واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مايكروسافت اشتباه نكرد!اشاره :امروزه مايكروسافت سودآورترين شركت نرمافزاري جهان است. در سالهاي اخير مقالات بسياري در مجلات معتبر جهان در مورد اين غول نرمافزار نوشته شده است. بسياري معتقدند نوآوري اين شركت را به اينجا رسانده است. ولي غالب ايدههاي مايكروسافت، قبلاً در مقياسهاي كوچكتري اجرا شده بودند. ديگران راز موفقيت مايكروسافت را در بازاريابي قوي و بينظير آن ميدانند. بسياري از برنامهنويسان حرفهاي ميگويند: «مايكروسافت با بازاريابي قوي، محصولات بيكيفيت را به همگان ميفروشد.» حال بياييد ده شركت نرمافزاري برتر را بررسي كنيم تا دليلي ديگر براي موفقيت مايكروسافت بيابيم.هر ساله، فهرستي به نام «فهرست نرمافزاري 100» منتشر ميشود و شركتهاي نرمافزاري بر اساس درآمد سالانه رتبهبندي ميشوند. بياييد نگاهي به اين فهرست در سال 1984 و سپس به ده شركت برتر در سال 2001 بياندازيم. (براي بزرگنمايي روي تصوير کليک نماييد)
با مشاهده دقيق اين دو فهرست به نتايج مهمي دست مييابيم. در سال 1984 مايكروسافت در رتبه دوم قرار داشت و در سال 2001 به رتبه اول صعود كرده است. با مقايسه اين دو فهرست، به حقيقتي عجيب و باورنكردني پي ميبريد.به جز شركت مايكروسافت تمامي نُه شركت برتر سال 1984 از فهرست برترينهاي سال 2001 حذف شدهاند! نكته جالب ديگر، رقابت نزديك شركتها در فهرست سال 1984 است. درآمدهاي شركتها بسيار نزديك به هم بود. تنها با يك اشتباه، ممكن بود شركتي به رتبههاي پايينتر فهرست بيايد.اكنون در فهرست دوم درآمد مايكروسافت را با درآمد شركت دوم يعني ادوبي مقايسه كنيد. آيا اين اختلاف فاحش را مشاهده كرديد؟ براي واضحتر شدن مطلب نكتهاي جالب را ذكر ميكنيم. درآمد كل شركت ادوبي برابر است با بودجهاي كه مايكروسافت هر سال براي دادن نوشابههاي غيرالكلي به كارمندان خود صرف ميكند!يعني اگر مايكروسافت هزينه نوشابههاي كارمندان خود را به ادوبي ميداد، درآمد شركت ادوبي دو برابر ميشد! نكته جالب ديگر آن است كه درآمد مايكروسافت به تنهايي با 69 درصد درآمد كل صد شركت موجود در فهرست برابر است. هدف ما از اين گفتهها چيست؟ شخصي به نام ريك چاپمن پس از تحقيقات بسيار، دليل موفقيت مايكروسافت را چنين اظهار ميكند: «مايكروسافت تنها شركتي است كه اشتباهي بزرگ انجام نداد... به نظر بزرگترين اشتباه مايكروسافت، ساخت سنجاقي متحرك در آفيس بود كه به كاربر راهنماييهاي لازم را ذكر ميكرد!» البته اين اشتباه باعث نشد مردم Word را به كناري بگذارند و به سراغ نرمافزارهاي ديگر بروند، بلكه باعث شد، اين سنجاق را غيرفعال كرده و به كار خود ادامه دهند.روش تحقيق ريك چاپمن اينگونه بود كه به جاي بررسي شركت مايكروسافت، به مطالعه عواملي بپردازد كه باعث حذف نُه شركت ديگر از فهرست برترينهاي 1984 شدند. مطابق تحقيقات او، هر كدام از اين نُه شركت در روند فعاليتهاي خود اشتباهي فاحش و غيرقابل جبران انجام دادند.
شركت MicroPro كه زماني قدرتمندترين شركت كامپيوتري جهان بود، تصميم گرفت به جاي بهروزرساني نرمافزار خود به نام Wordstar، ساختار جديدي را براي معماري چاپگر طراحي كند. اين كار مانند آن بود كه خانهاي را در حال اتمام بنا رها كرده و به ساخت خانهاي جديد در جاي ديگر بپردازيد.هزينه عظيم اين پروژه و عدم موفقيت آن، باعث شكست اين غول نرمافزاري شد. جالب است بدانيد Wordstar روزگاري پرفروشترين نرمافزار ويرايش متن بود كه بعدها Word شركت مايكروسافت جايگزين آن شد. اگر شركت MicroPro توسعه Wordstar را به طور جدي ادامه ميداد، شايد اكنون روي كامپيوترها به جاي آفيس، نرمافزار Wordstar نصب بود.شركت لوتوس يك سال و نيم از وقت و بودجه خود را تلف كرد تا نرمافزار معروف 3-2-1 روي كامپيوترهاي با حافظه640KB اجرا شود. مشكل اين جا بود كه نرمافزار 3-2-1 نياز به حافظه بيشتري براي كاركرد سريع داشت و در آن زمان حداكثر حافظههاي موجود 640KB بودند.شركت لوتوس از اين حقيقت مهم چشمپوشي كرد كه صنعت حافظه به سرعت در حال پيشرفت است و به زودي حافظههايي با ظرفيت بيشتر در دسترس خواهند بود. زماني كه شركت لوتوس پروژه خود را به پايان رساند، حافظههاي 640KB از رده خارج شده و كامپيوترهاي با حافظه بسيار بيشتر وارد بازار شده بودند كه نرمافزار Excel (كه نياز به حافظه بيشتري دارد) به راحتي نصب ميشد.شركت «ديجيتال ريسرچ» تمام قواي خود را براي ساخت سيستمعاملي براي كامپيوترهاي CPM86 به كار گرفت و اين فرصت بزرگ را از دست داد تا سيستمعاملي براي كامپيوترهاي شخصي بسازد. شركت VisiCorp اعلام ورشكستگي كرد. چند شركت بزرگ ديگر روي «تشخيص دست نوشته توسط كامپيوتر» كار كردند كه همگي به شكست و اتلاف سرمايه انجاميد.در همين دوران، بيل گيتس، رئيس شركت مايكروسافت روي پروژههاي بسيار عمليتر و در دسترستري كار ميكرد. او در آن زمان در حال طراحي نرمافزاري بود تا بتوان متون را با فونتها و اندازههاي مختلف نوشت. بله؛ درست حدس زديد.نرمافزار Word در حال شكلگيري بود. يكي از شركتهاي معروف ديگر در فهرست صد شركت برتر، شركت Netscape بود. او در حالي كه نود درصد بازار فروش مرورگرهاي اينترنتي را در دست داشت، به يك باره تصميم گرفت به جاي بهبود بخشيدن به كد نرمافزار مرورگر اينترنتي، آن را از ابتدا بنويسد. در مدت كوتاهي سهم او از بازار فروش به چهار درصد كاهش يافت.اگر تمامي اين نكات را جمعبندي كنيم، به نتيجهاي ساده و مشخص ميرسيم. يكي از دلايل موفقيت مايكروسافت آن است كه اگرچه اين غول بدون اشتباه هم نبوده و گاهي نرم افزارهايي پايينتر از توقع مردم ساخته است اما در طول فعاليتهاي خود هيچگاه مرتكب اشتباهي غيرقابل جبران نشد و اشتباهات بزرگ رقباي او باعث شد تا مايكروسافت يكهتاز اين ميدان شود. از اين مقاله كوتاه درمييابيم كه مهمترين بخش يك شركت كامپيوتري، برنامهنويسان حرفهاي يا بازاريابهاي متخصص نيستند، بلكه مديران باهوشي هستند كه ديدي واضح و روشن از وضعيت فعلي و همچنين از آينده دارند. منبع: نشريه عصر شبکه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]