واضح آرشیو وب فارسی:مهر: روشن شدن تكليف تا 2 ماه ديگر؛ناگفته ها و پيشنهادات جديد در خصوص پروژه منوريل صادقيه
رئيس كميسون عمران شوراي شهر تهران ضمن بيان ناگفته ها و پيشنهادات جديد در خصوص پروژه منوريل صادقيه از روشن شدن تكليف اين پروژه تا 2 ماه ديگر درشوراي شهر خبر داد.
حمزه شكيب در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار مهر خاطرنشان كرد: متأسفانه صحبت كردن در مورد منوريل سطحي و سبك شده و اين موضوع بيشتر به يك بحث سياسي تبديل شده است ولي با اين حال هرصحبتي كه در اين خصوص به عنوان رئيس كميسيون عمران شوراي شهر انجام داده ام با دليل و مدرك ثابت مي كنم و پاي همه آنها نيز مي ايستم.
شكيب پيش از اين بارها گفته بود پروژه منوريل صادقيه تنها دوصفحه طرح مطالعاتي داشته است و مقاومت شوراي شهر موجب شده است كه شهرداري به جاي ساخت بيش از 230 كيلومتر منوريل در شهر تهران ، پروژه آزمايشي منوريل صادقيه را اجرا كند و دولت نيز در حال حاضر بدون نظر شوراي شهر نخواهد توانست اين پروژه را اجرا كند .
وي در خصوص پروژه منوريل صادقيه يادآور شد : شهرداري تهران در دوره قبلي مديريت، قرار دادي را جهت احداث منوريل منعقد كرده بود و اين در حالي بود كه قرارداد مذكور حتما بايد مصوبه شوراي شهررا همراه مي داشت ، با اين همه پس از 8 ماه شهرداري تهران مصوبه احداث پروژه آزمايشي منوريل صادقيه را از شوراي شهر اخذ كرد.
رئيس كميسيون عمران شوراي شهر با بيان اينكه نكات مبهم و ايرادات اساسي به طرح شهرداري وجود داشت ، افزود: مبلغ قرار داد ، اولين نكته اي بود كه شورا بر آن ايراد گرفته بود ، چراكه مبلغ تعيين شده علاوه بر تهاتر براي انجام پروژه كافي نبود و شورا معتقد بود كه مبلغ قرارداد بايد اصلاح شود.
به گفته وي ، تيم مجري پروژه از ديگر مواردي بوده كه اعضاي شورا بر آن ايراد گرفته بودند به صورتيكه به دليل نداشتن توانايي لازم جهت اجراي اين پروژه در نهايت سازمان سرمايه گذاري شهرداري جايگزين معاونت حمل و نقل و ترافيك شد كه پس از مخالفت دولت و فرمانداري تهران اين پروژه متوقف و به وضعيت حال حاضر رسيد.
حمزه شكيب با قانوني دانستن عملكرد دولت وقت در توقف پروژه منوريل صادقيه، يادآور شد: در حال حاضر كميسيون عمران شوراي شهر در حال بررسي موضوع است تا با توجه به درخواست برچيدن ستونهاي پروژه توسط شهرداري ، با مشاركت شركت مجري ، معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري و سازمان سرمايه گذاري نظرنهايي را نسبت به جمع آوري ستونها و يا ادامه پروژه ، تصميم گيري و اعلام كند.
وي همچنين افزود: 140 ستون براي اجراي كل اين طرح درنظر گرفته شده بود كه فنداسيون 80 ستون در آن زمان اجرا شد كه در اين بين 16 ستون هم به صورت كامل يا ناقص ساخته شد كه شهرداري تهران درخواست برچيدن آنها را مطرح كرده است.
رئيس كميسيون عمران شوراي شهر تهران تأكيد كرد: شوراي شهر هيچگونه مصلحت انديشي را در بررسي موضوع منوريل صادقيه دخيل نخواهد كرد و در نهايت معتقد است كه مردم بايد بدانند چرا اين پروژه متوقف شده است و چقدر تا بحال هزينه شده و در نهايت با اين پروژه نيمه كاره چه بايد كرد؟
وي همچنين در خصوص وضعيت رسيدگي به پروژه منوريل صادقيه افزود : در حال حاضر كميسيون عمران موضوع را در چند محور دنبال مي كند كه به اين شرح است :
1- از مجري خواسته ايم تا آخرين صورت وضعيت پروژه را به همراه پيشرفت فيزيكي و مالي آن، به طرف قرار داد يعني سازمان سرمايه گذاري شهرداري بدهد.
2- از سازمان سرمايه گذاري شهرداري نيز خواسته شده است تا صورت وضعيت ياد شده را بررسي و مورد تأييد و غير قابل قبول آنرا مشخص كند و در نهايت نتيجه را به همراه صورت وضعيت اوليه به شورا ارائه دهد.
3- از معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران نيز خواسته شده است تا آخرين نظرها را پيرامون موضوع منوريل و استفاده از آن در تهران ، پروژه منوريل صادقيه و احتمالا مسير جديد براي اين پروژه به شوراي شهر ارائه كند.
حمزه شكيب در خصوص پيشنهادات جديد تعيين تكليف پروژه منوريل صادقيه گفت: با توجه به كار انجام شده و هزينه صرف شده از شهرداري تهران خواسته ايم تا درمورد ادامه پروژه از ميدان صادقيه تا ايستگاه مترو ، ادامه تا ترمينال غرب و يا فرودگاه مهرآباد نظر خودرا اعلام كند.
رئيس كميسيون عمران شوراي شهر همچنين تأكيد كرد: شوراي شهر در نهايت به اين نتيجه رسيده است كه اگر قرار است ستونهاي پروژه جمع آوري شود بايد با دلايل منطقي و كارشناسي باشد و اگر هم قرار شد پروژه را ادامه دهيم بايد 0 تا 100 پروژه معلوم باشد و اينگونه نشود كه در حين كار بخواهيم ابهامي را برطرف و تجربه تلخ گذشته را تكرار كنيم.
وي همچنين در خصوص تصميم دولت جهت احداث منوريل در تهران تصريح كرد: اگر دولت جهت احداث منوريل در تهران به نتيجه رسيده است ، حتما مطالعه اي را در اين خصوص انجام داده كه شوراي شهر به عنوان نمايندگان مردم بايد اين مطالعات را در اختيار داشته باشند و پس از بررسي تصميم گيري كنند كه واقعا منوريل بهترين گزينه است يا خير؟
شكيب در خصوص انگيزه هاي اصرار دولت جهت احداث منوريل نيز افزود: مطمئنا در اين خصوص انگيزه مالي مطرح نيست ولي معتقدم دوستان در دولت مطالعات عميقي را در زمينه استفاده از منوريل انجام نداده اند و به صورت سطحي به موضوع نگاه كرده اند.
وي يادآور شد: به طور مثال در همين تيزرهايي كه دولت در صدا و سيما با موضوع مزيت هاي منوريل پخش مي كرد نكته اي در خصوص ايمن بودن اين وسيله در برابر زلزله مطرح مي شد و اينكه منوريل از مترو ايمن تر است ، در حاليكه مترو از لحاظ ايمني بالا قابل مقايسه با منوريل نيست و در واقع در اين تيزرها واقعيت به صورت عكس نشان داده شده است و من حاضرم بر روي آن قسم بخورم.
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]