واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: رییس جمهوری که شاه شد!
بخش سیاسی -"محمد البرادعی" مهم ترین مخالف حکومت "حسنی مبارک" و برخی از احزاب مخالف حکومت کنونی مصر در چند روز گذشته اعلام نموده اند که انتخابات پارلمانی این کشور را تحریم خواهند کرد. این انتخابات برای مخالفان حسنی مبارک از آنجا می تواند حائز اهمیت باشد که تائید یا رد صلاحیت نامزد های انتخابات سال آینده ریاست جمهوری مصر توسط پارلمان منتخب دوره آینده رقم خواهد خورد. انتخابات پارلمانی مصر (مجلس الشعب) در ماه نوامبر آتی برگزار میشود و تحلیلگران سیاسی تحریم این انتخابات را به عنوان عاملی اساسی در حساستر شدن اوضاع سیاسی مصر در زمان انتخابات ریاست جمهوری در سال 2011 میدانند.بر اساس قانون جدید انتخابات ریاست جمهوری، احزاب سیاسی باید دست کم در پارلمان پنج درصد نمایندگان را در اختیار داشته باشند تا بتوانند در رقابت انتخاباتی ریاست جمهوری شرکت نمایند. کاندیداهای مستقل نیز برای حضور در این رقابت انتخاباتی به 250 رای قانونگذاران و اعضای شورای شهر که اکثریت آنان متعلق به حزب دموکرات ملی حاکم حسنی مبارک است نیاز دارند.حزب حاکم "دموکرات ملی" متعلق به حسنی مبارک، بیش از 75 درصد از 311 کرسی پارلمان کنونی را در اختیار دارد و گروه "اخوان المسلمین" یکی از بزرگترین جبهه های مخالف مبارک، تنها 88 کرسی را از طریق کاندیداهای مستقل احراز نموده است. به همین منظور برخی از احزاب مخالف ائتلافی را برای تقویت حضورشان در پارلمان تشکیل دادهاند. انتظار میرود این انتخابات شاهد رقابت شدید میان حزب دموکرات ملی و این ائتلاف جدید مخالف با نام جبههی ملی برای تغییر باشد. در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 2011 حسنی مبارک 88 ساله که 29 سال است زمام امور را در مصر بر عهده گرفته است آرزو می کند بتواند نام "جمال مبارک " فرزند خود را به هر شیوه ممکن از صندوق ها خارج کند نحوه برگزاری انتخابات پارلمانی در مصر:انتخابات پارلمانی مصر در سه مرحله انجام می پذیرد. مرحله اول این انتخابات که نهم نوامبر انجام می گیرد قاهره، جیزه، منوفیه، بنی سویف، المنیا، آسیوط، مطروح و درهی جدید را پوشش می دهد.در دومین مرحله از این انتخابات مردم در شهرهای اسکندریه، البحیره، اسماعیلیه، بورسعید، سویس، قلیوبیه، الغربیه، الفیوم و قنا در 20 نوامبر به پای صندوقهای رای میروند و سومین مرحله نیز اول دسامبر در شهرهای الدقهلیه، الشرقیه، کفر الشیخ، دمیاط، سوهاج، اسوان، دریای سرخ، شمال صحرای سینا و جنوب سینا برگزار میشود.علت اعتراض مخالفان چیست؟پیروزی حزب حاکم "دموکراتیک ملی" در انتخابات های گذشته همواره قابل پیشبینی بوده است. دولت مبارک و رسانههای دولتی و نیروهای امنیتی تمام تلاش خود را برای محدود سازی فعالیت نامزدهای رقیب و تبلیغ برای نامزدهای نزدیک به دولت اعمال کردند. دولت مصر محدودیتهای خود را بر کانون وکلا و سازمانهای حقوق بشری غیردولتی افزایش داد و از تمام ظرفیتهای خود برای پیروزی نامزدهای حزب حاکم استفاده نمود. دولت مبارک در طول چند دهه گذشته از ارتباط احزاب مخالف با جامعه و افکار عمومی جلوگیری نموده است و علاوه بر آن، رهبران احزاب مخالف مانند الغد، الوفد و تجمع همواره تحت فشار حاکمیت قرار داشتهاند.
اما در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 2011 حسنی مبارک 88 ساله که 29 سال است زمام امور را در مصر بر عهده گرفته است آرزو می کند بتواند نام "جمال مبارک " فرزند خود را به هر شیوه ممکن از صندوق ها خارج کند تا بتواند طی یک نمایش دموکراسی حکومت را در خاندان خود موروثی نماید. اما هشدار های مشاوران و نزدیکان مبارک بر نداشتن هیچ گونه شانسی برای رای آوردن "جمال" او را به شدت نگران نموده و زمزمه هایی از طرفداران و اطرافیان او به گوش می رسد که حسنی 88 ساله و بیمار قصد دارد بار دیگر خود در انتخابات ریاست جمهوری 2011 شرکت کند! مخالفان محصول نزدیک به سه دهه حکومت حسنی مبارک بر مصر را چیزی جز فقر برای مردم این کشور نمی دانند و معتقدند مبارک در این سال ها مصر را تماما در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار داده و در واقع این حکومت امریکاست که کابینه مصر را هدایت می کند.
