران و جهان
تشکر معاون وزیر ارشاد از خبرنگاران و رسانهها معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت خبرنگاران و رسانه های کشور در تعطیلات نوروزی تشکر کرد کد خبر ۴۸۷۶۰۳ تاریخ انتشار ۱۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۷ ۵۳ - 03 April 2015 معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت خبکتابهایتان را جا بگذارید! |اخبار ایران و جهان
کتابهایتان را جا بگذارید اعضای کتاب در گردش سالانه در ماه آوریل یک گردهمایی جهانی نیز دارند که هر دوره در یک شهر برپا میشود ملبورن استرالیا گوتنبرگ سوئد دوبلین ایرلند واشنگتن آمریکا و آمستردام هلند از جمله شهرهایی هستند که طی سالهای اخیر میزبان کتابدوستان بودهاند-کتابهای تازه تالیف فارسی، شکر نیست
کتابهای تازه تالیف فارسی شکر نیست سونامی تغییر در نظام آموزشی ایران که 12 سال تحصیلی را دوشقه کرد و نظامی 6 - 6 آفرید گوشه پَرش به کتابهای درسی نیز گرفت نخست به ششم ابتدایی و بعد به پایههای هفتم و هشتم و از این پس نیز به سالهای بالاتر دراین سه سال نقدها فراوان بودچهره برگزیده هنر انقلاب کیست؟ |اخبار ایران و جهان
چهره برگزیده هنر انقلاب کیست قائم مقام حوزه هنری انقلاب اسلامی پنج کاندیدای دریافت جایزه چهره برگزیده سال 93 هنر انقلاب اسلامی را معرفی کرد کد خبر ۴۸۹۱۱۱ تاریخ انتشار ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵ ۰۱ - 07 April 2015 قائم مقام حوزه هنری انقلاب اسلامی پنج کاندیدای دریافت جایزه چهره برگزآیت الله بحرالعلوم دارفانی را وداع گفت |اخبار ایران و جهان
آیت الله بحرالعلوم دارفانی را وداع گفت آیت الله سید محمد بحر العلوم از علما نجف اشرف امروز در بیمارستان این شهر درگذشت کد خبر ۴۸۹۱۲۱ تاریخ انتشار ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۱ - 07 April 2015 آیت الله سید محمد بحر العلوم از علما نجف اشرف امروز در بیمارستان این شهر درگذشت به گزارش خبفیلم های جشنواره کن معرفی شدند |اخبار ایران و جهان
فیلم های جشنواره کن معرفی شدند فیلمهای حاضر در بخش رقابتی غیررقابتی و نوعی نگاه شصتوهشتمین جشنواره فیلم کن در حالی معرفی شدند که فیلم ناهید ساخته آیدا پناهنده به عنوان تنها نماینده ایران در بخش نوعی نگاه حضور دارد کد خبر ۴۹۲۰۵۰ تاریخ انتشار ۲۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳ ۰۶ - 17«گونتر گراس» درگذشت |اخبار ایران و جهان
گونتر گراس درگذشت گونتر گراس - نویسنده مطرح برنده نوبل ادبیات - درگذشت کد خبر ۴۹۱۰۱۰ تاریخ انتشار ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۴ ۳۷ - 13 April 2015 گونتر گراس - نویسنده مطرح برنده نوبل ادبیات - درگذشت به گزارش ایسنا ناشر آثار گراس اشتایدل اعلام کرده این نویسنده آلمانی در سن 87 سالگاعتراض فخیمزاده به «قلع و قمع» سریالش |اخبار ایران و جهان
اعتراض فخیمزاده به قلع و قمع سریالش مهدی فخیمزاده کارگردان مجموعه در حال پخش فوق سری با انتشار یادداشتی در فیس بوک نسبت به نحوه ممیزی سریالش از سوی تلویزیون به شدت اعتراض کرد کد خبر ۴۸۷۲۶۵ تاریخ انتشار ۱۳ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۴ ۵۷ - 02 April 2015 مهدی فخیمزاده کارگردان مجموبرندگان اکران نوروزی کدام فیلمها هستند؟ |اخبار ایران و جهان
برندگان اکران نوروزی کدام فیلمها هستند سه هفته از آغاز اکران نوروزی می گذرد و در این مدت دو فیلم بیش از نیم میلیارد و یک فیلم بالاتر از یک میلیارد فروش داشتهاند کد خبر ۴۸۹۰۸۶ تاریخ انتشار ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۵ - 07 April 2015 سه هفته از آغاز اکران نوروزی می گذرد و در اینوخامت حال سلطان تیتر ایران |اخبار ایران و جهان
