واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: سالروز شهادت عمار ياسر؛ عمار؛ معيار تشخيص سپاه اسلام و لشكر كفر در جنگ صفين
عمار مقبوليت اجتماعي بسيار بالايي در دل مردم داشت تا جايي كه موضعگيريهاي وي نسبت به مسائل سياسي زمانه براي مردم حكم حجتي بود و معياري براي تشخيص ميان سپاه اسلام و لشكر كفر در جنگ صفين شد.
گروه دين و انديشه «خبرگزاي دانشجو»، زينب صارم؛ عمار بن ياسر ميوه يك خانواده مجاهد و اسلامي در صدر اسلام است. خانواده عمار را ميتوان جزو سبقت گيرندگان در ايمان آوردن به رسول الله دانست. سبقت آل عمار در اسلام تا بدان جاست كه اولين زن شهيد در اسلام «سميه» مادر عمار بود كه ابوجهل با تيري كه به قلب وى زد او را از پا در آورد و به شهادت رساند.
در ايام طاقت فرساي قبل از هجرت پيامبر (ص)، خانواده عمار در شهر مكه مورد آزار و اذيت مشركين بودند و اين بدان سبب بود كه ايشان به خداوند يكتا ايمان آورده بودند و حاضر به بازگشت به تفكرات مشركانه و جاهلي اشراف قريش نبودند. روزي حضرت رسول (ص) به عمار و خانوادهاش گذشتند و فرمودند: «اى آل عمار، صبر كنيد. شما را در مقابل اين عذاب به بهشت پروردگار مژده ميدهم.»
امام علي(ع): ايمان با گوشت و خون و موي و پوست عمار آميخته است
توصيفاتي كه پيامبر(ص) و امام علي (ع) از شخصيت و منش عمار كردهاند، نشان از عمق ايمان وي دارد چنانچه امام علي (ع) ميفرمايد: «عمار مردى بود كه ايمان با گوشت و خون و موى و پوست او آميخته بود. هر جاى كه بود و به هر جاى كه مىرفت ايمانش را به همراه داشت و آتش جهنم را نرسد كه به او آسيبى رساند.»
عمار را ميتوان جزو ياران راستين رسول الله و اميرالمومنين (ع) دانست. عمار در جامعه وجهه اجتماعي و مقبوليت بسيار بالايي در دل مردم دارد. اعتبار عمار تا بدان جاست كه موضعگيريهاي وي نسبت به مسائل سياسي زمانه براي مردم در حكم حجتي است كه آنان را در تشخيص حق از باطل ياري ميرساند به عنوان نمونه ميتوان به حديث پيامبر در وصف عمار اشاره كرد كه در آيندهاي نه چندان دور وي را به معياري براي تشخيص ميان سپاه اسلام و لشكر كفر در جنگ صفين مبدل كرد.
پيامبر(ص): عمار را گروهي گردنكش ستمكار مىكشند
بعد از هجرت پيامبر به مدينه كه مسلمانان شروع به ساخت مسجد النبي كردند، عمّار سنگ ها را دو به دو مىآورد، پس پيامبر خدا (ص) فرمود: «اى ابا يقظان خود را رنج مده» گفت: اى پيامبر خدا، من دوست دارم كه در ساختمان اين مسجد به كوشندگى كار كنم، سپس پيامبر دستى به پشت او كشيد و آنگاه گفت: «تو از ثوابجويان نرمدلى كه آن گروه گردنكش ستمكار تو را مىكشند.»
پر رنگ ترين صفحات حضور عمار در تاريخ در جنگ صفين ثبت شده است كه در آن واقعه تاريخي حساس نه تنها از ياران علي ابن ابي طالب بوده، بلكه فرماندهي كل سواران سپاه علي (ع) با وي بوده است. حضور عمار به عنوان صحابي رسول خدا (ص) در سپاه امام علي (ع) براي مردمان عرب كه بين معاويه و علي (ع) حيران شده بودند نشان دهنده حقيقت و اسلام واقعي بود، چنانچه عبدالله پسر عمرو بن عاص به پدرش گفت: اگر به علت خويشاوندي با تو نبود، هرگز در سپاه معاويه شمشير نميزدم آيا نشنيدى كه پيامبر (ص) به عمّار مىفرمايد: «آن گروه گردنكش ستمكار تو را مىكشند.»
سران عرب حضور عمار را به معاويه هشدار ميدهند
سران عرب كه قصد منصرف كردن معاويه از جنگ صفين را داشتند به وي حضور عمار را در سپاه علي (ع) ياد آوري كردند و گفتند: «اى معاويه تو را به خدا، آيا راضى و شاد مىشوى كه دست تو را بر عمّار بن ياسر بگشايند و او را بكشى؟»
عمق نفوذ عمار در قلب مسلمانان
معاويه در پاسخ آنان گفت: چه چيزى مرا از آن باز دارد؟ به خدا سوگند اگر رفيق شما پسر ياسر را به من واگذارد او را نه به خاطر قتل عثمان بلكه به قصاص قتل نائل، غلام عثمان بن عفّان مىكشم. سران عرب به او گفتند: به خداى آسمان سوگند كه كارى از سر عدالت و انصاف نمىكنى. نه، سوگند به خداوندى كه جز او خدايى نيست هرگز دستت به پسر ياسر نخواهد رسيد مگر آنكه سرها از پيكر مردان فرو افتد و پهنه زمين با همه فراخى در جنگى مهلك بر تو تنگ آيد.
سخن گفتن حماسي سران عرب از عمار نشان دهنده عمق نفوذ وي در قلب مسلمانان است و اين نه تنها به علت تمجيدات پيامبر از شخصيت عمار است، بلكه اخلاق نرم و خلق انساني وي بر اين محبوبيت افزوده است.
روايتهاي تاريخي از عمار نه تنها جلوهاي مقدس و محبوب از وي را در جامعه عرب ترسيم ميكند بلكه ميتوان از او به عنوان يك سالك راه عرفان نيز ياد كرد؛ چرا كه سخنان عمار در وصف علي ابن ابي طالب (ع) و همچنين موضع گيريهاي سياسي وي در صدر اسلام نشان از بصيرت نافذ جايگاه حكمت در قلب وي دارد.
ارادت عمار به آل الله سبب حكمت و معرفت وي شد
بصيرت عمار در تحليل رويدادهاي سياسي و موضعگيريهاي مناسب، نه تنها باعث رستگاري وي شد، بلكه مردم نيز به سبب مراجعه به عمار سوالات و شبهات خود را مرتفع ميكردند؛ چون جنگ صفّين رخ داد مردى به عمّار گفت: اى ابا يقظان، آيا پيامبر (ص) نفرموده است: «با مردم (مشرك) بجنگيد تا اسلام آرند، پس چون اسلام آوردند خون و مالشان از جانب ما در امان است»؟ عمار گفت: چرا، ولى (اينان) اسلام نياوردند بلكه به ظاهر تسليم شدند و كفر را در دل خود نهان داشتند تا ياورانى بر آن يافتند.
تحليل عمار از مردم شام و سياستهاي معاويه نشان از آن دارد، افرادي كه به آل رسول الله ارادت بيشتري داشتند در فهم و درك مسائل زمان خويش موفقتر بودند؛ چرا كه اكنون با گذشت زمان تاريخ به قضاوت نشسته است و افرادي چون عمار را تحسين ميكند.
عمار پس از رشادت هاي بي شمار و تلاش بسيار در روشنگري لشكريان در 9صفر در جنگ صفين به درجه شهادت نائل آمد.
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]