تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همه خوبى‏ها با عقل شناخته مى‏شوند و كسى كه عقل ندارد، دين ندارد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840382366




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

يادداشتي بر مجموعه داستان «شهرزاد قصه بگو»


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: محمد بهارلو، نویسنده.ی مجموعه داستان «شهرزاد قصه بگو»، در سال ۱۳۳۴ در شهر آبادان به دنیا آمده است.


این نویسنده و روزنامه.نگار، نخستین داستان خود به.نام «گاومیش» را در سال 52 و در سن 18 سالگی به.چاپ رسانده است. با نشریات آدینه، دنیای سخن و چیستا همکاری داشته و در مجموع سه رمان به نام.های «سال.های عقرب»، «بختک بومی» و «بانوی لیل» و چند مجموعه داستان به چاپ رسانده است.


«شهرزاد قصه بگو»، یکی از این مجموعه. داستان.ها اکنون در برابر من است. در خواندن آن متوجه می شویم که بهارلو به سبک نوشتاری بهای ویژه.ای می.دهد. او نویسنده.ای صاحب سبک است. اجازه نمی.دهد هیچ واژه.ای به آسانی از زیر قلمش عبور کند. او در عین حال به میدان.های مختلف اجتماعی منطقه.ی تولدش توجه ویژه.ای دارد. شخصیت.های داستان.های او از بطن شهر آبادان و روستاهای اطراف آن برخاسته اند. رنگ تند آفتاب و خشکی منطقه بر آنها غلبه دارد. کتاب دربرگیرنده.ی چهار داستان است.


نویسنده در زمینه.ی روان.شناسی اجتماعی منطقه، اطلاعاتی غنی و دست اول دارد. داستان نخست، شرحی از کار یک زن نویسنده.ی جوان است که برای پاسخ به پرسش.هایی درباره.ی داستانی که نوشته فراخوانده می.شود. چنین به.نظر می.رسد که طرح داستانی او، که از هزار و یک شب گرته.برداری شده، در آن حد مشکل و پیچیده بوده که اداره.ی بررسی خود را موظف دیده تا به.طور حتم از نویسنده پرسش.هایی به.عمل آورد.


این یکی از نقاط عطف زندگی ایرانی است. مردم همیشه باهوش.تر از دستگاه دیوانی هستند. همین مسئله به تنهایی باعث بسیار از کنش.ها و واکنش.های فرسایشی می.شود. نویسنده.ی جوان داستان خود را از درون متنی عتیق بیرون کشیده است. این مسئله یا برای مخالفان او روشن نیست و یا روشن است و مشکوک. یک گام از متوسط ابلهانه.ای که برای افراد جامعه در نظر گرفته شده پا پیش بگذاری دچار دردسر می.شوی. «شهرزاد قصه بگو»، داستان تاثرآوری است.


داستان «خواب به خواب» با این جملات آغاز می.شود:


«انگشتش را روی گونه.ام حس کردم. گمانم اولش روی پیشانی، میان ابروها بود. داشتم خواب می.دیدم. کشیدش پایین تا گوشه.ی لب.هایم. بعد که بوی خنک گل میخک هم توی بینی.ام پیچید پلک.هایم را باز کردم. نور چشمم را زد. سرم را روی بالش، رو به پنچره چرخاندم و از لای پلک.ها دیدم که روی صندلی گهواره.ای خیزرانی نشسته، همان جایی که شب.های قبل می نشست. پشت پنجره آسمان تاریک بود.


- داشتی تو خواب گریه می.کردی.


با پشت انگشت گونه.ام را مالیدم. خیس نبود. خنده روی لبش بود. شاید داشت شوخی می.کرد. سرم سنگین بود. از قرص.هایی بود که خورده بودم. به چراغ سقف که حبابش شکسته بود اشاره کرد و گفت: «چطور خوابت می.برد زیر این نور؟»


اما این در حقیقت رویاهای مردی است که با خاطره.ی یک زن گفت.وگو می.کند. زن یا رفته است و یا از دنیا رفته است، چون مرد اشک می.ریزد. گفت.وگوی جدلی او با زن در متنی شبانه رخ می.دهد. مرد از زن بسیار بزرگ.تر بوده است، اما این زن است که زندگی باخته. اینک این مرد است که در تجسم دائمی او آن.چه را که در طول زندگی با او انجام داده مرور می.کند.