وخامت حال سلطان تیتر ایران کد خبر ۴۹۱۰۱۹ تاریخ انتشار ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵ ۲۸ - 13 April 2015 وخامت حال سلطان تیتر ایرانهمسر حسین قندی از وخامت حال عمومی این استاد رشته علوم ارتباطات خبر داد و گفت بیماری قبلی استاد تشدید شده است همسر قندی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با تایپخش مستند «شرح مدح» از شبکه یک سیما |اخبار ایران و جهان
پخش مستند شرح مدح از شبکه یک سیما مستند شرح مدح از شبکه یک سیما پخش می شود کد خبر ۴۸۹۰۹۵ تاریخ انتشار ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳ ۵۴ - 07 April 2015 مستند شرح مدح از شبکه یک سیما پخش می شود به گزارش تابناک شرح مدح مستندی درباره نقش هدایتگر و ارتباط صمیمی رهبر معظم انقفیلم: «فورس ماژور» اثر شاخص سینمای سوئد را تماشا کنید |اخبار ایران و جهان
فیلم فورس ماژور اثر شاخص سینمای سوئد را تماشا کنید اگر قرار باشد یکی از بهترین فیلمهای سالهای اخیر سینمای سوئد را انتخاب کرد فورس ماژور Force Majeure یک سر و گردن از همه آثار بالاتر است فیلمی با مضامینی متفاوت که مخاطب را غافلگیر میکند و در نهایت قدرت کارگردان را بهاکبر عبدی در ترکیه خبرساز شد |اخبار ایران و جهان
اکبر عبدی در ترکیه خبرساز شد تصمیم اکبر عبدی هنرمند سرشناس ایرانی بازتاب گسترده در رسانه های ترکیه داشته است کد خبر ۴۹۱۰۱۴ تاریخ انتشار ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵ ۰۲ - 13 April 2015 تصمیم اکبر عبدی هنرمند سرشناس ایرانی بازتاب گسترده در رسانه های ترکیه داشته است به گزارش ایرنا رسانهوعده حذف برنامههای خنثی از صدا وسیما |اخبار ایران و جهان
وعده حذف برنامههای خنثی از صدا وسیما علی اصغر پورمحمدی معاون سیمای رسانه ملی در نشست سراسری مدیران کل و معاونان صدا و سیمای مراکز گفت تولید و پخش برنامه های خنثی و بی هدف در سیما متوقف میشود و با تحول در روش ها به دنبال اثرگذاری و افزایش جذابیت تولیدات تلویزیونی هستیم کد خبرانتقاد آیتالله مکارمشیرازی از تعطیلات طولانی |اخبار ایران و جهان
انتقاد آیتالله مکارمشیرازی از تعطیلات طولانی آیتالله مکارمشیرازی گفت تعطیلات زیاد نه تنها مفید نخواهد بود بلکه یک خسران است کد خبر ۴۸۷۲۲۵ تاریخ انتشار ۱۳ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۲ ۲۲ - 02 April 2015 آیتالله مکارمشیرازی گفت تعطیلات زیاد نه تنها مفید نخواهد بود بلکه یک خسران امرتضی ندایی، هنرمند مستندساز درگذشت |اخبار ایران و جهان
مرتضی ندایی هنرمند مستندساز درگذشت مرتضی ندایی هنرمند مستندساز که به دلیل ابتلا به تومور مغزی در یکی از بیمارستانهای تهران بستری بود عصر امروز درگذشت کد خبر ۴۸۹۲۲۴ تاریخ انتشار ۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۱ ۱۴ - 07 April 2015 مرتضی ندایی هنرمند مستندساز که به دلیل ابتلا به تکاخ «جهاننما» چه بود و چه شد؟ |اخبار ایران و جهان
کاخ جهاننما چه بود و چه شد در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد و از بالای آن چهارباغ تا کوه صفه به راحتی دیده میشد جهاننما نامیده شد اما ظل السلطان قاجاری با این ادعا که برخی افراد از آن برج کاخ هشتبهشت مکان اسکان خواهرش بانو عظما را دید میزدند تخریبش کرد کد خبر-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها