تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):خداوند عزوجل کسی را که در میان جمع ، بدون ناسزاگویی شوخی کند، دوست دارد .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

بهترین وکیل تهران

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

خوب موزیک

کرکره برقی تبریز

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

سایت ایمالز

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1812796395




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

توجيه و نقد در حكمت صدرايي بررسي شد


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: توجيه و نقد در حكمت صدرايي بررسي شد
گروه انديشه: مقاله «روش‌شناسي توجيه و نقد در حكمت صدرايي» نوشته عبدالعلي موحدي در آخرين شماره از دو فصلنامه پژوهش‌هاي فلسفي منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، از جمله مباحث موجود در روش‌شناسي‌هاي جديد، پيگيري روش توجيه در يك مكتب است كه نزد قدما همان پاسخ به «لم اثبات» است كه در اين مقاله بررسي مي‌شود. موحدي بر اين باور است كه ملاصدرا در توجيه، بر خلاف حصرگرايي روش‌شناختي قدما، علاوه بر بهره‌گيري بسيار از برهان، به استفاده روشمند از وجدان، همتا و هم‌پاي برهان نيز روي آورد و نقاط متعالي تفكر خويش را با تأسي از روش عرفا، با وجدان و شهود توجيه مي‌كند.

به اعتقاد نويسنده همچنين در شمارش گزاره‌هاي پايه علاوه بر اوليات نزد قدما، گزاره‌هاي حدسي و مكتسب از قوه اشراق را نيز اضافه مي‌كند. همچنين از آنجا كه ملاصدرا در پي تأسيس نظامي نوين در تفكر است به نقد انديشه‌هاي ديگران نيز توجه داشته و با در پيش گرفتن روشي منطقي به نقد مباني، ادله و نتيجه آراي انديشمندان ديگر مي‌پردازد.

به زعم نگارنده، در بحث توجيه، نظر ملاصدرا با ديدگاه مشهور تفاوت‌هايي دارد. در تعيين گزاره‌هاي پايه و خودموجه، نسبت به شش گزاره يقيني كه در ديدگاه مشهور به آن قايلند، تعميمي داده و آن شش نوع را جزو فطري‌ها مي‌داند و گزاره‌هاي حدسي و مكتسب از اشراق قدسي را هم به گزاره‌هاي غير مكتسب اضافه مي‌كند. در راه اكتساب از قضاياي ثابت به خود نيز حصرگرايي سنتي را قايل نيست و راه وجدان و حدس را هم در توجيه گزاره‌هاي ثابت به غير به كار مي‌بندد.

در اين جستار مي‌خوانيد: نوع ديگر نقد كه در آثار ملاصدرا به چشم مي‌خورد، نقد ادله طرف مقابل است. در اين نوع نقد مي‌توان گونه‌هاي مختلف را جستجو كرد. ملاصدرا در بحث معاد و در ذيل بحث اعراف نظر مفسرين در باب اصحاب اعراف را چنين نقل مي‌كند كه بعضي از آن‌ها اصحاب اعراف را انبيا مي‌دانند و برخي قايلند كه اعراف كساني هستند كه از حيث مقام، پايين‌تر از اهل ثواب هستند و عده‌اي نيز اصحاب اعراف را شهدا معرفي مي‌كنند. سپس در رد اين قول اخير مي‌گويد كه در آيه مورد نظر اصحاب اعراف با صفت علم و معرفت معرفي شده‌اند كه اهل شقاوت و سعادت را مي‌شناسند. ولي دليل نداريم كه شهدا داراي چنين معرفتي نسبت به همه سعدا و اشقيا داشته باشند.

در ادامه اين بحث آمده است: همچنين قول سوم را هم به همين دليل رد مي‌كند كه اسافل را نشايد كه از اين معرفت بهره‌اي برده باشند و سپس نظر خود را ارائه مي‌كند كه اصحاب اعراف كساني هستند كه در دنيا اهل خير و اهل شقاوت را مي‌شناخته‌اند و در اينجا در مقام رفيع و مكان عالي اعراف نشسته‌اند و شاهدان الهي در صحراي محشر مي‌باشند. در اين بيان در حقيقت ملاصدرا بيان مي‌دارد كه قول مفسرين هيچ ربطي به مدعايشان ندارد.

مقاله «روش‌شناسي توجيه و نقد در حكمت صدرايي» نوشته عبدالعلي موحدي در آخرين شماره از دو فصلنامه پژوهش‌هاي فلسفي به صاحب امتيازي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي، مدير مسئولي علي‌رضا فيض و سردبيري موسي اكرمي منتشر شده است.

دوشنبه|ا|12|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن