تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 17 مرداد 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):در راه خدا از ملامت و نكوهش ملامتگران نترس.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

الکترود استیل

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

خوب موزیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1809904064




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به بهانه روز طبيعت/آيا آلودگي محيط زيست مسأله‌اي امنيتي است؟


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه روز طبيعت/آيا آلودگي محيط زيست مسأله‌اي امنيتي است؟
آيا آلودگي محيط زيست مسأله‌اي امنيتي است؟
خبرگزاري مهر- گروه دين و انديشه: در بررسي سير تحول نظريه‌هاي امنيت شاهد هستيم كه موضوع امنيت از موضوع نظامي به موضوعات غير نظامي از جمله مسائل زيست محيطي كشيده شده است. يكي از عوامل بي توجهي به مسائل و مشكلات زيست محيطي فوري نبودن خطر اين تهديدات نزد دولتهاست.

در مدت زمان طولاني سلطه واقعگرايي بر مطالعات روابط بين‌الملل (تقريبا از اواخر دهه 1930 تا اواخر دهه 1970) تعريف و كاربرد امنيت به شدت محدود و مضيق بود كه ماهيتا آن را مرتبط با قدرت نظامي مي‌ديد. به گونه‌اي كه به طور خيلي عادي از اين مفهوم به عنوان "امنيت ملي" ياد مي‌شد و بر آن دلالت داشت.

بعد از جنگ جهاني دوم، عبارت "امنيت ملي" جعل شد تا توصيف كننده حوزه‌اي از سياست عمومي باشد كه معطوف به صيانت از استقلال و آزادي عمل دولت است. با توجه به اينكه امنيت ملي مترادف با امنيت فرض گرديد، در نتيجه با نياز كشورها براي حفظ استقلال سياسي و آزادي در تصميم‌گيري ملي نيز مرتبط دانسته شد. ابزارهاي لازم براي پيگيري و تأمين اين اهداف، نيروهاي مسلح، دستگاه ديپلماسي، و كارگزاري‌ها و دستگاه‌هاي اطلاعاتي بودند.

در ديدگاه سنتي (ديدگاه مضيق) به امنيت موضوع امنيت "نظامي" بود و هدف مرجع امنيت هم "دولت" بود. ديدگاه موسع امنيتي هر دو حوزه را گسترش داده و موضوع امنيت را صرف تهديدات نظامي نمي‌داند و هدف مرجع امنيت را از دايره انحصاري تهديدات دولتها خارج مي‌سازد.

مكاتب موسع استدلال مي‌كنند كه امنيت انساني معنايي فراتر از دل ‌نگراني از تهديد خشونت دارد. امنيت انساني تنها آزادي از ترس و هراس نيست بلكه همچنين آزادي از احتياج نيزهست. به علاوه به اعتقاد بعضي امنيت انساني در شرايط توسعه نيافتگي فراتر از آزادي از احتياج مي‌رود و آزادي‌ها و ارزشهاي ديگر را نيز در بر مي‌گيرد.

بر اساس ديدگاه مكاتب موسع گرا امنيت صرفا به تهديد و مسائل نظامي بر نمي گردد بلكه حتي نيازهاي انساني و مسائل زيست محيطي را نيز در بر مي گيرد.

در مباحثاتي كه در مورد لزوم و هدف گسترده ‌سازي مفهوم امنيت از دهه 1980 به اين طرف صورت گرفت، ارزشها نقش كانوني در نقد آن ايفا كردند. كساني كه خواستار گسترده كردن مفهوم امنيت بودند تا بخشهاي جديدي چون تهديدات نسبت به محيط زيست يا امنيت اقتصادي نيز شامل شود، در واقع سلسله مراتب ارزشي موجود در جامعه را به چالش كشيدند.

"امنيتي كردن" (Securitization) موضوعي كه قبلا امنيتي تلقي نمي‌شد به معناي به چالش كشيدن جامعه بود تا درجه‌بندي ارزشها، رتبه و اولويت بالاتري به آن داده و براي حل مشكلات مربوط به آن منابع بيشتري را اختصاص دهد.

منتقدين فرا اثباتگرا نيز سلسله مراتب ارزشي و ماهيت مفروضه‌هاي بيان نشده را به چالش كشيدند. از اينرو، رهيافتهاي سنتي به امنيت واسازي شدند تا تعهدات سياسي و هنجاري اظهار نشده‌اي كه مبنا و زيربناي آنها است مورد موشكافي و تدقيق انتقادي قرار گيرد.

براي كساني كه درصدد گسترده سازي مفهوم امنيت بودند شايد مهمترين دليل تأمين همين هدف بود. حوزه‌هاي سنتي امنيت از ميزان زيادي از بودجه و اعتبار تخصيصي دولت منتفع مي‌شدند كه در مورد ساير حوزه‌ها چون سياست بهداشتي، كارآفريني و ايجاد اشتغال، آموزش و مانند آن صادق نبود.

يكي از تلاشهاي جدي درخصوص گسترده‌تر كردن موضوع امنيت وهدف مرجع آن از سوي متفكران مكتب كپنهاك و انديشمند شاخص آن باري بوزان صورت گرفته است.

مكتب كپنهاگ اصطلاحي است كه "بيل مك سوئيتي" بر آثار و نقطه نظرات باري بوزان، الي ويور، دويلد و برخي ديگر به كار برده است و معتقدند كه امنيت نبايد به معناي نبود تهديد سنتي تلقي شود بلكه امنيت ابعادي مختلف همچون مهاجرت (مسايل اجتماعي)، مسايل فرهنگي، محيط زيست و رفاه اقتصادي دارد.

بوزان در خصوص امنيت معتقد است كه بايستي آن را در برابر وجود تهديد تعريف كرد. از نظر وي، امنيت در نبود مساله‌اي ديگر به نام تهديد درك مي‌شود. پس از جنگ سرد، بوزان ديگر امنيت را در نبود تهديد سنتي تعريف نمي‌كند. او معتقد است كه امنيت ابعادي مختلف همچون مهاجرت، سازمانهاي جنايي فراملي و فروملي، محيط زيست و رفاه اقتصادي دارد.

بوزان معتقد است كه دولت ديگر تنها مرجع امنيت نيست بلكه افراد، گروه‌هاي فراملي، سازمانهاي غير دولتي فراملي و فروملي، رسانه و تروريسم همگي در وجوه امنيت مرجع هستند. در خصوص چند بعدي بودن امنيت، او بر اين باور است كه بايستي تأثير فرهنگ، محيط زيست، تمدن و از همه مهمتر مذهب را فهميد.

© 2003 Mehr News Agency .

شنبه|ا|12|ا|فروردين|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن