واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: استاد رنگرزي سنتي ايران: انقلاب اسلامي ملت را با فرهنگ خود آشنا كرد
فرهنگي. هنري . عاشورا
سيد عباس سياحي استاد رنگرزي سنتي ايران ،گفت: انقلاب اسلامي ايران، ملت را با فرهنگ و تواناييهاي گذشته خود آشنا كرد.
به گزارش روز سه شنبه خبرنگار ايرنا ، سياحي دوشنبه شب در مراسمي كه در تقدير از وي در موسسه هنر پژوهي نقش جهان برپا بود، ضمن گراميداشت استاد فقيد هنرهاي سنتي خليل درودچي، اظهارداشت: باور كنيد كه من هيچ نيستم و اگر هم كاري در رنگرزي كردم تمام آن را از عشاير و روستاييها ياد گرفته ام.
وي پيشنهاد داد به جاي تقدير از او ، با سفر به روستاهاي دورافتاده از عشاير و روستاييها تقدير شود.
سياحي ، افزود: در گذشتهاي نه چندان دور، اساس كار و زندگي اكثريت مردم ايران بر كشاورزي و دامداري و صنايع دستي استوار بود. بيش از ۷۰درصد مردم در روستاها زندگي ميكردند و با آنكه به ظاهر كارشان كشاورزي بود اما زندگي و كشاورزي آنها بدون استعانت از صنايع دستي نميگذشت.
سياحي ادامه داد: در آن زمانها در روستاها و شهرها كمتر دختر و پسري پيدا ميشد كه پانزده شانزده ساله باشد و كاري نان آور كه امروز به آن صنايع دستي و احيانا صنايع دستي فراموش شده ميگويند بلد نباشد و نتواند ناني بخور و نمير براي خود و خانوادهاش درآورد.
وي گفت : پنبه ريسي، پشم ريسي، رنگرزي، پارچه بافي، نمدمالي، قالي بافي، گليم بافي، جاجيم بافي، حصيربافي، نجاري، مسگري، جرمسازي و دهها كار نان آور ديگر از كارهايي بود كه مردم به بچه هايشان ياد ميدادند و اين فكر كه هر كسي بايد كاري بلد باشد و حرفهاي توليدي ياد بگيرد جزو فرهنگ ما بود.
سياحي گفت: من مولف كتاب اول ابتدايي بودم و براي تعليم روش الفبا به آموزگاران ايران به شهرها و روستاهاي مختلف مملكت ميرفتم. به جرات مي گويم كه بيش از نصف روستاهاي ايران را زير پا گذاشتم و همه جا به وسيله معلمان كه در روش تدريس الفبا شركت ميكردند، با استادان و پيرزنان قاليباف و رنگرز آشنا شدم و گياهان و مواد رنگرزي سنتي هر محل را ديدم و آموختم.
وي گفت: در اغلب نمايشگاهها در كارگاه موقت رنگرزي، نمونه رنگهاي گياهي را روي نخهاي پشمي و پارچههاي پنبهاي و ابريشمي به نمايش گذاشته ام و فرصتي ايجاد كرده ام تا اگر فرصتي دست دهد و اگر كسي بخواهد ،مي توانيم روي يكايك رنگها و مواد و شيوههاي كاربردي آن گفت و گو كنيم.
حسين ياوري محقق حوزه هنرهاي سنتي نيز دراين مراسم ، فرش را يك سفير براي اشاعه فرهنگ ، هنر و هويت ايرانيان دانست.
ياوري ، گفت: فرش سفير كشور ماست و همان طور كه اگر يك سفير خوب كار كند مي تواند فرهنگ، ديانت، هنر و ... جامعه را درست به دنيا نشان دهد. يك تخته فرش نيز در حكم يك سفير شايسته ميتواند فرهنگ، هنر و هويت ما را به جهانيان نشان دهد.
وي افزود: در تاريخ فرش كشورمان تا قرن بيستم هيچ گاه صحبتي از رنگهاي مصنوعي و شيميايي نبوده زيرا اين رنگها ثبات نوري و مقاومت در مقابل ساييدگي را ندارد.
ياوري يكي از دلايل و عوامل موثر حسن شهرت فرش ايراني را رنگ آنها برشمرد و سياحي را يكي از معلمان و اساتيد اين هنر خواند.
وي گفت: برخورد بسيار خوب او با نسل جوان و دانشجويان علاقه مند به هنرهاي سنتي و هزينه تمام درآمد خود در راه هنر رنگرزي، از سياحي يك پورياي ولي زمانه ساخته است.
محسن محسني، محقق و پژوهشگرحوزه فرش نيز دراين مراسم گفت: سياحي يكي از گوهرهاي نادر زمانه است زير در عصر ماشين به زنده نگه داشتن و زنده كردن هنري اصيل و مهم اقدام كرده است.
وي ادامه داد: سياحي علي رغم اينكه معلم و فردي دوره ديده است ولي به توصيه زنده ياد استاد خليل درودچي وارد حرفه و هنر رنگرزي خدمههاي فرش شد و در اين راه، ره صد ساله را يك شبه پيمود.
وي سياحي را معلمي هنرمند و هنرمندي معلم دانست و گفت: اين مرد بزرگ هنوز هم با وجود تمام فضيلتهايي كه دارد روپوش رنگرزي بر تن ميكند و كنار پاتيل رفته، كار ميكند.
وي اظهار داشت: محسني با پرداختن به رنگرزي سنتي آن هم در عصر ماشين توانست اين نظريه را كه ميگويد اين هنر منسوخ شده و غير قابل استفاده است را رد و دلايلي براي مقرون به صرفه بودن آن بياورد.
محسني، اثبات مقرون به صرفه بودن رنگرزي دستي توسط سياحي را يكي از كارهاي بسيار مهم وي دانست و بيان كرد: بسياري معتقدند كه در عصر ماشين، پرداختن به رنگرزي سنتي عملي منسوخ شده است ولي سياحي با تلاش زياد اين نظريه را رد كرد.
وي توضيح داد: سياحي ثابت كرد كه ميشود هنوز هم از رنگ طبيعي استفاده كرد. وي داراي هنر صنعتي است كه به عقيده من از طرح و نقش هنرمندانه تر است و بياغراق ميگويم كه سياحي امروز هم از نظر فضيلت اخلاقي و هم از نظر كار هنرمندانه نظير ندارد.
وي افزود: من سياحي را تنها يك استاد رنگرزي صرف نميدانم. او ميراث دار يكي از هويتهاي والا و شريف ايران و هنر ملي ماست كه اين هنر و ميراث سينه به سينه به دست ما رسيده و سياح نيز امانت دار بسيار خوبي است.
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 244]