«کبوترهای هوایی» شرح دردناک زندگی ناخدا صالح است که هرگز کبوتران را رها نمی.کند، چون خود نیز گرفتار و دست بسته است. اینک کبوتران اما در آسمان پرواز می.کنند. بچه.ها به سراغ مرد می.روند که در نوعی حلبی.آباد بندری زندگی می.کند. نویسنده با مهارت فقر مرد و حالت گرفتار او را به تصویر می.کشد. البته من در درک این داستان مشکل داشتم و بالاخره نفهمیدم که او کسی را کشته و یا آن که کشته.ای را دیده است، اما در این داستان بوی گند یک زندگی را می.توان به راستی شنید. به بخشی از این داستان توجه کنید:


«به هم نگاه کردیم تا بلکه از دهن یکی.مان چیزی بشنویم، اما کسی لب وا نکرد. نمی.دانستم از کی حرف می.زند. به یک جایی بالای سرمان نگاه می.کرد. پلک هم نمی.زد. اما چانه.اش می.جنبید. در بادیه کوچکی که تا نیمه توش خاکستر بود تف کرد و با پشت دست آب زرد رنگ گوشه لب.هاش را پاک کرد، گفت آمده تقاص بگیرد. گفتم: "شب جمعه است. قدم میهمان مبارک است. تقاص به دنیا نمی.ماند، دنیادار مکافات است. بیا از این زبان بسته.ها بگذر! این.ها چه گناهی کرده.اند؟" تیغه چاقوش را از بیخ دستمالی که دور مچش بسته بود می.دیدم. گفتم: "اگر قرار است کسی تقاصی، تاوانی پس بدهد من هستم. به اندازه خودم عمر کرده.ام و تو دیار غربت همه.جورش را هم کشیده.ام." با همان چشمان رنگی.اش به.ام زل زد و گفت: "حالا کجاش را دیده ای؟" بعد خواست انتخاب کنم: یا به دست خودم سرشان را ببرم، یا پرشان بدهم...»


داستان.های این کتاب تب.دار و ملتهب هستند. آفتاب تند جنوب همه را نیمه.دیوانه کرده است. محمد بهارلو در بررسی زندگی مردمان وابسته به پایین.ترین قشرهای اجتماعی استعداد خوبی نشان می.دهد. او زندگی آنها را دوباره زندگی می.کند. از نظرگاه خواننده این نکته اهمیت پیدا می.کند که مقطع فعلی جامعه.ی ایران مقطع پوست.اندازی است.


تمامی این افراد در شکل بخشیدن به جامعه اهمیت داشته.اند، پس باید شناخته شوند. قهرمان داستان کبوترهای هوایی از اعماق یک زندگی عتیق برمی.خیزد. از نمونه آدم.هایی است که تا همین اواخر به زحمت می.توانسته.اند قهرمان یک قصه باشند. در وصف او در بخشی چنین می.آید:


«از قوطی فلزی یک انگشت تنباکوی سیاه در آورد پشت لبش گذاشت. بالای چانه.اش قلنبه شد و لب.هاش چال افتاد و دهنش شروع کرد به جنبیدن. از تخته.های زمخت قماره گرمایی بیرون می.زد که از تابش آقتاب ظهر بود. همه.مان به سقف نگاه کردیم. صدای بال.بال زدن.ها را شنیده بودیم، همان صدایی را که در چرخک زدن و نشستن می.شود شنید.»


داستان شرح زندگی عذاب.آور مردانی است که عمرشان را در چاه سر می.کنند. در اعماق زمین کندوکاو می.کنند و حالتی نیمه هشیار دارند. در آخرین داستان کتاب به نام «چاه.کن.ها» با مردی روبه.رو هستیم که از دنیای چاه.کن.ها گریخته است، اما این دنیا او را رها نمی.کند. قابل ذکر است که بررسی زندگی چاه.کن.ها بر بخشی از فرهنگ ایران نور خواهد پاشید.


ایران فرهنگ قنات است و مرد چاه.کن در درازای هزاره.ها برای رساندن چند قطره آب به دشت دائم در کار چاه.کنی بوده است. به.راستی این نوع انسان جهان را چگونه می.بیند؟ بررسی روانکاوانه ی این نوع افراد شاید بخشی از راز تقیه.ی مدام را در فرهنگ ایران روشن کند. مردانی که راه.های زیر زمینی را می.شناسند راه حل.های پیچ.درپیچی برای مسائل جهان پیدا می.کنند. چنین به.نظر می.رسد که شناخت محمد بهارلو از مردان چاه شناخت عمیقی باشد. با چند جمله.ای از داستان چاه.کن.ها به پایان برنامه می.رسیم:


«فکر نمی.کردم دیگر کسی پیدا شود مرا یاد گذشته.ام بیندازد. شغل و حرفه جوانی.ام را کنار گذاشته بودم و خانه.ام را بارها عوض کرده بودم تا مبادا کسی ردی از من بگیرد. وقتی آن روز پستچی در را زد و نامه را دستم داد و خواست که توی دفترش امضاء کنم خیال کردم اشتباهی پیش آمده است. در طول آن.همه سال کسی برایم نامه ننوشته بود. اما نشانی درست بود. همان بود که باید باشد. پاکت را که باز کردم دیدم آن.چه سال ها از آن فرار می.کردم بالاخره اتفاق افتاده است...»


بدین.ترتیب مردی که یارانش را در ته چاه گذاشته و گریخته است باید به نزد دوستان برود و از خود دفاع بکند. البته کسی قصد آزار او را ندارد، چرا که زندگی در ته چاه سخت است.


از شهرنوش پارسی.پور









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 659]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن