واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مرتضی بخردی معمار داخلیهنر سنتی را کاربردی کنیم
مرتضی بخردی دانش آموخته معماری داخلی از دانشکده هنرهای تزئینی یا هنرهای زیبا در سال 1348، در رشته مرمت نیز تحصیل کرده است. او به هنرهای اصیل و سنتی خوب آشناست و به آن عشق میورزد. بخردی تلاش دارد با طراحی آثاری کاربردی اما ملهم از هنرهای سنتی و تزئینی، مردم را متوجه هنرهای اصیل ایرانی کند و آنها را به استفاده از لوازمی که به مدد هنرهای سنتی تزئین شدهاند، تشویق کند. به همین دلیل سالهای بسیاری از عمر خود را به طراحی چنین لوازمی سپری کرده و نمایشگاههای متعددی در تهران و اصفهان برگزار کرده است. بخردی ساکن اصفهان است و چندی پیش در گالری آپادانای اصفهان نمایشگاهی را ترتیب داده بود. با او درباره هنرهای سنتی و لزوم استفاده از این هنرها در زندگی امروز گفتوگو کردهایم: آقای بخردی شما سالهاست که تلاش میکنید با استفاده از هنرهای سنتی ابزار و وسایلی بسازید که در زندگی امروز کاربرد داشته باشند. چه چیزی باعث این همه پشتکار شده است؟راه حفظ بقاء هنرهای سنتی، کاربردی کردن آنهاست. من سالهاست از هر فرصتی استفاده میکنم تا به مردم و هنرمندان بگویم تنها راه بقای هنرهای سنتی ما این است که کاربردی باشند. من در طرحهایم از همه هنرهای سنتی به شکلهای مختلف از جمله کاشی، قلم زنی، نقاشی پشت آیینه و لایه چینی استفاده کردهام. نقاشی پشت آینه و لایه چینی جزء هنرهای دوره صفوی هستند که سعی کردم در اجرای طرحهایم آنها را احیا کنم. با نگاهی به تاریخ هنرهای سنتی میبینید که در این هنرها نوآوری شده استو چرا حالا این کار را نکنیم!
برای اینکه این آثار در زندگی امروز ما و در خانههای امروزی مورد استفاده قرار بگیرند، چه کردهاید؟در گذشته هنرهای کاربردی بیشتر برای مصرف روزانه و هماهنگ با تناسبات معماری ساخته میشد، به عنوان مثال اگر فرشی بافته میشد بر اساس تناسبات معماری و فضای اتاقها بوده است و امروز هم ما باید از همان الگو پیروی کنیم. من سعی کردهام در طراحی این وسایل مقتضیات زندگی امروز را هم مد نظر داشته باشم و در عین حال به کمک هنرهای سنتی به آنها زیبایی و اصالت ببخشم. اما ماهیت هنرهای سنتی ما تزئینی بوده! تزئینی بودن خودش یکی از کاربردهای هنر است ولی اگر به تاریخ هنر هم توجه کنید انسانها در ابتدا وسایل موردنیازشان را می ساختند و بعد برای زیباتر شدن روی آن کار هنری انجام می دادند و آن آثار زیبا صرفا تزئینی نبودهاند. بلکه در زندگی آنها کاربرد داشتهاند و اگر امروز از بسیاری از هنرها خبری نیست برای آن است که ما دیگر استفاده کاربردی از آنها نمی کنیم. اما من می خواهم نسل شما را وادار کنم که از آن استفاده کنید و در عین حال به آن نگاه تزئینی و هنری هم داشته باشید. این باعث زنده شدن و ماندگاری این هنرها می شود.
ولی برای رسیدن به این هدف، نیاز دارید این ابزار به تعداد انبوه تولید شود!کار من این است که نمونههایی از این آثار را خلق کنم و به عنوان الگو در اختیار علاقمندان قرار بدهم. اگر معماران داخلی و همه مردم به این وسایل توجه کنند حتما زمینه تولید آنها به صورت انبوه هم فراهم خواهد شد. زندگی ها را نمیشود عوض کرد. همه چیز رو به جلوست. همه این هنرها در زمان خودشان مدرن و نو بودهاند. ما هم در زمان خودمان باید نو آور باشیم. میتوان به گذشته پشت نکرد و در عین حال به عقب هم باز نگشت. من هم دارم همین کار را میکنم. خیلی از جوامع، امروزی هستند اما سنتهایشان را هم حفظ کردهاند. مثلا شما در نقاشی آبستره ژاپنی هم روح و نگاه ژاپنی می بینید.شما برای اینکه آثارتان به کار زندگی امروز بیاید چطور کار میکنید؟من به چند روش طراحی میکنم. گاهی آنقدر اتود میزنم تا به چیزی که میخواهم برسم. من هم در دنیای امروز با همه آن ویژگی هایی که میشناسید، زندگی می کنم و در عین حال هنرهای سنتی و اصیل کشورم را هم خوب میشناسم. از همه اینها در طراحیهایم استفاده میکنم. گاهی هم به صورت میدانی طراحی میکنم. مثلا به بازار مسگر ها می روم و از یک مسگر میخواهم برای کماجدانی که دارد می سازد، در و ته نگذارد. بعد از او می خواهم چند تا پایه مسی که در گوشه دکانش افتاده را به این ظرف متصل کند. من طرح نهایی را در ذهن دارم و میدانم چه میخواهم بکنم. گاهی هم ممکن است چیزی را رها کنم تا روزی که جرقهای در موردش به ذهنم برسد. من در این زمانه زندگی میکنم و کارم معماری داخلی است. پس معماری را میشناسم و سعی میکنم چیزهایی که می سازم با مقتضیات زندگی امروز هماهنگ باشد. بخش هنری تبیان/ آذر مهاجر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 939]