واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مونوريل فانتزي است
مونوريل- گروه شهري:
رئيس كميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي كه در كنفرانس مهندسي حملونقل شركت كرده بود، گفت
كه تاكيد كميسيون عمران هم بر آن است كه در درجه اول توجه مان بر حملونقل انبوه بر مسافر باشد؛ يعني با وجود منابع محدود، توسعه زير ساختهاي مترو را در اولويت اول قرار دهيم.
علي اكبر آقايي در حاشيه مراسم اختتاميه هشتمين دوره اين كنفرانس با بيان اين مطلب به خبرنگاران اظهار كرد: با توسعه زيرساختهاي قطار شهري، مونوريل تنها ميتواند بهعنوان مكمل حملونقل براي ما عمل كند زيرا مونوريل يك سيستم حملونقل فانتزي است و جزء سيستمهاي انبوهبر محسوب نميشود و خواه ناخواه ميتواند شبكه را تكميل كند و يك مكمل باشد.
وي تصريح كرد: در حال حاضر در دنيا نزديك به 2 هزار كيلومتر قطار شهري احداث شده و يا در دست احداث است اما مونوريل بيش از 260 كيلومتر در سراسر جهان بيشتر وجود ندارد كه اين امر نشان از آن دارد تمام دنيا هم توجه به سيستم قطار شهري انبوه بر دارد.
وي همچنين در مورد مصوبهاي كه در قانون توسعه حمل ونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت مبني بر اينكه شهرداريها امكان برداشت از صندوق ذخيره ارزي را دارند، افزود: امكان استفاده از صندوق ذخيره ارزي از امسال براي شهرداريها مهيا شده و آنها ميتوانند از اين امكان ويژه استفاده كنند.
آقايي در مورد اقدامات كميسيون عمران مجلس هفتم در حوزه حملونقل عمومي نيز اظهار كرد: آخرين مصوبهاي كه به همت كميسيون عمران صورت گرفت لايحه توسعه حملونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت بود كه در آن موارد مختلفي از جمله توسعه كلانشهرها در حملونقل عمومي، اختصاص اعتباراتي كه بايد ضرورتا از طرف دولت به شهرداريها كمك شود، استفاده شهرداريها از تسهيلات و اوراق مشاركت و امكان برداشت از صندوق ذخيره ارزي در نظر گرفته شد.
به گفته وي مصوبه توسعه حملونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت مصوبهاي بود كه اين بخش را از تفكر سالانه و بودجههاي سالانه خارج كرد و بهصورت يك قانون دائمي به تصويب رسيد.
انسان مهمترين قطعه پازل ترافيك
از سوي ديگر مرتضي طلايي عضو شوراي اسلامي شهر تهران هم در اختتاميه كنفرانس مهندسي حملونقل و ترافيك گفت كه بحث مهم و عمدهاي كه در موضوع ترافيك مغفول مانده و كمتر مورد توجه قرار گرفته سرمايهگذاري و توجه بيشتر به 2 عنصر روان شناختي و جامعه شناختي و نقش اين دو در بهبود رفتارهاي ترافيكي است كه با ابزار جريمه و اقدامات پليسي مشكل ترافيك حل نميشود.
به گزارش روابط عمومي معاونت حملونقل و ترافيك شهرداري تهران، مرتضي طلايي با اعلام اين مطلب اظهار كرد: در كنار استفاده از ابزار جريمه و اقدامات پليسي، تعامل، رابطه و گفتوگوي انساني با شهروندان در بهبود رفتارهاي ترافيكي بسيار مؤثر است كه نمونه آن را در زمينه استفاده از كمربند ايمني شاهد بوديم.
مرتضي طلايي با اشاره به اينكه شهرسازي تهران از ابتدا برمبناي اصول علمي استوار نبوده افزود: قطع لبههاي طبيعي محلات و ايجاد شكاف و فاصله بين روابط گروههاي اجتماعي از جمله پيامدهاي احداث غيرعلمي خيابان در تهران است.
وي تصريح كرد: خيابانها تغييرات عمدهاي را در حريم اجتماعي و فردي شهروندان به وجود آوردهاند.وي عمليات و اجرايي كردن مفهوم شهروند گرايي و شهروند محوري و توجه و احترام به فرديت افراد را مورد تاكيد قرار داد و اظهار كرد: بايد با طراحي و برنامه ريزي بومي در چارچوب سبك زندگي اسلامي و ايراني سطح امنيت و ايمني را در جامعه بالا ببريم.
تاريخ درج: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 23:01 تاريخ تاييد: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 23:24 تاريخ به روز رساني: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 23:22
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]