به گفته مخالفان مشکل اصلی مردم مصر اینست که فضای سیاسی بسته در این کشور تماماً در اختیار آمریکا و صهیونیست ها و در خدمت اهداف بیگانه قرار دارد. مصر در دوران مبارک، دلال سیاسی همسایه اشغالگر خود بوده است. در چنین شرایطی مردم مصر، چه در پای صندوقهای رأی حاضر شوند یا نشوند، باز هم این صهیونیست ها هستند که برنده اصلی تحولات سیاسی مصر محسوب میگردند. مگر آنکه حرکتی بنیادی در جهت کنار زدن مزدوران صهیونیسم و پاکسازی فضای سیاسی و ساختار قدرت در مصر از لوث وجود صهیونیست ها و سایر بیگانگان صورت پذیرد. همچنین حزب حاکم که پس از چندین سال حکومت بی چون و چرا بر مصر در چند ماهه گذشته با اعتراض ها و انتقادات جدی مردمی روبرو شده است چاره ای جز برخورد پلیسی و امنیتی با مردم نداشته است. عکس العملی که نه تنها نتوانسته است از شدت اعتراض ها بکاهد بلکه سبب پیوستن افراد بیشتری به جمع مخالفان دولت گردیده است. این شرایط سبب شده است تا مخالفان حزب حاکم، در صدد تحریم انتخابات و در نتیجه بی اعتبار نمودن رژیم مبارک بر آیند. محمد البرادعی که سابقه ریاست بر سازمان انرژی اتمی را در پرونده خود دارد در ماه های گذشته انتقادات شدیدی را به حسنی مبارک نموده است اما هشدار های صریح دولت مبارک سبب شده است در روز های اخیر البرادعی موضعی انفعالی به خود بگیرد و پس از پیشنهاد تحریم انتخابات حتی او زمزمه هایی را برای احتمال عدم کاندیداتوری در انتخابات سال 2011 را نیز مطرح نموده است. البرادعی:من خواهان استفاده از چهار روش برای تغییر مسالمت آمیز در دولت مصر هستم، نخست جمع کردن امضا از سوی مردم، تحریم انتخابات، تظاهرات مسالمت آمیز و در نهایت گزینه نافرمانی مدنی شامل تحصن عمومی و دیگر راه های صلح آمیزموضع گیری مخالفانچند روز پیش جدی ترین مخالف حکومت حاکم یعنی "محمد البرادعی"، رئیس پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار تحریم انتخابات پارلمانی مصر شد. البرادعی که خواستار تغییراتی در قانون اساسی مصر است، هفته پیش اعلام کرد که انتخابات آتی شفاف نیست و هر کسی که در این انتخابات شرکت کند برخلاف وجدان ملی خود عمل کرده و با نظام حاکم موافق است. البرادعی معتقد است که با توجه به اراده ملی، مخالفان باید انتخابات را چه در سطح معرفی نامزد و چه در سطح رای دهندگان تحریم کنند. وی همچنین از تمام گروههای مصری خواسته است هفت درخواست مربوط به اصلاحات که "مجمع ملی تغییر" مطرح کرده است را امضا کنند. البرادعی خطاب به شهروندان مصری خارج از کشور گفته است: «این افراد در صورتی که بیانیه تغییر را امضا نکنند، نباید از اوضاع مصر شکایت کنند.» وی در عین حال افزود: «این حق مصریهای خارج از کشور است که در انتخابات پارلمانی مشارکت کنند. این حق آنها است که در زمینه هفت درخواست اصلاحات نظر دهند.»
بیانیه تغییر البرادعی که از سوی "جمعیت ملی تغییر"، "اخوان المسلمین" و دیگر گروه های ملی گرا و مخالف مصری مورد تایید قرار گرفته است خواستار پایان حالت فوق العاده در مصر، پایان دادن به اشراف و نظارت کامل دستگاه قضایی بر روند انتخابات، نظارت داخلی و بین المللی بر انتخابات، ارائه فرصت های مناسب و کافی به تمام نامزدها برای حضور در رسانه ها به ویژه در انتخابات ریاست جمهوری، تضمین حق نامزدها برای نامزد شدن در انتخابات بدون در نظر گرفتن قید و بندها و شروط ظالمانه، حق حضور یک شخص در پست ریاست جمهوری تنها برای دو دوره متوالی و تغییر برخی از مواد قانون اساسی مصر شده است.البرادعی در مصاحبه با الجزیره گفته است: «من خواهان استفاده از چهار روش برای تغییر مسالمت آمیز در دولت مصر هستم، نخست جمع کردن امضا از سوی مردم، تحریم انتخابات، تظاهرات مسالمت آمیز و در نهایت گزینه نافرمانی مدنی شامل تحصن عمومی و دیگر راه های صلح آمیز، این اقدامات به دلیل این است که رژیم مصر فاقد مشروعیت است و به خواسته های مردم تن در نمی دهد.»اگر چه چندین گروه مخالف حکومت مصر از تصمیم البرادعی برای تحریم انتخابات نوامبر استقبال کرده اند اما حزب "گروه" بزرگترین حزب مخالف دولت کنونی مصر که از چهار حزب مخالف دولت تشکیل می شود و همچنین "اخوان المسلمین" که از جمله احزاب مخالف هیئت حاکمه به شمار می رود و دارای 88 کرسی در پارلمان کنونی است اعلام کرده اند که در انتخابات پارلمانی این کشور شرکت خواهند کرد.حال باید دید که در این فرصت یک ماهه باقی مانده تا انتخابات ماه نوامبر گروه های مخالف دولت می توانند ساماندهی مناسبی بین نیروهای خود برای شرکت در این انتخابات انجام دهند یا اینکه حسنی مبارک خواهد توانست در سایه اختلاف این گروه ها دوباره روند 30 سال گذشته را تکرار نماید.پریسا چیذری/گروه جامعه و ارتباطات تبیانتنظیم :سعیدآقازاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 443]