واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تنها روح مطالعه در سطح جامعه است كه به بازار كتاب رونق ميبخشد
خبرگزاري دانشجويان ايران - اهواز
سرويس: جامعه اطلاعاتي
بايد قبول كرد كه يكي از غريبترين و مظلومترين مشاغل در كشور ما كتاب فروشي است، حتي در هفته كتاب هم كمتر به اين صنف توجه شده است. وضعيت نامطلوب كتابخواني نيز بر مهجور بودن اين حرفه ميافزايد. شايد تنها عشق به كتاب و كار فرهنگي، كتابفروشان را سرپا نگه داشته است.
به گزارش سرويس جامعه اطلاعاتي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نويسنده وبلاگ "كوچه فرهنگ" به نشاني http://ssaemi.blogfa.com نوشته است: اختراع چاپ و رشد صنايع فرهنگي به دنبال پيدايش تكنيكهاي ديداري- شنيداري نه تنها باعث شد تا كتاب و مطالعه مشغله فرهنگي گروه نسبتا گستردهاي از نخبگان شود، بلكه مشغله حرفهاي و شغلي گروهي ديگر از انسانها را نيز فراهم كرد.
(كتاب) كه به گفته ژان پل سارتر كوشش توامان نويسنده و خواننده است در واقع دستگاهي براي مطالعه است. دستگاهي كه فرايندي سخت را براي عرضه به خريدارانش طي ميكند و عاقبت در مكاني فرهنگي - اقتصادي به نام (كتاب فروشي) به نمايش عمومي گذاشته ميشود.
درباره كتاب بسيار گفته و شنيدهايم اما به كتاب فروشي كمتر پرداخته شده است. كتاب فروشي يك واحد تجاري است كه كار اصلي آن عرضه كتاب است لذا زماني به عنوان كتاب فروشي محسوب ميشود كه بخش اصلي كالاهاي عرضه شده آن (كتاب) باشد نه لوازم التحرير، كارت پستال و وسايلي مشابه.
وضعيت كتاب فروشيها ارتباط مستقيمي با وضعيت كتاب و كتابخواني در جامعه دارد. گرمي و رونق اين دكان فرهنگي زماني است كه ميل به خواندن و مطالعه در ميان شهروندان يك جامعه شعلهور باشد. در حقيقت كتاب فروشي بخشي از شبكه فرهنگي كشور است كه با حضور خوانندگان و فرهنگ مطالعه، شكل ميگيرد و به حيات خويش ادامه ميدهد.
نگاهي به وضعيت كتاب فروشيهاي كشور، كسالت اين پيكره را نشان ميدهد كه تعداد ٤١٤١ كتاب فروشي در سطح كشور وجود دارد كه استان تهران با ٩٠٢ واحد داراي بيشترين تعداد و استان هرمزگان با ١٤ واحد داراي كمترين تعداد است، يعني استان تهران به تنهايي ٥/٢٢ درصد كتاب فروشيهاي كشور را در اختيار دارد كه اين به علت تمركز مراكز فرهنگي و دانشگاهي در اين شهر است. اصولا كتاب فروشيها به لحاظ مكاني و شهري در جايي تاسيس و ايجاد ميشوند كه به مراكز فرهنگي مثل مدرسه، دانشگاه، مسجد و … نزديك باشد.
در سالهاي اخير شاهد جذابيت و تنوع در طراحي جلدها و نوع چاپ كتاب و همچنين گرايش به مطالعه در ميان شهروندان بودهايم كه بر اثر فضاي نسبتا باز سياسي ـ اجتماعي حاصل شده بود. متعاقبا كتاب فروشيها نيز تا حدودي پوياتر شدند و كتاب فروشيهاي جديدي تاسيس شد، اما با بازگشت مجدد فضاي ياس و نااميدي و كاهش سطح مطالعات شهروندان، كتاب فروشيها نيز رونق موقت خود را از دست دادند و بازار كتاب و كتابفروشي كساد شد.
اين مساله نشان ميدهد كه كتاب فروشي، حرفهاي است كه ماهيتا با فرهنگ گره خورده است و رگهاي اقتصادي آن با خون فرهنگ جان ميگيرد، لذا با پوشاندن لباسي زيبا و رنگي و پر زرق و برق نميتوان به اين كالبد بيجان روح دميد. اين تنها روح مطالعه در سطح جامعه است كه با جان گرفتن به بازار كتاب رونق ميبخشد و اين حجره خاك گرفته را پر از مشتري ميسازد.
انتهاي پيام
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]