واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پدر انقلاب سبز هند هر بحران، يك فرصت است
علمي آموزشي. علوم پايه
در شرايطي كه چشم انداز وضعيت غذايي جهان پيوسته تيره تر ميشود ،كسي كه چهل سال است به نجات جهان از قحطيهاي فزاينده كمك كرده است، در انديشه يك انقلاب سبز پايدار است.
مونكومبو سامباسيوان سواميناتان دانشمند ۸۲ساله كه بخاطر كمك به توليد نوعي بذر پيوندي پرمحصول گندم ، پدر انقلاب سبز هند نام گرفته است، مي گويد بحران كنوني غذا در جهان فرصتي است كه كشاورزان در مسير صحيحي براي رشد بيپايان قرار گيرند.
بذر گندم توليدي او باعث شد كشاورزان هندي محصولشان را به ميزان بسيار چشمگيري افزايش دهند.
به گفته او در تحولي كه او آن را انقلاب هميشه سبز قرن بيست و يكم مي نامد، كشاورزي صرفه جويانه و سازگار با محيط زيست باعث دگرگوني پايداري خواهد شد كه ميتواند باعث شود هند، در زمينه صادرات مواد غذايي جايگاه بازهم بالاتري پيدا كند.
او در مصاحبهاي با خبرنگار رويترز در مركز شهر دهلي نو گفت من بسيار خوشحالم زيرا هر بحران، يك فرصت است.
اين مطلب براي ميليونها انسان فقير و كشورهاي واردكننده مواد غذايي كه سخت ميكوشند با افزايش شديد قيمت اين مواد نيازهاي غذايي خبر نويدبخشي است. عدهاي معتقدند بحران مواد غذايي در طول سال گذشته تاحدودي ناشي از ممنوعيتهاي حمايتي برخي از صادركنندگان اين مواد از جمله هند بوده است.
امسال تقريبا سه برابر شدن قيمت برنج كه اصليترين غذاي فقيرترين افراد جهان است، بحران غذا را سخت علني كرد. اين گراني در هاييتي شورشهايي به راه انداخت و صدها ميليون تن را كه براي زنده ماندن به غذاهايي با قيمت هاي يارانهاي متكي هستند، در معرض خطر مرگ از گرسنگي قرار داد.
اكنون كه نگراني از وضعيت غذايي جهان به شديدترين وضع بعد از دهه ۱۹۶۰ رسيده است، سواميناتان، دانش آموخته دانشگاه كمبريج انگلستان از هميشه گرفتار تر و مشغول تر است.
بحران غذايي امروز هنوز به هيچوجه در ابعاد بحران دهه ۱۹۶۰نيست. در آن زمان كشورهاي چين و هند به زحمت با واردات اندك مواد غذايي سعي ميكردند خود را سرپا نگاه دارند و وضعيت آنها تصوير تيره مالتوس را زنده ميكرد كه معتقد بود سرعت افزايش جمعيت بيش از آنست كه انسانها بتوانند غذاي خود را تامين كنند.
سواميناتان كه در آن زمان دانشمند جواني بود، پيشنهاد كارهاي پردرآمد در دانشگاه و دولت را رد كرد تا به تحقيقات كشاورزي بپردازدو در همين راستا بود كه با كمك او بذر پيوندي گندمي توليد شد كه با تكيه بر آن هند تووانست ظرف ۱۵سال ميزان توليد سالانه اين محصول را بيش از سه برابر كند.
از آن زمان به بعد ، ميزان توليد برنج فقط يك سوم افزايش پيدا كرده است.
دانشمندان فيليپيني نيز در همان زمان نوع بسيار پرمحصولي برنج توليد كرده بودند كه به همراه بهبود ابياري و استفاده از كود شيميايي، هند كه در آستانه قحطي قرار گرفته بود، از اين معضل بزرگ نجات يابد. اما سواميناتان ميگويد برخي از تخمهاي بحران كنوني در دوران خوش انقلاب سبز او كاشته شده است.
سواميناتان ميگويد انقلاب سبز اس شادي عميقي به وجود آورد كه ما توانستهايم مشكل توليدمان را حل كنيم. اما اكنون در توليد و بازدهي به روندي يكنواخت رسيدهايم و سرمايهگذاري در زيرساختهاي روستايي كمتر از حد لازم است.
استفاده از بذرهاي ارتقاء يافته ژنتيكي باعث شد كشاورزان، به صدمات بالقوه ناشي از استفاده سنگين از كود شيميايي به زيست بوم، پايين رفتن سفرههاي آب ناشي از تشديد آبياري و اثر چرخههاي تكراري كشت محصولات بر كيفيت خاك را توجه نكنند.
او ميگويد با درسهايي كه از گذشته گرفتهايم ، كانون اصلي موج بعدي پيشرفتها ، ملاحظات زيست محيطي خواهد بود و ديگر نيازي نيست كه به آزمايشگاههاي ژنتيك بازگرديم.
سواميناتان كه سالها تجربه رياست سازمانهاي جهاني كشاورزي را برعهده داشته است ميگويد در كشاورزي، يك نفع كوتاه مدت ميتواند به معناي يك فاجعه بلندمدت باشد.
سواميناتان پس از اين تجربيات بينالمللي ۲۰سال قبل به منظور پيشبرد رشد كشاورزي با هدف كمك به فقرا، به ويژه زنان و نيز تنوع زيستي، بنياد تحقيقاتي ام.اس.سواميناتان را كه يك بنياد غيرانتفاعي مستقر در شهر چناي هند است تاسيس كرد.
اما همه، عقايد او را قبول ندارند. برخي كه در خارج از كشور هند هستند، از اين كه او بالاترين اولويت خود را خودكفايي هند قرار داده خشنود نيستند و برخي ديگر در داخل هند ، جايگزين كردن مواد غذايي خشن تر بجاي غلات لطيف تر و پر هزينه تر مانند گندم يا برنج كه كشت آنها آسانتر است را نمي پذيرند. هفته گذشته ناند كمار وزير مواد غذايي هند گفت آيا ميشود آنها را خورد؟
سواميناتان ميگويد در شرايطي كه خطر بالا رفتن دما دنيا را تهديد ميكند ، هند بايد بجاي گندم برنج بيشتري بكارد. هند در دو سال گذشته ناگزير از وارد كردن برنج شد.
او گفت با تغيير شرايط آب و هوايي ، كشت گندم مثل قمار نتيجه نامعلومي دارد و در دوران تغيير آب و هوا برنج ،محصول بهتري خواهد بود.
او ميگويد زماني كه فاجعه بار ميآيد، كشاورزان مهم ميشوند.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 497]